Random Article


START TO READ: X-Men

 


7
Posted 11/06/2014 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag evolueren onze genen mee met de X-MEN en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten op een rij voor Marvel’s niet altijd even vrolijke mutantenteam, dewelke inmiddels al meer dan vijftig jaar een wereld beschermen die hen haat en vreest.

X-men-logo

 • xmenrossEerste verschijning: The X-Men #1 (1963)
 • Opgericht door: Charles Francis Xavier aka Professor X
 • Uitvalsbasis: Westchester, New York, wereldwijd tot verschillende tijdlijnen, dimensies en planeten
 • Hoofdkwartier(en): X-Mansion aka Xavier’s School for Gifted Youngsters/The Xavier Institute for Higher Learning en Jean Grey School for Higher Learning te Westchester, New York, X-Center/Graymalkin Industries en Utopia/Asteroid M te San Francisco, Weapon X/New Charles Xavier’s School te Canada, X-Haven in de Limbo-dimensie
 • Transport: Blackbird, Ship
 • Belangrijkste leden: Professor X, Magneto, Cyclops, Wolverine, Jean Grey aka Marvel Girl/Phoenix, Storm, Beast, Iceman, Angel/Archangel, Colossus, Kitty Pryde aka Shadowcat/Sprite/Ariel, Rogue, Gambit, Nightcrawler, Psylocke, Jubilee, Emma Frost aka White Queen, Cable, Havok, Polaris, Banshee, Sunfire, Longshot, Dazzler, Cannonball, Illyana Rasputin aka Magik/Darkchylde, Namor, Lockheed the Dragon
 • Belangrijkste relaties: X-Factor (collega-mutanten), X-Force (militante, black-ops tak), Excalibur (Britse tak), New Mutants/Young X-Men/New X-Men/Generation X/Generation Hope (opvolgers), The Avengers (collega-superhelden), The Defenders (collega-superhelden), The Champions (collega-superhelden), Alpha Flight (collega-superhelden), Moira McTaggart (mutantenexperte), Valerie Cooper (mutantenexperte), Abigail Brand (directrice van S.W.O.R.D.), Nick Fury (directeur van S.H.I.E.L.D.), Majestrix Lilandra en Shi’ar Imperial Guard (buitenaardse bondgenoten)
 • Belangrijkste vijanden: Magneto, Brotherhood of Evil Mutants, Mystique, Juggernaut, Sabretooth, Apocalypse, Onslaught, Sentinels, Mr. Sinister, Dark Phoenix, Hellfire Club, Purifiers, Reavers, Marauders, Mutant Liberation Front, The Brood, Phalanx, Shi’ar, Friends of Humanity, William Stryker, Bolivar Trask, Bastion, Nimrod, Savage Land Mutates, Cassandra Nova, Omega Red, Mojo, Proteus, Shadow King, Vulcan, Krakoa, Inhumans

xmenprofxmagnetoMeestal verkrijgt een Marvel-superheld zijn of haar superkrachten via een of ander ongeluk of experiment. Bij mutanten zoals de X-Men ligt dat anders. Via een genetische afwijking, het X-gen genoemd, ontwikkelen bepaalde individuen bijzondere krachten of uiterlijke kenmerken ten tijde van fysieke of emotionele stress (meestal in de puberteit). Deze individuen worden mutanten – of Homo Superior – genoemd en worden vanwege hun evolutionaire “afwijking” gehaat en gevreesd door een groot deel van de mensheid. Professor Charles Xavier – zelf een mutant met telepathische krachten – richt een speciale school/geheim trainingskamp op waar hij jonge mutanten kan aanleren met hun ontluikende krachten om te gaan. Zijn X-Men worden getraind om een wereld die hen haat en vreest te beschermen als superhelden, want Xavier droomt van een wereld waarin mens en mutant vreedzaam kunnen samenleven. Zijn oude vriend, Erik Lehnsherr aka Magneto – een joodse mutant en overlevende van de Holocaust – denkt daar anders over. Magneto gelooft dat een oorlog tussen mens en mutant onvermijdelijk is. Beide heren strijden sindsdien, elk op hun eigen manier, voor mutantenrechten.

xmengroup

De X-Men zijn, vanwege hun relatie tot de mensheid die ze zweren te beschermen, vrij atypische superhelden. De franchise is op haar best wanneer het, naast het typische superheldengeweld, ook een metafoor kan zijn voor eender welke onderdrukte groep in onze samenleving. Naast Professor Xavier en Magneto, zijn er enorm wat bekende mutanten in het Marvel-universum – dewelke vrijwel allemaal een tijdje in de X-Men of één van de vele splintergroepen hebben gezeten. Doorheen de jaren werd het X-Men-team uitgebreid met jonge en oude mutanten, goede en kwaadaardige en zelfs mutanten afkomstig uit andere tijden en planeten. Tot de populairste kernleden van het team behoren echter Cyclops, Storm, Colossus, Nightcrawler, Jean Grey, Beast, Iceman, Rogue, Psylocke, Angel/Archangel, Kitty Pryde, Gambit, Cable en natuurlijk Wolverine. Ondertussen zijn veel van deze helden zelf leermeesters geworden in Professor Xavier’s school en trainen ze een geheel nieuwe generatie mutanten.

