Random Article


Review: Just Imagine..Stan Lee Creating The DC Universe

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , , , , , , , , , , ,
 
Inkter: , , , ,
 
Inkleuring: , ,
 
Lettering: , ,
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $75,00
 
Verzamelt: Just Imagine Stan Lee... With Dave Gibbons Creating Green Lantern, ... With Kevin Maguire Creating The Flash, ... With Jim Lee Creating Wonder Woman, ... With Joe Kubert Creating Batman, ... With John Buscema Creating Superman, ... With John Byrne Creating Robin, ... With Jerry Ordway Creating JLA, ... With Chris Bachalo Creating Catwoman, ... With Gary Frank Creating Shazam!, ... With Scott McDaniel Creating Aquaman, ... With Walter Simonson Creating Sandman, ... With John Cassaday Creating Crisis
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een prachtige collectie van tekenaars. En de nieuwe The Flash is een aanwinst voor het DC-universum.

Op zijn slechtst


Je moet je objectiviteit aan de deur afgeven wanneer je dit gaat lezen, want het is wat belegen.


Hoe zou het DC-universum eruitzien als Marvel-icoon Stan Lee het zou hebben geschapen? Het antwoord krijg je in deze Just Imagine Stan Lee Creating the DC Universe…

0
Posted 27/12/2013 by

 
Full Article
 
 

Stan ‘the man’ Lee is natuurlijk al sinds jaar en dag het boegbeeld van DC‘s grote concurrent Marvel Comics. Hij co-creëerde belangrijke personages als Spider-Man, Fantastic Four, The Incredible Hulk, de Avengers en de X-Men. DC Comics besloot in 2001 om een oude fanboydroom te laten uitkomen en presenteerde aan het publiek: Just Imagine.. Stan Lee creating the DC universe. Lee had natuurlijk meteen interesse om zijn tanden in de helden van DC te zetten. Ondanks een carrière van zeven decennia zijn er nog altijd dingen die zelfs iemand als Stan Lee nog niet heeft gedaan…

DC-redacteur Mike Carlin verzamelde een aantal van de beste tekenaars van dat moment rondom Stan Lee en gaf ze elk een serie. Dat leverde de volgende comics op:

 • Just Imagine Stan Lee With Dave Gibbons (Watchmen) Creating Green Lantern
 • Just Imagine Stan Lee With Kevin Maguire (Justice League International, The Defenders) Creating The Flash
 • Just Imagine Stan Lee With Jim Lee (Justice League, Uncanny X-MenCreating Wonder Woman
 • Just Imagine Stan Lee With Joe Kubert (Sgt Rock, HawkmanCreating Batman
 • Just Imagine Stan Lee With John Buscema (Conan the BarbarianCreating Superman
 • Just Imagine Stan Lee With John Byrne (The Uncanny X-Men, SupermanCreating Robin
 • Just Imagine Stan Lee With Jerry Ordway (Superman, Fantastic FourCreating JLA
 • Just Imagine Stan Lee With Chris Bachalo (The Sandman, Generation X) Creating Catwoman
 • Just Imagine Stan Lee With Gary Frank (Shazam, Midnight NationCreating Shazam!
 • Just Imagine Stan Lee With Scott McDaniel (Richard Dragon, Robin) Creating Aquaman
 • Just Imagine Stan Lee With Walter Simonson (Thor, The Judas Coin) Creating Sandman
 • Just Imagine Stan Lee With John Cassaday (Planetary, Uncanny AvengersCreating Crisis

Elke gekende DC-held/team/concept krijgt een vernieuwd oorsprongsverhaal en wordt door Lee tegenover een of meerdere tegenstanders geplaatst. Soms hebben deze opponenten een band met de Church of Eternal Empowerment, het duistere kerkgenootschap dat geleid wordt door de mysterieuze dominee Dominic Darrk. Darrk is het verbindend element tussen de comics omdat hij bezig is met het opzetten van een snood plan dat uiteindelijk uitmondt in een Crisis.

darrk

De reeks verhalen worden halverwege opgebroken door een JLA-comic waarin de eerste helden zich verenigen. Daarna worden er nog vier helden aan het universum toegevoegd zodat het eindelijk tijd is voor de crisis waar dan al erg lang naar wordt gehint. Elk oorsprongsverhaal wordt ook gevolgd door een back-upcomic. Deze zijn echter niet veel meer dan oninteressante vullingen op een tweetal uitzonderingen na. Zelf konden we het vulverhaal van Kyle Baker (King David, The Shadow) wel waarderen. Hij tekent een geestige en zelfs gewaagde parodie op DC Comics.

De hoofdverhalen zijn amusant, al weet Lee niet te voorkomen dat je als lezer toch merkt dat hij veelal schreef voor een eerdere generatie. Zijn referenties zijn niet helemaal up to date. Wie in 2002 nog Nintendo opvoert als hét videogamehuis bij uitstek bijvoorbeeld, heeft dan toch al een jaar of zeven niet meer opgelet. Wanneer de bijfiguren vrouwelijk zijn dan zijn het helaas ook weer stereotype vrouwen. De heldinnen zijn vooral bezig met bijzaken en moeten natuurlijk worden gered door de mannelijke spierbundels. De vrouwen met een kwade inborst hebben dan weer allemaal iets weg van een puppy’s kelende Cruella de Vil…

En over stereotypen gesproken..In de Superman-comic komen de man van staal en een crimineel naar de aarde. De crimineel komt terecht op een tropisch eiland waar hij door de plaatselijke wilden natuurlijk wordt aanzien voor een god. De meisjes proberen hem uiteraard te behagen door sexy te dansen in hun rieten rokjes. Toch een ietwat pijnlijk moment. In de 21ste eeuw kan dit echt niet meer. Het is een beetje alsof je opa iets te hard richting je Congolese vriend roept dat hij goed Nederlands spreekt voor een koloniaal…

superman jisl

Er zijn echter ook veel goede kanten. De bekende kaders met redactioneel commentaar van Lee zijn geestig. De namen van de helden allitereren vrijwel allemaal en dat is stiekem ook erg lollig. En met deze nieuwe versie van The Flash scheppen hij en Kevin Maguire een bijzonder beminnelijke personage die de vergelijking met de reguliere Flash ruimschoots kan doorstaan. Misschien is ze zelfs wel interessanter?

the flash jisl

Op grafisch vlak is het simpelweg genieten. Kevin Maguire tekent dynamische pagina’s die bol staan van de emoties. Veteranen als Walt Simonson en Chris Bachalo leveren wat je van ze mag verwachten. John Cassaday verbaast met zijn krachtige interpretaties van Lee’s scripts. En uit respect nemen we even de hoed af voor John Buscema. Deze veteraan levert zijn laatste pagina’s af waarna hij helaas werd geclaimd door het monster dat kanker heet… De enige tegenvaller is John Byrne, wiens werk volledig wordt verkloot door inkter Terry Austin. Deze kiest iets te vaak voor de dikke stift en een lelijke arceringstechniek die je moet zien om het te kunnen geloven.

Just Imagine..Stan Lee Creating the DC Universe is een moeilijke comic om aan te raden. Het is amusant, maar als je geen warm hartje krijgt van de naam Stan Lee dan zul je waarschijnlijk niet door de tekortkomingen heen kunnen kijken. Sterker nog, misschien mag je ook wel zeggen dat dit bij uitstek het leesvoer is voor fanboys. Echter, als je je objectiviteit kunt uitschakelen… zeker kopen!

 Just Imagine Stan Lee… bij archonia.com

       batman jislgreen lantern jisl

       catwoman jisl crisis jisl

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.