Random Article


START TO READ: Spider-Man

 


3
Posted 25/04/2014 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag geraken we in het web verstrikt van SPIDER-MAN en zetten we in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor Marvel‘s gekende muurkruiper op een rij.

spiderman-logo-amazing

 • SpiderManAlexRossEchte naam: Peter Benjamin Parker
 • Eerste verschijning: Amazing Fantasy #15 (1962)
 • Uitvalsbasis: New York City, Verenigde Staten
 • Beroep: Freelance fotograaf, uitvinder, wetenschapper, ex-leraar
 • Capaciteiten: Krachten evenredig aan deze van een spin ten gevolge van een radioactieve spinnenbeet, inclusief verhoogde krachten, snelheid, lenigheid, mogelijkheid om aan oppervlaktes te blijven plakken en een Spider-Sense. Webshooters schenken Spidey in staat supersterke webdraden en webconstructies te maken. Geniale uitvinder, in het bezit van een gezonde dosis humor en een eeuwige optimist.
 • Teams: Avengers, New Avengers, Future Foundation, New Fantastic Four
 • Belangrijkste relaties: Benjamin "Ben" Parker (oom, surrogaatvader), May Reilly-Parker-Jameson (tante, surrogaatmoeder), J. Jonah Jameson (werkgever), Joseph "Robbie" Robertson (collega), Mary Jane Watson (ex-vrouw, liefdesinteresse), Gwen Stacy (liefdesinteresse), George Stacy (mentor), Betty Brant (collegae, liefdesinteresse), Harry Osborn (beste vriend/occasionele vijand), Eugene "Flash" Thompson aka Venom (vriend, collega), Felicia Hardy aka Black Cat (liefdesinteresse, collegae), Matt Murdock aka Daredevil (vriend, collega), Johnny Storm aka Human Torch (vriend, collega), Carlie Cooper (liefdesinteresse), Andrew Maguire aka Alpha (tijdelijke sidekick), Kaine aka Scarlet Spider (kloon), Ben Reilly aka Scarlet Spider (kloon, tijdelijke opvolger), Cassandra Webb aka Madame Web (mentor), Miles Morales aka Ultimate Spider-Man (opvolger), Miguel O' Hara aka Spider-Man 2099 (opvolger)
 • Belangrijkste vijanden: Norman Osborn aka Green Goblin, Harry Osborn aka Green Goblin, Eddie Brock aka Venom/Anti-Venom, Otto Octavius aka Dr. Octopus/Superior Spider-Man, Hobgoblin, Electro, Vulture, Mysterio, Kraven the Hunter, The Kingpin, Scorpion, Rhino, The Lizard, Sandman, Shocker, Tarantula, Puma, Carnage, Hydro-Man, Hammerhead, Tombstone, Beetle, Menace, Alistair Smythe/Spider-Slayer, Chameleon, Jackal, Vermin, Mr. Negative

spideyunmaskedPeter Benjamin Parker verloor zijn beide ouders – twee CIA-agenten – op zeer jonge leeftijd en werd opgevoed door zijn oom, Ben Parker, en tante, May Reilly. De pientere Peter ontwikkelde een voorliefde voor de wetenschap, wat gepaard ging met het feit dat haast niemand hem zag staan in zijn middelbare schooltijd. Dat veranderde echter toen hij tijdens een wetenschapsdemonstratie gebeten werd door een radioactieve spin. Hij verkreeg superkrachten, bouwde een gemaskerde identiteit uit en werd een worstelaar/entertainer om snel geld te verdienen. Het was zijn taak niet om mensen te helpen en dus liet hij op een gegeven dag een dief lopen. Diezelfde dief zou echter later inbreken bij de Parkers thuis en zijn oom Ben neerschieten. Had Peter niet zo egoïstisch geweest en de dief indertijd gestopt, zou zijn oom Ben nog leven. Hiermee leert hij hardhandig zijn wijze levensles dat met grote krachten ook een grote verantwoordelijkheid gepaard gaat. Peter zegt zijn carrière in de entertainmentsector vaarwel en wordt een gemaskerde superheld in New York City

