Random Article


Review: Nightcrawler Volume 1 – Homecoming

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , ,
 
Coverprijs: $16.99
 
Verzamelt: Nightcrawler (v4) #1-6
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Todd Nauck en Chris Claremont leveren een vermakelijk tussendoortje

Op zijn slechtst


Nightcrawler werkt niet goed als solopersonage


Nightcrawler is terug in een nieuwe soloserie. We bespreken hoe de blauwe, teleporterende X-Man het ervan afbrengt…

0
Posted 28/11/2014 by

 
Full Article
 
 

Sinds de eerste verhaallijn van Marvel‘s Amazing X-Men loopt Nightcrawler weer rond in het land der levenden. De beminnelijke blauwe elf krijgt voor de vierde keer in zijn bestaan een eigen soloserie. In deze eerste bundeling zien we aanvankelijk hoe Kurt Wagner zich weer probeert aan te passen aan het leven op aarde. Hij bezoekt oude vrienden en gaat werken op Wolverine’s Jean Grey School for Higher Learning.

Maar deze comic is geen groot theepartijtje. Wanneer Kurt zijn oude vriendin Amanda Sefton bezoekt breekt er een grote robot door de muur. De machine stelt zich voor als Trimega en heeft een bijzondere belangstelling voor Amanda. Onze helden weten op het nippertje te ontkomen, maar Amanda blijft met een prangende vraag zitten. Wat als de robot het gemunt heeft op haar familie en vrienden? Ze reizen naar Duitsland en bezoeken het circus waar Nightcrawler deel van uitmaakte voordat hij werd gevonden door professor Charles Xavier…

In het tweede verhaal bevinden we ons weer op de Jean Grey-school, waar de Crimson Pirates langskomen. Ze zijn op zoek naar de jonge Ziggy Karst, een studente die naar verluidt een genie is en waar ze om financiële redenen een bijzonder belang in stellen. Natuurlijk hebben ze niet gerekend op Nightcrawler en de X-Men…en Rico, een cosmetisch gehandicapte leerling (we bedoelen lelijk), waar Nightcrawler om voor de hand liggende redenen een bijzondere band mee heeft.

nightcrawle nov bamf

Voor deze soloserie heeft Marvel niemand minder dan Chris Claremont opgetrommeld. Claremont is, na Stan Lee, waarschijnlijk de meest invloedrijkste schrijver van Marvel ooit. Bijna veertig jaar geleden begon hij aan zijn run op de Uncanny X-Men waarmee Marvel’s mutanten pas echt op de kaart zijn gezet. Hij heeft Nightcrawler als personage gedefinieerd. Het tekenwerk van Todd Nauck (Young Justice) is erg fijn. Het heeft precies de speelsheid die hoort bij Nightcrawler. Het leeft, het beweegt en geeft alles een jeugdige uitstraling.

De teleporterende elf is onder X-fans dan ook een geliefd personage, maar wanneer je zijn voorgaande series bekijkt dan zijn deze nooit verder gekomen dan 12 issues en dat heeft een reden. Hij werkt simpelweg niet als los personage. Zijn meerwaarde komt pas tot uiting als onderdeel van een team. Nightcrawler is het hart van het X-team. Een moreel kompas. Zonder een omgeving waarin dit tot uiting kan komen is het gewoon een religieuze mutant met een blauwe vacht. Het is dan ook geen toeval dat het tweede verhaal, met de X-Men, het beste is uit de bundel.

Chris Claremont heeft inmiddels al laten weten dat er geen ‘jaar 2’ voor Nightcrawler in het vat zit. En wie deze comic leest begrijpt duidelijk waarom. Het is een aardig tussendoortje voor de echte X-fanaat en hen willen we deze comic zeker niet ontzeggen. Want het is absoluut vermakelijk en heeft de echte Claremontiaanse charme. Overvloedige expositie, ja, maar tegelijkertijd ook de goede monologen. Ben je echter niet zo heel bekend met de X-Men of met Chris Claremont dan kun je dit beter laten liggen. Het is gericht op de oudere lezers.

Nightcrawler vol.1 – Homecoming bij Archonia.com

Nightcrawler spread 1

Nightcrawler 4 spread 2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.