Random Article


START TO READ: Batman

 


0
Posted 26/09/2014 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag fladderen we mee met BATMAN en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor DC's Dark Knight en de populairste superheld ter wereld op een rij.

batmanlogo

 • batmanjimleeEchte naam: Bruce Wayne
 • Eerste verschijning: Detective Comics #27 (1939)
 • Uitvalsbasis: Gotham City, Verenigde Staten
 • Beroep: CEO van Wayne Enterprises/WayneCorp/Wayne Incorporated, industrieel, playboy
 • Capaciteiten: Expert in talloze gevechtskunsten, criminologie en vermommingen, 's werelds grootste detective, topatleet, hoogtechnologische gadgets en voertuigen, tactisch genie, meesterlijk strateeg
 • Teams: Justice League of America, Justice League, Justice League International, JLA, Outsiders, Batman Incorporated, Justice Society of America, All-Star Squadron
 • Belangrijkste relaties: Alfred Pennyworth (butler/verpleger/surrogaatvader), James "Jim" Gordon (vriend/politiecommissaris van Gotham City), Lucius Fox (tech support/zakenpartner), Leslie Thompkins (verpleegster/surrogaatmoeder), Dick Grayson aka Robin/Nightwing (ex-sidekick/surrogaatzoon/opvolger), Jason Todd aka Robin/Red Hood (ex-sidekick/surrogaatzoon), Tim Drake aka Robin/Red Robin (ex-sidekick/surrogaatzoon), Damian Wayne aka Robin (zoon/sidekick), Barbara Gordon aka Batgirl/Oracle (sidekick/tech support), Helena Wayne aka Huntress (occasionele dochter/collegae), Stephanie Brown aka Spoiler/Robin/Batgirl (collegae), Cassandra Cain aka Batgirl (collegae), Selina Kyle aka Catwoman (liefdesinteresse), Talia al Ghul (liefdesinteresse), Vicki Vale (liefdesinteresse), Julie Madison (liefdesinteresse), Silver St. Cloud (liefdesinteresse), Superman (collega/teamlid), Wonder Woman (collegae/teamlid), Harper Row aka Bluebird (collegae), Zatanna (collegae/teamlid), David Zavimbe aka Batwing (collega), Kate Kane aka Batwoman (collegae)
 • Belangrijkste vijanden: The Joker, Joe Chill, Two-Face, Bane, The Riddler, The Penguin, Catwoman, Poison Ivy, Ra's al Ghul, League of Assassins, Talia al Ghul, Hugo Strange, Mr. Freeze, Scarecrow, Black Mask, Harley Quinn, Hush, Deathstroke, Man-Bat, Killer Croc, Red Hood, Prometheus, Firefly, Deadshot, Owlman, Court of Owls, Leviathan, Arkham Knight

BatmanScarsToen de jonge Bruce Wayne zijn ouders Thomas en Martha – twee gegoede burgers van Gotham City – voor zijn ogen zag neergeschoten worden door een ordinaire straatrover, zwoer hij een éénmansoorlog tegen de misdaad te voeren en gerechtigheid naar Gotham te laten wederkeren. Hij reisde de wereld rond, trainde zijn lichaam en geest tot de menselijke perfectie, wendde zijn fortuin aan tot het uitbouwen van een arsenaal aan gadgets en wapens en werd een wezen van de nacht. Als de Batman zou hij Gotham City opschonen, de schrik voor criminelen en één van de grootste detectives en superhelden ter wereld worden…

Bruce Wayne staat voor de mensen van Gotham City voornamelijk bekend als een rijke playboy die voornamelijk zijn fortuin verspilt en af en toe eens een weeshuis of een ander liefdadigheidsproject steunt. De echte missie is deze van de Batman en het leven van Bruce staat voornamelijk in het teken van zijn nachtelijke superheldenbestaan. Aanvankelijk was Bruce een eenzaat, maar uiteindelijk zou hij een heuse Bat-familie uitbouwen bestaande uit o.a. zijn trouwe butler Alfred Pennyworth, politiecommissaris James Gordon en diens dochter Barbara (Batgirl/Oracle), surrogaatzonen en sidekicks (Robins) en later zelfs een wereldwijd netwerk misdaadbestrijders (Batman Incorporated). Ondanks het feit dat Bruce Wayne maar een gewone mens is en zijn occasionele wantrouwen tegenover bovenmenselijke wezens, staat hij vanwege zijn strategisch inzicht en voorbereidingsvermogen zij aan zij met de machtigen der aarde als Superman en Wonder Woman als mede-oprichter (en belangrijke geldschieter) van de Justice League. Een gegeven waardoor hij zijn door pulp, detective en noir geïnspireerde avonturen in Gotham City regelmatig kan inwisselen voor meer traditionele superheldenkost…

