Random Article


Review: Batman ’66 – The Lost Episode

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , ,
 
Coverprijs: $9.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Nostalgisch. Grappig. Campy.

Op zijn slechtst


Enkel voor de fans


DC Comics brengt eindelijk de “verloren aflevering” van de jaren 60 Batman tv-reeks op de markt als een comic. Het scenario van de legendarische Harlan Ellison zou niemand minder dan Two-Face geïntroduceerd hebben tot de tv-show…

0
Posted 21/11/2014 by

 
Full Article
 
 

Just remember your ballet training, old chum

Harvey Dent, beter bekend als Two-Face, is al sinds de jaren 40 één van Batman‘s gevaarlijkste en bekendste vijanden. Toch verscheen hij nooit in de legendarische Batman tv-reeks uit de jaren 60. Ooit was er sprake van om niemand minder dan Clint Eastwood in de rol te casten, maar uiteindelijk werd het uiterlijk van het personage als te gruwelijk bevonden voor de kindvriendelijke, campy tv-serie. De Amerikaanse schrijver Harlan Ellison (Star Trek, A Boy and his Dog) pende echter wel een script voor de aflevering die Two-Face zou geïntroduceerd hebben tot de show, getiteld “The Two-Way Crimes of Two-Face”. De aflevering werd nooit gemaakt, maar DC Comics heeft nu eindelijk de Batman ’66: The Lost Episode in een speciale one-shot comic gestoken. Een leuke kerst op de taart in Batman’s 75ste levensjaar, dat voor het eerst ook de volledige 60s tv-reeks op DVD en Blu-ray zag verschijnen…

batmanlostepisodevarHet script van Ellison werd in een comic gegoten door schrijver Len Wein (Wolverine, Giant-Size X-Men) en tekenaar José Luis Garcia-Lopez (JLA Classified, Legends of the Dark Knight). De episode opent zoals eender welke Batman ’66-aflevering. Two-Face verstoort een prestigieuze veiling en ontsnapt, het politiedepartement van Gotham City wordt verwittigd en commissaris Gordon belt Batman en Robin op via de rode telefoon. De Caped Crusader lost de zaak in twee minuten op (Robin heeft het naar goede gewoonte iets later door) en na de obligatoire “Holy… Batman!“-pun trekt het dynamische duo eropuit om Two-Face en zijn goons tegen te houden. Na enkele confrontaties waar de schurk weet te ontsnappen volgt er één definitieve confrontatie.

Deze campy versie van Two-Face doet wat denken aan de vertolking van Tommy Lee Jones in Batman Forever (1995), de campiest Two-Face tot hiertoe. Al zijn misdaden draaien traditioneel rond het nummer twee, maar niet al zijn daden kunnen als misdaad bestempeld worden. Wanneer Dent zijn munt opgooit en het ding op de goede kant valt, verricht hij immers een goede daad (op zijn eigen manier, welteverstaan). Batman en Robin gedragen zich hier exact hoe Adam West en Burt Ward ze op het kleine scherm vertolkten en hetzelfde geldt voor de rest van de cast. Het dynamische duo ziet er in de tekeningen van Garcia-Lopez ietwat gespierder en traditioneler uit, maar de karakters van West en Ward vallen wel degelijk goed te herkennen.

Len Wein gebruikt – zoals dat gaat bij schrijvers die in de jaren 70 en 80 zijn groot geworden – iets teveel tekst, waardoor de panelen snel opgevuld geraken. Echt storen doet het niet, vermits de hele comic toch doordrenkt is van een nostalgisch sausje. Met de inclusie van schetsen, een korte geschiedenis rond de verloren episode en het originele script van Ellison bevat Batman ’66: The Lost Episode one-shot tevens genoeg interessante extraatjes om de hoge coverprijs ($9.99 dollar!) enigszins te rechtvaardigen.

Batman ’66: The Lost Episode is enkel en alleen bedoeld voor de fans van de tv-reeks en het meest campy hoofdstuk uit de 75-jarige Batman-geschiedenis, maar dat geldt voor alle Batman ’66-comics. Voor deze fans is dit uiteraard een must-read…

Batman ’66: The Lost Episode #1 bij Archonia.com

batmanlostepisode1batmanlostepisode2

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.