Random Article


Review: Robocop Vs The Terminator

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Personages: ,
 
Coverprijs: $24.99
 
Verzamelt: Robocop vs The Terminator #1-4
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een verrassende combinatie van twee filmfranchises die erg goed werkt.

Op zijn slechtst


Frank Miller schrijft op de handrem.


De film zullen we nooit zien, maar er bestaat wel een comic die zich afvraagt wat er zou gebeuren wanneer je RoboCop tegenover The Terminator zet…

0
Posted 09/07/2014 by

 
Full Article
 
 

These desperate, sweating things. These humans are almost gone.

Robocop Vs The Terminator klinkt als een titel rechtstreeks uit fan fiction. Maar voor deze cross-over contracteerde Dark Horse in 1992 niemand minder dan Frank Miller (Sin City, Daredevil) en Walt Simonson (Thor, Ragnarok). Het is geen ongebruikelijke combinatie omdat Miller en Simonson eind jaren zeventig nog een studio hebben gedeeld. Bovendien had Miller anno 1992 er net een periode in Hollywood opzitten waarin hij de filmscripts voor RoboCop 2 en RoboCop 3 pende, de inmiddels vergeten vervolgen op Paul Verhoevens sci-fi klassieker uit 1987. Commercieel gezien was RoboCop Vs The Terminator een slimme zet van Dark Horse. In 1992 was het publiek immers net een beetje aan het bijkomen van de film  Terminator 2: Judgement Day

In de verre toekomst is Skynet zelfstandig geworden. Het zet de verdedigingssystemen op aarde in tegen de grootste bedreiging voor de planeet, namelijk de mens. Het speerpunt van deze verdelgingscampagne is natuurlijk het legioen aan Terminators. Ondanks de heldhaftige optredens van Kyle Reese, Sarah en John Connor in de eerste twee Terminator-films is het menselijke verzet zo goed als gebroken. Een verzetsstrijdster genaamd Flo ontdekt echter het geheim achter Skynet. Het systeem kreeg inzicht in de werking van de menselijke intelligentie toen de gesneuvelde politieagent Alex Murphy aan het systeem werd gekoppeld. Murphy kennen we natuurlijk beter als RoboCop. Flo reist terug in de tijd om RoboCop om te leggen en zo de wereld te redden. Ze slaagt hier niet helemaal in omdat de Terminators tenslotte ook weten hoe het tijdreizen werkt. Er ontstaat een boeiend kat-en-muisspel met het heil van de wereld als inzet…

robocop contra terminator frank miller

Je kunt merken dat de studio’s hebben meegekeken met de productie van deze comic. Het script van Frank Miller zit aardig in elkaar en je kunt jezelf ook voorstellen hoe dit gewerkt zou kunnen hebben als film. Toch is het wat tam voor zijn doen. Je merkt dat Miller bepaalde deurtjes op een kier zet, maar de kamers niet kan betreden. Voorbeelden? De manier waarop Flo bijvoorbeeld het tijdvak van RoboCop ervaart. Het Detroit in verval is in haar ogen een toverachtige wereld. In de ogen van de lezer is dat Detroit een enorme bende, maar doordat er nog planten groeien en vogeltjes rondfladderen is het voor Flo een sprookjesland. De tijd waar ze vandaan komt heeft haar meer ellende gebracht dan dat dit Detroit haar in een mensenleven kan voorschotelen. Ze ziet schoonheid in een lelijke plek. Miller kan er slechts een halve pagina aan besteden. Maar ook de tamme manier waarop de strijd tussen mens en Terminator in beeld is gebracht hebben we weleens beter gezien. Het is trouw aan het beeld dat de films van James Cameron schetsen, maar je zou denken dat juist de strippagina een mogelijkheid biedt om verder te gaan. Als lezer krijg je dus een Miller op de handrem voorgeschoteld.

robocopvstheterminator1

Achter de tekentafel doet Walt Simonson zijn ding. Simonson hanteert een sobere plaatindeling waarbij alles draait om de toegankelijkheid van de pagina. De lezer moet zonder enige moeite de pagina’s tot zich kunnen nemen. Er is duidelijk rekening gehouden met een publiek dat niet per se bestaat uit striplezers maar wel graag een RoboCop vs The Terminator-comic zou willen lezen. Zijn machines zijn trouwens behoorlijk strak getekend. De niet menselijke robots zoals de Terminator en ED-209 worden getekend in strakke lijnen om aan te geven dat het zielloze machines zijn. RoboCop bestaat uit rondere organische vormen. Daar zit nog iets van een mens in. Zijn menselijke personages zijn dan weer lekker rommelig zoals ze horen te zijn.

Beide franchises zijn na twintig jaar door geëvolueerd. Maakt dat deze titel gedateerd? Eigenlijk niet. Detroit is inmiddels net zo desolaat als zijn fictieve versie in RoboCop. Met de naderende komst van het internet en de interesse van grote bedrijven als Google of Facebook in kunstmatige intelligentie is de thematiek van deze comic nog steeds springlevend…

Robocop vs The Terminator bij Archonia.com

rvthcp3rvthcp4

rvthcp5rvthcp6

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.