Spider-Man was één van de eerste tienerhelden die geen sidekick was en één van de eerste superhelden die in zijn burgerleven te kampen kreeg met gewone, alledaagse problemen. Ondanks zijn vele persoonlijke en professionele tegenslagen (ook gekend als "the Parker luck"), is Peter Parker één van de meest optimistische en vooral grappigste helden aller tijden, dewelke vaak zijn humor gebruikt als een wapen om zijn vijanden te bekampen. Spidey staat hierdoor nogal bekend als een onserieuze goofball bij zijn collega's in Marvel's superheldengemeenschap, maar zijn credo van "with great power, comes great responsibility" wordt gerespecteerd en gehandhaafd door eender welke superheld. Soms kan Peter Parker dit echter iets té hard doordrijven, waardoor hij zichzelf nogal makkelijk de schuld geeft van eender welke tragische gebeurtenis die zijn geliefden overkomt…

 

spideyupsidedownSpider-Man is Marvel's bekendste superheld en behoort, samen met DC's Superman en Batman, tot de top drie grootste superhelden aller tijden. Het aantal verhalen die er rond Spidey verschenen zijn dus haast niet meer te tellen. Na zijn debuut in Amazing Fantasy #15 startte de comicbookreeks The Amazing Spider-Man, de langstlopende en nog steeds belangrijkste Spidey-comic. Daarnaast kende de reeks talrijke spin-offs als Peter Parker – The Spectacular Spider-Man, Spider-Man, Web of Spider-Man, The Sensational Spider-Man, Friendly Neighborhood Spider-Man, Superior Spider-Man en veel meer. Ook heeft Spidey zijn eigen team-upseries gehad in o.a. Marvel Team-Up, Spider-Man Team-Up en Avenging Spider-Man. Hij is een graag geziene gast in vrijwel alle Marvel-reeksen en speelt steeds een rol in grote Marvel-events. Sinds 2005 is Spider-Man officieel een Avenger in de New Avengers– en Avengers-series. Ook maakte hij tijdelijk deel uit van de Fantastic Four/Future Foundation in FF. Buiten de comics verscheen de webspinner in talrijke animatieseries, videogames, animatiefilms, romans, een Broadway-musical, een live-action tv-reeks en enkele tv-films uit de jaren 70. De eerste grote Spider-Man filmtrilogie van Sony/Columbia Pictures liep van 2002-2007, in 2012-2014 was er een relaunch met The Amazing Spider-Man-films en sinds zijn optreden in Marvel's Captain America: Civil War (2016) is er vanaf 2017 een nieuwe Spidey-filmreeks in het Marvel-filmuniversum met Spider-Man: Homecoming. In de comics schittert Spidey momenteel in de series The Amazing Spider-Man, Peter Parker – The Spectacular Spider-Man en Avengers.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Spider-Man-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de solo-avonturen van Peter Parker.

THE AMAZING SPIDER-MAN BY STAN LEE & STEVE DITKO OMNIBUS

 • Buy1

  Jaar: 1962-1966

 • Schrijver: Stan Lee
 • Artiest: Steve Ditko
 • Verzamelt: Amazing Fantasy #15, The Amazing Spider-Man (v1) #1-38, Annual #1-2, Fantastic Four Annual #1, Strange Tales Annual #1

Misschien nu wel zwaar gedateerd, maar revolutionair voor zijn tijd en nog steeds de blauwdruk van alle Spider-Man-verhalen die hierna zouden volgen. In de eerste 38 delen van Spidey-scheppers Stan Lee en Steve Ditko worden bijna alle belangrijke zijpersonages en vijanden van Peter Parker geïntroduceerd, zien we de jonge knul zijn wijze verantwoordelijkheidsles leren en uitgroeien tot een pientere student/superheld aan de universiteit van New York. Naast de introductie van o.a. tante May, oom Ben, Doctor Octopus, The Lizard, Green Goblin, Electro, Sandman, Harry Osborn, J. Jonah Jameson, The Daily Bugle, Gwen Stacy en de eerste samenkomst van de Sinister Six, bevat deze omnibus ook de befaamde "Master Planner Saga".