 

xmengroup2De aanvankelijke X-Men-serie uit de jaren 60 was vreemd genoeg niet zo populair. De reeks liep een 66-tal delen vooraleer de verhalen werden herdrukt in de nieuwe nummers. Toen het nieuwe team werd voorgesteld in Giant-Size X-Men #1 uit 1975 pikte de serie terug op en werd het na verloop van tijd Uncanny X-Men getiteld. Dit blijft tot op heden de hoofdreeks rond het mutantenteam. In de jaren 80 en 90 werden de X-Men zowat Marvel’s grootste franchise, met talrijke spin-offs als New Mutants, Wolverine, Excalibur en X-Factor. Begin jaren 90 verscheen er een tweede reeks, simpelweg getiteld X-Men, en werd New Mutants omgevormd tot X-Force. Hierna was het hek volledig van de dam en verschenen er talloze X-reeksen, minireeksen en soloreeksen rond bepaalde personages, dewelke regelmatig cross-overs – of eerder, X-overs – hielden. De X-lieden verschijnen haast steeds in grote Marvel-events en liggen hier ook regelmatig aan de basis van, al is dat in de laatste jaren geminderd. Buiten de comics vind je de mutanten in verschillende animatiereeksen, videogames, romans en natuurlijk films. De eerste X-Men-prent uit 2000 van 20th Century Fox zette de superheldenfilm terug op de kaart en inmiddels zitten we met X-Men: Apocalypse aan het achtste deel in de filmsaga. Momenteel schitteren de X-Men in de hoofdreeksen Uncanny X-Men (inmiddels het vierde volume), All-New X-Men en Extraordinary X-Men. Deze worden spoedig omgevormd tot twee kernseries: X-Men Blue en X-Men Gold. De spin-offs worden Weapon X en Generation X (en dan hebben we het nog niet eens gehad over de soloreeksen van verschillende X-lieden en de team-upreeks Uncanny Avengers)…

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare X-Men-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de avonturen van het hoofdteam in voornamelijk de Uncanny X-Men– en X-Men-series. Spin-offs en soloreeksen zijn voor een andere keer.

CHILDREN OF THE ATOM

 • Jaar: 1999
 • Schrijver: Joe Casey
 • Artiesten: Paul Smith, Steve Rude, Esad Ribic
 • Verzamelt: X-Men – Children of the Atom #1-6

Een moderne en uitgebreide hervertelling van The X-Men #1, waarin Professor Xavier zijn eerste studenten traint en klaarstoomt voor hun eerste gevecht tegen zijn oude vriend Magneto. Deze reeks levert waarschijnlijk de beste en meest complete inkijk in de jonge levens van Cyclops, Jean Grey, Beast, Iceman en Angel – de oorspronkelijke X-Men – en de groeiende mutantenhaat in deze tijd. Een ideaal beginpunt voor de ganse X-Men-saga.

 • Zie ook X-MEN: SEASON ONE, een andere moderne hervertelling met heel wat meer teenage angst, THE X-MEN OMNIBUS VOL.1 & 2 voor de oorspronkelijke (maar gedateerde) verhalen uit de jaren 60 en de meer hedendaagse en humoristische X-MEN: FIRST CLASS-reeksen. Verhaal gaat verder in X-MEN: THE HIDDEN YEARS.

Buy1

UNCANNY X-MEN OMNIBUS BY CHRIS CLAREMONT VOLUME 1

 • Jaar: 1975-1980
 • Schrijver: Chris Claremont, Len Wein
 • Artiesten: Dave Cockrum, John Byrne
 • Verzamelt: Giant-Size X-Men #1, Uncanny X-Men (v1) #94-131, Annual #3

Wie de Uncanny X-Men zegt zegt ook de naam van schrijver Chris Claremont. De oorspronkelijke X-Men-reeks uit de jaren 60 was niet zo heel succesvol, maar halverwege de jaren zeventig startte de serie opnieuw met een nieuw team X-lieden onder Len Wein en Dave Cockrum. Toen Wein de pen aan zijn assistent Chris Claremont overgaf begon de legende. Vanaf issue #94 zou de schrijver de serie definiëren met Cockrum en later John Byrne. Zijn 17 jaar (!) durende run kende pieken en bescheiden dalen. Maar geen enkele schrijver heeft zoveel invloed gehad op een reeks als hij. Claremont maakte de X-Men relevant voor een nieuw publiek en liet de reeks uitgroeien tot Marvel’s grootste franchise in de jaren 80 en 90. Zijn run is ook nu verplichte kost. Deze eerste omnibus stelt oudgediende Cyclops aan als leider van een nieuw internationaal team X-Men met o.a. Nightcrawler, Storm, Banshee, Colossus en natuurlijk Wolverine. Bevat o.a. de introductie van Krakoa, Alpha Flight, Moira McTaggart, de Shi’ar, de oorspronkelijke Phoenix Saga en de Proteus Saga.

