Random Article


Review: Southern Bastards #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Coverprijs: $3.50
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Heerlijk verhaal met onverwachte diepgang.

Op zijn slechtst


Het is soms te erg over-the-top.


Bier, barcecues en ontzettende boerenlullen. Welkom in de wereld van de Southern Bastards…

2
Posted 04/05/2014 by

 
Full Article
 
 

Welcome to the middle a’nowhere, I reckon.

Southern Bastards betekent voor Jason Aaron (Scalped, Amazing X-Men) een terugkeer naar het genre waar het voor hem allemaal begon: het misdaadgenre. En niet zomaar misdaad, maar misdaad dat is overgoten met een sausje van sociaal commentaar – op zijn Amerikaans.

De openingspagina geeft al aan waar dit heen gaat. Een oudere man rijdt in zijn Amerikaanse slee een stadje binnen in het zuiden van de Verenigde Staten. Een hond zit redelijk prominent in beeld te schijten onder een bord waarin men vriendelijk vraagt om dit niet te doen. De oude man stopt bij een eethuisje waar hij veel te vette ribbetjes eet, geholpen wordt door een absolute boerin van een serveerster en zowaar oog in oog komt te staan met een volksidioot wiens vader en opa waarschijnlijk dezelfde persoon zijn.  Dit is het Amerikaanse zuiden zoals we dat kennen uit de popcultuur.

Maar daar houden de vergelijkingen op.

De laatst genoemde persoon heeft ‘warme’ banden met het stuk tuig dt een schrikbewind voert in het stadje. De coach van het footballteam is een misdaadbaas die niet te beroerd is om de botten te breken van mensen die hem dwars zitten. Maar onze held, de notabele Earl Tubbs, is de zoon van de sheriff. Deze sheriff werd in 1972 vermoord toen Earl nog een jong knaapje was. Opvallend ook dat Jason Latour ( Loose Ends, Winter Soldier) hem als enige ook tekent als een frisse, zuivere man. Grafische communicatie in optima forma.  Earl is teruggekeerd naar zijn geboortestad en duidelijk van plan om de confrontatie met zijn innerlijke en uiterlijke demonen aan te gaan.

Soms ben je geneigd om een comic als deze snel aan de kant te schuiven. Wat begrijp je als Europeaan nu echt van het leven in het zuiden van de States? Wat weet je nu eigenlijk meer dan het beeld wat je voorgeschoteld krijgt via de popcultuur? Niks toch? Waarom zou je niet eerder een leuk Franco-Belgisch album lezen met dezelfde thematiek? Dat ligt cultureel gezien waarschijnlijk dichter bij je. De terechte scepsis word uiteindelijk aan de kant gezet wanneer Aaron en Latour, twee typische Southern boys, je meenemen op reis. Ze slagen erin om het beeld wat de verwaande Noord-Amerikanen van hun staten hebben gemaakt om te draaien en de cliché’s te ontstijgen. Het wordt een verhaal van mensen met een eigen cultuur.

Een comic die we je kunnen aanraden, beste lezer.

Southern Bastards #1 bij Archonia.com

southernbastards01-page1             southernbastards01-page2

southernbastards01-page3             southernbastards01-page4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


2 Comments


  1. avatar
     

    Looks good! Jason Aaron heeft bij mij zeker al een pluim gekregen vanwege zijn werk bij Thor. Komt er ook een review van de tpb? Ben na het lezen van deze geïnteresseerd geraakt, maar kan me zeker geen miskopen permiteren.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.