Random Article


Review: Marvel Masterworks – The Defenders Volume 4

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: , , , , ,
 
Tekenaar: , , ,
 
Inkter: , ,
 
Inkleuring:
 
Lettering: , , ,
 
Universum:
 
Personages: , , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $69.99
 
Verzamelt: The Defenders (v1) #22-30, Giant-Size Defenders #5, Marvel Super-Heroes #18
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Melige superheldenactie en een zekere mate van maatschappelijk bewustzijn.

Op zijn slechtst


Het blijft een kind van de jaren zeventig.


The Defenders maken kennis met racisme in Harlem en de Guardians of the Galaxy in hun vierde Marvel Masterworks bundel…

4
Posted 10/03/2014 by

 
Full Article
 
 

We’re facing our most incredible foe–And he may DESTROY US ALL!

Deze vierde Marvel Masterworks-bundeling van The Defenders series laat enkele hartjes op de Brainfreeze-redactie sneller kloppen. Er wordt namelijk een begin gemaakt met het heruitgeven van de legendarische run van schrijver Steve Gerber (Hard Time, Howard the Duck) op deze serie. Een run waar veel lezers een kleine 40 jaar na dato nog steeds warm van worden…

Marvel heeft vrij recent een Defenders-reeks stopgezet, maar deze had vrij weinig te maken met het oorspronkelijke concept. The Defenders verschenen in 1971 voor het eerst als een gelegenheidsteam in Marvel Feature #1. Van 1972 tot 1984 zouden ze een eigen serie krijgen. In eerste instantie wisselde het team per issue van leden. Nou ok, niet helemaal. Dr. Strange en de Hulk waren de enige twee constanten. Naderhand kwam er wat meer structuur in Marvel’s non-team, voornamelijk bestaande uit enkele solohelden die daarom niet altijd even goed samenwerkten met anderen.

Er zijn feitelijk twee verhalen in deze vierde MM-bundel. In het eerste verhaal zien we de Defenders een verbeten strijd voeren met de Sons of the Serpent. Een racistische groepering van mensen die zich in slangenkostuums kleden en een hekel hebben aan Afro-Amerikanen. In het tweede verhaal worden de Defenders meegenomen door de Guardians of the Galaxy om strijd te leveren tegen de Badoon. Een buitenaards ras dat in een mogelijk toekomst de aarde zal bezetten.

hulk defendersHet beste verhaal van de twee is ongetwijfeld het eerste. Gerber en tekenaar Sal Buscema (The Incredible Hulk, Marvel Team-Up) schotelen de lezer een kijkje voor in het New York van de jaren zeventig. Harlem is nog een wijk waar arme mensen, vooral Afro-Amerikanen, in gebouwen van dubieuze kwaliteit worden gehuisvest. De eerder genoemde extremisten komen natuurlijk langs. Maar tussen de regels door bedrijft Gerber ook een serieus stukje maatschappijkritiek. De lezer krijgt een blik op een wereld waar velen van hen in het midden van de jaren zeventig niets van wisten. Deze mensen hadden niet te lijden onder superschurken, maar moesten letterlijk elke dag vechten om het hoofd boven water te houden in een land dat in een diepe recessie verkeerde. Een land ook waar ze vanwege hun huidskleur minder kansen hadden. De Defenders spreken zich uit tegen racisme. Maar net als het te serieus wordt dan is daar altijd nog de Hulk die bijvoorbeeld roept: “Hulk is not white. Hulk is green! Snakemen are Hulks enemies too.”

In het tweede verhaal duikt het eerste team van de Guardians of the Galaxy op. Leuk met het oog op de naderende film. Maar het is een redelijk rechttoe rechtaan verhaal dat alleen interessant is voor de lezers/filmfan die alles wil weten van deze eerste incarnatie van het team.

Marvel Masterworks-edities zijn bescheiden hardcovers waarin oude runs van comics worden verzameld en in een duur jasje worden gegoten. Ze zijn stevig qua prijs. Niet omdat de uitgave op zichzelf zo bijzonder is uitgevoerd. Maar omdat je tegenwoordig betaald voor de exclusiviteit. Er zijn slechts 725 exemplaren van deze bundel in omloop…

Is de comic aan te raden? Ja en neen. Het aangeboden materiaal is prima en het weet een zekere mate van vrolijkheid en  avontuur over te brengen. De setting is natuurlijk wel typisch jaren zeventig. Dat merk je niet alleen aan het gedateerde beeld dat je van Harlem krijgt voorgeschoteld. Je ziet het ook aan de tekenstijl. Het is statisch en een stuk soberder dan wat de lezer van recente comics gewend zal zijn. De opgefriste inkleuring werkt overigens totaal niet, omdat men het oude palet van de jaren zeventig gebruikt op papier dat daarvoor niet is geschikt. De kleuren zijn te fel en te plat.

Wanneer je een echte Marvel-lezer bent dan kun je dit wel waarderen, maar het is niet voor iedereen weggelegd.

Marvel Masterworks Defenders vol 4 bij archonia.com

Defenders_vol 4 1     Defenders_vol 4 2

Defenders_vol 4 3       Defenders_vol 4 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


4 Comments


 1. avatar
   

  Het is idd niet voor iedereen weggelegd. :-)
  Maar dat maakt het daarom deze bundeling, en zijn hoogverwachte opvolger, niet minder fantastisch.
 2. avatar
   
  OWAC

  “Er zijn slechts 725 exemplaren van deze bundel in omloop…” ja dat is de gelimiteerde editie de “gewone” editie is wat ruimer wat oplage betreft.
 3. avatar
   
  OWAC

  Ah.. ok geaccepteerd : )

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.