batmanfamily

 

batmancapulloHet aantal verhalen dat er rond Batman zijn verschenen valt haast niet meer te tellen. Samen met DC-collega Superman en Marvel's Spider-Man, behoort Batman immers tot de drie grootste superhelden aller tijden. In de comics zijn Detective Comics (vanaf 1939) en Batman (vanaf 1940) echter steeds de hoofdreeksen rond de Dark Knight gebleven. Beide series zitten, sinds de DC New 52-relaunch uit 2011, inmiddels aan hun tweede volume. Andere spin-offreeksen zijn o.a. Legends of the Dark Knight, Shadow of the Bat, Batman: The Dark Knight, Batman and Robin, Batman Incorporated en zowat alle DC-reeksen die zich in Batman's thuisstad Gotham City afspelen. De Caped Crusader verscheen in talloze minireeksen, one-shots en graphic novels, speelt steeds een rol in de grote DC-events, heeft vaak een hoofdrol in de team-upreeks Brave and the Bold, is een vast lid van de Justice League en startte mee de Outsiders op. Verder verschijnt hij regelmatig samen met Superman in reeksen als World's Finest Comics, Superman/Batman en Batman/Superman. Buiten de comics verscheen de Dark Knight in tal van tv-series, animatieseries en -films, videogames en natuurlijk live-action films. Ondertussen zijn er al acht live-action Batman-films verschenen in drie verschillende continuïteiten (Batman 1966 als deel van de tv-reeks, de vier Batman-films in de jaren 80-90 en The Dark Knight Trilogy in 2005-2012) en zal de Caped Crusader opnieuw opdraven in de Man of Steel-sequels Batman v Superman: Dawn of Justice en Justice League. Ook op de animatieseries, tv-series en films werden Batman-comics gebaseerd. In de reguliere DC-comics schittert Batman momenteel in de series Batman, Detective Comics, All-Star Batman, Trinity en Justice League

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Batman-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de solo-avonturen van Bruce Wayne.

Buy1

YEAR ONE

 • Jaar: 1987
 • Schrijver: Frank Miller
 • Artiest: David Mazzucchelli
 • Verzamelt: Batman (v1) #404-407

Gedurende een groot deel van de Batman-geschiedenis de definitieve oorsprong voor de Dark Knight. Bruce Wayne keert na een reis rond de wereld terug naar Gotham City, de stad die hem op jonge leeftijd zijn ouders heeft ontnomen, en begint zijn carrière als vigilante. Zijn verhaal wordt gecontrasteerd met dat van James Gordon, die eveneens naar Gotham trekt en zo ongeveer de enige eerlijke flik in de corrupte stad blijkt te zijn. In Year One leveren Frank Miller (The Dark Knight Returns) en David Mazzucchelli (Daredevil) een moderne, verlengde en vrij tijdloze update van het klassieke Batman-oorsprongsverhaal uit Detective Comics #33 (1939). Vormde de basis voor de film Batman Begins (2005) en werd vrij letterlijk geadapteerd in de Batman: Year One-animatiefilm (2010). Nog steeds de meest ideale comic om met Batman te beginnen.

 • Verhaal krijgt een sequel met BATMAN YEAR TWO: FEAR THE REAPER en het nog niet verzamelde Batman: Year Three. Zie ook het kortverhaal The Man Who Falls voor een verkorte versie van Batman's oorsprong. BATGIRL/ROBIN: YEAR ONE, dat de miniseries rond het eerste jaar van Dick Grayson als Robin en Barbara Gordon als Batgirl bundelt, alsook NIGHTWING: YEAR ONE, HUNTRESS: YEAR ONE en BATMAN: FOUR OF A KIND volgen hetzelfde concept. Heel wat verhalen uit de eerste Batman: Legends of the Dark Knight-reeks spelen zich ook af tijdens Bruce Wayne's eerste jaar als Batman en THE LONG HALLOWEEN en DARK VICTORY kunnen eveneens gezien worden als rechtstreekse sequels.

WAR ON CRIME

Buy1

 • Jaar: 1999
 • Schrijver: Paul Dini
 • Artiest: Alex Ross
 • Formaat: Aparte graphic novel. Verzameld in The World's Greatest Super-Heroes.

