Random Article


Top 10 Wolverine Vs.

 


0
Posted 25/10/2014 by

Dat Marvel‘s Wolverine een stevig robbertje kan vechten is ondertussen al wel geweten, maar wat zijn nu de meest memorabele gevechten uit de inmiddels 40-jarige geschiedenis van de harige Canadees? Ter ere van Wolverine’s recente overlijden neemt Brainfreeze zijn meest bitsige clashes onder de loep in deze Wolverine Vs. top 10. Zowel gevechten met helden als schurken komen in aanmerking, zolang ze zich maar hebben afgespeeld in het Marvel 616-universum. Geen ‘What Ifs’, cross-overs of Ultimate Marvel-reeksen dus, maar enkel the real deal.

10. SILVER SAMURAI – Uncanny X-Men, Vol. 1 #173 (1983) door Chris Claremont en Paul Smith

In een van Wolverine’s vroegere avonturen waarin Chris Claremont de persoon achter de held verder uitwerkt, vervoegen de X-Men Logan en zijn aanstaande bruid Mariko Yashida in Japan ter voorbereiding van hun huwelijk. Daar wordt Mariko opgejaagd en ontvoerd door haar halfbroer Kenuichio Harada/ Silver Samurai die na haar dood haar geërfde criminele imperium –waarover later meer in deze top 10- wil overnemen. Na een eerste gevecht tussen Rogue en heel wat ninja’s komt Wolverine al snel oog in oog te staan met Harada. Een harde strijd barst los waarbij Logan al snel Harada’s arm breekt en zo de bovenhand weet te krijgen. Net wanneer Wolverine de Silver Samurai definitief wil neerslaan, houdt Mariko hem tegen en smeekt hem haar halfbroer te sparen. Wolverine stemt in waardoor Harada en zijn kompanen kunnen wegvluchten. Het gevecht moet enige indruk hebben nagelaten op de kleine Canadees, want later zou hij de Silver Samurai als een van zijn vertrouwelingen beschouwen en zelfs zijn geadopteerde dochter Amiko laten opvoeden.

Hero-Envy-X-Men-173a

9. LADY DEATHSTRIKE – Uncanny X-Men, Vol. 1 #205 (1986) door Chris Claremont en Barry Windsor-Smith

Lady Deathstrike/ Yuriko Oyama is een onmiskenbaar sterke vijand die zonder twijfel velen op deze lijst aankan. Haar lenigheid en adamantium nagels hebben Wolverine en andere helden al vele liters bloed gekost. Yuriko’s grootvader was de man achter het bindingsproces tussen de experimentele legering adamantium en Wolverine’s beenderen, en viel later tijdens een gevecht in oneer. Een wellicht klein lijkend detail dat de drijfveer bleek te zijn achter Lady Deathstrike’s dodelijke motieven. Door Wolverine te vermoorden zou ze de eer van haar familie weer herstellen.

Zo ook een poging in Uncanny X-Men #205 waar ze –na enkele cybernetische aanpassingen- sterker was dan ooit tevoren. Uiteindelijk bevocht Wolverine Lady Deathstrike en overmeesterde hij haar door zijn genezende gaven en brute kracht. Toen hij zag wat Oyama zichzelf had aangedaan om haar doel te bereiken, liet Logan haar leven. Wellicht zal hij zich zijn medeleven nog beklaagd hebben gezien zijn vele latere gevechten met Lady Deathstrike…

8. OMEGA RED – X-Men, Vol. 2 #4-5 (1992) door John Byrne en Jim Lee

Wat als de voormalige KGB probeert een eigen Captain America te creëren? Het resultaat is Arkady Rossovich/ Omega Red voorzien van eigen carbonadium tentakels. Een nadeel: het namaak adamantium waarvan de tentakels zijn gemaakt, vergiftigt Omega Red voortdurend. Hierdoor is hij verplicht telkens iemands levensenergie af te tappen, niet dat dat voor deze bloeddorstige gek een probleem bleek te zijn.

