Random Article


START TO READ: Guardians of the Galaxy

 


4
Posted 25/12/2013 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag trekken we de diepe ruimte in met de GUARDIANS OF THE GALAXY en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor het kosmische superheldenteam van Marvel Comics op een rij. Een Hitchhiker's Guide, zeg maar, tot de:

guardians-of-the-galaxy-5121d4e3034fe

 • Guardians_of_the_Galaxy_Tomorrow's_Avengers_1Eerste verschijning(en): Marvel Super-Heroes #18 (1969) en Guardians of the Galaxy (v2) #1 (2008)
 • Opgericht door: Vance Astro aka Major Victory en Starhawk (klassieke team) en Peter Quill aka Star-Lord (moderne team)
 • Uitvalsbasis: De ruimte, de 31ste eeuw en Starlin's Bar
 • Hoofdkwartier(en)/Transport: Freedom's Lady, Icarus, USS Captain America, Knowhere
 • Belangrijkste leden (moderne incarnatie): Peter Quill aka Star-Lord, Gamora, Drax the Destroyer, Rocket Raccoon, Groot, Bug, Phyla-Vell aka Quasar/Martyr, Mantis, Moondragon, Jack Flag, Adam Warlock/Him, Cosmo the Space-Dog, Vance Astro aka Major Victory, Tony Stark aka Iron Man, Carol Danvers aka Captain Marvel, Flash Thompson aka Venom, Ben Grimm aka The Thing, Kitty Pryde
 • Belangrijkste leden (klassieke incarnatie): Vance Astro aka Major Victory, Starhawk, Yondu Udonta, Charlie-27, Martinex T'Naga, Nicholette Gold aka Nikki, Aleta Ogord, Pyreus Krill aka Firelord, Replica, Talon, Rita DeMara aka Yellowjacket
 • Belangrijkste relaties: The Avengers (collega-superhelden), Nova Corps (collega-superhelden/galactische verdedigers), The Defenders (collega-superhelden), S.W.O.R.D. (aardse defensieorganisatie), Galactic Guardians (opvolgers), Annihilators (collega kosmische bad-asses/tijdelijke opvolgers), Luminals (collega's), Infinity Watch (voorgangers), Kree, Skrulls, Shi'ar, Spartax, Inhumans (buitenaardse rassen), Angela (hemelse premiejaagster), All-New X-Men (collega-superhelden)
 • Belangrijkste vijanden: Thanos, Badoon, Michael Korvac, Martians, Kree, Skrulls, Phalanx, Ultron, The Universal Church of Truth, Taserface, Vulcan, Black Bolt, Annihilus, Blastaar, Shi'ar, Ayesha, Adam Warlock/Magus, The Collector, Cancerverse, J'Son of Spartax/Mr.Knife, Nebula, Yotat The Destroyer

guardiansofthegalaxy1969Wanneer je spreekt over Marvel's Guardians of the Galaxy dan kan je in feite twee geheel aparte teams bedoelen. Het eerste verscheen in 1969, het tweede – en vanwege de films meer bekende – team kwam voor het eerst samen in 2008. De eerste Guardians werden samengebracht in de 31ste eeuw in een parallelle tijdlijn. Ze waren elk zo ongeveer de laatste overlevende van zijn/haar ras, nadat de buitenaardse, reptielachtige Badoon de Aarde en een groot deel van ons zonnestelsel veroverden. Majoor Vance Astro, een Amerikaanse astronaut, reist vanuit de 20ste eeuw naar Alpha Centauri en komt in deze tijd terecht. Samen met o.a. de kosmische/goddelijke avonturier Starhawk, de jager Yondu van Centauri IV, Martinex T'Naga van Pluto en Charlie-27 van Jupiter, richt hij als Major Victory de Guardians of the Galaxy op om tegen de Badoon te strijden. Dit team zou later ook af en toe enkele trips naar het gewone Marvel-universum maken en superheldenteams als de Avengers en Defenders ontmoeten. Later ontstond er hieruit nog een tweede unit genaamd de Galactic Guardians.

guardiansofthegalaxy7

Het tweede team dat zich de Guardians of the Galaxy noemt, werd eveneens opgericht door een Amerikaanse ex-astronaut, maar dan wel in het hedendaagse Marvel-universum. Peter Quill aka Star-Lord – een soort interplanetaire politie-agent – was de zoon van een menselijke moeder en buitenaardse vader, J'Son van Spartax. Na enkele grootschalige kosmische conflicten, roept hij andere gekende kosmische Marvel-personages bij elkaar om preventief potentiële intergalactische oorlogen te voorkomen en het heelal te patrouilleren. Zijn team bestaat uit o.a. Gamora – de dodelijkste vrouw in het universum -, Drax the Destroyer – voormalige mens/nu een levend wapen -, Groot – een boomachtig wezen – en Rocket Raccoon – een bad-ass pratende wasbeer. Zij vonden in één van hun eerste avonturen samen de originele Vance Astro/Major Victory in een blok ijs – zeer gelijkaardig aan de manier waarop de Avengers hun leider Captain America vonden. Dit voorval inspireerde hen om de naam Guardians of the Galaxy op te nemen…

 