Een op zichzelf staande graphic novel waarin Batman een verwrongen herhaling ziet van zijn eigen oorsprong. In een verloederde achterbuurt van Gotham City ziet een jongen zijn beide ouders neergeschoten worden door een straatrover. Batman probeert de jongen op het rechte pad te houden, terwijl hij als Bruce Wayne zijn fondsen wil aanwerven om van deze buurt iets mooiers te maken en op een grotere schaal de burgers van Gotham te helpen. Een zeer treffende karakterstudie van Paul Dini (Batman: The Animated Series), prachtig geïllustreerd door Alex Ross (Kingdom Come). Alles wat je over het karakter en de missie van Batman moet weten zit in deze comic.

EGO

Jaar: 2000
Schrijver/Artiest: Darwyn Cooke
Formaat: Aparte graphic novel. Verzameld in Batman: Ego & Other Tails.

Darwyn Cooke (Justice League: The New Frontier) stelt in deze graphic novel de tweeledige vraag: wie is de echte persoon en wie is het masker? Bruce Wayne of Batman? Na enkele liters bloed verloren te hebben, maakt Batman een hallucinante, introspectieve trip mee. De Batman wordt voorgesteld als een soort monster dat de menselijke Bruce Wayne dient te controleren. Een wondermooie kijk op de psyche van de Dark Knight…

 

Buy1

PREY

 • Jaar: 1990-1991
 • Schrijver: Doug Moench
 • Artiesten: Paul Gulacy, Terry Austin
 • Verzamelt: Legends of the Dark Knight v1 #11-15

Het eerste volume van DC's Legends of the Dark Knight bestond voornamelijk uit op zichzelf staande, meer volwassen Batman-verhalen zonder al teveel banden tot het grotere DC-universum, die makkelijk in te pikken waren voor de nieuwe lezer. Het gebeurde weleens dat de reeks meedeed aan een hedendaagse cross-over, maar het merendeel van de serie bevatte verhalen uit Batman's vroege jaren, die al dan niet tot de officiële continuïteit behoorden. Prey is waarschijnlijk het beste verhaal uit de vroege dagen van Legends of the Dark Knight. Hierin wordt een jonge Batman nog niet zozeer vertrouwd door de burgers van Gotham en politiekapitein James Gordon. Het wordt er niet beter op wanneer psychiater Hugo Strange een lastercampagne begint tegen de Dark Knight, hem tracht te analyseren en zijn geheimen hoopt te ontfutselen…

 • Zie ook BATMAN: SHAMAN, GOTHIC en VENOM voor andere vroege Legends of the Dark Knight-verhalen in Batman's eerste jaar. Andere aparte Legends…-bundelingen zijn o.a. FACES, COLLECTED LEGENDS OF THE DARK KNIGHT, OTHER REALMS, DARK LEGENDS, MONSTERS, GOING SANE en SNOW.

Buy1

THE MAN WHO LAUGHS

 • Jaar: 2005
 • Schrijver: Ed Brubaker
 • Artiest: Doug Mahnke
 • Formaat: Aparte graphic novel.

Een moderne hervertelling van Batman #1 uit 1940, waarin de Caped Crusader voor het eerst oog in oog komt te staan met zijn absolute aartsvijand: The Joker. De misdaad in Gotham City wordt meteen op een heel ander niveau gebracht wanneer de psychopathische clown een reeks moorden afsteekt van jewelste. De hoofdinspiratie voor de film The Dark Knight (2008).

THE LONG HALLOWEEN/DARK VICTORY

 • Buy1

  Jaar: 1998-2003

 • Schrijver: Jeph Loeb
 • Artiest: Tim Sale
 • Verzamelt: Batman – The Long Halloween #1-13, Batman: Dark Victory #0-13

The Long Halloween is een klassiek mysterie dat zich afspeelt in Batman's vroege dagen en als een soort vervolg op Year One kan worden gezien. Samen met openbare aanklager Harvey Dent en luitenant James Gordon maakt de Batman jacht op de maffia en op een moordenaar die enkel op feestdagen toeslaat. Tevens bevat het de transformatie van Harvey Dent naar Two-Face en tal van gastoptredens van bekende Batman-villains. Dark Victory is de rechtstreekse sequel en bevat een vernieuwde oorsprong van Dick Grayson als Robin. Beide reeksen zijn moderne Batman-klassiekers en inspireerden de Batman/The Dark Knight-filmtrilogie van Christopher Nolan.

