Random Article


Review: Spider-Man by Roger Stern Omnibus

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: , ,
 
Tekenaar: , , , , ,
 
Inkter: , , ,
 
Inkleuring: , ,
 
Lettering: , ,
 
Universum:
 
Personages: , , , , , ,
 
Coverprijs: $125
 
Verzamelt: The Amazing Spider-Man v1 #206, 224-252, Annual #16-17, The Spectacular Spider-Man v1 #43-61, 85
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een belangrijke mijpaal waarin de erfenis van Stan Lee wordt afgedaan.

Op zijn slechtst


Het eerste deel is wat gedateerd.


Roger Stern was in de jaren 80 de eerste Spider-Man-schrijver die de schaduw van Stan Lee van zich afschudde. Heeft zijn run de tand des tijds doorstaan?

3
Posted 28/06/2014 by

 
Full Article
 
 

Well, Norman Osborn may have died, but his legacy– His power– Will live on! And this time, it shall be shaped by a man who knows how to use power!… …The Green Goblin is no more! But in his place now stands– the Hobgoblin!! 

De omnibus Spider-Man by Roger Stern verscheen in maart van dit jaar. Maar met ruim 1200 pagina’s aan leesmateriaal zullen jullie het ons vast vergeven dat we het niet in dezelfde week al hebben besproken. Deze kloeke Marvel-omnibus bundelt, zoals de titel al aangeeft, de eerste periode dat Roger Stern (The Avengers, Superman) de avonturen van de webspinner schreef in het begin van de jaren 80.

Stern begon met schrijven op de reeks The Spectacular Spider-Man om naderhand over te stappen op The Amazing Spider-Man, het vlaggenschip. Voordat je begint met lezen is het goed om te weten dat er een verschil is tussen deze twee series. Spectacular Spider-Man draaide om het leven van Peter Parker op de campus van de universiteit. The Amazing Spider-Man draaide om zijn leven buiten deze campus. Een subtiel verschil, maar wel een belangrijk.

De eerste veertig procent van deze omnibus wordt in beslag genomen door Spectacular Spider-Man. Wat opvalt is dat deze comics redelijk losstaande verhalen zijn. Er zijn amper verbindende elementen waar te nemen. Peter Parker doet zijn ding als student-assistent op de universiteit. Tussendoor schiet hij zijn kiekjes voor de Daily Bugle en scharrelt hij wat met Debby Whitman. Een lief meisje dat hij tijdens zijn dates regelmatig aan de kant moet schuiven omdat hij gedwongen is om als Spider-Man in actie te komen. Soms gaat hij langs bij tante May. Maar zij hoort vooral bij de wereld van de andere reeks. De comics staan praktisch op zichzelf en dat is iets wat je anno nu niet vaak ziet. De opponenten van Spider-Man zijn wel vermakelijk en passen in de galerij van vergeten super villains. Wie herinnert zich nu eigenlijk nog geboefte als The Ringer, The Gibbon of de sinistere Cobra?

ringer spider-man
Eerlijkheidshalve dienen we toe te geven dat dit niet het sterkste deel van deze omnibus is. Wanneer je Spider-Man na de jaren tachtig bent gaan lezen dan zullen deze issues wat belegen overkomen. De comic leest een stuk lekkerder wanneer er sprake is van enige samenhang. Spectacular… leest als de boksmatch van de week. Ook het studentenleven van Peter Parker zal voor veel lezers vreemd overkomen. Oppervlakkige zaken als het leren voor tentamens of het koffiedrinken in een bar zal nog enige herkenning oproepen bij de lezer van nu. Maar gedateerd taalgebruik als ‘Hey lady’ en de bijbehorende achtergronden en mode hebben de tand des tijds niet helemaal doorstaan. Wanneer je oudere Spidey-comics hebt gelezen (denk jaren zeventig of verder terug) dan zul je waarschijnlijk ook zien dat Stern ten tijden van deze run nog een tweedehands Stan Lee is. Lee was anno 1981 zo’n tien jaar Spider-Man-schrijver af. Zijn erfenis is hier nog voelbaar, wat gezien de tijd waarin deze comics gemaakt zijn niet zo heel gek is.

roger stern juggernautHet deel waarin de Spectacular-issues zijn herdrukt wordt ook gekenmerkt door een aardige hoeveelheid tekenaars. Elke issue kent wel een andere artiest. Tekenaars als John Byrne (Uncanny X-Men, The Fantastic Four), Mike Zeck (Secret Wars, G.I Joe) en Marie Severin (Doctor Strange, Sub-Mariner) leveren waarschijnlijk het beste werk. De liefhebbers van comic trivia worden blij van het feit dat enkele covers worden getekend door een piepjonge Frank Miller (Sin City, 300).

