Random Article


Review: Miracleman #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar: , ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $5.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Hoera! Eindelijk is daar het eerste deel van Alan Moore's Miracleman.

Op zijn slechtst


Prijs/Miracleman-verhouding is niet optimaal.


We hebben er veel over gehoord en lang op gewacht. Eindelijk is daar de eerste issue van Alan Moore’s legendarische Miracleman, één van de eerste deconstructies van het superheldengenre…

0
Posted 17/01/2014 by

 
Full Article
 
 

Er zijn rechtszaken en bloedstollende onderhandelingen om gevoerd en we hebben er lang op moeten wachten, maar we kunnen eindelijk het eerste deel van Miracleman in onze handen sluiten. Het verhaal draait natuurlijk om de klassieke Britse stripheld en hommage aan DC’s Captain Marvel/Shazam: Marvelman van Mick Anglo (omgetoverd tot Miracleman in de jaren 80 voor legal reasons en in 2009 ironisch genoeg opgekocht door Marvel). Begin jaren tachtig zou een piepjonge Britse schrijver een goede run op dit karakter hebben. Laten we meteen een afspraak maken. In de documentatie voor de pers en in de credits voor de reeks wordt er gesproken over ‘the original writer‘. Maar iedereen en zijn moeder weet dat het hier gaat om Alan Moore (Watchmen, V for Vendetta), die zijn naam niet in deze herdruk wou. Wij zullen hem dan ook consequent bij zijn echte naam noemen.

marvelmancassadayHet is bijna onmogelijk om deze comic – een van nieuwe inkleuring voorziene herdruk van Moore’s eerste Miracleman-werk begin jaren 80 – te beoordelen en het andere werk van Moore niet mee te laten tellen. Wanneer je het verhaal leest vul je automatisch al het een en ander in. De schrijver speelt hier duidelijk met thema’s waar hij zich gedurende de rest van het decennium mee zou verdiepen. We zien hoe een held opnieuw wordt geïntegreerd in een wereld die lijkt op de onze. Er wordt meteen gestrooid met een quote van Nietzsche en dan denk je onwillekeurig toch aan Moore’s (later geschreven) Watchmen. De dialogen lezen goed weg en zijn volwassen. Het is allemaal onmiskenbaar Moore en het is onmiskenbaar een jongere Moore. Het is klunzig. Maar wel een soort van goed klunzig.

Het tekenwerk van Gary Leach (Warpsmith, Hitman) zal voor veel mensen even wennen zijn. Leach is duidelijk beïnvloed door Britse strips. Dat geeft zijn werk een andere uitstraling mee dan het doorsnee Amerikaanse comicbookwerk. Het heeft dezelfde overdreven kenmerken, maar tegelijkertijd oogt het realistischer.

Het hoofdverhaal is vooral een korte introductie tot Micky Moran, die zijn buitengewone krachten als Miracleman opnieuw ontdekt. Op zich niet zo erg. Maar je betaalt $5.99 dollar voor een Miracleman-comic van 64 pagina’s waarin slechts 25 pagina’s zijn ingeruimd voor de comic. De rest bestaat uit een kort dossiertje waarin wat wordt verteld over het productieproces, een interview met wijlen Mick Anglo (de schepper van Marvelman/Miracleman) en natuurlijk een herdruk van wat klassiek materiaal van de man. De blik achter de schermen is best interessant. Maar de oude Anglo-strips zijn een pijnlijke aanblik. Het is amateuristische meuk waar je eigenlijk geen papier meer aan zou moeten besteden.

Het is netjes dat  Marvel een poging doet om mensen waar voor hun geld te geven. Maar we hadden liever gezien dat ze deze comic hadden gevuld met meer van Moore’s Miracleman. Want dat is best ok.

Miracleman #1 bij archonia.com

     Miracleman_1_Preview_4 Miracleman_1_Preview_5

     untitleduntitled

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.