Random Article


Review: Ms Marvel #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages:
 
Coverprijs: $2.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het tekenwerk is lekker zwierig en expressief.

Op zijn slechtst


Het doet niet wat het belooft en blijft daardoor in de kleurloze middenmoot hangen.


Marvel krijgt er met Ms. Marvel #1 een nieuwe moslima superheldin bij. Maar is de comic meer dan dat?

0
Posted 08/02/2014 by

 
Full Article
 
 

It’s not going to turn out the way you think.

Marvel slaat ons al een tijdje om de oren met reclame voor de nieuwe Ms. Marvel. Iedereen mag weten dat ze een moslima is. Na het homohuwelijk is er eindelijk iets nieuws om mee te pochen. Als we verder kijken dan dit cynische begin dan is de vraag gerechtvaardigd of de comic ook kan boeien?

Ms. Marvel #1 levert het verhaal van het zestienjarige meisje Kamela Khan. Ze is van Pakistaanse afkomst en maakt deel uit van een gezin dat bestaat uit een oudere zus en broer en natuurlijk een vader en een moeder. Kamela worstelt, net zoals elk pubermeisje, met de typische problemen van het opgroeien. Ze heeft een wat naïef wereldbeeld en ook haar obsessie met The Avengers blijft ietwat kinderlijk. Dat laatste wordt fraai weergegeven in een dagdroom waarin ‘haar helden’ Planet Unicorn te hulp schieten. Maar ze wil meer. Ze wil naar een feestje maar dat mag ze natuurlijk niet van haar strenge vader. Uiteraard doet ze dat toch, waarna haar iets overkomt waardoor ze wakker wordt als Ms Marvel.

Het was leuk om het tekenwerk van Adrian Alphona weer eens te zien. Deze is zichtbaar beter geworden sinds zijn tijd op Runaways. Zijn figuren zijn erg expressief waardoor de emoties goed worden overgebracht. Het verhaal van de nieuwe Ms Marvel is typisch Marvel. Een jong iemand met een probleem loopt tegen iets onverwachts  aan waardoor hij/zij verandert in een superheld. Daar is niks mis mee.

Nu wordt het tijd om uit te leggen waarom Marvel’s pr tegen deze serie werkt. Het is natuurlijk lekker veilig om van Kamela een Pakistaanse te maken. Het voorkomt dat je bijvoorbeeld in de politieke achtergronden moet gaan duiken en links gaat leggen met de Amerikaanse acties in het buitenland. De chemie tussen Kamela en haar familieleden roepen nu vooral associaties op met films als Bend it like Beckham. De oudere broer focust erg op de conservatieve islam maar raakt hier naar alle waarschijnlijkheid niet genoeg in verzeild om er echt een issue van te maken. Er is een jolige conservatieve zus met een hoofddoekje en Kamela’s vader is ietwat bokkig maar wel charmant.  Er zijn natuurlijke wat westerse horken die niet de moeite willen doen om zich in de cultuur van Kamela te verdiepen en er is een stille liefde. Het is een interpretatie van het leven van de exotische andere door de ogen van de blanke norm. Schrijfster G. Willow Wilson (Cairo, Mystic) is een tot de islam bekeerde Amerikaanse. Ze begrijpt iets van de religie, maar is nog wel een buitenstaander. Diversiteit kun je niet afdwingen.

Inmiddels buitelen een groot aantal recensenten over elkaar heen om deze comic te prijzen. Maar dat kan niet anders dan herleid worden tot de politieke overtuigen van de mensen in kwestie. Het is geen slechte comic, maar het doet simpelweg niet wat het belooft. Misschien dat Ms Marvel nog hetzelfde overkomt als de Ramadan issue van The Sandman (dat de moslimgemeenschap zich erop stort en de verkoop de hoogte in stuwt). Nu is de comic gewoon niet bijzonder genoeg…

Ms Marvel #1 bij archonia.com

Ms marvel 1 1      Ms marvel 1 2

Ms marvel 1 3     Ms marvel 1 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.