Random Article


Review: The Wicked + The Divine #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $ 3,50
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Origineel concept, juxtapositie van verschillende wereldbeelden, meesterlijke inkleuring.

Op zijn slechtst


Onduidelijkheid over het achtergrondverhaal


Elke negentig jaar komen er twaalf goden in menselijke gedaante naar de aarde, na twee jaar sterven ze. Gek genoeg kiezen zij ervoor om die korte tijdspanne vol te maken als popsterren in The Wicked + The Divine, de nieuwe van Kieron Gillen en Jamie McKelvie…

0
Posted 01/07/2014 by

 
Full Article
 
 

De idee achter The Wicked + The Divine is vrij ingenieus. Elke negentig jaar komen er twaalf goden in menselijke gedaante naar de aarde, na twee jaar sterven ze. Gek genoeg kiezen zij ervoor om die korte tijdspanne vol te maken als popsterren. Met hun psychedelische en over-the-top shows brengen ze hun publiek in vervoering en tot een extatisch hoogtepunt. Sceptici verwijten hen charlatans te zijn, fans adoreren hen. De thematiek ligt helemaal in de lijn van eerder werk van het duo achter deze Image-reeks: tekenaar Jamie McKelvie en schrijver Kieron Gillen (Young Avengers, Phonogram). In interviews lieten de twee al verstaan geïnspireerd te worden door de adoratie voor en het aura van muzieksterren als Lady Gaga en David Bowie. En inderdaad, had Ziggy Stardust een comic moeten schrijven, het had verdacht veel op The Wicekd + The Divine geleken.

De uitwerking ervan is degelijk, vakwerk zelfs. Het bovenstaande achtergrondverhaal wordt echter niet duidelijk genoeg naar voor gebracht. Het verhaal springt van personage naar personage. Iets dat de lezer vaak in het ongewisse laat. Er heerst een constant spanningsveld tussen het naïeve escapisme van de popgoden en het cynisme van pers en critici. Deze dualiteit is de rode draad door de eerste issue en wordt sterk benadrukt. Het afwisselend belichten van het oogpunt van een fan en journalisten is in hier instrumenteel. De scherpe, entertainende dialogen en gedachtegangen situeren en vormen de verschillende karakters. Tegelijk worden ook deze woordoorlogjes goed gebruikt om de sterk uiteenlopende wereldbeelden van beide kampen met elkaar te contrasteren.

The-Wicked-and-the-Divine-top

De tekenstijl is glad en realistisch, iets te realistisch bij momenten. Wat vager en onduidelijker tekenwerk had hier en daar misschien meer bij de glitter, glamour en het mysterie van het verhaal gepast. Anderzijds benadrukt een realistische stijl het menselijke in de mysterieuze goden. Iets dat belangrijk is (of lijkt, het is nog maar de eerste issue) voor de opbouw van de persoonlijkheid van het dozijn bovenmenselijken. Los van dit alles haalt McKelvie een erg hoog niveau.

De inkleuring is ronduit geniaal. Matthew Wilsons kleurenpalet geeft de luister van de goden en hun shows heel goed weer. Het nadrukkelijk en veelvuldig gebruik van paars en oranje creëert precies de sfeer die het verhaal nodig heeft. Kaders waar gloed en waas (explosies, podiumeffecten) worden afgebeeld zijn ware meesterwerkjes.

Deze nieuwe titel in de Image-catalogus verdient een plekje in ieders rek. Een intrigerend verhaal, een tijdloos thema, sterke karakters en mooi teken- en kleurwerk. Kortom een ijzersterk geheel. Hopelijk worden de onduidelijkheden in het achtergrondscript snel weggewerkt zodat de serie haar in dit debuut mooi uitgewerkte personages ongehinderd kan ontwikkelen…

Comments

comments


Koerian

 
avatar


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.