Random Article


Review: Civil War (2006-2007)

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $19.99
 
Verzamelt: Civil War #1-7
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Geweldig verhaal. Subliem tekenwerk. Invloedrijk event.

Op zijn slechtst


Hoofdreeks is net iets te kort.


In de komende Marvel-films zullen Captain America en Iron Man rechtstreeks tegenover elkaar worden geplaatst. We herlezen nog eens Civil War, het mega-event waar de Marvel-superhelden in twee kampen worden gesplitst vanwege de Superhuman Registration Act…

1
Posted 09/11/2014 by

 
Full Article
 
 
Whose side are you on?

Binnen een kleine twee jaar zal het filmuniversum van Marvel Studios stevig worden opgeschud in Captain America: Civil War, waarin Avengers-leiders Captain America en Iron Man pal tegenover elkaar komen te staan. We herlezen nog eens Civil War (2006-2007), de hoofdinspiratie voor de derde Captain America-film en Marvel’s meest succesvolle event van de afgelopen 20 jaar. In de hoofdreeks, geschreven door Mark Millar (Kick-Ass, The Ultimates) en geïllustreerd door Steve McNiven (Old Man Logan, The Amazing Spider-Man), worden de Marvel-superhelden na een reeks ingrijpende gebeurtenissen in twee vijandige kampen verdeeld…

Na het schokkende Avengers Disassembled, het toenmalige einde van de Avengers door toedoen van een depressieve Scarlet Witch, en het ingrijpende House of M, waar de Scarlet Witch de hele realiteit veranderde en zo ieders leven danig op zijn kop zette, waren de meningen onder de helden wel erg verdeeld geraakt. Hoort er niet een zekere vorm van controle te zijn? Mogen individuele burgers zulke krachten en mogelijkheden wel hebben zonder echt in te staan voor de gevolgen hiervan? Een masker kan je immers snel uittrekken… Men besloot vanuit de overheid een Superhuman Registration Act (denk de Amerikaanse Patriot Act, maar dan voor superhelden) op te starten, maar die kon voorlopig op weinig steun rekenen…

De gemoederen in het Marvel-universum raakten verhit, maar de spreekwoordelijke druppel was de zogenaamde Stamford-tragedie. De jonge groep ongetrainde superhelden gekend als de New Warriors, die toen een eigen realityshow hadden op televisie, zochten een manier om meer kijkers te trekken. Ze besloten wat ervaren schurken te bevechten en leken nog aan de winnende hand te zijn. Tot plots de schurk Nitro met zijn explosieve krachten een hele wijk opblies om zo van de helden af te raken. De dodentol lag hoog: meer dan 600 doden waaronder een zestigtal kinderen.

NitroExplosion Het is dan ook Tony Stark/Iron Man, die zich opwerpt als voorstander van publieke registratie. Elke superheld zou zich moeten registeren bij de overheid en S.H.I.E.L.D. Held, schurk: er is geen verschil meer. Enkel geregistreerd of niet geregistreerd zou nog tellen. Ook Reed Richards/ Mr. Fantastic van de Fantastic Four en Hank Pym, voormalig Ant-Man, zullen het sleeptouw van de pro-registratie groep op zich nemen en er aldus voor ijveren om van elke superheld een speciaal getrainde S.H.I.E.L.D.-agent te maken.

Aan de andere kant is er dan Steve Rogers/ Captain America die ijverde voor het recht op een gewoon leven en het bewaren van een geheime identiteit. Hij wordt aanzien als de leider van de helden die meer voeling hebben met de straat, zoals Luke Cage, Falcon, Daredevil (toen gespeeld door Iron Fist), Cloak en Dagger, … Dit groepje tracht hun heroïsche activiteiten vol te houden terwijl ze door de regering en S.H.I.E.L.D. (met Iron Man in de voorhoede) worden opgejaagd en in een goelag gestoken. De Avengers en de Fantastic Four worden hierdoor uit elkaar gereten, de X-Men houden zich er grotendeels buiten.