 • Verhaal gaat verder in: THE AMAZING SPIDER-MAN OMNIBUS VOLUME 2 BY STAN LEE & JOHN ROMITA, dewelke delen #39-67 bevat met een knappere Peter Parker, de introducties van Mary Jane Watson, kapitein George Stacy, de Rhino en de Kingpin, de onthulling van de identiteit van de Green Goblin en het bekende "Spider-Man No More!" – waarin Peter even twijfelt aan zijn bestaan als Spider-Man. Zie ook THE UNTOLD TALES OF SPIDER-MAN OMNIBUS, een reeks moderner getinte verhalen die zich tussen de eerste 38 delen van The Amazing Spider-Man afspelen. De oorsprong van Spider-Man werd met o.a. SPIDER-MAN: CHAPTER ONE, SPIDER-MAN: SEASON ONE en Mythos: Spider-Man #1 in MYTHOS in een nieuwer jasje gestoken.

DEATH OF THE STACYS

 • Buy1

  Jaar: 1970-1973

 • Schrijvers: Stan Lee, Gerry Conway
 • Artiesten: John Romita Sr., Gil Kane
 • Verzamelt: The Amazing Spider-Man (v1) #88-92, 121-122

Twee tragische mijlpalen in het leven van Peter Parker in één bundeling. In het eerste verhaal komt politiekapitein George Stacy om in een gevecht tussen Spider-Man en Doc Ock, in het tweede vindt de gekende dood van Peter Parker's vriendin Gwen Stacy plaats in een conflict tussen de webspinner en de Green Goblin. De eerste keer dat een liefdesinteresse van een superheld het moest ontgelden, het definitieve einde van de bravere Silver Age der superheldencomics en opnieuw een bikkelharde verantwoordelijkheidsles voor Peter Parker. Nog steeds een klassieker.

 • Zie ook de aparte bundeling SPIDER-MAN: THE DEATH OF GWEN STACY, met iets meer materiaal waaronder de gekende verhaallijn waarin Peter Parker's beste vriend Harry Osborn aan de drugs verzeild geraakt. De bundeling SPIDER-MAN: THE DEATH OF CAPTAIN STACY werd wel volledig in Death of the Stacys opgenomen. Voor nog meer tragische sterfgevallen, zie SPIDER-MAN: THE DEATH OF JEAN DEWOLFF, waarin nog een politiekapitein/goeie vriendin van Spidey het moet ontgelden, en SPIDER-MAN VERSUS WOLVERINE met de dood van Daily Bugle-reporter Ned Leeds. Deze laatste graphic novel is ook belangrijk vermits het hier is waar Mary Jane Watson stilaan meer dan een gewone vriendin voor Peter Parker begint te worden…

SON OF THE GOBLIN

 • spidey_son_of_goblinJaar: 1974-1992
 • Schrijvers: Gerry Conway, David Michelinie, J.M. DeMatteis
 • Artiesten: Sal Buscema, Ross Andru, Todd McFarlane
 • Verzamelt: The Amazing Spider-Man (v1) #136-137, 312, The Spectacular Spider-Man (v1) #189, 200

Na de schijnbare dood van Norman Osborn, aka Spider-Man's aartsvijand de Green Goblin, neemt diens zoon en Peter Parker's beste vriend Harry Osborn het masker over. Deze collectie verhalen bevat enkele klassieke gevechten tussen Spider-Man en de tweede Goblin doorheen de jaren, afsluitend met de (opnieuw schijnbare) dood/verlossing van Harry.

 • Zie ook: SPIDER-MAN: A NEW GOBLIN, waarin Harry Osborn's psychiater Bart Hamilton de derde Green Goblin wordt. De vroege gevechten tussen Spider-Man en Norman Osborn voor diens "dood" werden gebundeld in SPIDER-MAN VS GREEN GOBLIN. De definitieve terugkeer van Norman Osborn als Spidey's eeuwige aartsvijand vindt plaats in SPIDER-MAN: REVELATIONS (1996), ook opgenomen in SPIDER-MAN: THE COMPLETE BEN REILLY EPIC BOOK 6, het laatste boek van de Clone Saga.

