Random Article


Review: Avengers & X-Men – AXIS #1-3 – Act I: The Red Supremacy

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $3.99 per deel
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Leuke actie en karaktermomenten. Aardige climax tot Uncanny Avengers-plotlijnen. Magneto. Nostalgie naar Onslaught.

Op zijn slechtst


Ergens krijg je het gevoel dat de verhaallijn nu alleen maar bergaf kan gaan...


Marvel’s nieuwe Avengers/X-Men evenement AXIS is volop bezig. We nemen de eerste act onder de loep…

0
Posted 04/11/2014 by

 
Full Article
 
 

…And I’m pretty fair at killing Nazi’s – Magneto

axis2Eerder dit jaar kregen we het enorm teleurstellende Original Sin en met Avengers & X-Men: AXIS start Marvel nog een tweede groot event op voor het jaar voorbij is. Gelukkig start het deze keer alvast iets beter. AXIS omvat een negendelige minireeks opgedeeld in drie Acts, bijgestaan door tal van tie-in delen van andere series. We nemen de eerste drie delen van de hoofdreeks – Act I: The Red Supremacy – even onder de loep.

AXIS vloeit rechtstreeks voort uit Avengers Vs X-Men (2012) en het daaropvolgende Uncanny Avengers. Hierin zagen we hoe Captain America‘s aartsvijand en übernazi, de Red Skull, in het bezit kwam van het brein van de gesneuvelde X-Men-oprichter Professor Charles Xavier. De Skull verkreeg hiermee de mentale krachten van Professor X en ontketende een rassenoorlog tegen het herboren mutantenras. Havok en de Unity Squad bestaande uit zowel Avengers als X-Men wisten hem eenmalig te stoppen. Recentelijk keerde de Skull terug en werd hij gedood door Magneto (een mutant, jood én overlevende van de Holocaust, dus je snapt wel hoe hij tegenover nazi’s staat die mutanten lastigvallen). Hieruit ontstond echter een nieuwe vorm: de Red Skull is de gigantische Red Onslaught geworden. Onslaught ken je misschien nog als die monsterlijke kruising tussen Prof X en Magneto uit de gelijknamige jaren 90 Marvel cross-over waar zowel de Avengers als de Fantastic Four niet levend uitkwamen (althans, tijdelijk toch)…

axismagnetoskull

De eerste delen van AXIS maken de dreiging van de Red Onslaught duidelijk. Vanwege zijn sterk vergrote mentale krachten herstart de Skull “World War Hate” en zet hij de verschillende superhelden tegen elkaar op. Vermits het draait om een combinatie van Avengers en X-Men, is dat niet zo moeilijk. Het wantrouwen tussen Rogue en de Scarlet Witch, een belangrijk plotelement in Uncanny Avengers, wordt alweer aangewakkerd, net zoals de rivaliteit tussen Havok en zijn oudere broer Cyclops. Een andere grote rol wordt weggelegd voor Iron Man, dewelke hier zo’n beetje wordt voorgesteld als de Batman van het Marvel-universum. De Skull ontdekt dat Tony Stark – de eeuwige pragmatist – verschillende plannen heeft uitgedokterd om zijn mede-superhelden tegen te houden moest dat nodig zijn. Uiteraard worden ze door de Skull misbruikt…

axis3Terwijl het mooi is om te zien dat de X-Men – dewelke al even uit elkaar gevallen zijn in verschillende kampen – toch elkaar zullen bijstaan in tijden van crisis, zijn de mutanten en de Avengers geen partij voor de Red Onslaught en Iron Man’s Adamantium Sentinels. Magneto heeft echter één laatste plan en roept de hulp in van enkele gekende superschurken om te slagen waar de helden faalden…

Schrijver Rick Remender levert met de eerste act van AXIS een aardige climax voor enkele van zijn Uncanny Avengers-plotlijnen met enkele nostalgische verwijzingen naar voormalige Marvel-events als Onslaught (1996) en Civil War (2006). Tekenaars Adam Kubert en Leinil Francis Yu vullen elkaar mooi aan. Het verhaal speelt zich af aan de vooravond van de Avengers NOW!-periode, dat betekent dat o.a. Wolverine tijdelijk in de grond steekt en eens niet meedoet met een event, Sam Wilson/Falcon als de nieuwe Captain America rond paradeert, Steve Rogers een oude man is en Thor zijn hamer Mjolnir niet langer waardig is. Iron Man is nog niet de meer megalomane Superior Iron Man, maar het is duidelijk dat AXIS hiernaartoe werkt.

Met de slechte nasmaak van Original Sin nog in de mond, kunnen we niet anders dan stellen dat AXIS toch al een pak beter van start ging en een redelijk goeie eerste act afleverde. Er is non-stop actie met leuke karaktermomenten voor Havok, Cyclops en vooral Magneto. De split tussen de Avengers en X-Men wordt wederom terug groter en een gebeurt heel wat met Kid Apocalypse. De pogingen van Deadpool om een bona fide Avenger te worden moeten zorgen voor de vrolijke noot, maar de verhaallijn kon best zonder.

Qua tie-ins valt het aan te raden om bij deze eerste act toch zeker de reeksen Uncanny Avengers en Magneto erbij te volgen, vermits zij hier de belangrijkste personages zijn. Het eerste deel van de zijreeks AXIS Revolutions liet zien hoe Spider-Man en Dr. Strange met de World War Hate omgingen, maar was minder interessant en helemaal niet nodig voor de grotere plot te kunnen volgen. In Act II: Inversion, – dat deze week van start gaat in AXIS #4 – beloven de rollen omgedraaid te worden en ontdekken enkele superhelden wat het is om villains te zijn en vice versa.

Avengers & X-Men AXIS #1 of 9 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.