 • Zie ook BATMAN: HAUNTED KNIGHT, met halloweenverhalen van hetzelfde team achter The Long Halloween en Dark Victory, en CATWOMAN: WHEN IN ROME, dat zich tijdens Dark Victory afspeelt.

Buy1

THE KILLING JOKE

 • Jaar: 1988
 • Schrijver: Alan Moore
 • Artiest: Brian Bolland
 • Formaat: Aparte graphic novel.

Eén van de mogelijke oorsprongsverhalen voor The Joker, die hier in flashbacks wordt afgeschilderd als een gefaalde komiek die in feite slechts één slechte dag nodig had om 's werelds gevaarlijkste superschurk te worden. The Joker wil in het heden commissaris Gordon hetzelfde laten meemaken en probeert hem te breken door zijn dochter Barbara Gordon/Batgirl te mishandelen en verlammen. Een zeer controversiële, doch interessante kijk op de relatie tussen Batman en The Joker, die op het einde nog gezellig een mopje delen met elkaar…

Buy1

A DEATH IN THE FAMILY

 • Jaar: 1988
 • Schrijvers: Jim Starlin, Marv Wolfman
 • Artiesten: Jim Aparo, George Pérez
 • Verzamelt: Batman (v1) #426-429 (A Death in the Family), 440-442, New Teen Titans (v1) #60-61

Jason Todd werd als Batman's tweede Robin nooit zo populair bij de fans als zijn voorganger Dick Grayson, die inmiddels aan zijn eigen carrière als Nightwing begon. In 1988 werd door middel van een belspel beslist om Jason Todd te laten afmaken door The Joker. De dood van Jason werd één van de grootste triomfen van de Clown Prince of Crime en één van de grootste tragedies in het leven van de Dark Knight. De vernieuwde bundeling van A Death in the Family bevat ook de opvolger A Lonely Place of Dying, waarin de jonge amateurdetective Tim Drake beslist dat Batman wel degelijk een Robin nodig heeft om gezond te blijven…

 • Tussen A Death in the Family en A Lonely Place of Dying vindt het nog niet verzamelde Batman: Year Three plaats. Tim Drake wordt officieel Batman's derde Robin in ROBIN: A HERO REBORN. Jason Todd keert jaren later schijnbaar terug uit de dood in BATMAN: HUSH en wordt de nieuwe Red Hood in BATMAN: UNDER THE RED HOOD. Het verhaal achter zijn terugkeer lees je in RED HOOD: THE LOST DAYS.

Buy1

KNIGHTFALL VOLUME 1-3

 • Jaar: 1993
 • Schrijvers: Chuck Dixon, Doug Moench, Dennis O'Neil, e.a.
 • Artiesten: Norm Breyfogle, Jim Aparo, Graham Nolan, e.a.
 • Verzamelt: Batman v1 #491-500, Vengeance of Bane Special #1, Detective Comics v1 #659-660, Showcase '93 #7-8, Shadow of the Bat #17-18 (volume 1), Batman v1 #501-508, Detective Comics v1 #667-675, Shadow of the Bat #19-28, Catwoman v2 #6-7, Robin v2 #7 (volume 2), Batman v1 #509-514, Detective Comics v1 #676-681, Shadow of the Bat #29-34, Legends of the Dark Knight v1 #62-63, Robin v2 #8-13, Catwoman v2 #12-13 (volume 3)

Een nieuwe vijand genaamd Bane duikt op en blijkt al snel Batman's intellectuele gelijke en fysieke meerdere. Nadat hij alle vijanden van Batman loslaat uit Arkham Asylum en achter Batman's ware identiteit komt, confronteert hij een vermoeide Bruce Wayne en breekt hij diens rug. Jean-Paul Valley, alias Azrael, wordt tijdelijk de nieuwe, zwaarder gepantserde en dodelijkere Batman terwijl Bruce Wayne moet revalideren. De eerste Batman mega cross-over en het essentiële Batman-verhaal uit de "extreme" jaren 90, waaruit duidelijk bleek dat een extreme 90s versie van de Caped Crusader een brug te ver was. Vormde tevens de hoofdinspiratie voor de film The Dark Knight Rises (2012).

