Random Article


Review: Star Wars – The Old Republic: Revan

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , ,
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Leest vlot. Interessante werelden.

Op zijn slechtst


Kleine plotgaten.


In 2011 verscheen de erg gehypte game Star Wars: The Old Republic. Om meer achtergrond te geven bij de diverse verhaallijnen in het spel werden vier boeken gepubliceerd die zich min of meer in dezelfde tijdsperiode afspeelden. Brainfreeze las het eerste van de vier: Star Wars – The Old Republic: Revan

3
Posted 14/05/2014 by

 
Full Article
 
 

A storm is coming, and there is no escape.

Het is dit jaar alweer drie jaar geleden dat Bioware Star Wars: The Old Republic lanceerde, een MMORPG die een concurrent moest worden voor de gevestigde waarden als Word of Warcraft. Ter ere van de game verschenen enkele boeken die zich afspeelden rond de tijdsperiode waarin The Old Republic zich afspeelt. Hoewel het niet als eerste verscheen is Star Wars – The Old Republic: Revan chronologisch gezien wel het eerste. Het boek sluit zelf meer aan bij de voorlopers van The Old Republic, de Knights of the Old Republic-serie (KOTOR). Hoofdfiguur is namelijk Revan en ook Meetra krijgt een belangrijke rol toebedeeld. Beide personages zijn respectievelijk de centrale figuren in KOTOR 1 en 2. The Old Republic: Revan is een afsluiter. De verhaallijnen die in de KOTOR-reeks werden opgestart, krijgen een mooi einde.

Hoewel de titel van het boek anders doet vermoeden, volgen we twee personages met elk een aparte verhaallijn. Er is Lord Scourge, een Sith Lord in het Sithrijk. Hij is net aangesteld door Darth Nyriss, een lid van de Dark Council, de 12 machtigste Sith Lords die enkel verantwoording schuldig zijn aan de keizer, Vitiate. Nyriss is op zoek naar de daders van enkele aanslagen op haar leven. Ten minste, dat denkt Scourge. Eigenlijk is hij een radartje in een hele wirwar van politieke machinaties waarbij zowel de keizer, de leden van de Dark Council, als de onderdanen van Nyriss elkaar proberen uit te schakelen, met listen en met geweld. En dan is er natuurlijk ook Revan, de held van de Republiek, de man die Darth Malak versloeg. Voor de meeste Jedi blijft hij echter een verrader, degene die een deel van de Jedi overtuigde om de orders van de Council te negeren en de invallende Mandalorians te bestrijden. En niet te vergeten, de Jedi die een Sith werd en zich samen met Malak tegen de Republiek en de Jedi keerde. Revan leeft nu gelukkig samen met Bastila en trekt zich van de wrok van zijn collega’s weinig aan. Wat hem wel zogen baart, zijn dromen. Hij heeft nachtmerries van een wereld waar het altijd nacht is. Een plek waar het constant stormt en bliksemt. Hij weet dat de nachtmerries een deel van zijn geheugen is dat door de Jedi gewist werd. Revan weet namelijk nog steeds niet wat er met hem en Malak gebeurd is. Waarom werden ze plots Sith? Heeft het met die stormplaneet te maken? Hij vraagt hulp aan Canderous Ordo (KOTOR 1) en samen gaan ze op onderzoek.

The old republic revan artikel

Hoewel het eigenlijk een vervolg is op de KOTOR serie, kan je het boek gerust zonder voorkennis lezen. Schrijver Drew Karpyshyn geeft telkens genoeg informatie over de personages en verhaalt duidelijk de gebeurtenissen die voorheen plaats vonden.

Drew Karpyshyn is de schrijver van de zeer geslaagde Darth Bane trilogie. Kenmerkend aan deze boeken is dat ze lezen als een trein. Dat vind je ook terug bij Revan. Eens je aan het boek begint, raak je onmiddellijk in een stroomversnelling die niet meer ophoudt. Revan en Scourge gaan van locatie naar locatie en blijven nooit erg lang hangen. Dat is iets wat Into the Void wel deed, waardoor het al snel langdradig werd. Waar Karpyshyn wel bij stilstaat, zijn de vechtscènes. Net als in de Bane trilogie houdt hij een stijl aan waarbij hij de choreografieën duidelijk weergeeft. Wanneer iemand een sprong over een tegenstander doet en hem zo neersabelt, krijg je een uiteenzetting van het denken van het personage en een gedetailleerde verhaling van de sprong, met afleidingsmanoeuvres, reacties van de tegenstander, enzovoort.

Net als bij de Bane-boeken is het leuk om een blik te krijgen op de Sithwereld: de hiërarchie, het politieke steekspel, de manier van denken. Ook de gelijkenissen en verschillen met de visie van de Jedi komen ruim aan bod, samen met de voor- en nadelen van beide partijen. Scourge, als up en coming Sith is het perfecte personage om de lezer in deze duistere wereld te introduceren. Halverwege het boek komt deze Sith helaas een beetje naïef over. Hoewel er eerder in het verhaal ook al vaak met zijn voeten gespeeld wordt, is dat vooral omdat hij dan nog een groentje is. Later komt hij later pas echt als dom over en zou hij toch al beter moeten weten.

Hou je van de Darth Bane-trilogie? Dan zal Star Wars The Old Republic: Revan je zeker ook kunnen bekoren. Drew Karpyshyn gebruikt dezelfde denderende stijl waarbij hij zich focust op enkele personages en die net genoeg diepgang geeft om ze niet bordkarton te maken, maar toch de focus op het verhaal te houden. Een aanrader!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


3 Comments


 1. avatar
   
  rmg

  Over het algemeen inderdaad een zeer goed boek!
  Maar achteraf gezien, hadden ze Revan in zowel de Old Republic MMO, als in het boek… veel netter mogen behandelen….
  Maar bovenal een erg goed boek! Ik vond het erg tof om oude characters uit de game erin verwekt te zien (Canderous, Bastila, Atris..) maar de afwezigheid van de rest (bijv. Carth, Jolee) was wel een nadeel…. en een tegenvaller…
  • avatar
    
   Tom

   Dat is waar. En de vermelding die ze krijgen, met de reden waarom ze niet meedoen is behoorlijk flauw. Aan de andere kant. Die personages erbij had het verhaal enorm afgeremd.
   • avatar
     
    rmg

    Klopt zeker!
    Maar… tenminste Carth… had mogen verschijnen…
    Maar daarin tegen… Canderous was eigenlijk.. verhaal wijs .. in mijn ogen altijd de ultieme sidekick van Revan… dus je hebt ook wel gelijk…
    Maar het had.. veel… heeeel veel beter mogen zijn…

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.