Doorheen het verhaal geraken de leiders van beide kampen meer en meer geradicaliseerd, wat tot frustratie en verraad leidt. Een belangrijke ‘overloper’ en deels spilfiguur van de hele Civil War is Peter Parker/Spider-Man. Aanvankelijk was Parker de slaafse volgeling van Stark, waarin Peter een soort vaderfiguur herkende. Zijn recente lidmaatschap bij de Avengers, opgepoetste imago, verblijfplaats in Avengers Tower alsook zijn nieuwe Iron Spider-outfit, … Tony Stark was alomtegenwoordig in Peter’s leven. Wanneer Stark Peter dan ook vraagt om zich publiek te ontmaskeren om de Registration Act te steunen, kan hij dan ook weinig anders dan (na goedkeuring van Mary Jane en tante May) hiermee akkoord te gaan. Spider-Man ontmaskert zich voor de ganse wereld. Uiteindelijk blijkt dit niet het beste plan te zijn en dient Spidey samen met zijn familie onder te duiken en de kant van Captain America te kiezen…

spiderman-unmasked

De karakterisatie van een resem belangrijke personages is natuurlijk altijd riskant bij een cross-over als deze, maar wanneer over principes als privacy wordt gesproken, krijgt het geheel nog een dieper liggende schakering. Toch levert Mark Millar hier sterk werk af – vooral dan gezien de omvang van Civil War. Elk superheldenpersonage voelt ‘echt’ aan en lijkt ook te veranderen doorheen het verhaal, goedschiks of kwaadschiks. Hoewel soms de radicalisering net iets te ver doorgedreven wordt (vooral dan bij Tony Stark en zijn “persoonlijk gekweekte” Thor-kloon of leger hervormde superschurken), krijg je amper vlakke personages voorgeschoteld. De karakterisatie wordt jammer genoeg wel meer dan eens overschaduwd door de interessantere opzet van het “vrijheid versus veiligheid”-debat.

Het tekenwerk van Steve McNiven is om van te smullen. Elk pagina voelt als een klein schilderij. Hij ijvert voor een erg realistische en gedetailleerde tekenstijl, die de psychologische uitwerking door Millar enkel ten goede komt.

Zoals hierboven al even werd aangehaald is Civil War een verhaal met diepgaande gevolgen voor het ganse Marvel-universum, zoals Back in Black/One More Day bij Spider-Man, The Death of Captain America/Fallen Son bij Captain America, Iron Man’s tijdelijke job als leider van S.H.I.E.L.D. en de Mighty Avengers en Thor’s niet al te triomfantelijke hereniging met Iron Man. Het zou nog jaren duren eer de veranderingen aangebracht door Civil War ongedaan werden gemaakt en de Avengers terug bij elkaar kwamen.

Is Civil War dan het perfecte event? Ja en neen. Het verhalende, maar ook grafische element aan de minireeks is van erg hoogstaand niveau. Haast té hoogstaand. Wanneer je dan ook de zevende en laatste issue toeslaat, wil je meer… Hoewel de plot en achtergrond erg goed worden uitgewerkt, is het lastig elk detail rond een superheld uit te werken in een zevendelige minireeks. Een event als Civil War mocht zeker een twaalfdelige hoofdreeks hebben. Door de grootsheid en diens belang voelt het wat kort aan. Gelukkig zijn er dus nog de vele tie-ins, die uiteraard verder ingaan op de individuele gevolgen van de originele minireeks, maar deze zijn vaak van een wisselend niveau. Onontbeerlijk voor een complete leeservaring zijn wel de inleiding Road to Civil War en de belangrijkste tie-ins Civil War: The Amazing Spider-Man, Civil War: Iron Man en Civil War: Captain America. Ook Civil War: Fantastic Four en Civil War: New Avengers zijn de moeite voor het grotere verhaal.

Civil War bij Archonia.com

civilwarcapironman

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


  1. avatar
     
    Arno

    Het mocht idd wat langer zijn. Mark Millars originele pitch voor Civil War telde schijnbaar wel degelijk 12 delen. Maar dat zou het hoofdverhaal van Civil War + The Death of Captain America en Planet/HulkWorld War Hulk geweest zijn, met nog een heuse rol voor Doctor Doom achter de schermen… dus mss was het dan toch te crowded geworden.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.