 • Verhaal gaat verder in BATMAN: PRODIGAL, waarin Nightwing nog even interim-Batman wordt. Hierna start een grimmige run in BATMAN BY DOUG MOENCH & KELLEY JONES VOLUME 1. Nieuwe cross-overs vinden plaats in CONTAGION en LEGACY, waarin Ra's al Ghul een dodelijke plaag op Gotham loslaat en Bane inlijft. Met de rematch tussen Batman en Bane kan kunnen deze twee verhalen ook gezien worden als een rechtstreeks vervolg op Knightfall. De cross-overs worden ingeleid door de minireeks Bane of the Demon, gebundeld in BATMAN VERSUS BANE.

Buy1

NO MAN'S LAND VOLUME 1-4

 • Jaar: 1999
 • Schrijvers: Greg Rucka, Paul Dini, Jordan B. Gorfinkel, e.a.
 • Artiesten: Alex Maleev, Greg Land, Dan Jurgens, e.a.
 • Verzamelt: Batman: No Man's Land #1, Batman v1 #563-566, Shadow of the Bat #83-86, Detective Comics v1 #730-733, Azrael: Agent of the Bat #51-55, Legends of the Dark Knight v1 #116-118, Batman Chronicles #16 (volume 1), Batman v1 #567-568, Legends of the Dark Knight v1 #119-121, Shadow of the Bat #87-88, Detective Comics #734-735, Young Justice in No Man's Land #1, Robin v2 #67, Azrael: Agent of the Bat #56-57, Batman Chronicles #17, Nightwing v2 #35-37, Catwoman v2 #72-74 (volume 2), Batman v1 #569-571, Detective Comics v1 #736-738, Azrael: Agent of the Bat #58, Legends of the Dark Knight v1 #122-124, Shadow of the Bat #89-92, Robin v2 #68-72, Batman: No Man's Land Secret Files #1 (volume 3), Batman v1 #572-574, Detective Comics v1 #739-741, Azrael: Agent of the Bat #59-61, Legends of the Dark Knight v1 #125-126, Shadow of the Bat #93-94, Robin v2 #73, Batman Chronicles #18, Catwoman v2 #75-77, Nightwing v2 #38-39, No Man's Land #0 (volume 4)

Gotham City wordt getroffen door een zware aardbeving en haast met de grond gelijk gemaakt. Op hulp van de Amerikaanse regering kan de miljoenenstad niet rekenen. In dit haast post-apocalyptische landschap, is het aan Batman en zijn mede-misdaadbestrijders om de orde te bewaren en het achtergebleven gespuis in toom te houden. Eén van de grootste, langste, maar ook beste Batman cross-overs, dewelke eveneens een grote inspiratie vormde voor de film The Dark Knight Rises (2012).

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door BATMAN: CATACLYSM, waarin de grote aardbeving plaats vindt. Na de No Man's Land-saga wordt Gotham City terug geopend en vindt de NEW GOTHAM-periode plaats, met o.a. de bundelingen EVOLUTION en OFFICER DOWN, alsook nieuwe cross-overs als BRUCE WAYNE: MURDERER?/FUGITIVE en een heuse bendeoorlog in WAR GAMES.

Buy1

HUSH

 • Jaar: 2003
 • Schrijver: Jeph Loeb
 • Artiest: Jim Lee
 • Verzamelt: Batman (v1) #608-619

Batman en de zijnen worden geconfronteerd met tal van oude vijanden, alsook één belangrijke nieuwe: Hush, een oude jeugdvriend van Bruce Wayne dewelke de geheime identiteit van de Dark Knight achterhaalde. Bruce Wayne en Catwoman groeien hierin dichter naar elkaar toe en een oude, doodgewaande sidekick duikt terug op, of niet? Een ideaal instappunt voor een periode aan Batman-verhalen waarin de Caped Crusader terug een regelrechte superheld mocht zijn en zijn innerlijke demonen en obsessies terug naar de achtergrond werden geschoven…

 • Hush keert terug in o.a. BATMAN: HUSH RETURNS en BATMAN: HEART OF HUSH. Het verhaal van de teruggekeerde Jason Todd/Robin wordt verder gezet in BATMAN: UNDER THE RED HOOD, tevens de inspiratie voor de gelijknamige animatiefilm.

