Random Article


Review: The Multiversity #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , ,
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Silver Age-nostalgie. Een opeenvolging van vergeten personages. Metafysisch. Typisch Grant Morrison.

Op zijn slechtst


Ietwat te cliché en ondoorgrondelijk voor de casual lezer. Duidelijk geschreven voor de trade.


DC Comics laat Grant Morrison zijn ding doen met het multiversum in The Multiversity #1, een comic die met zijn lezer communiceert…

1
Posted 20/08/2014 by

 
Full Article
 
 

They need a geek for this. These guys don’t know their DC from their Major Comics

Eindelijk is het er dan. Met The Multiversity #1 gaat het meest ambitieuze DC Comics-project van schrijver Grant Morrison (All-Star Superman, Batman Inc., Final Crisis) van start. The Multiversity telt twee omkaderingsdelen en een zestal uitstapjes naar de verschillende parallelle werelden dat het gigantische DC-multiversum rijk is. In dit eerste deel wordt Morrison bijgestaan door tekenaar Ivan Reis (Blackest Night, Justice League).

MULTIV.01.04-450-CMYKWanneer je slechts enkele pagina’s ver bent in The Multiversity #1, merk je dat Grant Morrison bij DC zo ongeveer kan doen wat hij wil. Hij laat wederom zijn fantasie en liefde voor concepten uit de Silver Age van DC Comics de vrije loop. We zien opnieuw Nix Uotan terug, de laatste der Monitors (entiteiten die elk waakten over één DC-wereld), dewelke we nog kennen uit het eerder eveneens door Morrison geschreven Final Crisis (2008-09). Het hele Multiversity-gebeuren voelt ook meer aan als een semi-sequel op Final Crisis, dan iets dat zich afspeelt na de New 52-relaunch (waar Morrison blijkbaar niet zo’n fan van was). Net zoals elk groot Crisis-event komt het ganse multiversum onder dreiging en is het aan een hoop superhelden uit verschillende werelden om het te redden. Van Calvin Ellis – de zwarte Superman uit Earth-23 die tegelijk ook president van de Verenigde Staten is – tot superkonijn Captain Carrot tot de lezer zelf (want uiteraard behoort onze wereld ook toe tot het DC-multiversum).

Verwacht bij het lezen van The Multiversity #1 niet meteen dat je met alles mee bent. De dialogen zijn groots en lyrisch, doch weinig zeggend en ook de plot springt van de hak op de tak. Morrison laat zijn liefde voor muziek doorsijpelen in de comic en ziet opnieuw het DC-multiversum als een hoop naast elkaar vibrerende werelden, waar men verschillende noten op speelt maar waar er tegelijk toch een zekere harmonie naar voren komt. Net zoals in vele Silver Age-verhalen, is het leven van het ene personage fictie in de wereld van een ander. Het medium waar alle personages elkaars leven in kunnen zien is natuurlijk dat van de comic. Ook zijn er enkele leuke pastiches op superhelden van andere uitgeverijen, zoals Image’s Savage Dragon en Marvel’s Fantastic Four en Avengers (dewelke in hun eigen reeksen zelf met DC-achtige multiversumproblemen bezig zijn). Leuke concepten, maar diep uitgewerkt zijn ze voorlopig nog niet.

Final Crisis was één van de briljantste, maar minst goed ontvangen DC-events. Het geheel kwam pas goed tot uiting in verzamelde vorm en was zelfs dan niet voor elke lezer weggelegd. Hetzelfde zal waarschijnlijk ook The Multiversity overkomen. Of het écht goed wordt, daar is dit eerste deel nog te cliché, te klassiek en te weinigzeggend voor. Tegelijk valt het ook enkel te doorgronden met een diploma in de DC-kosmologie, ondanks het goed verteerbare tekenwerk van Ivan Reis. Al zijn er zelfs dan meerdere leesbeurten nodig. Hopelijk krijgen continuity geeks er nog wat van mee en hebben ze bij DC eindelijk een vaste structuur voor al hun parallelle werelden uitgestippeld (zie de geschiedenis van de Crisis-events voor de New 52-reboot), maar voorlopig valt The Multiversity enkel aan te raden voor de echte superfans van het multiversum en Grant Morrisons metafysische filosofie rond comics. En zelfs dan heeft de man al betere dingen geschreven. Wachten op de trade, dus…

The Multiversity #1 bij archonia.com

Multiversity1-1Multiversity1-2

Multiversity1-3Multiversity1-4

Multiversity1-5-Multiversity1-6-

MULTIV-1-14-15

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


  1. avatar
     

    Hmmm. Ik ben een fan van Morrisons werk, maar denk dat ik je raad opvolg en op de trade wacht.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.