 • Verhaal gaat verder in UNCANNY X-MEN OMNIBUS BY CHRIS CLAREMONT VOL.2, dat de reeks tot deel #153 bundelt met daarin o.a. de klassieke “The Dark Phoenix Saga”, “Days of Future Past” en “I, Magneto”-verhalen.

Buy1

THE DARK PHOENIX SAGA

 • Jaar: 1979-1980
 • Schrijver: Chris Claremont
 • Artiest: John Byrne
 • Verzamelt: Uncanny X-Men (v1) #129-138, Phoenix: The Untold Story #1, materiaal van Classic X-Men #43, Bizarre Adventures #27 en What If? #27

Begin jaren tachtig beleefden Chris Claremont en John Byrne hun hoogtepunt tijdens een gezamenlijke run op de X-Men-reeks. The Dark Phoenix Saga zou tot de dag van vandaag doorgalmen in de X-reeksen en de harten van de fans. Jean Grey raakt tijdens een van de avonturen met de X-Men onder invloed van een kosmische kracht genaamd de Phoenix Force. Deze smelt met haar samen en dreigt haar persoonlijkheid volledig over te nemen. De onschuldige Jean Grey dreigt te veranderen in een krankzinnige godin. Natuurlijk mondt het uit in een dramatisch treffen op de maan met het buitenaardse Shi’ar-ras. Want vergis je niet. Dit is niet alleen een verhaal dat bolstaat van de actie, maar ook strak staat van de menselijkheid. Het is een behoorlijk dilemma om te beseffen dat je beste vriendin waarschijnlijk moet sterven om de wereld, het universum, te kunnen behouden… Introduceerde Emma Frost/White Queen, alsook Kitty Pryde en Dazzler tot de X-Men en vormde gedeeltelijk de basis voor de film X-Men: The Last Stand (2006).

 • Verhaal gaat verder in FROM THE ASHES en later PHOENIX RISING, waarin de echte Jean Grey terugkeert en de originele vijf X-Men vervoegt, en minireeksen als o.a. PHOENIX ENDSONG en PHOENIX WARSONG. Werd tevens ook opgenomen in UNCANNY X-MEN OMNIBUS BY CHRIS CLAREMONT VOL.2.

Buy1

DAYS OF FUTURE PAST

 • Jaar: 1980-2009
 • Schrijvers: Chris Claremont, Walt Simonson, e.a.
 • Artiesten: John Byrne, Jon Bogdanove, e.a.
 • Verzamelt: Uncanny X-Men (v1) #141-142, Annual #14, New Mutants Annual #6, X-Factor Annual #5, Fantastic Four Annual #23, Excalibur v1 #52, 66-67, Wolverine: Days of Future Past #1-3, Hulk: Broken Worlds #2

De oorspronkelijke “X-Men in een dystopische, alternatieve toekomst“-verhaallijn. Days of Future Past zag een duistere toekomst waar het merendeel van de X-Men het leven hebben gelaten en mutanten in concentratiekampen worden gestoken en/of gedood door de mutantenjagende Sentinel-robots. Aan Rachel Summers, de dochter van Cyclops en Jean Grey, om het bewustzijn van de oudere Kitty Pryde doorheen de tijd te sturen zodat haar jongere versie in het heden de X-Men kan waarschuwen om deze toekomst te vermijden. Vormde uiteraard de basis voor de gelijknamige film X-Men: Days of Future Past (2014) en blijft terecht één van de meest klassieke en belangrijkste X-verhaallijnen. De recente bundeling bevat tevens de sequel Days of Future Present

 • Werd tevens opgenomen in UNCANNY X-MEN OMNIBUS BY CHRIS CLAREMONT VOL.2. De tijdlijn wordt nadien nog bezocht in o.a. DAYS OF FUTURE PRESENT.

Buy1

MUTANT GENESIS

 • Jaar: 1991
 • Schrijver: Chris Claremont, John Byrne, Scott Lobdell
 • Artiest: Jim Lee
 • Verzamelt: X-Men (v2) #1-7

Chris Claremont moest in 1991 zijn run afsluiten samen met supertalent Jim Lee in een nieuwe X-Men-reeks, waarvan deel #1 de beste verkopende comic aller tijden werd. Veel fans zien dat als het begin van het einde. Het begin van de duistere jaren negentig. Anderen blijven er dan weer bij dat 17 jaar onder één schrijver wel meer dan genoeg was, Claremont inmiddels veel van zijn pluimen had verloren en het tijd werd voor iets nieuws. De originele vijf X-Men keren terug tot het team, dat inmiddels zoveel leden dat het in twee groepen wordt gesplitst: X-Men Blue onder Cyclops en X-Men Gold onder Storm. De eerste missie is er opnieuw één tegen Magneto en zijn Acolytes, terwijl nieuwe dreigingen als Omega Red voor de deur staan. De make-overs van Jim Lee en de line-up van het blauwe team waren de rechtstreekse inspiratie voor de X-Men jaren 90 animatiereeks. Nostalgisch naar deze reeks? Dan is dit het X-Men-beginpunt voor jou. Je kan hierbij ook gaan voor Mutant Genesis 2.0, hetzelfde verhaal met een veel mooiere inkleuring.

