Random Article


Review: Marvel (Z)Omnibus

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: , , ,
 
Tekenaar: , , ,
 
Covertekenaar: ,
 
Universum:
 
Coverprijs: $125.00
 
Verzamelt: Marvel Zombies: Dead Days, Marvel Apes: Prime Eight, Marvel Zombies: Evil Evolution, Ultimate Fantastic Four #21-23, 30-32, Marvel Zombies #1-5, Black Panther #28-30, Marvel Zombies 2 #1-5, Marvel Zombies Return #1-5, Marvel Zombies 3 #1-4, Marvel Zombies 4 #1-4, Marvel Zombies 5 #1-5, Marvel Zombies Supreme #1-5
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Zombies!

Op zijn slechtst


Al snel een overdosis aan zombies... Het verhaal raakt eigenlijk snel uitverteld.


Wat als Robert Kirkman, auteur van The Walking Dead, het Marvel-universum onder handen mocht nemen en alle superhelden tot hersendode kannibalen mocht omtoveren? Lees hier de review van de Marvel (Z)Omnibus die zijn versie en ook diens vele sequels bundelt…

2
Posted 31/10/2014 by

 
Full Article
 
 

“Please, Aunt May – go – go lock yourself in the bathroom. I can’t .. I can’t control myself.” – Spider-Man

De Halloweenperiode: verkleedfeestjes, filmmarathons en nachtelijke tochten in eenzame bossen of velden. Er lijkt genoeg om jezelf de stuipen op het lijf te jagen, maar een horrorcomic raden we je hier zeker ook aan. Zowel bij Marvel als DC wordt er jaarlijks ingespeeld op de feestperiodes. Zijn het nu Kerstverhalen, verhalen rond Onafhankelijkheidsdag of Halloween, alles komt wel eens aanbod bij de marketinggeniën. In 2005 werd bij Marvel dan ook de succesvolle horrorminireeks Marvel Zombies gecreëerd door Robert Kirkman (The Walking Dead, Invincible) en Sean Phillips (Hellblazer, Sleeper). Een reeks sequels en een uiteindelijke Marvel (Z)Omnibus-verzameling konden dan ook niet uitblijven.

marvel-zombies-20051114024145364-000

In het alternatief universum Earth 2149 – wiens creatie een rechtstreeks vervolg was op een eerste ontmoeting met de zombies in Ultimate Fantastic Four #21-23 geschreven door Mark Millar – wordt de wereld geteisterd door een vreselijk virus dat de gekende Marvel-personages veranderde in dode kannibalen. Een enkeling overleeft en probeert de horde hongerige helden te ontwijken of genezen. Het eerste verhaal zit wel snor, maar levert zeker niet speciaals wanneer planeteneter Galactus dan als deus ex machina opduikt om de aarde op te ruimen. Dit leidt tot een gore-festijn van jewelste wanneer de helden en schurken elkaar te lijf gaan voor deze biefstuk van galactische proporties. Het verhaal van Marvel Zombies eindigt met een cliffhanger waar we een groep van de zombies zien beginnen aan hun tocht om andere planeten in de melkweg te verslinden.

Een cliffhanger bij een succesvolle Marvel-reeks? Jup, hier komen de duizenden vijfdelige sequels en one-shots van Marvel Zombies. Twee jaar na het origineel verscheen Marvel Zombies 2 van hetzelfde creatieve team. Vervolgens is er dan een reeks one-shots Marvel Zombies Return  uit 2009. Marvel Zombies 3-5 kent een nieuw creatief team met schrijver Fred Van Lente en tekenaar Kev Walker. Tenslotte is er dan nog Marvel Zombies Supreme uit 2011 door Frank Maraffino en Fernando Blanco. Ook Marvel Zombies: Dead Days, Marvel Apes:  Prime Eight en Marvel Zombies: Evil Evolution worden in deze (Z)Omnibus opgenomen.

Als er iemand is die een bende hersendode, ronddwalende lijken interessant kan houden, dan is het wel Robert Kirkman, het (niet hersendode) brein achter Image’s The Walking Dead. Marvel huurde hem dan ook in om de originele, oerdegelijke minireeks Marvel Zombies en opvolger Marvel Zombies 2 te schrijven.

Waar het verhaal van de eerste minireeksen onder Kirkman nog interessant is om te volgen, zwakt het creatieve element af onder Fred Van Lente (Marvel Zombies 3-5, Incredible Hercules). De zombies bezoeken het reguliere 616-universum waar dan naar een oplossing wordt gezocht. Vooral de vierde minireeks lijkt erg teleurstellend en zet enkele vreemde, minder gekende personages in de schijnwerper. Het hele verhaal voelt na zoveel reeksen wat uitverteld en langdradig aan. In de vijfde reeks levert Van Lente dan weer een leuke knipoog naar klassieke horrorregisseurs zoals George Romero en Sam Raimi, maar ook dit kan de reeks niet helemaal redden.

Hoewel Marvel Zombies Supreme erg gelijkaardig is aan de premisse van de andere delen, namelijk enkele overlevenden die een oplossing zoeken voor de zombieplaag, brengt Frank Maraffino het Squadron Supreme (aka Marvel’s tegenhangers van DC’s Justice League) zo weer even onder de aandacht. Toch voelt de inmiddels zevende Marvel Zombies-reeks niet aan als iets waarop we meteen zaten te wachten.

Doorheen de reeksen wisselt niet enkel de intellectuele, maar ook de grafische auteur. De eerste twee reeksen worden getekend door Sean Phillips (Hellblazer, Sleeper) en zijn van erg hoogstaande kwaliteit. Ook Kev Walker (2000 AD, Warhammer) levert opvallend goed tekenwerk in Marvel Zombies 3 tot en met 5, net zoals Fernando Blanco dat doet voor Marvel Zombies Supreme. Telkens zorgen ze voor een rauwe toets in de tekeningen. Het geheel voelt heel wat minder afgelikt aan, maar met toch voldoende oog voor details.

marvel-zombies-marvel-zombies-2282957-501-550

De Marvel Zomnibus is natuurlijk een prijzig item dat je niet zomaar even oppikt. Je krijgt weliswaar 1200 pagina’s aan leesvoer, maar is het allemaal wel even kwalitatief hoogstaand? De omnibus valt nauwelijks in een ruk uit te lezen doordat het snel aanvoelt als een overdosis aan zombies. Uiteindelijk raken de schrijvers ook wat uitverteld en zoeken ze maar andere werelden en realiteiten op om het verhaal draaiende te houden. De one-shots steken al snel tegen, maar de hoofdreeksen blijven wel vermakelijk. Het grote voordeel aan deze (eigenlijk elke) omnibus is het complete verhaal. Je kan de creatieve tocht van de zombies alsook elke leuke knipoog en verwijzing vanaf het begin tot aan het (toenmalige) einde perfect volgen.

Een Marvel-fan die op zoek is naar wat ruigere actie, zal deze omnibus wel willen oppikken. Voor degene die gewoon een leuk Halloween-reeksje zoekt, valt ie minder aan te raden. De eerste minireeks is hoe dan ook een moderne klassieker onder de verhalen over alternatieve universa bij Marvel die je gelezen moet hebben.

Marvel (Z)Omnibus bij Archonia.com 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


2 Comments


  1. avatar
     
    KenSpectre

    De link naar archonia is broken.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.