In zijn eerste optreden in X-Men #4 komt de Rus al meteen in conflict met de X-Men. Hij besluit Gambit en Rogue te ontvoeren en de andere teamleden aan te vallen. Eigenlijk was hij op zoek naar Wolverine (die Omega Red al eerder heeft ontmoet) en zo zullen de twee een bitsig gevecht voeren. Na een ware uitputtingsslag van zowaar vele uren zou Rossovich als winnaar uit de hoek komen. Later zouden Wolverine en co gelukkig gered worden door de andere X-Men. Een absoluut pluspunt aan deze comic? Jim Lee’s gedetailleerde tekeningen.

omega red

7. X-MEN – Wolverine, Vol. 4 #3-8 (2011) door Jason Aaron en Renato Guedes en Daniel Acuna

In de “Wolverine goes to Hell” en opvolgende “Wolverine Vs The X-Men”-verhaallijnen moet Logan afrekenen met demonen. Geen slechte herinneringen of drankproblemen, maar echte demonen… uit de hel. Nadat de Red Right Hand, een organisatie opgericht om de onsterfelijke Wolverine permanent onder de zoden te krijgen, Logans ziel naar de onderwereld zond, werd het lichaam van een van de gevaarlijkste Marvel-helden bezeten door kwaadaardige wezens. Hellverine begint al snel aan een killing spree van jewelste, wat natuurlijk niet onopgemerkt blijft. Al snel wordt er door de X-Men een gecombineerde aanval op zowel Wolverine’s lichaam als op zijn geest ingezet. De tekeningen van Guedes alsook de rauwe strijd die Logan ondergaat zijn al genoeg redenen om dit verhaal eens door te nemen. Ook het gedeelte in Wolverine’s geest dat opgedeeld blijkt te zijn in kamers zoals “X-vrouwen waarmee ik seks heb gehad” en “Hoe vals te spelen bij poker”, zorgt voor de nodige luchtige noot in het best wel tragische geheel.

Hellverine

6. LORD SHINGEN – Wolverine, Vol. 1 #4 (1982) door Chris Claremont en Frank Miller

De klassieke interpretatie van Wolverine als ronin is tot stand gekomen in deze iconische minireeks door Chris Claremont en Frank Miller. De comic vertelt de legendarische verhaallijn waarin Logan op zoek gaat naar zijn geliefde Mariko Yashida in Japan. Al snel komt hij in conflict met de ninjaclan The Hand en later ook zijn nieuwe vriendin Yukio. Na deze beduidend zware periode besluit Logan de leider van de criminele Yashida-clan, Lord Shingen (Mariko’s vader nota bene), te confronteren. Na een lang en bloeddorstig gevecht komt hij al winnend uit de hoek, maar niet zonder Shingen te doden. Misschien minder spectaculair dan enkele hoger gerankte gevechten op deze lijst, maar toch bleek dit een erg persoonlijk conflict te zijn vanwege Mariko en de moord op haar vader. Ondanks deze strubbelingen weten we dat Logan en Mariko al erg snel hun verloving aankondigden. Yup, that’s Marvel for ya.

WolverineYashida

5. MAGNETO – X-Men Vol. 2 #25 (1993) door Fabian Nicieza, Scott Lobdell en Andy Kubert

Wellicht het kortste gevecht op deze lijst maar zeker niet minder schokkend of bepalend. Eén van de meest definitieve clashes tussen de mutant met metalen beenderen en de mutant die het metaal beheerst, werd getoond in X-Men #25.