 • Zie ook X-MEN BY CHRIS CLAREMONT & JIM LEE OMNIBUS VOL.1 voor de aanloop tot dit volume en X-MEN BY CHRIS CLAREMONT & JIM LEE OMNIBUS VOL.2 voor een completer verhaal + vervolg. In X-MEN FOREVER en X-MEN FOREVER 2 uit 2009-2011 zette Chris Claremont zijn oorspronkelijke verhaal verder en krijgen we een alternatieve continuïteit, alsof Claremont de reeksen nooit verlaten had in 1991. Ook hierover zijn de meningen verdeeld. Geef ons toch maar de opeenvolging X-overs van de jaren 90…

THE COMPLETE AGE OF APOCALYPSE EPIC BOOK 1-4

 • Jaar: 1995-1996
 • Schrijvers: Scott Lobdell, Jeph Loeb, Larry Hama, e.a.
 • Artiesten: Joe Madureira, Andy Kubert, Adam Kubert, e.a.
 • Verzamelt: X-Men Chronicles #1-2, Tales From The Age Of Apocalypse: By The Light, X-Man #-1, X-Man Annual 96 , Tales From The Age Of Apocalypse: Sinister Bloodlines, Blink #1-4 (Book 1), X-Men: Alpha, Age of Apocalypse: The Chosen, Generation Next #1, Astonishing X-Men Vol. 1 #1, X-Calibre #1,Gambit and the X-Ternals #1-2, Weapon X Vol. 1 #1-2, Amazing X-Men #1-2, Factor X #1-2, X-Man #1 (Book 2), X-Calibre #2-3, Astonishing X-Men Vol. 1 #2-4, Generation Next #2-3, X-Man #2-3, Factor X #3, Amazing X-Men#3, Weapon X Vol. 1 #3, Gambit & the X-Ternals #3, X-Universe #1 (Book 3), Generation Next #4, X-Calibre #4, X-Man #4 and #53-54, Factor X #4, Gambit And The X-Ternals #4, Amazing X-Men #4, Weapon X Vol. 1 #4, X-Universe #2, X-Men: Omega, Blink #4, X-Men: Prime (Book 4)

Alle X-series werden midden jaren 90 eventjes herstart met een nieuwe titel en een nieuwe nummer 1. Wat was er aan de hand? In de verhaallijn Legion Quest waren de X-Men terug in de tijd gereisd om Legion, de zoon van professor Xavier, te stoppen. Deze had zijn verstand teruggekregen en wilde zijn vader een dienst bewijzen door Magneto te doden. In zijn geest was het idee ontstaan dat Magneto de bron was van alle ellende voor zijn vader. Maar Legion doodde per ongeluk Xavier zelf waardoor niet alleen hijzelf, maar ook de X-Men uit de tijd worden gewist. Hierdoor is de weg vrij voor Apocalypse om de aarde onder de voet te lopen. De enige die hem in dit tijdperk van Apocalypse kan bekampen is Magneto. Deze heeft zich na de dood van Porfessor X bekommerd om de droom van Xavier. Hij heeft een aantal mutanten om zich heen verzameld en een eigen team X-Men gevormd. Er loopt echter een iemand rond die weet hoe de wereld had moeten zijn. Bishop. Hij kwam immers al uit de verre toekomst en is de enige X-Man wiens geheugen nog intact is. Zal hij Magneto kunnen overtuigen om zich bij hem te voegen? De toekomst van de wereld hangt er vanaf. Met enige afstand is de dystopische Age of Apocalypse-tijdlijn het beste dat de jaren negentig op X-gebied voortbracht…

 • Wordt ingeleid door PRELUDE TO THE AGE OF APOCALYPSE. Delen van het verhaal gaat verder in de volgende grote cross-over ONSLAUGHT en de tijdlijn wordt opnieuw bezocht in X-MEN: THE NEW AGE OF APOCALYPSE, X-MEN: AGE OF APOCALYPSE COMPANION OMNIBUS, UNCANNY X-FORCE: THE DARK ANGEL SAGA, de hierop volgende kortstondige AGE OF APOCALYPSE-reeks (VOL.1: THE X-TERMINATED en VOL.2: WEAPON OMEGA) en de X-TERMINATION cross-over. Voor een ietwat gelijkaardige alternatieve tijdlijn, zie de X-Men: Legacy/New Mutants cross-over AGE OF X.

