Random Article


Review: ODY-C #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


De makers durven risico's te nemen.

Op zijn slechtst


Teveel tekst waardoor het op den duur gaat lijken op een goedkope parodie van het Griekse origineel.


De Griekse klassieker De Odyssee opnieuw uitgevonden voor de 21ste eeuw…

1
Posted 30/11/2014 by

 
Full Article
 
 

Sing in us, Muse of Odyssia.
Witchjack and wanderer
Homeward bound
Warless at last

De gimmick achter ODY-C is in feite heel simpel. Het is een bewerking van de Griekse klassieker De Odyssee van
Homerus. In dit heldendicht reist de held Odysseus na afloop van de Trojaanse oorlog terug naar huis, het eiland Ithaka. De god Poseidon heeft het op hem gemunt en zorgt ervoor dat een oogenschijnlijk eenvoudige reis vele jaren zal duren. Maar helemaal hulpeloos is Odysseus niet. De godin Athene steunt hem. Ondertussen moet Penelope, de echtgenote van Odysseu,s de avances van een meute aanbidders weerstaan. Heel wat mannen hebben het op het fortuin van Odysseus voorzien. Homerus scheef het verhaal vele honderden jaren voor het begin van de christelijke jaartelling en het is nog altijd het lezen waard.

Voor Matt Fraction (Hawkeye, Casanova) vormt De Odyssee een inspiratiebron voor deze nieuwe comic. De klassieker van Homerus wordt opnieuw uitgevonden voor de éénentwintigste eeuw in de vorm van een sciencefictionepos. Een andere gimmick is dat de mannen uit het origineel vervangen zijn door vrouwen. Wie Fraction via social media volgt weet dat hij, met zijn vrouw Kelly Sue DeConnick, een groot voorstander is van diversiteit, maar dit is wel heel drastisch. Een ongelukkig neveneffect is dat dit eerste deel bol staat van de onderhuidse lesbische spanningen. Het verhaal blijft hetzelfde. Al is Odyssia nu de kapitein van een ruimtevloot en moet ze de ruimte doorklieven in plaats van de wateren rondom Hellas…

Het pleit voor Fraction dat hij probeert de structuur van het originele heldendicht te gebruiken in de comic. De pagina’s staan barstensvol tekst, waarin de nodige lyriek niet wordt geschuwd. Alleen is er te overvloedig aan tekstproductie gedaan. Laat de tekenaar zijn werk doen. Wanneer de tekst de boventoon blijft voeren blijft deze comic wat te zwaar op de maag liggen. Dan kan je beter het boek van Homerus ter hand nemen.

Bovendien is een tekenaar als Christian Ward (The Infinite Vacation) best in staat om het verhaal met beelden alleen te vertellen. Maar ook in zijn werk zit een klein nadeel en dat is het kleurenpalet. Ody-C heeft iets weg van een slechte LSD trip.

Bekijk de onderstaande previewpagina’s om te zien of het iets voor je is…

ODYC-1 bij Archonia.com

ODY-C 001-1ODY-C 001-2

ODY-C 001-3ODY-C 001-4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


  1. avatar
     
    Ctulu

    ‘t Is me iets te Psychedelisch :p

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.