RETURN OF THE BURGLAR

 • spideyreturnburglarJaar: 1979-1980
 • Schrijvers: Marv Wolfman, Stan Lee
 • Artiesten: Al Milgrom, Keith Pollard, Sal Buscema
 • Verzamelt: The Amazing Spider-Man (v1) #193-200

Er zijn hier conflicten met o.a. de Kingpin en Mysterio, maar eigenlijk staat er maar één schurk centraal: de inbreker die Peter Parker al die tijd geleden liet lopen en dewelke later zijn oom Ben neerschoot. De man komt in dit verhaal vrij uit de gevangenis en komt opnieuw in het vizier van Spider-Man terecht. Het einde van dit verhaal begint een nieuw hoofdstuk in het leven van Peter Parker en sluit wat unfinished business af. Ook krijgt hij er een nieuwe vijand/liefdesinteresse bij: Felicia Hardy, aka de gemaskerde dievegge Black Cat!

 • Zie ook: SPIDER-MAN VS THE BLACK CAT voor Spidey's verdere ontmoetingen met Felicia Hardy.

SPIDER-MAN BY ROGER STERN OMNIBUS

 • Buy1

  Jaar: 1980-1983

 • Schrijvers: Roger Stern, Marv Wolfman, Bill Mantlo
 • Artiesten: John Romita Jr., Ron Frenz, Mike Zeck
 • Verzamelt: The Amazing Spider-Man (v1) #206, 224-252, Annual #16-17, The Spectacular Spider-Man (v1) #43-61, 85

Een kwieke bundel rond schrijver Roger Stern, wiens verhalen zo ongeveer het hoogtepunt van de jaren 80 vormden voor Spider-Man. We zien hier o.a. Peter Parker's ingewikkelde relaties met Mary Jane Watson en Felicia Hardy/Black Cat, een fantastisch staaltje "never give up"-attitude van Spider-Man in een gevecht met de niet te stoppen Juggernaut en de klassieker "The Kid Who Collects Spider-Man". Bevat ook de oorsprong van een nieuwe belangrijke villain, de Hobgoblin, en het mysterie rond zijn geheime identiteit…

 • Zie ook: THE ORIGIN OF THE HOBGOBLIN werd ook apart verzameld en het latere SPIDER-MAN: HOBGOBLIN LIVES sluit pas echt het mysterie rond zijn ware identiteit af. Ook THE MARK OF THE TARANTULA en NOTHING CAN STOP THE JUGGERNAUT zijn apart beschikbaar.

BIRTH OF VENOM

 • Buy1

  Jaar: 1984-1989

 • Schrijvers: Roger Stern, David Michelinie, John Byrne, e.a.
 • Artiesten: Mike Zeck, Todd McFarlane, Ron Frenz, e.a.
 • Verzamelt: Secret Wars #8, The Amazing Spider-Man (v1) #252-259,  298-300, 315-317, Web of Spider-Man (v1) #1, Fantastic Four (v1) #274

Op een buitenaardse planeet vindt Spider-Man een nieuw zwart pak dat hem sterker en sneller maakt alsook zelf ongelimiteerde webvloeistof kan produceren. Dit blijkt echter een gevaarlijke buitenaardse symbiont te zijn dewelke zijn gastheer volledig wil overheersen. Later bindt de symbiont zich aan een door Spider-Man misnoegde reporter genaamd Eddie Brock. Zij vormen samen Venom, Spider-Man's gevaarlijkste en meest persoonlijke vijand doorheen de jaren 90. Deze bundeling bevat de hoogtepunten uit de saga van het zwarte pak, alsook Spider-Man's eerste conflicten met Venom.