Buy1

NEW X-MEN BY GRANT MORRISON ULTIMATE COLLECTION BOOK 1-3

 • Jaar: 2001-2004
 • Schrijver: Grant Morrison
 • Artiesten: Frank Quitely, Phil Jimenez, Leinil Yu, e.a.
 • Verzamelt: New X-Men #114-126, Annual 2001 (Book 1), New X-Men #127-141 (Book 2), New X-Men #142-154 (Book 3)

Wanneer de eerste X-Men-film in 2000 in de zalen kwam, trok Marvel Grant Morrison aan voor een revamp van de mutanten voor de 21ste eeuw. De X-Men staan nog steeds model voor allerhande minderheden. Maar in Morrisons wereld worden de kaarten omgedraaid. Beast ontdekt dat de mens binnen vier generaties zal uitsterven, maar mutanten zijn ook niet veilig. Een genetische opvolger van de mutanten verschijnt in de gedaante van Charles Xavier‘s kwade tweelingzus Cassandra Nova en pleegt via gigantische Sentinels een ware genocide op het mutanteneiland Genosha waarbij 16 miljoen mutanten het leven laten. De X-Men van Morrison zijn geen willoze pionnen in een roerige wereld. Ze proberen deze naar hun hand te zetten en bouwen het X-Mansion uit tot een ware school met een basisteam van Cyclops, Jean Grey, Beast, Wolverine en ex-villain Emma Frost, geven les aan honderden leerlingen, starten de wereldwijde X-Corporation en beginnen leren pakken te dragen zoals in de films. Zelfs al werden vele ideeën van Morrison na het einde van run teruggeschroefd, blijft dit het ideale beginpunt voor de X-Men in de 21ste eeuw…

 • Verhaal gaat verder in UNCANNY X-MEN VOL.6: BRIGHT NEW MOURNING en daarna rechtstreeks in ASTONISHING X-MEN.

Buy1

ASTONISHING X-MEN BY JOSS WHEDON & JOHN CASSADAY ULTIMATE COLLECTION BOOK 1-2

 • Jaar: 2004-2008
 • Schrijver: Joss Whedon
 • Artiest: John Cassaday
 • Verzamelt: Astonishing X-Men (v2) #1-12 (Book 1), #13-24, Giant-Size Astonishing X-Men #1 (Book 2), aka de verhaallijnen Gifted, Dangerous, Torn en Unstoppable.

Toen Grant Morrison vrij onverwacht New X-Men verliet zat Marvel met een probleem. Wie kon de schoenen van de schrijver die een zeer gewaardeerde run op de X-Men had gemaakt opvullen? De oplossing kwam in de vorm van Joss Whedon. Het tv-fenomeen en latere The Avengers-regisseur zat na het stopzetten van Buffy the Vampire Slayer, Angel en Firefly even zonder tv-projecten. Whedon had er nooit een geheim van gemaakt dat Chris Claremont een van zijn grote invloeden is geweest en dat Kitty Pryde één van de hoofdinspiraties voor Buffy was. Whedon en de X-Men leverde een prima combinatie op. Astonishing X-Men had het gevoel van de oude X-Men-comics maar het was tegelijkertijd niet gedateerd. De X-Men gingen hierbij terug superheldenkostuums dragen, de relaties tussen Kitty Pryde en een terugkerende Colossus, alsook het nieuwe power couple Cyclops en Emma Frost werden uitgediept en Cyclops steekt hier zowaar Wolverine naar de kroon om de titel grootste X-Men bad-ass. Leuke karaktermomenten en het prachtige tekenwerk van John Cassaday maakten dit tijdelijk tot de niet te missen hoofdreeks rond de X-Men. De eerste verhaallijn Gifted, rond een “genezing” voor het mutant-zijn, werd gedeeltelijk geadapteerd in X-Men: The Last Stand (2006).

 • Het Unstoppable/Breakworld-verhaal gaat enkele jaren later verder in UNCANNY X-MEN: NATION X, waarin Kitty Pryde terugkeert, alsook UNCANNY X-MEN: BREAKING POINT. Astonishing X-Men wordt hierna overgenomen door verschillende nieuwe creatieve teams, maar wordt dan niet langer aanzien als hoofdreeks rond de X-Men.

Buy1

HOUSE OF M

 • Jaar: 2005
 • Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Olivier Coipel
 • Verzamelt: House of M #1-8, The Pulse: House of M Special

De geest van de Scarlet Witch – dochter van Magneto – is behoorlijk beschadigd na de gebeurtenissen in Avengers Disassembled. Ze is te machtig om nog klein gehouden te worden door mensen als Charles Xavier, Doctor Strange of wie dan ook. Men overweegt om haar te doden. Maar dan overtuigt haar broer Quicksilver haar om de wereld dusdanig te herscheppen dat iedereen krijgt wat hij of zij wil. De House of M-realiteit is geboren, waarin mutanten niet worden gehaat en gevreesd en de mensen in de minderheid zijn. Enkel Wolverine en Layla Miller lijken nog te weten hoe de echte wereld eruit zag… De gevolgen van dit event zouden de richting van de X-Men en andere mutantencomics bepalen. Een onmisbare verhaallijn.

