Random Article


Review: Bitch Planet #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $2.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het heeft potentieel om een aardige titel te worden

Op zijn slechtst


Het is gericht op feministische vrouwen


Bitch Planet is voer voor feministen…

0
Posted 13/12/2014 by

 
Full Article
 
 

Where ‘m I supposed to put my other tit?!

Bitch Planet is waarschijnlijk de beste titel van het jaar. Het geeft aan wat je mag verwachten en meer. Wanneer we dan de naam van Kelly Sue DeConnick (Captain Marvel) aan deze Image-comic koppelen dan weet de wakkere lezer al wat er gaat komen.

Deze comic speelt zich af op een alternatieve aarde. Rondom de planeet zweeft de “auxiliary compliance outpost, intake facility 2”, in de volksmond heet het “Bitch Planet”. Het is een speciale gevangenis waar vrouwen naartoe worden verscheept die zich niet aanpassen aan de norm. Hier kom je als vrouw echter niet enkel terecht voor het plegen van een moord of diefstal. Bitch Planet is ook een plek voor je wanneer je te dik bent en weigert af te vallen of teveel zeurt tegen je man. Yep, je voelt hem al op je klompen aankomen. Bitch Planet is een poging om maatschappijkritiek te bedrijven. Want het spreekt voor zich dat deze wereld een sterk uitvergrote versie is van de onze. Veroordelen wij niet vrouwen die hun okselhaar laten groeien of te dik zijn?

Los van dit element is het ook een feministische herinterpretatie aan de women-in-prison exploitatiefilms uit de jaren zeventig. Films waarin vrouwen in de gevangenis zitten en worden uitgebuit door hun bewakers of elkaar. Daar is in deze comic natuurlijk geen sprake van. Al zou je dat niet meteen zeggen.

Het verhaal en het tekenwerk van Valentine de Landro (Thunderbolts) zijn aardig. Maar het vervelende is dat deze comic wordt overschaduwd door de bijlage. Madame DeConnick kan het niet laten om je als lezer te overladen met activistische lectuur. Ze heeft een bevriende expert in de sociale wetenschappen gevraagd om een essay te schrijven over feminisme. Na dat essay wordt je getrakteerd op nog wat onvervalst activisme. Deconnick probeert iets genaamd “Nc” van de grond te krijgen. Non Compliant. Een logo om te laten zien of je jezelf niet bezighoudt met (onbewuste) onderdrukking van vrouwen.

Als deze comic het redt dan zou het een teken zijn dat het medium volwassener aan het worden is. De doelgroep is namelijk niet de doorsnee lezer maar de feministisch ingestelde vrouw. Benieuwd of ze deze comic willen aanschaffen…

Bitch Planet #1 bij Archonia.com

Bitch Planet 001-spread

Bitch Planet 001 spread 2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.