 • Zie ook: SPIDER-MAN: VENGEANCE OF VENOM voor nog meer vroege Spidey vs Venom-gevechten. De ganse periode in het zwarte pak belooft ook verzameld te worden in SPIDER-MAN: THE COMPLETE ALIEN COSTUME SAGA. De eerste Venom-conflicten maken deel uit van de langere run van David Michelinie en Todd McFarlane, dewelke werd verzameld in de AMAZING SPIDER-MAN BY DAVID MICHELINIE & TODD MCFARLANE OMNIBUS. Zijn symbionten je ding? Dan zullen ook SPIDER-MAN: CARNAGE en SPIDER-MAN: MAXIMUM CARNAGE je bekoren, waarin Carnage – de nazaat van de Venom-symbiont – lelijk huishoudt.

KRAVEN'S LAST HUNT

 • Buy1

  Jaar: 1987

 • Schrijver: J.M. DeMatteis
 • Artiest: Mike Zeck
 • Verzamelt: The Amazing Spider-Man (v1) #293-294, The Spectacular Spider-Man (v1) #131-132, Web of Spider-Man (v1) #31-32

Zelden werd een Spider-Man-verhaal zo donker als in Fearful Symmetry (aka Kraven's Last Hunt), waarin Spidey's oude vijand Sergei Kravinoff/Kraven the Hunter één laatste jacht op de webspinner opent, hem levend begraaft en tijdelijk zijn identiteit overneemt alvorens zelfmoord te plegen. Een ander soort Spider-Man-verhaal, maar daarom niet minder goed.

 • Zie ook: Het bijna even donkere SPIDER-MAN: LIFE IN THE MAD DOG WARD, waarin Spidey niet levend wordt begraven, maar in een gekkenhuis wordt opgesloten. Kraven's spook komt terug in de sequel SPIDER-MAN: SOUL OF THE HUNTER en zijn familie zien we jaren later in SPIDER-MAN: KRAVEN'S FIRST HUNT. Dit leidt tot THE GAUNTLET-saga en afsluiter GRIM HUNT, waarin Kraven "herboren" wordt.

BLUE

 • Buy1

  Jaar: 2002-2003

 • Schrijver: Jeph Loeb
 • Artiest: Tim Sale
 • Verzamelt: Spider-Man – Blue #1-6

Een fantastische miniserie waarin een inmiddels met Mary Jane Watson getrouwde Peter Parker terugdenkt aan zijn tijd samen met Gwen Stacy, alsook met goeie vrienden als Flash Thompson en Harry Osborn. Een mooie en moderne update van de universiteitsjaren uit Spider-Man's leven in een haast volledig op zichzelf staand verhaal (doch met veel knipoogjes naar het verleden).

 • Zie ook: SPIDER-MAN/MARY JANE: …YOU JUST HIT THE JACKPOT voor een collectie verhalen die de liefde tussen Peter Parker en Mary Jane Watson vieren. Deze bundeling bevat tevens ook SPIDER-MAN: THE WEDDING en de graphic novel THE AMAZING SPIDER-MAN: PARALLEL LIVES.

THE AMAZING SPIDER-MAN BY J. MICHAEL STRACZYNSKI – ULTIMATE COLLECTION BOOK 1-5

 • Buy1

  Jaar: 2001-2007

 • Schrijver: J. Michael Straczynski
 • Artiesten: John Romita Jr., Mike Deodato, Ron Garney, e.a.
 • Verzamelt: The Amazing Spider-Man (v2) #30-45 (book 1), 46-58, 500-502 (book 2), 503-518 (book 3), 519-528, Friendly Neighborhood Spider-Man #1-4, Marvel Knights Spider-Man (v1) #19-22 (book 4), The Amazing Spider-Man (v1) #529-545, Friendly Neighborhood Spider-Man #24, Sensational Spider-Man (v2) #41 (book 5)

Na de gigantische Clone Saga die de jaren 90 domineerde en een zachte reboot met The Next Chapter, trapte schrijver J. Michael Straczynski in 2001 pas echt de moderne periode aan Spider-Man-verhalen af. De gehele run werd verzameld in vijf boeken, waarin tante May eindelijk ontdekt dat Spider-Man en haar neef Peter Parker één en dezelfde zijn, Spidey enkele nieuwe krachten verkrijgt, een New Avenger wordt, verstrikt geraakt in een Civil War tussen superhelden en zelfs zijn geheime identiteit aan de wereld onthult! Niet alles is van even hoog niveau en zonder flinke controverse (de geschiedenis van Gwen Stacy wordt bijvoorbeeld nogal flink besmeurd en laten we maar zwijgen over afsluiter One More Day), maar het JMS-tijdperk is werkelijk één van de spannendste en meest onvoorspelbare Spider-Man- en algemene Marvel-periodes. Zelfs met het controversiële einde dat vele gebeurtenissen hieruit teniet deed.