 • Gaat rechtstreeks verder in DECIMATION: X-MEN – THE DAY AFTER, waarin de volledige fall-out van M-Day op het mutantenras duidelijker wordt. De tijdelijk vermiste Professor Xavier duikt terug op in X-MEN: DEADLY GENESIS, waarin een oud geheim zijn relatie tot de X-Men verzuurt.

Buy1

MESSIAH COMPLEX

 • Jaar: 2007-2008
 • Schrijvers: Ed Brubaker, Mike Carey, Chris Yost, e.a.
 • Artiesten: Marc Silvestri, Humberto Ramos, Billy Tan, e.a.
 • Verzamelt: Uncanny X-Men v1 #492-494, X-Men v2 #205-207, New X-Men v2 #44-46, X-Factor v3 #25-27, X-Men: Messiah CompleX – Mutant Files

De eerste grote X-over in jaren. Enige tijd na de Decimation wordt er één nieuwe mutante geboren: Hope. Al snel wordt ze als een mutantenmessias aanzien en de beste hoop voor de toekomst van het mutantenras. De X-Men willen haar beschermen en gaan tot hiervoor tot het uiterste met een nieuwe incarnatie van X-Force bestaande uit een team spoorzoekers en killers. Mr. Sinister en zijn Marauders hebben andere plannen met Hope, terwijl de Purifiers de mutantenmessias meteen willen doden. Wie bereikt Hope het eerst en wat betekent ze voor de toekomst van het mutantenras? Verplicht leesvoer voor wie de afgelopen vijf jaar X-Men-geschiedenis wil volgen…

 • Verhaal gaat rechtstreeks verder in UNCANNY X-MEN: DIVIDED WE STAND en UNCANNY X-MEN: MANIFEST DESTINY, waarin het verdeelde X-team uiteindelijk naar het westen trekt, en X-MEN: LEGACY VOL.1 – DIVIDED HE STANDS, waarin we zien hoe het Charles Xavier vergaat. De avonturen van Hope Summers en Cable in de toekomst vinden plaats in de soloserie Cable (volume 3). Messiah CompleX is tevens het eerste deel van een heuse X-over trilogie, dewelke verdergaat met MESSIAH WAR en eindigt met SECOND COMING, waarin Hope naar het heden terugkeert…

Buy1

UNCANNY X-MEN BY KIERON GILLEN VOLUME 1

 • Jaar: 2011
 • Schrijver: Kieron Gillen
 • Artiest: Carlos Pacheco
 • Verzamelt: Uncanny X-Men (v2) #1-6

Nadat de X-Men in tweeën gesplitst werden in de Schism-verhaallijn, volgen we hier het machtige, in San Francisco gebaseerde, Extinction-team met knallers als Cyclops, Magneto, Emma Frost, Namor, Magik, Storm, Danger en Colossus in een conflict met Mr. Sinister en zelfs de goddelijke Celestials. Vergeet de Avengers, deze X-Men zijn de echte “Earth’s Mightiest Heroes“.

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door X-MEN: SCHISM – waarin de X-Men in twee kampen worden gesplitst. Kieron Gillens run op Uncanny X-Men begon in feite al in het vorige volume, in de bundelingen QUARANTINE, BREAKING POINT en FEAR ITSELF: X-MEN. Verhaal gaat verder in UNCANNY X-MEN BY KIERON GILLEN VOL.2-4 en AVENGERS VS X-MEN.

Buy1

WOLVERINE AND THE X-MEN BY JASON AARON VOLUME 1

 • Jaar: 2011
 • Schrijver: Jason Aaron
 • Artiest: Chris Bachalo
 • Verzamelt: Wolverine and the X-Men v1 #1-4

Na de Schism-verhaallijn liet Wolverine Cyclops en San Francisco achter zich om Charles Xavier’s school terug op te starten. Als hoofdmeesters van de Jean Grey School for Higher Learning leren Wolverine, Beast, Kitty Pryde, Rogue, Iceman en co een nieuwe generatie jonge mutanten omgaan met hun krachten, terwijl ze in conflict treden met de nieuwe Hellfire Club en zelfs de (defecte) beveiligingssystemen van de school zelf. In scherp contrast tot de grootschalige superheldenactie en serieuzere, militante houding van Cyclops’ Uncanny X-Men, is Wolverine and the X-Men een meer humoristische take op de mutanten geworden. Al snel zal Wolverine ontdekken dat het runnen van een school heel wat meer vergt dan een stel klauwen, een onbreekbaar skelet en een genezingsfactor…

