Random Article


Review: Trillium (Jeff Lemire)

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Coverprijs: $16.99
 
Verzamelt: Trillium #1-8
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het tekenwerk van Jeff Lemire is apart, maar het oogt wel mooi

Op zijn slechtst


Het verhaal focust zich niet genoeg op de romance


In Trillium laat schrijver/artiest Jeff Lemire ons kennismaken met William en Nika. Hun verhaal is het laatste romantische verhaal uit de geschiedenis van de mensheid…

0
Posted 11/08/2014 by

 
Full Article
 
 

I told you before, you’re a soldier..an explorer.

Het verhaal van Trillium begint in de verre toekomst. De mensheid heeft een groot deel van het heelal gekoloniseerd. Maar na eeuwen van voorspoed is de mensheid teruggebracht tot een kleine 4000 man. Een intelligent virus maakt jacht op de mens en is onderweg om de genadeklap uit te delen. Nika, een wetenschapster, denkt dat de oplossing ligt in een mysterieuze witte bloem genaamd de Trillium. Maar dan moet ze het volk dat deze bloem beheert wel zover krijgen dat ze de bloemen uit vrije wil afgeven. Anders zullen de mensen de wapens oppakken en het met geweld doen…

In het jaar 1921 volgen we William. Hij heeft een geestelijke tik opgelopen vanwege zijn deelname als soldaat aan de Eerste Wereldoorlog. Hij trekt als onderdeel van een Britse expeditie door de jungle van Peru op zoek naar een oude Incatempel waar, volgens de legendes, bijzondere bloemen zouden groeien waarmee allerhande ziektes kunnen worden genezen. Dit is het punt waar de levens van William en Nika elkaar kruisen en in elkaar vervlochten geraken. Hun aandacht gaat uit naar elkaar, maar kunnen ze zich op tijd van elkaar losmaken en de mensheid te hulp komen?

Jeff Lemire (Superboy, Sweet Tooth) is de auteur van deze achtdelige minireeks en zowel het schrijf- en tekenwerk zijn van hem. Zijn tekenwerk zal niet voor iedereen zijn. De eerste issue is grafisch gezien zelfs matig. Iets wat tot uiting komt in de onderstaande hilarische spread. Maar Lemire weet zijn minpunten voor zich te laten werken. Wat hij met de tekenpen niet op kan lossen, weet hij te maskeren met zijn aquareltechniek. Het hoeft geen betoog dat de tekenaar de effecten van kleur begrijpt.

Trillium01_lol spread

Lemire haalt ook een aardig grapje uit. Op een bepaald moment beleven de twee hoofdpersonen ieder hun eigen sores in een andere tijdlijn. Hiervoor deelt hij de pagina op in twee stukken. Wanneer je het verhaal van Nika hebt gelezen dan kun je de comic omdraaien en het verhaal van William tot je nemen. Een eenvoudige en creatieve manier om meer uit je comic te halen. En wie goed kijkt ziet dat bepaalde scènes uit beide verhalen overeenkomsten vertonen.

Een romantisch verhaal is vaak bij uitstek een verhaal waarin het draait om de liefde tussen twee mensen en er niet zelden sprake is van een invloed van buiten die deze liefde wil verstoren. Je zou de dreiging van het virus en het mogelijke militaire ingrijpen tegen de beheerders van de bloem kunnen zien als deze verstorende factor van buiten. Het probleem hiermee is dat deze factor teveel afleidt van de romance. Het middenstuk van deze bundel wordt teveel in beslag genomen door de plot en niet door de karakterontwikkeling. Dat trekt Lemire uiteindelijk wel recht in het laatste deel.  Beter zou zijn geweest als dit echter wat meer op de achtergrond was gebleven.

Trillium01_spread ok

Jeff Lemire brengt de pure vreugde van het scheppen naar Vertigo. Wanneer je kijkt naar de bovengenoemde creatieve uitspattingen dan is het moeilijk om niet van deze comic te houden. Het oogt als iets waar een getalenteerd iemand veel tijd in heeft gestoken. Ook het zoet geurende newsprintpapier van Vertigo draagt bij een het gevoel dat je een kunstig bundeltje in je handen houdt. Als romantisch verhaal is Trillium niet helemaal geslaagd, maar dat weerhoudt ons er niet van om toch ruim 3 sterren aan deze comic te geven.

Trillium bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.