 • Verhaal gaat rechtstreeks verder in SPIDER-MAN: BRAND NEW DAY VOLUME 1-3 – waarin de status quo opnieuw een zachte reboot krijgt, het huwelijk tussen Mary Jane Watson en Peter Parker uit de geschiedenis werd geschreven en Spider-Man's geheime identiteit terug in de doofpot werd gestopt. Hoe dit precies gebeurde, lees je in SPIDER-MAN: ONE MOMENT IN TIME.

MARVEL KNIGHTS: SPIDER-MAN BY MARK MILLAR

 • Buy1

  Jaar: 2004-2005

 • Schrijver: Mark Millar
 • Artiesten: Terry & Rachel Dodson, Frank Cho
 • Verzamelt: Marvel Knights – Spider-Man #1-12

Voor het eerst in de geschiedenis werd Norman Osborn gevangen gezet voor zijn misdaden als de Green Goblin. In de gevangenis is hij echter niet minder gevaarlijk en dwingt hij Spidey en de Black Cat om hem uit te breken. Tante May wordt hierbij gekidnapt en deze keer wordt er geen Sinister Six, maar een Sinister Twelve aan Spider-Man-vijanden opgetrommeld. Vele schurken krijgen hier ook een modernere en meer realistische update, waardoor ze heel wat gevaarlijker en duisterder worden. Hoewel dit verhaal zich afspeelt tijdens de The Amazing Spider-Man-run van JMS, leest het toch als een goed op zichzelf staande Spidey-saga met wat Hollywood-allures.

BRAND NEW DAY VOL.1-3

 • Buy1

  Jaar: 2008

 • Schrijvers: Dan Slott, Marc Guggenheim, Mark Waid, e.a.
 • Artiesten: Steve McNiven, Phil Jimenez, Chris Bachalo, e.a.
 • Verzamelt: The Amazing Spider-Man (v1) #546-551, Swing Shift #1 (vol. 1), 552-558 (vol.2), 559-563 (vol.3)

Het huwelijk van Peter Parker en Mary Jane is niet meer, Harry Osborn is terug tot het rijk der levenden, Spider-Man is zijn nieuwe krachten kwijt maar heeft opnieuw zijn geheime identiteit verkregen. Ook krijgt hij een nieuwe supporting cast bestaande uit enkele gekende en geheel nieuwe personages en vijanden. Brand New Day was een controversiële, plotse switch voor oude lezers, maar was wel de aftrap van een geheel nieuwe periode aan Spider-Man-verhalen die terug meer fun mochten zijn en is daarmee… uiteraard… een ideaal instappunt voor nieuwe lezers.

 • Verhaal gaat verder in: Na de eerste drie volumes is de nieuwe status quo gezet en verkrijgen de bundelingen eigen titels. In volgorde zijn dit: KRAVEN'S FIRST HUNT, NEW WAYS TO DIE, CRIME AND PUNISHER, DEATH AND DATING, ELECTION DAY, 24/7, AMERICAN SON en DIED IN YOUR ARMS TONIGHT, RED HEADED STRANGER en RETURN OF THE BLACK CAT. Spider-Man's oudere vijanden keren terug in THE GAUNTLET BOOKS 1-5, GRIM HUNT en ORIGIN OF THE SPECIES.