De echte brille komt boven in het tweede deel van deze omnibus. Stern maakt hier de overstap naar Amazing en lijkt daarmee het zelfvertrouwen gevonden te hebben om te tonen dat hij het personage ook echt in de vingers heeft. Hij begint nog relatief onschuldig met enkele doorsnee confrontaties tussen Spider-Man en diverse schurken. In een aantal gevallen put hij lustig uit de Spectacular-issues en gebruikt hij elementen die hij in Amazing verder uitdiept. Waarschijnlijk mag je stellen dat de tweekamp tussen Spidey en de Juggernaut de beste is. Een conflict met een redelijk originele uitkomst. Maar op de achtergrond zet hij enkele langlopende verhaallijnen op. Zo zien we de concurrentiestrijd ontstaan tussen Peter Parker en Lance Bannon op de redactie van The Bugle. Wie van de twee slaagt erin om zijn foto’s te verkopen? Spider-Man krijgt ook een nieuwe vriendin in de vorm van de Black Cat. Tante May zet samen met haar nieuwe liefde Nathan Lubensky een pension voor bejaarden op. En ze probeert haar neefje natuurlijk te koppelen aan Mary Jane. Iets wat pas in 1987 enig effect zou hebben. Maar de belangrijkste ontwikkeling is de introductie van de Hobgoblin.

Een mysterieus persoon breekt in in oude schuilpanden van Norman Osborn, aka Green Goblin. Hij probeert de kennis van de overleden Osborn te gebruiken om in zijn voetsporen te treden. Niet als de Green Goblin, maar als iets nieuws. Eén van de meest Spider-Man’s beruchtste tegenstanders van het decennium. Maar wie is het? Daar kom je uiteraard niet achter. Wel zie je aan de brievenpagina’s in deze omnibus dat het echt een heet hangijzer is…

Wat deze run gedenkwaardig maakt is het feit dat Roger Stern de eerste schrijver is die het aandurft om voort te borduren op het werk van Stan Lee. Voor het eerst worden er zaken aan het werk van de oude meester toegevoegd en worden gedateerde elementen wat opgepoetst.

spider-man hobgoblin roger stern

Genoeg over Roger Stern. Laat we het eens hebben over John Romita Jr. De zoon van een van Marvel’s huistekenaars ontwikkelt langzaam maar zeker een eigen stijl. Zijn pagina’s zijn al heel behoorlijk. Hier en daar merk je wel dat zijn werk er beter op wordt wanneer een grootheid als Klaus Janson hem inkt. Maar veel hulp heeft hij niet nodig. Deze run zou ook zijn carrière vestigen als een tekenaar waar je van op aan kunt. Recent is Romita echter vertrokken naar DC Comics en daarmee is Mark Bagley de laatste Marvel-tekenaar die nog maandelijks een issue kan afleveren. Het is bitterzoet dat deze omnibus verschijnt terwijl er een tijdperk wordt uitgeluid.

Is het een aanrader? Ja, eigenlijk wel. Het slechte in deze omnibus is onlosmakelijk verbonden met het goede. Als Spider-Man-fan dien je deze issues te kennen. Punt. Meer over Sterns Spider-Man-periode lees je in Spidey in de Eighties en onze Start To Read: Spider-Man.

Spider-Man by Roger Stern Omnibus bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


3 Comments


 1. avatar
   

  Interessante review! Ben het met je eens dat Stern zijn draai nog moest vinden toen hij Spectacular Spider-Man schreef. Ook kan het tekenwerk in die deeltjes mij niet altijd bekoren. Stern raakt inderdaad goed op stoom als hij Amazing Spider-Man gaat schrijven en Romita JR deze verhalen tekent. Wat zeg ik: het is een van mijn favoriete reeks verhalen rondom het Webhoofd. De Hobgoblin-saga is klassiek en wat te denken van het gevecht met Juggernaut: een prachtige demonstratie van het doorzettingsvermogen van Spider-Man én van zijn verantwoordelijkheidsgevoel. Mijns inziens komt de karakterisatie van Peter Parker tegenwoordig niet in de buurt van hoe Stern hem uitdiepte en gestalte gaf. Good times.
  • avatar
    
   de baard van alan moore

   Het wordt tijd dat Dan Slott’s schrijfwerk aan een nader onderzoek wordt onderworpen. Ik vind het wel een interessante vraag om te beantwoorden. Was de karakterisatie van Peter Parker vroeger echt beter? Er ligt een veel te grote stapel hardcovers op me te wachten..
   Momenteel lees ik trouwens Spider-Girl. Dat heeft ook een vreemd soort charme.
   • avatar
     

    Ja, Spider-Girl is leuk! Van een goed team trouwens, Tom DeFalco en Ron Frenz die na Stern en Romita met het Webhoofd aan de slag gingen en ook een goede reeks maakten. Ik denk dat de karakterisatie van Peter Parker zo nu en dan wordt aangepast. Dat heeft tevens met de tijdsgeest te maken, maar ook met de schrijver die toch ook iets van zichzelf in zijn personages stopt. In mijn ogen was Peter vroeger interessanter, of het ook echt beter is, is waarschijnlijk zeer subjectief. Ik denk dat als een jonge lezer nu begint met Spider-Man en dus niet bekend is met alles wat er vooraf heeft gespeeld, prima leesvoer heeft. Maar persoonlijk voel ik de meeste aansluiting bij Peter Parker van Stan Lee, Stern, DeFalco, Peter David en Straczynski – om maar een paar schrijvers te noemen die me nu even te binnen schieten.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.