Random Article


Review: Crossed +100 #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Als lezer krijg je een bijzondere wereld voorgeschoteld die het verkennen best waard is.

Op zijn slechtst


Het is lastig om jezelf het taaltje van de personages eigen te maken.


De meest gewelddadige en nihilistische comicbooktitel van het moment wordt onder handen genomen door Alan Moore. Wat je krijgt is boeiend leesvoer, maar het is geen Crossed…

0
Posted 06/12/2014 by

 
Full Article
 
 

In the wishful fiction books I find, there’s our idea of how it’s going to be. We’ve lost that too.

Crossed +100 is een vreemde samensmelting van twee uitersten. Aan de ene kant heb je natuurlijk de titel Crossed, een van de goorste, meest nihilistische comics die je in de schappen vindt. Aan de andere kant heb je de schrijver Alan Moore, waarschijnlijk een van de meest gerespecteerde comicbookmakers van het westelijk halfrond. Een man met een hoge ethische standaard.

Dit verhaal speelt 100 jaar na de Crossed-infectie. De geïnfecteerden, herkenbaar aan het grote kruis over hun hoofd, veranderen in sadistische monsters en hebben alleen nog interesse om hun meest basale behoeftes te bevredigen. En dat doen ze met grof geweld waarbij ze moord en verminking niet schuwen. De plaag is in de voorbije 100 jaar tot rust gekomen en de mensheid kan voorzichtig beginnen met de heropbouw van de beschaving.

De hoofdrolspeelster en vertelster van deze miniserie is Future Taylor. Ze trekt met een groepje ‘archivarissen’ door de steden waar ze druk bezig is om restanten van de oude wereld te verzamelen. De wereld zoals deze was voordat de Crossed verschenen. Haar interesse gaat uit naar oude sciencefictionboeken en daar heeft ze best een goede reden voor. Plots duiken er wat verdwaalde Crossed-types op en wordt een simpele klus meteen een stuk lastiger…

Crossed-fans zullen waarschijnlijk teleurgesteld zijn in deze comic. Moore is echt bezig met het opbouwen van een wereld. Hij wil laten zien hoe onze beschaving ervoor staat nadat de Crossed zijn teruggedrongen en zoals gewoonlijk gaat hij niet over een nacht ijs. Het meest opvallende is het taaltje waar de mensen zich van bedienen. Een soort mengsel van uitdrukkingen uit de social media gecombineerd met woorden die hun oorsprong kennen in de popcultuur. Een voorbeeld? Wanneer iets je de stuipen op het lijf jaagt dan bezorgt het je ‘The Caspers’. Een verwijzing naar Casper, het vriendelijke spook. Het kost even moeite om jezelf het taaltje eigen te maken, maar eens je het doorhebt dan is het goed te volgen. Het wordt allemaal geïllustreerd door Gabriel Andrade (Feral). Zijn tekenwerk is functioneel, maar niet erg bijzonder.

De comic is voor Garth Ennis/David Lapham Crossed-fans niet heel interessant omdat de bloed en ingewanden factor laag wordt gehouden. Maar het is toch boeiend om te zien waar Moore naartoe zal gaan met dit verhaal. Wanneer Crossed je voordien niets deed, dan is het ook zeker de moeite van het lezen waard…

Crossed plus 100 #1 bij Archonia.com

Crossed +100 001 1Crossed +100 001 1 2

Crossed +100 001 3Crossed +100 001 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.