BIG TIME

 • Buy1

  Jaar: 2011

 • Schrijver: Dan Slott
 • Artiest: Humberto Ramos
 • Verzamelt: The Amazing Spider-Man (v1) #648-651 (Big Time Ultimate Collection-versie bevat #648-662, 654.1)

Na de Brand New Day-periode heeft Peter Parker het eindelijk voor elkaar en is hij klaar voor de Big Time. Hij is een veelbelovend wetenschappelijk onderzoeker en uitvinder bij Horizon Labs en als Spider-Man heeft hij het tot Avenger geschopt. Hier begint de grote run van schrijver Dan Slott pas echt en levert het opnieuw een ideaal instappunt op met oude en nieuwe collega's en vijanden. Uiteindelijk zullen klinkende namen als de originele Hobgoblin, Alistair Smythe, een stervende Dr. Octopus en J. Jonah Jameson – inmiddels burgemeester van New York City – grote rollen spelen…

 • Verhaal gaat verder in: MATTERS OF LIFE AND DEATH, THE FANTASTIC SPIDER-MAN, THE RETURN OF ANTI-VENOM, SPIDER-ISLAND, FLYING BLIND, TROUBLE ON THE HORIZON, ENDS OF THE EARTH, LIZARD: NO TURNING BACK en DYING WISH alvorens de reeks door THE SUPERIOR SPIDER-MAN wordt vervangen…

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Spider-Man is dat momenteel vrij gemakkelijk. Zowat alle reeksen in het Marvel-universum werden namelijk vanaf oktober 2012 geleidelijk van een zachte relaunch en een nieuwe nummer #1 voorzien onder Marvel NOW! (later werd dit All-New Marvel NOW!). De nieuwe The Amazing Spider-Man #1 ligt vanaf eind april in de winkels. Dit wil niet zeggen dat de voorgaande verhaallijnen er niet meer toe doen, maar voor Spider-Man biedt dit wel het volgende instappunt:

Buy1

THE AMAZING SPIDER-MAN VOLUME 1: THE PARKER LUCK (ALL-NEW MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2014
 • Schrijver: Dan Slott
 • Artiest: Humberto Ramos
 • Verzamelt: The Amazing Spider-Man (v3) #1-6

Peter Parker werd een tijdlang vervangen door Dr. Octopus, dewelke erin slaagde zijn lichaam en herinneringen over te nemen en besliste zijn taak beter te doen als de Superior Spider-Man. Nu heeft Peter echter zijn leven terug, maar de schade die Doc Ock als "Spider-Man" heeft veroorzaakt is er nog steeds. Dan Slott zet zijn verhaal verder onder de All-New Marvel NOW!-banner en The Amazing Spider-Man krijgt voor de derde keer een nieuwe nummer #1… alweer een ideaal instappunt, dus. In de eerste bundel krijgt Peter Parker te maken met de nalatenschap van Ock, het nieuwe vriendje van Mary Jane Watson en de terugkeer van Electro en de Black Cat

 • Zie ook: THE SUPERIOR SPIDER-MAN VOL. 1-6 dat hieraan voorafgaat en de eveneens door Dan Slott geschreven tussenreeks THE AMAZING SPIDER-MAN: LEARNING TO CRAWL: opnieuw een Year One-achtig verhaal dat zich in de eerste maanden van Peter Parker's leven na de spinnenbeet afspeelt, maar wel implicaties heeft voor de toekomstige verhalen. Verhaal gaat verder in THE AMAZING SPIDER-MAN VOL.2: SPIDER-VERSE PRELUDE en het grote SPIDER-VERSE event.

Klik door naar de volgende pagina om enkele BEST OF SPIDER-MAN-collecties te ontdekken, ULTIMATE SPIDER-MAN en de complete leesvolgorde van Spider-Man-verhalen in HC/TPB…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


3 Comments


 1. avatar
   

  Ben momenteel nog bezig aan The superior Spiderman, maar daarna ga ik misschien wel eens beginnen aan The Amazing Spiderman.
 2. avatar
   
  Koen

  Knap werk, Arno !
 3. avatar
   
  Ctulu

  Mooi overzichtje!
  Kraven’s Last Hunt en Spiderman Blue staan beide op m’n verlang lijstje.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.