Random Article


Review: Zenith – Phase One

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: ,
 
Lettering:
 
Coverprijs: $25.00
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Amusante terugblik naar de jaren tachtig

Op zijn slechtst


Grant Morrison is hier duidelijk nog aan het zoeken naar zijn vorm


Na 20 jaar wordt eindelijk Zenith, een vroege boreling van Grant Morrison over een superheld die popster wordt, herdrukt…

0
Posted 27/11/2014 by

 
Full Article
 
 

We did it! We beat him! Why is everybody screaming?

1987 was een jaar waarin de Berlijnse muur nog fier overeind stond, de Russen Sovjets heetten en je in België kon betalen met franken. Het was ook het jaar dat Zenith voor het eerst zijn gezicht liet zien in het Britse 2000 AD-magazine. Zenith was een vroege reactie op grimmige superheldencomics en -deconstructies als Watchmen en The Dark Knight Returns. Het discours over comics werd midden jaren tachtig immers bepaald door deze twee toppers. En de geldende opvatting was niet alleen dat de superheldencomic een natuurlijk eindpunt had bereikt, maar dat er vanaf dit punt alleen nog maar duistere en realistische verhalen konden zijn. Een 27-jarige Schotse schrijver genaamd Grant Morrison (All-Star Superman, The Multiversity) was het hier niet mee eens en besloot een anti-Watchmen te maken. Een comic die zou bewijzen dat superhelden bakens van hoop en optimisme zijn en blijven. Het zou tevens zijn ganse carrière bepalen…

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden Engeland en Duitsland ieder een eigen supersoldatenprogramma. Dat leverde twee superheldenwezens op: Maximan en de Duitse Masterman. Ze vochten een felle strijd over het lot van de vrije wereld toen een atoombom op hun kersenpit viel. Dat was het einde van deze superwezens, of toch niet? Want een Duitse occulte groep met nazisympathieën haalt veertig jaar later een wezen binnen uit de vierde dimensie dewelke bereid is om Masterman weer tot leven te wekken en zo de wereld te onderwerpen.

De enige persoon op aarde met genoeg kracht om Masterman te stoppen is Zenith. Maar deze (voorlopig) laatste superheld is vooral druk met zijn carrière als popster en heeft eigenlijk niet zoveel zin om zijn pak vuil te maken. De fanatieke aansporing door een van zijn (inmiddels krachtenloze) voorgangers lijkt ook niet te helpen. Maar misschien heeft hij wel geen keuze…

zenith hunger

Op deze uitgave hebben we als lezer meer als twintig jaar moeten wachten. Zenith werd afgerond in 1992, waarna er een ruzie ontstond tussen uitgever Rebellion en Grant Morrison over de rechten van de serie. Dit gesteggel zorgde ervoor dat er geen herdruk mogelijk was. Tot 2013. Toen forceerde Rebellion een doorbraak en kwam een herdruk op gang. Zenith: Phase One is het eerste deel van een reeks Zenith bundels dewelke in totaal vijf delen zal tellen.

De comic is in zwart-wit uitgevoerd. Helaas is het tekenwerk van Steve Yeowell (The Invisibles) gemaakt voor kleur. Dat houdt in dat veel achtergronden ontbreken en dat het allemaal nogal leeg oogt. Er is geen contrast, schaduwpartijen of wat dan ook om het werk meer sfeer mee tegeven. Dat mag je de tekenaar niet kwalijk nemen. Er komen een aantal kleurenpagina’s in voor en deze ogen veel anders. Rijker. De afsluitende pagina’s zijn van de hand van Brendan McCarthy (Spider-Man:Fever,Paradax). Zijn ontwerpen voor Zenith en anderen zijn razend interessant om te bekijken. De man is een creatieve dynamo.

Het is vaak heel opwindend om ‘onbekend’ werk van een schrijver te (her)ontdekken. Maar eerlijk is eerlijk, wanneer je dit werk bekijkt met de Morrison van nu in je achterhoofd dan valt het wat tegen. Het zit echt rotsvast verankerd in de jaren 80. Dat uit zich niet alleen in het anti-Thatcher gevoel, maar bijvoorbeeld ook in de manier waarop er tegen hitparades wordt aangekeken. Indertijd nog een middel om de muzieksmaak van de massa te bepalen en anno nu een nietszeggende lijst. Ook de nostalgie naar de sixties komt goed door. Wie het decennium bewust heeft meegemaakt zal heel wat “aha!”-momentjes beleven. Een ander minpunt is dat het nog niet zo heel erg sterk is. Het leest als een kopie van Watchmen met een hip randje. Het is wel plezierig, maar het is echt nog het werk van een jonge schrijver. Morrison zou immers pas op het einde van de jaren 80 gaan werken voor DC Comics en uitgroeien tot een vedette.

Zenith: Phase one bij Archonia.com

zenith 1 -1zenith 1 -2

zenith 1 -3zenith 1 -4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.