Na een zoveelste clash tussen Magneto en de X-Men werd het nu bloedserieus. Magneto was van plan vanop zijn ruimtestation Avalon de aarde te vernietigen. Na een gefaalde poging van de mensheid om zijn krachten te neutraliseren, veroorzaakte de villain een gigantische elektromagnetische puls die alle elektronica op aarde verstoorde. De X-Men onder leiding van een wandelende Professor Xavier – don’t ask, Shi’ar technologie-, voeren een grootschalige aanval uit op Magneto’s ruimtebasis Avalon. Na enkele rake klappen van Wolverine, besluit Magneto voor eens en altijd afscheid te nemen van onze haarbal. Hij rukt het adamantium van zijn beenderen, laat het door zijn poriën naar buiten vloeien en verscheurt Logan hierbij zowel fysiek als mentaal. Zijn helende gaven kunnen het genezen nauwelijks bijhouden en zijn al zwakke geest werd nauwelijks samengehouden door Jean Grey. Uiteindelijk zou hij het maar nipt overleven en later natuurlijk een wraakmissie ondernemen. Dit was een verhaal waarvan de gevolgen jaren lang te zien waren. Wolverine’s kenmerkende klauwen bestonden nu immers gewoon uit bot, zijn genezingsfactor ging in overdrive en hij werd steeds dierlijker en dierlijker afgebeeld (tot Apocalypse hem zijn adamantium teruggaf en hem tijdelijk omtoverde tot zijn ruiter Death). Een iconisch moment in Wolverine’s geschiedenis dat je zeker gelezen moet hebben!

wol-vs-magneto-11

4. DAKEN Uncanny X-Force, Vol. 1 #34 (2012) door Rick Remender en Phil Noto

Deze keer geen klassieke clash, maar een eerder tragische passage uit de geschiedenis van Wolverine. Een gewelddadige ontmoeting die hem nog lang zou blijven achtervolgen: de moord op zijn eigen zoon Daken. De vervreemde en gestoorde mutant die zijn vaders gaven overerfde, had tijdens zijn leven maar een levensdoel: het leven van Wolverine en diens dromen verzieken. Even stond Daken zelfs bekend als Dark Wolverine in Norman Osborn/Green Goblins Dark Avengers waar hij zijn vaders reputatie besmeurde en misbruikte.

In deze issue van Uncanny X-Force zou het de –voorlopig natuurlijk- laatste ontmoeting worden tussen vader en zoon. Na een erg doordacht plan waarbij Daken Logan’s geliefde Jean Grey School For Higher Learning zou vernietigen en zijn vader laten verdrinken, vindt Deadpool Wolverine net op tijd om hem te redden. Logan gaat al snel achter zoonlief aan en besluit zijn kenmerkende berserker rage bewust niet te gebruiken: Daken zal vermoord worden door een man die wist wat hij deed. Na het bloederige handgemeen zou Logan het ondenkbare doen en Daken zelf verdrinken in een modderig poeltje. Een absolute must-read voor de Wolverine-fan!

 

dakendeath

3. HULK – The Incredible Hulk, Vol. 2 #340 (1988) door Peter David en Todd McFarlane

Vooraleer Logan de bekende X-Man en Avenger was die hij nu is, was hij een schrandere Canadese superheld die een kleine rol had in de comic rond Bruce Banner/ Hulk. Het is dan ook in The Incredible Hulk #180-181 uit 1974 dat we Wolverine voor het eerst zien verschijnen om een gevecht tussen de Hulk en Wendigo op te breken. Vervolgens volgt een eerste clash tussen de twee helden die abrupt werd onderbroken zonder een duidelijke winnaar.

Bijna 15 jaar later zou de clash nog eens netjes worden overgedaan. Alleen is de Hulk nu grijs en een geslepen egoïst. In deze periode had Banner als de Hulk een minder behulpzame en meer geniepige gespleten persoonlijkheid (Mr. Joe Fixit) ontwikkeld. Het is met deze incarnatie van de jolige reus dat Wolverine opnieuw in gevecht trad. Ook dit was een kort maar krachtig gevecht waarbij Logan zich nauwelijks inhield. De groene –excuseer, grijze- gigant werd door Wolvie’s adamantium klauwen opengereten. Na haast meteen te zijn genezen startte ronde twee totdat Rick Jones, een goede vriend van Bruce Banner, beide heren kon bedaren.