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door X-MEN: SCHISM – waarin de X-Men in twee kampen worden gesplitst. Verhaal gaat verder in WOLVERINE AND THE X-MEN BY JASON AARON VOL.2-4, WOLVERINE AND THE X-MEN: ALPHA & OMEGA en AVENGERS VS X-MEN. De reeks blijft even verder lopen onder Marvel NOW! met WOLVERINE AND THE X-MEN VOL.5-8 en de X-over BATTLE OF THE ATOM, alvorens over te gaan naar AMAZING X-MEN VOL.1: THE QUEST FOR NIGHTCRAWLER en herstart te worden met WOLVERINE AND THE X-MEN VOL.1: THE PHOENIX CORPORATION en VOL.2: THE DEATH OF WOLVERINE. Na de dood van Wolverine neemt zijn goede vriend Peter Parker het even over in SPIDER-MAN AND THE X-MEN.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor de X-Men is dat momenteel nog vrij gemakkelijk. Zowat alle reeksen in het Marvel-universum werden namelijk vanaf oktober 2012 geleidelijk van een zachte relaunch en een nieuwe nummer #1 voorzien onder Marvel NOW! (later werd dit All-New Marvel NOW! en nog later All-New, All-Different Marvel). Voor de X-Men biedt dit de volgende instappunten:

Buy1

ALL-NEW X-MEN VOLUME 1: YESTERDAY’S X-MEN (MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2013
 • Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Stuart Immonen
 • Verzamelt: All-New X-Men #1-5

In de jaren 00 namen de Avengers de fakkel van Marvel’s grootste franchise van de X-Men over. Dit gebeurde onder schrijver Brian Michael Bendis, die in het Marvel NOW!-tijdperk de twee belangrijkste mutantenreeksen ging schrijven. In All-New X-Men worden de oorspronkelijke vijf X-tieners uit het verleden geplukt en naar het heden gebracht, waar ondertussen de mutanten bijna op uitstierven stonden en Cyclops zijn mentor en X-Men-oprichter Charles Xavier vermoordde. De vijf tieners beloven plechtig later niet te worden zoals hun hedendaagse versies, maar blijven wel degelijk in het heden plakken waar een hele hoop nieuwe dreigingen op hen wacht. Ideaal instappunt.

 • Verhaal gaat verder in: ALL-NEW X-MEN VOL.2: HERE TO STAY, VOL.3: OUT OF THEIR DEPTH, de X-over X-MEN: BATTLE OF THE ATOM, VOL.4: ALL DIFFERENT en de mini cross-over GUARDIANS OF THE GALAXY/ALL-NEW X-MEN: THE TRIAL OF JEAN GREY. Hierna volgen VOL.5: ONE DOWN (waarna de jonge Cyclops zijn eigen soloreeks verkrijgt), VOL.6: THE ULTIMATE ADVENTURE en VOL.7: THE UTOPIANS. Een nieuwe kosmische cross-over vindt plaats in GUARDIANS OF THE GALAXY & X-MEN: THE BLACK VORTEX. Zie ook X-MEN: FIRST TO LAST voor een eerdere cross-over tussen de jonge X-Men en hun oudere versies. Een tweede volume van All-New X-Men start na SECRET WARS met een ietwat aangepast jong team in ALL-NEW X-MEN – INEVITABLE VOL.1: GHOSTS OF THE CYCLOPS, VOL.2: APOCALYPSE WARS, VOL.3: HELL HATH SO MUCH FURY, VOL.4: IVX en eindigt met de grote oorlog tussen mutant en Inhuman in INHUMANS VS X-MEN.

Buy1

UNCANNY X-MEN VOLUME 1: REVOLUTION (MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2013
 • Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Chris Bachalo
 • Verzamelt: Uncanny X-Men (v3) #1-5

Terwijl de jongere Cyclops naar het heden werd gestraald, zet de oudere zijn nieuw verworven status als mutantenrevolutionair voort in een nieuwe Uncanny X-Men-reeks, ook geschreven door Brian Michael Bendis. Samen met Magik, Emma Frost en Magneto is Cyclops voortvluchtig, maar reist hij de hele wereld rond op zoek naar nieuwe rekruten. De gevolgen van Avengers Vs X-Men en Dark Phoenix blijven hem echter wel parten spelen, en dan keert de tienerversie van zijn grote liefde Jean Grey terug in zijn leven… Onlosmakelijk verbonden met All-New X-Men, maar tevens ideaal instappunt.

 • Verhaal gaat verder in: UNCANNY X-MEN VOL.2: BROKEN, de X-over X-MEN: BATTLE OF THE ATOM, VOL.3: THE GOOD, THE BAD, THE INHUMAN, VOL.4: VS S.H.I.E.L.D., VOL.5: THE OMEGA MUTANT en eindigt in VOL.6: STORYVILLE. Na SECRET WARS wordt het tragische lot van Cyclops uit de doeken gedaan in DEATH OF X, terwijl een vierde volume van Uncanny X-Men start met Magneto aan het hoofd van een nieuw proactief team in UNCANNY X-MEN – SUPERIOR VOL.1: SURVIVAL OF THE FITTEST, VOL.2: APOCALYPSE WARS, VOL.3: WAKING FROM THE DREAM, VOL.4: IVX en de grote oorlog tussen mutant en Inhuman in INHUMANS VS X-MEN.

