Random Article


Review: The Massive Volume 2 – Subcontinental

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , ,
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $19.99
 
Verzamelt: The Massive #7-12
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het laat sporadisch zien waarom we het zo goed vinden.

Op zijn slechtst


Het haalt helaas niet het niveau van het eerste deel.


In The Massive stuit de crew van The Kapital op een utopisch kunstmatig eiland. Niets is echter wat het lijkt…

1
Posted 21/02/2014 by

 
Full Article
 
 

The blessed lord states — once Moksha is attained it’s impossible to escape it.

Het eerste volume van de Dark Horse-reeks The Massive liet je als lezer in verwondering achter. Brian Wood (DMZ, Conan the Barbarian) had samen met zijn tekenaars een wereld geschapen die erg deed denken aan de onze. Alleen dan met een paar andere variabelen. Stel je voor dat een paar van de ernstigste toekomstscenario’s tegelijkertijd werkelijkheid worden. De economie gaat op zijn gat, de zeespiegel reist en diverse plekken lopen onder, dieren sterven door verontreiniging etc. De wereld zoals we ze kennen is dus tot een einde gekomen. Over de zeeën vaart echter The Kapital. Deze boot hoort bij de ecologische organisatie Ninth Wave. Ze zijn op zoek naar het moederschip The Massive, waarmee ze het contact verloren zijn. Als lezer reis je met ze mee en zie je wat er van de aarde geworden is…

The Kapital meert aan op een eiland van boorplatformen voor de kust van Bangladesh. Dit kunstmatige eiland genaamd Moksha is bedoeld als een plek waar mensen opnieuw kunnen beginnen. De crew van The Kapital is welkom. Het spreekt voor zich dat er een addertje onder het gras zit want vertrekken van Moksha is een stuk lastiger. Bovendien blijkt Callum McDonald, de kapitein, een geheim met zich mee te dragen.

De verwachtingen rondom dit tweede deel waren hooggespannen, maar helaas weet volume 2: Subcontinental het niveau van zijn voorganger niet te behalen. Het probleem is dat het verhaal wat voorspelbaar is. De grote kracht van The Massive was het rondtrekken. Het verkennen van de wereld. Nu ze verblijven op één plaats wordt het saai. Het verhaal van een paradijs dat geen paradijs is hebben wel al eens vaker voorbij zien komen. Brian Wood weet daar niets aan toe te voegen. Pas tegen het einde van deze bundel weet The Kapital te vertrekken en wordt het beter…

Wat deze comic ook geen goed doet is dat er nog steeds van tekenaar wordt gewisseld. En meer dan in het eerste deel.  Garry Brown (Creepy, Dark Matter) is nog altijd de vaste tekenaar. Maar hier krijgen we gastoptredens van Declan Shalvey (28 Days Later, Herokillers) en Daniel Zezelj (Luna Park, The Call of Duty). Beide zijn zeker geen verkeerde tekenaars. Maar aangezien er geen grote breuk in het verhaal zit stoort de overgang van stijl.

Dit tweede deel is niet zo slecht dan misschien overkomt in deze review. Maar het heeft niet aan de verwachtingen voldaan. De volgende bundel is, gezien het einde van deze, ongetwijfeld terug een stuk interessanter…

The Massive vol 2 bij archonia.com

 the massive vol 2 1             the massive vol 2 2

the massive vol 2 3               the massive vol 2 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


  1. avatar
     
    Ctulu

    Massive TP 1 vond ik niet slecht maar toch wat te prekerig en de hoofdpersonages vond ik zeer kil … Het las meer als CNN reports, veel te droog. Niet m’n ding.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.