Deze match-up heeft altijd voldoende stof voor verhaal geboden, getuige de talloze latere clashes tussen Wolverine en (de overwegend terug groene versie van) de Hulk in zowel het reguliere Marvel-universum, de vele What Ifs en Ultimate Marvelreeksen.

greyhulk

2. SABRETOOTH – Wolverine, Vol. 3 #54-55 (2007) door Jeph Loeb en Simone Bianchi

Net zoals bij de Hulk kent ook deze rivaliteit een lange geschiedenis met vele blauwe plekken. Hoewel we in dit geval beter spreken van afgesneden ledematen. De strijd tussen Sabretooth en Wolverine is altijd de meest gewelddadige, maar ook de meest persoonlijke strijd geweest. Door hun gedeelde origine bij het geheime overheidsprogramma Weapon X en hun gelijkaardige krachten lijkt het alsof Wolverine een kwaadaardige versie van zichzelf bevecht. Waar Logan zijn dierlijke instincten bedwingt, laat Sabretooth het beest in zich volledig los.

Op het einde van de Evolution-verhaallijn confronteert Sabretooth zijn rivaal opnieuw. De strijd duurt langer dan gewoonlijk en gaat van Amerika naar Afrika weer terug naar het noordelijke Canada. Met gastrollen voor Storm, Black Panther en een hele hoop furry superhelden wordt de omvang van deze epische clash al snel duidelijk. Ledematen, maar ook vrienden moeten eraan geloven. Het wordt er dik opgelegd dat deze strijd tussen de twee titanen maar op één manier beëindigd kan worden. Wolverine haalt dan ook het Muramasa-zwaard tijdelijk terug bij Cyclops. Dit zwaard kan de helende gaven van zowel Wolverine en Sabretooth stopzetten en is een van de weinige manieren om Logan ooit te stoppen indien nodig. Na een laatste knokpartij vermoordt Logan zijn aartsrivaal  door hem te onthoofden.

Het verhaal zoekt ook een nieuwe, gedeelde origin op waarbij Wolverine en Sabretooth afstammen van een uniek type mutant. Het lijkt inderdaad nogal vreemd en wordt later dan ook wijselijk niet meer vermeld. De knokpartij voorzien van prachtige tekeningen, is anderzijds een van de gewelddadigste in de recente comicbookgeschiedenis. Hoewel het verhaal ons de dood van Victor Creed belooft, wordt al snel duidelijk dat onthoofding dan toch niet de manier is om permanent van iemand af te geraken…

WolverineVsSabretooth

1. CYCLOPS – X-Men: Schism #4-5 (2011) door Jason Aaron en Alan Davis en Adam Kubert

Wolverine’s ultieme clash. Een strijd die er al decennia zat aan te komen en tijdens Schism pas echt losbarstte. Na een reeks recente onenigheden en verbale conflicten groeit de al aanwezige kloof tussen de mutanten enorm. Wanneer de overige X-Men gevangen worden in San Francisco, slagen Wolverine en Cyclops/Scott Summers erin de 14 jarige mutante Oya telepathisch te contacteren. Twijfelend of ze moest ingrijpen of niet, overtuigde Cyclops haar met de woorden “doe wat je moet doen”. Vervolgens vermoordt Oya de terroristen en redt ze de X-Men. Wolverine, verbijsterd door wat de 14-jarige net gedaan heeft, twijfelt over Scott’s leiderschap. Wanneer dan ook nog een Super Sentinel hun Utopia-basis aanvalt en Summers de jonge garde X-studenten overtuigt mee te strijden, is het voor Wolverine al helemaal te gek. Kinderen horen nooit soldaten te zijn.

De strijd breekt los, de klauwen zijn getrokken, de optische aanvallen vliegen in het rond. Met die Super Sentinel in de mix en de heren hun beide diepe rivaliteit om de affecties van de inmiddels overleden Jean Grey zorgt een dergelijk gevecht voor extra spektakel. De tekeningen zijn expliciet maar stijlvol. De pagina’s zonder al te veel tekst lijken wel een gruwelijk schilderij. Uiteindelijk zouden de gevolgen van dit gevecht een diepe breuk veroorzaken tussen de X-Men die vandaag in de comics nog steeds voelbaar is. Wolverine verliet Utopia met enkele X-Men en richtte de Jean Grey School For Higher Learning op, Cyclops zou zijn meer extremistische houding aanhouden en zo het mutantenkamp leiden in de Avengers vs X-Men-verhaallijn.

Cyclops-vs-Wolverine (1) cyclops-vs-wolverine

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.