Buy1

X-MEN VOLUME 1: PRIMER (MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2014
 • Schrijver: Brian Wood
 • Artiest: Olivier Coipel
 • Verzamelt: X-Men (v4) #1-4, Uncanny X-Men #244

De X-Men-franchise staat bekend voor haar sterke vrouwelijke personages. De X-Women behoren regelmatig inderdaad tot de machtigste leden van eender welk X-team. In deze reeks volgen we voor de eerste keer een geheel vrouwelijk X-Men-team, met hoofdrollen voor Storm, Rogue, Psylocke, Kitty Pryde, Rachel Grey en Jubilee. Deze laatste brengt een mysterieuze baby mee, terwijl hun oude vijand Sublime op de vlucht is van zijn zus. Niet zo belangrijk als All-New of Uncanny, maar wel een welkome afwisseling.

 • Verhaal gaat verder in de X-over BATTLE OF THE ATOM, X-MEN VOL.2: MUERTAS, VOL.3: BLOODLINE, VOL.4: EXOGENOUS en eindigt in VOL.5: THE BURNING WORLD.

xmenxhavenEXTRAORDINARY X-MEN VOLUME 1: X-HAVEN (ALL-NEW MARVEL)

 • Jaar: 2015-2016
 • Schrijver: Jeff Lemire
 • Artiest: Humberto Ramos
 • Verzamelt: Extraordinary X-Men #1-6

.Opnieuw wordt het mutantenras met uitsterven bedreigd. Deze keer komt de dreiging van de Terrigen Cloud die de Inhumans over de aardbol verspreid hebben. Voor de Inhumans betekent het nieuwe krachten en transformaties, voor de mutanten betekent het een ziekte (M-Pox) met de dood tot gevolg. Storm brengt onder meer Iceman, de jonge Jean Grey, de Old Man Logan-versie van Wolverine, Nightcrawler, Magik en Colossus samen en richt X-Haven op in de duistere Limbo-dimensie, een plaats waar mutanten kunnen ontsnappen aan de Terrigen Mists… Ideaal instappunt voor de uiteindelijke oorlog tussen mutant en Inhuman die de X-Men-reeksen in deze periode zal kleuren…

 • Verhaal wordt voorafgegaan door DEATH OF X en gaat verder in VOL.2: APOCALYPSE WARS, VOL.3: KINGDOMS FALL, VOL.4: IVX en het grote event INHUMANS VS X-MEN.

Klik door naar de volgende pagina om enkele extra collecties te ontdekken, ULTIMATE X-MEN en de complete leesvolgorde van X-MEN-verhalen in HC/TPB…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


7 Comments


 1. avatar
   
  Donnie Darko

  Fantastische special!
  Ik krijg zelfs goesting om te bingen op X-men na Schism nu ik een mooie leesvolgorde heb…
 2. avatar
   
  Flandria

  Iemand heeft hier goed zijn huiswerk gedaan :)
  Mooie start to read. Misschien ook eens meegeven als je van gans het begin wil volgen, het ook interessant kan zijn om de Essential reeks aan te schaffen, zwart-wit, maar wel ook zeer compleet.
  Voor X-men is dit dan Essential X-men 1-10(er zijn nu herdrukken), en Essential X-factor 1-5 om de verhalen van de oorspronkelijke x-men en hun eerste contact met apocalypse te herlezen.
 3. avatar
   

  ALL-NEW X-Men ga ik me zowiezo ook nog (verder) aanschaffen, ik heb de eerste twee issues hiervan, en het was wel erg goed!
 4. avatar
   
  Jarno

  Superhandige start to read!
  Nu had ik nog een vraag voor de kenners. Ik ben ten tijde dat deze uitkwamen begonnen met de losse issues van Schism en de daaropvolgende wolverine and the x-men en uncanny x-men.
  Na enkele issues ben.ik er toen mee gestopt, maar nu zou ik graag terug beginnen met het lezen van x-men (in tpb of hc deze keer).
  Nu vroeg ik me af of ik best gewoon verderga waar ik toen gestopt ben; of gewoon begin vanaf All new X-men en zo alles blijf volgen..
  Wat denken jullie?

  Alvast bedankt!
  • avatar
    
   Arno

   All-New X-Men is een beginpunt, maar mss kan je inderdaad best verdergaan vanaf Schism. Die Uncanny X-Men door Kieron Gillen en de eerste delen van Wolverine & The X-Men zijn fantastisch en Avengers Vs X-Men is zeer belangrijk indien je de nieuwe comics wil volgen ;)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.