Random Article


Review: The Sandman Omnibus Volume 2

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij: ,
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , , , , ,
 
Inkter: , , ,
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $95
 
Verzamelt: The Sandman #38-75, Vertigo Winter's Edge #1,3, Vertigo Preview #1, Vertigo Jam #1
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Ondanks de minpuntjes laat The Sandman zien dat comics zeker op hetzelfde niveau als literatuur kunnen vertoeven.

Op zijn slechtst


"The Kindly Ones" duurt te lang.


Reis met ons mee terwijl we je vertellen over het laatste deel van het verhaal van Morpheus en de zijnen in de tweede The Sandman Omnibus…

0
Posted 28/10/2014 by

 
Full Article
 
 

“All around me darkness gathers, Fading is the sun that shone, We must speak of other matters, You can be me when I’m gone

De bespreking van The Sandman Omnibus Vol. 2 stond al even op het programma. 2014 was het jaar waarin The Sandman 25 jaar jong werd, maar, laten we eerlijk zijn. dat jubileumjaar is redelijk onopvallend verlopen voor The Sandman en de zijnen. Goed, in de race om Marvel Studios bij te benen heeft Warner Bros. zichzelf de druk opgelegd om een Sandman-film te maken. Schrijver Neil Gaiman is dan weer samen met J.H. Williams III (Batwoman, Promethea) bezig met een nieuwe miniserie, maar deze heeft vertraging opgelopen.

death kindly onesGelukkig is daar nog altijd de tweede omnibus om heerlijk in af te dalen. In Neil Gaimans The Sandman worden de belevenissen van Morpheus opgetekend, de heerser van het dromenrijk. Samen met zijn broers en zusters Destiny, Destruction, Death, Despair, Desire en Delight maakt hij deel uit van het genootschap The Endless. Ze zijn de belichamingen van bepaalde concepten en natuurkrachten. In de eerste omnibus was te lezen hoe Morpheus zich uit zijn gevangenschap wist te bevrijden en na een periode van 70 jaar terugkeerde naar zijn rijk. Zijn afwezigheid heeft heel wat ellende veroorzaakt. Hij grijpt in bij de levens van mensen die door zijn afwezigheid benadeeld zijn en probeert hun levens, voor zover dat gaat, vlot te trekken. Het is belangrijk om jezelf dit weer te herinneren omdat het verhaal in deze tweede omnibus een andere kant op gaat. Veel zaken die voor het eerst om de hoek kwamen kijken in de eerste omnibus keren hier weer terug.

De verhalen zijn minder aards en bieden vooral een inkijkje in de metafysische kant van de wereld waarin The Endless verkeren. De familie gaat door een roerige periode van veranderingen. Destruction verlaat zijn post en gaat aan het zwerven. Delight verandert om onbekende reden in Delirium en gaat ietwat beneveld door het leven (ze zal trouwens nog de hulp van Morpheus inroepen om Destruction te vinden). Morpheus wordt getroffen door een gebroken hart en hij trekt zich meer terug in zichzelf.

De hoogtepunten van deze bundel zijn waarschijnlijk de verhaallijnen “Brief Lives” en het omvangrijke “The Kindly Ones”. Het eerste verhaal staat in de vorige paragraaf beschreven en het tweede verhaal is in zekere zin het begin van het einde voor deze serie. “The Kindly Ones” neemt ruim 30% in van deze bundel. Dus dat zegt wel iets over de omvang. Dit verhaal zal voor sommige, vanwege de lengte, ook een van de mindere stukken van deze omnibus zijn. Op sommige delen wordt het verhaal wat teveel opgerekt waardoor het wel heel magertjes wordt. Toch valt dit uiteindelijk weg in het grotere deel van dit verhaal.

Een ander iets wat je kunt zien als een minpunt is het veelvuldig wisselen van tekenaars. Dat is iets waar veel Vertigo-series sowieso last van hebben. Zo wordt “The Kindy Ones” opgeleukt door het naar abstracte kunst neigende cartoonisme van Marc Hempel (Flinch, Anything goes) waarna de lezer getrakteerd wordt op het realistische werk van Michael Zulli (Guest of Honor, The Shade). Er is geen groter contrast denkbaar.

Laten we echter eens aardig zijn en de hoed afnemen voor de prestatie die Neil Gaiman geleverd heeft met het schrijven van The Sandman. Op je 29ste beginnen aan een epos en dat afronden rond je 37ste. En tijdens het schrijven van dat epos een evolutie doormaken van eenvoudig beginnend broodschrijvertje tot een auteur van formaat. Iemand met een boodschap. Cultureel gezien drukte de comic zijn stempel op de jaren negentig. Hoeveel Goths hebben zich niet verkleed als Death? En voor hoeveel vrouwen is The Sandman niet een eerste comic geweest?

Het einde is trouwens bloedmooi. The Sandman literatuur noemen is echter niet terecht. Het opereert op hetzelfde niveau, maar het is iets heel anders. Het is nieuw en fris en het is spijtig dat er nog maar  zo weinig is uitgegeven dat je hiermee kunt vergelijken.

Zonder twijfel. Dit hoort in je kast te staan.

Sandman omnibus vol 2 bij Archonia.com

 sandman 63 -1sandman 63 -2

sandman 63 -3sandman 63 -4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.