Buy1

BATMAN AND SON

 • Jaar: 2006-2007
 • Schrijver: Grant Morrison
 • Artiest: Andy Kubert
 • Verzamelt: Batman (v1) #655-658, 663-666

Grant Morrison, bekend van de graphic novel Arkham Asylum en de Legends of the Dark Knight-verhaallijn “Gothic”, begint hier een jarenlange run op de Batman-titels die tal van uiteenlopende zaken uit meer dan 70 jaar geschiedenis tot een mooi geheel kneedt. Alles gaat van start met de introductie van Damian Wayne, de zoon van Batman en Talia al Ghul (dochter van ecoterrorist en League of Assassins-leider Ra's al Ghul). De tienjarige Damian werd opgevoed door de League of Assassins, waardoor Bruce Wayne het opeens wel erg moeilijk krijgt om dit kleine opdondertje te trainen tot zijn nieuwste Robin… Vormde de hoofdinspiratie voor de animatiefilm Son of Batman (2014).

 • De run van Grant Morrison gaat verder in de cross-over BATMAN: THE RESURRECTION OF RA'S AL GHUL, THE BLACK GLOVE en BATMAN RIP. Bruce Wayne laat schijnbaar het leven in FINAL CRISIS. Na een gevecht om de titel in BATMAN: BATTLE FOR THE COWL, worden Dick Grayson en Damian Wayne de nieuwe Batman en Robin in BATMAN & ROBIN VOL.1: BATMAN REBORN, VOL.2: BATMAN VS ROBIN en VOL.3: BATMAN MUST DIE! Hiertussen speelt zich ook TIME AND THE BATMAN af, alvorens Bruce Wayne terugkeert in BATMAN: THE RETURN OF BRUCE WAYNE. De inspiraties voor de Grant Morrison-run zijn BATMAN: SON OF THE DEMON, waarin Damian Wayne werd verwekt, en de sci-fi Batman-verhalen uit de jaren 50 verzameld in BATMAN: THE BLACK CASEBOOK.

Buy1

BATMAN INCORPORATED

 • Jaar: 2011
 • Schrijver: Grant Morrison
 • Artiesten: Yanick Paquette, Chris Burnham, e.a.
 • Verzamelt: Batman Inc. (v1) #1-8, Batman Inc.: Leviathan Strikes #1

Nu de hele wereld weet dat Bruce Wayne officieel de nachtelijke activiteiten van Batman sponsort, gaat de operatie globaal. Batman rekruteert misdaadbestrijders in allerlei landen tot zijn Batman Incorporated, een organisatie die het idee "misdaad" bestrijdt met het idee "Batman". De Caped Crusader kan inderdaad alle hulp gebruiken wanneer hij in het vizier komt van terreurorganisatie Leviathan, onder leiding van niemand minder dan Talia al Ghul. De laatste, explosieve act van de jarenlange Grant Morrison-run wordt hiermee ingezet…

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door BATMAN: THE RETURN OF BRUCE WAYNE, BATMAN: BRUCE WAYNE – THE ROAD HOME en vooral BATMAN & ROBIN VOLUME 3: BATMAN MUST DIE! Na het eerste volume van Batman Incorporated, volgt er een tweede Batman Incorporated-reeks waarin de Leviathan-saga wordt afgesloten. Deze wordt verzameld in BATMAN INCORPORATED VOL.1: DEMON STAR en VOL.2: GOTHAM'S MOST WANTED, meteen ook het einde van de Grant Morrison-run.

Buy1

THE BLACK MIRROR

 • Jaar: 2011
 • Schrijver: Scott Snyder
 • Artiest: Jock, Francesco Francavilla
 • Verzamelt: Detective Comics #871-881

In The Black Mirror volgen we Dick Grayson als Batman en commissaris James Gordon in twee aparte verhaallijnen dewelke uiteindelijk met elkaar vervlochten geraken. Gotham City wordt hierin nog duisterder dan anders getoond en de stad laat haar twee prominente inwoners niet onberoerd. Bevat tevens de terugkeer van James Gordon Jr., de zoon van de commissaris, dewelke een gevaarlijke sociopaat is geworden. Eén van de allerlaatste pre-New 52 Batman-verhalen, maar tegelijk ook één van de beste.

 • Zie ook BATMAN: GATES OF GOTHAM, een minireeks geschreven door Scott Snyder vooraleer hij de geherlanceerde Batman-reeks ging schrijven in 2011.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Batman is dat momenteel vrij gemakkelijk. Het DC-universum werd namelijk van een grootschalige relaunch voorzien in september 2011. Alle voorgaande verhaallijnen doen er eigenlijk niet meer toe, want onder de New 52-noemer kregen zowat alle DC-reeksen een nieuwe nummer #1 en een fris begin (voor Batman blijft echter nog, min of meer, de Grant Morrison-periode vanaf Batman and Son rechtstaan om de nieuwe continuïteit te volgen), maar krijg je wel enkele andere instappunten voorgeschoteld. In 2016 volgt er een nieuwe rebranding met DC Rebirth:

Buy1

BATMAN VOLUME 1: THE COURT OF OWLS (NEW 52)

 • Jaar: 2011-2012
 • Schrijver: Scott Snyder
 • Artiest: Greg Capullo
 • Verzamelt: Batman (v2) #1-7

Batman komt op het spoor van de Court of Owls, een eeuwenoud geheim vennootschap dat Gotham City vanuit de schaduwen controleert. De Court ontvoeren jongens uit het circus en trainen ze tot gevaarlijke huurmoordenaars gekend als Talons, dewelke invloedrijke burgers uit Gotham – indien nodig – uit de weg ruimen. Nu heeft de Court niemand minder dan Batman's alter ego Bruce Wayne in het vizier. Scott Snyder en Greg Capullo leveren met dit eerste deel van de Court of Owls-saga een geslaagde nieuwe start voor de Dark Knight af. De Batman-reeks door Snyder en Capullo is veruit één van de hoogtepunten uit DC's New 52-herlancering.

 • Verhaal gaat verder in BATMAN VOL.2: THE CITY OF OWLS (dat tevens de belangrijkste delen van de cross-over NIGHT OF THE OWLS bevat) en VOL.3: DEATH OF THE FAMILY. Na het Zero Year intermezzo gaat het verhaal verder in BATMAN VOL.7: ENDGAME, VOL.8: SUPERHEAVY, VOL.9: BLOOM en VOL.10: EPILOGUE.

Buy1

ZERO YEAR (NEW 52)

 • Jaar: 2013-2014
 • Schrijver: Scott Snyder
 • Artiest: Greg Capullo
 • Verzamelt: Batman (v2) #0, 21-24, Annual #1 (Secret City), #25-27, 29-33 (Dark City)

Bijna 30 jaar na Year One, wordt de oorsprong van Batman opnieuw in een nieuw jasje gestoken. Bruce Wayne keert terug naar Gotham City en start zijn carrière als de Dark Knight. Zijn eerste ontmoeting met James Gordon wordt opnieuw verteld engrote rollen worden weggelegd voor de Red Hood Gang, Dr. Death en The Riddler, die erin slaagt om Gotham City te doen overstromen en in een staat van beleg te plaatsen… Deze oorsprong is minder down-to-earth dan Year One, maar biedt een explosiever en actievoller eerste jaar voor Bruce Wayne als Gotham's nieuwe beschermer.

 • Verhaal wordt gebundeld als BATMAN VOL.4: ZERO YEAR – SECRET CITY en BATMAN VOL.5: ZERO YEAR – DARK CITY. Ook BATMAN VOL.6: GRAVEYARD SHIFT en DC COMICS: ZERO YEAR bevatten tie-ins tot deze verhaallijn.

Buy1

BATMAN – DETECTIVE COMICS VOLUME 1: FACES OF DEATH (NEW 52)

 • Jaar: 2011-2012
 • Schrijver/artiest: Tony S. Daniel
 • Verzamelt: Detective Comics (v2) #1-7

The Joker verliest zijn gezicht (letterlijk) en Batman en James Gordon komen in conflict met de nieuwe villain de Dollmaker. Detective Comics kende in de New 52 niet zo'n sterk begin als zusterreeks Batman, maar blijft de plek waar de Dark Knight meer de detective mag uithangen en de donkere onderbuik van Gotham City wat meer belicht wordt.

 • Verhaal gaat verder in DETECTIVE COMICS VOL.2: SCARE TACTICS, VOL.3: EMPEROR PENGUIN, VOL.4: THE WRATH, VOL.5: GOTHOPIA, VOL.6: ICARUS en VOL.7: ANARKY. The Joker keert terug met een nieuw gezicht in BATMAN VOL.3: DEATH OF THE FAMILY en THE JOKER: DEATH OF THE FAMILY. Jim Gordon neemt tijdelijk de hoofdrol van de reeks over in VOL.8: BLOOD OF HEROES en VOL.9: GORDON AT WAR.

