Random Article


Review: Stray Bullets – Über Alles Edition

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Coverprijs: $59.99
 
Verzamelt: Stray Bullets #1-41
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


De lezer wordt aan het werk gezet met een goed opgezet verhaal.

Op zijn slechtst


Misschien wat te nadrukkelijk gedramatiseerd op sommige punten.


Stray Bullets dient je het leven op zoals het is: rauw…

3
Posted 01/04/2014 by

 
Full Article
 
 

I think I saw someone get killed, but it was for real.

De noircomic Stray Bullets startte in 1995 en is echt zo’n serie waar je tijd voor wil maken, maar haast nooit aan toe komt. In 2005 was het te laat, want toen werd David Lapham (Young Liars,Caligula) gedwongen om de publicatie van de serie tijdelijk te staken. Hij en zijn vrouw Maria hadden net een kind gekregen en Lapham was zodoende gedwongen om zijn geld ergens anders vandaan te halen. De Laphams publiceerden Stray Bullets namelijk zelf via hun uitgeverijtje El Capitan. Zoals ze het zelf stelden: “Het is te gek om voor jezelf te werken, het is alleen jammer dat ik zo slecht betaal.” Maar in de voorbije tien jaar is de interesse voor  creator-owned werk toegekomen. Meer en meer comicbookmakers weten voor zichzelf een model te vinden en kunnen zich bedruipen met hun creatie. Toen Image Comics aanklopte was het beslecht: Stray Bullets zou terugkeren…

In een niet eerder vertoond voorbeeld van lef schaften we deze ultieme Über Alles-editie aan. Het bevat alle issues die tot nu toe verschenen zijn. Niet alleen de 40 nummers voorgaande nummers, maar ook het 41ste deel dat bijna tien jaar op zich liet wachten. Kun je beter beginnen aan een serie als deze? We denken van niet.

Het eerste wat opvalt is de rigoureuze pagina-indeling. Er wordt een strak regime gehanteerd van acht plaatjes per pagina. Soms wijkt Lapham daarvan af wanneer hij gaat voor een panoramisch shot om wat sfeer te scheppen. Maar de pagina-indeling zorgt ervoor dat je in een consequent tempo door de bundel heen ploegt. En met 1200 pagina’s aan leesvoer is dat best prettig…

stray bullets blam

Het is heel apart maar het duurt even voordat je de opbouw van de serie doorhebt. De eerste twee à drie delen geven de indruk dat Stray Bullets een titel is met alleen maar kortverhalen. Maar dan ga je personages herkennen. Lapham reist door de tijd. Hij lepelt verhalen op dewelke spelen tussen het einde van de jaren zeventig en het einde van de jaren negentig. Stray Bullets is een compacte wereld waar de lezer doorheen trekt terwijl hij of zij onderweg de nodige indrukken opdoet. Diverse personages duiken te pas en te onpas op, maar je mag claimen dat de werkelijke hoofdpersoon Virginia Appeljack is.

Virginia wordt gepest op school maar bijt van zich af. Iets dat dusdanig uit de hand loopt wanneer ze op Halloween grof in elkaar wordt gebeukt door haar belagers. Ze houdt hier wat littekens op haar gezicht aan over. De naarlingen uit deze saga kunnen werkelijk iedereen zijn. Maar je dient toch ook aandacht te geven aan Monster en Spanish Scott. De eerste is een nerdy domme kracht met psychopathische neigingen en een vrees voor vrouwen. De ander is waarschijnlijk het meest commerciële personage uit de reeks. Scott is een vlot ogende kerel met blonde manen en een baard die vrijwel altijd een Hawaïaans shirt draagt. Maar wanneer je ook maar verkeerd naar hem kijkt legt hij je om. Ze werken voor een zekere Harry. Een gezichtloze crimineel waar alleen over gesproken wordt. Zien doe je hem niet…

stray bullets virginia applejackAls lezer krijg je geen rechttoe rechtaan verhaal opgediend. Doordat Lapham lukraak een jaar aansnijdt kunnen personages sterven in een issue en in de daaropvolgende gewoon weer rondlopen. Soms zijn personages volwassen en in andere verhalen zijn het zowaar weer kinderen. Wie slechts let op oppervlakkige details let zal de weg snel kwijtraken. De personages weten door het goede schrijfwerk je aandacht vast te houden. Waarom doe ze wat ze doen? Zullen ze in staat zijn om hun leventje te blijven leiden of heeft het noodlot weer wat voor hen in petto? Het is geen optimistische comic. Lapham lijkt een zwartgallig, cynisch wereldbeeld te hebben en dat zie je hierin wel terug. Het leven draait om niks en je moet er het beste van zien te maken. De personages in Stray Bullets zijn verdoemd en zien door het bord voor hun kop hun spaarzame kansjes pas wanneer het te laat is…

De uitzondering hierop lijken de intermezzo’s met Amy Racecar te zijn. Het door Virginia Applejack bedachte personage beleeft allerhande avonturen met een James Bond-/sciencefictiontintje. Maar is het broodnodige ontspanning of is Amy Racecar het product van een getraumatiseerde geest? Dat antwoord krijg je nog niet.

Stray Bullets is een bijzonder geheel. Het verhaal is op sommige delen wat te nadrukkelijk getraumatiseerd. Maar het is een van de betere noircomics die er zijn. Voor liefhebbers van het genre is dit verplichte kost en voor ons was deze Über Alles-editie zeker de moeite van het wachten waard…

Stray Bullets über alles bij archonia.com

Stray Bullets uber 1              Stray Bullets uber 2

Stray Bullets uber 3              Stray Bullets uber 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


3 Comments


 1. avatar
   

  Klinkt erg goed! Jammer genoeg wel duur (in verhouding zeker wel niet!)
 2. avatar
   
  de baard van alan moore

  Je geeft antwoord op je eigen opmerking. Ik zou het overwegen. Deze editie wordt niet meer herdrukt.
  • avatar
    
   Ctulu

   Stop putting pressure on my wallet! The poor thing has suffered enough! There there sweety. The scary beard man is gone ….

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.