Random Article


Review: The Wrenchies

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Coverprijs: $19.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Je moet er even moeite voor doen, maar uiteindelijk ontvouwt er zich een prachtig verhaal.

Op zijn slechtst


Het verhaal kan warrig weglezen


Farel Dalrymple’s nieuwe graphic novel The Wrenchies lijkt de zoveelste post-apocalyptische comic. Maar het is iets heel anders. Echt. We zweren het…

1
Posted 23/12/2014 by

 
Full Article
 
 

Learn to accept what is, Hollis

Kennen jullie Farel Dalrymple (Omega the Unknown, Prophet)? Waarschijnlijk niet, omdat hij meestal aan de uiterste randjes van de comicbookindustrie zijn werk doet. Zonde! Want met de meer dan 300 pagina’s dikke graphic novel The Wrenchies, uitgegeven bij First Second, laat hij zien dat ie een groter publiek verdient.

The Wrenchies opent met de broers Sherwood en Orson in het bos. De broers lopen een grot binnen waar ze oog in oog komen te staan met een demon. Ze hakken hem de kop af waarna er een amulet achterblijft. Sherwood pakt de amulet op en wordt getransporteerd naar een verre, post-apocalyptische toekomst. Daar wordt het verhaal al snel overgenomen door de kindse Hollis, zo’n jongen die strips verslond en zich graag verkleed als superheld. Hij sluit zich aan bij een kinderbende die zich de Wrenchies noemen. Zij beleven avonturen en hebben een kostelijke tijd…

Rond dat tijdstip denk je als lezer te weten welke kant dit opgaat. Er verschijnt straks een gemene bastaard. Of misschien is het de opzet dat Sherwood wordt gevonden door Hollis en de Wrenchies? Eigenlijk is de comic bij een eerste lezing best irritant. Waarom zijn zoveel stukken opgesteld in een kinderlijk taaltje? Het wordt op dat moment verleidelijk om de comic te laten voor wat het is. Maar doorzetten wordt beloond.

Er is een namelijk een verhaallijntje dat op het eerste gezicht niets voorstelt, maar uiteindelijk bepalend blijkt te zijn om deze comic te kunnen duiden. Er is in het verhaal sprake van een Wrenchies-comic met een geheime code. Alleen kinderen kunnen deze code zien. Het verhaal wordt regelmatig onderbroken door de interne monologen van Hollis en enkele andere personen. Ze babbelen over hun leven, hoe moeilijk het is The Wrenchies-code te lezen of over de tv. En dan begin je het langzaam te begrijpen. The Wrenchies gaat eigenlijk over volwassen worden.

Deze graphic novel overstijgt vanaf dat moment de post-apocalyptische clichés en wordt net een beetje meer. Alles krijgt een andere lading doordat je nu weet waar Dalrymple het echt over wil hebben met zijn lezers. Doordat hij nu iets vertelt over de menselijke ervaring schuurt The Wrenchies gevaarlijk dicht tegen het idee van de grafische literatuur aan.  Bovendien is het prachtig getekend.

Serieus… Dit is een aanrader.

the wrenchies 1the wrenchies 2

the wrenchies spread

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


  1. avatar
     
    Ctulu

    de art spreekt al hard aan … *voegt toe aan lijstje*

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.