Buy1

BATMAN AND ROBIN VOLUME 1 : BORN TO KILL (NEW 52)

 • Jaar: 2011-2012
 • Schrijver: Peter J. Tomasi
 • Artiest: Patrick Gleason
 • Verzamelt: Batman and Robin (v2) #1-8

In de opnieuw gestarte Batman and Robin-reeks wordt de Caped Crusader bijgestaan door zijn zoon Damian Wayne als Robin. Het dynamische duo bestaat hier nu letterlijk uit vader en zoon, waarbij een extra zorgzame Batman probeert om de moordzuchtige neigingen van Damian in te tomen. Huurmoordenaar NoBody/Morgan Ducard, de zoon van Henri Ducard (één van Bruce Wayne's oude leermeesters), is dan weer uit op wraak en de nieuwe Robin zou weleens de sleutel tot het verslaan van de Batman kunnen zijn. Opnieuw niet zo sterk als de Batman-hoofdreeks, maar beter dan Detective Comics en Batman: The Dark Knight, alsook de plek waar de relatie tussen Bruce Wayne en zijn zoon/sidekick uit de doeken gedaan wordt.

 • Verhaal gaat verder in BATMAN AND ROBIN VOL.2: PEARL en VOL.3: DEATH OF THE FAMILY. Damian Wayne/Robin sneuvelt in BATMAN INCORPORATED VOL.1: DEMON STAR en VOL.2: GOTHAM'S MOST WANTED, waarna BATMAN AND ROBIN VOL.4: REQUIEM FOR DAMIAN plaatsvindt. De reeks Batman and Robin wordt tijdelijk Batman and… met steeds een andere team-up. In BATMAN AND ROBIN VOL.5: THE BIG BURN speelt bijvoorbeeld Two-Face de tweede hoofdrol. Damian Wayne keert terug tot het rijk der levenden in BATMAN AND ROBIN VOL.6: THE HUNT FOR ROBIN en VOL.7: ROBIN RISES.

Buy1

BATMAN ETERNAL VOLUME 1 (NEW 52)

 • Jaar: 2014
 • Schrijvers: Scott Snyder, James Tynion IV, Kyle Higgins, e.a.
 • Artiesten: Jason Fabok, Dustin Nguyen, e.a.
 • Verzamelt: Batman Eternal #1-21

Batman Eternal is een wekelijkse reeks die een jaar aan verhaallijnen in Gotham City zal voeden. Niet enkel Batman komt in de schijnwerpers te staan, maar zowat iedere grote speler in de stad – alsook de stad zelf. Van partners als commissaris Gordon, Batgirl en Red Robin tot nieuwe spelers als Harper Row/Bluebird, Batwing en – voor het eerst terug in de New 52 – Stephanie Brown/Spoiler. Eternal biedt één groot metaverhaal ter ere van Batman's 75ste verjaardag dat belooft een grote impact te hebben op de verschillende lopende series rond de Dark Knight…

 • Gebeurtenissen uit Batman Eternal leiden rechtstreeks tot de nieuwe horrorreeks Gotham by Midnight en Arkham Manor, waarin het huis van Bruce Wayne een nieuw onderdak biedt aan enkele van Batman's bekendste vijanden. Verhaal gaat verder in BATMAN ETERNAL VOL.2 en VOL.3.

batmaniamgothamBATMAN VOLUME 1: I AM GOTHAM (DC REBIRTH)

 • Jaar: 2016
 • Schrijver: Tom King, Scott Snyder
 • Artiesten: David Finch, Mikel Janin
 • Verzamelt: Batman (v3) #1-6, Rebirth #1

Een herboren Bruce Wayne herneemt zijn rol als Batman, beschermer van Gotham City. Dan duiken er echter twee bovenmenselijke misdaadbestrijders op, wiens missie het is om Gotham City te redden van de Dark Knight zelf. Schrijver Tom King heeft het niet makkelijk om de legendarische run van Scott Snyder en Greg Capullo op te volgen, maar levert wel een ideaal instappunt op voor heel wat interessante nieuwe verhaallijnen in het DC Rebirth-tijdperk.

 • Verhaal gaat verder in BATMAN VOL.2: I AM SUICIDE, NIGHT OF THE MONSTER MEN en VOL.3: I AM BANE. Batman staat samen met Batwoman aan het hoofd van een nieuw team misdaadbestrijders in de herstart van Detective Comics in DETECTIVE COMICS VOL.1: RISE OF THE BATMEN en VOL.2: THE VICTIM SYNDICATE en beleeft ook een nieuw avontuur met Two-Face in ALL-STAR BATMAN VOL.1: MY OWN WORST ENEMY.

Ga verder naar de volgende pagina voor de beste Batman Greatest Hits/op zichzelf staande verhalen en een complete leesvolgorde van alle Batman-bundelingen…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.