De avonturen van de originele Guardians verschenen sinds de jaren 60 sporadisch in de anthologiereeksen Marvel Super-Heroes, Marvel Two-in-One, Marvel Team-Up en Marvel Presents, alsook in team-ups met de Avengers en Defenders. Zij verkregen pas een eerste Guardians of the Galaxy-reeks begin jaren 90, voorzien van de korte spin-off Galactic Guardians. De personages uit het tweede Guardians of the Galaxy-team verschenen al lang in talloze kosmische verhaallijnen en reeksen, maar werden pas voor het eerst samengebracht in de events Annihilation en vooral Annihilation: Conquest. De tweede Guardians of the Galaxy-teamreeks startte in 2008 en werd geleid door verdere grootschalige ruimte-evenementen als War of Kings, Realm of Kings en The Thanos Imperative. Dit team keerde later terug in Avengers Assemble en verkreeg een derde Guardians of the Galaxy-serie onder Marvel NOW! Buiten de comics verschenen de moderne Guardians in verschillende Marvel-animatieseries, videogames, events en in 2014 ook in een Guardians of the Galaxy-langspeelfilm in Phase Two van het Marvel Cinematic Universe, dewelke in 2017 een sequel krijgt met Guardians of the Galaxy, Vol.2. In 2018 spelen de Guardians ook een rol in Avengers: Infinity War. Momenteel verschijnen deze Guardians of the Galaxy in het vierde volume van hun teamreeks, gaat er spoedig een vijfde All-New Guardians of the Galaxy-volume van start en hebben verschillende leden soloseries.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Guardians of the Galaxy-verhaallijnen van zowel het oude als het nieuwe team, netjes op een rij en voor elk wat wils.

guardians of the galaxy - tomorrows avengersTOMORROW'S AVENGERS

 • Jaar: 1969-1980
 • Schrijver: Arnold Drake, Jim Shooter, Steve Gerber, e.a.
 • Artiest: Gene Colan, Sal Buscema, Al Milgrom, e.a.
 • Verzamelt: Marvel Super-Heroes #18, Marvel Two-in-One #4-5, Marvel Presents #3-12, Giant-Size Defenders #5, Defenders (v1) #26-29 (volume 1) Thor Annual #6, The Avengers (v1) #167-168,170-177, 181 en Ms. Marvel (v1) #23, Marvel Team-Up (v1) #86, Marvel Two-in-One #61-63 en 69 (volume 2)

De twee Tomorrow's Avengers-bundelingen verzamelen alle vroege verschijningen van de eerste Guardians of the Galaxy. Verwacht hierbij, naast hun oorsprong en eerste strijd tegen de Badoon, enorm veel team-ups met de Avengers en Defenders. Het tweede volume bevat een groot deel van de klassieker The Korvac Saga, waarin de Avengers en de Guardians de van goddelijke krachten voorziene Michael Korvac trachten te verslaan. Niet de beste Marvel Cosmic-verhalen en misschien een tikkeltje gedateerd, maar nostalgie alom…

 • Zie ook de bundelingen GUARDIANS OF THE GALAXY: EARTH SHALL OVERCOME en THE POWER OF STARHAWK, die een groot deel (maar niet alles) van de bovenstaande comics verzamelen. TOMORROW'S AVENGERS is dus veruit de beste en meest complete keuze.


guardians1990GUARDIANS OF THE GALAXY BY JIM VALENTINO VOL.1

 • Jaar: 1990
 • Schrijver/Artiest: Jim Valentino
 • Verzamelt: Guardians of the Galaxy (v1) #1-7, Annual #1, Fantastic Four Annual #24, Thor Annual #16, Silver Surfer Annual #4

Jim Valentino (Shadowhawk) startte begin jaren 90 de eerste Guardians of the Galaxy-teamreeks, eveneens met het oorspronkelijke team. In deze eerste (en enige) bundeling komen ze in conflict met The Stark – een buitenaards ras dat ironisch genoeg dankzij de technologie van "hun idool" Tony Stark/Iron Man een bende veroveraars zijn geworden. Ook gaan de Guardians op zoek naar het verloren schild van Captain America, dat in deze tijd mythische proporties heeft gekregen, en vinden er team-ups plaats met Thor, Dr. Strange, Silver Surfer en de Fantastic Four

 • Verhaal gaat verder in GUARDIANS OF THE GALAXY BY JIM VALENTINO VOL.2-3. De eerste zes delen werden al eens eerder gebundeld in GUARDIANS OF THE GALAXY: QUEST FOR THE SHIELD. Na de Valentino-periode wordt de reeks gebundeld in GUARDIANS OF THE GALAXY CLASSIC: IN THE YEAR 3000 VOL.1-3. Het oorspronkelijke team Guardians keert terug in GUARDIANS 3000: TIME AFTER TIME, SECRET WARS: KORVAC SAGA en GUARDIANS OF INFINITY.

ANNIHAnnihilation_book1ILATION

 • Jaar: 2006-07
 • Schrijvers: Keith Giffen, Dan Abnett, Andy Lanning, e.a.
 • Artiesten: Gabrielle Dell'Otto, Kev Walker, Andrea DiVito, e.a.
 • Verzamelt: Drax the Destroyer #1-4, Annihilation Prologue, Annihilation: Nova #1-4 (Book 1), Annihilation: Silver Surfer #1-4, Annihilation: Super-Skrull #1-4, Annihilation: Ronan #1-4 (Book 2), Annihilation #1-6, Annihilation: Heralds of Galactus #1-2, Annihilation: The Nova Corps Files (Book 3)

Terwijl de helden op aarde bezig zijn met hun onderlinge Civil War, vindt er aan de andere kant van de ruimte een nog grotere dreiging plaats. Annihilus wil zijn Negative Zone-dimensie uitbreiden en laat de allesvernietigende Annihilation Wave los. Aan de verschillende kosmische helden en entiteiten om dit te stoppen, met grote rollen voor o.a. Nova, Ronan the Accuser, Silver Surfer, Super-Skrull, Thanos, Drax en Peter Quill/Star-Lord. Dit grootschalige event is dé start van een nieuwe periode aan hedendaagse moderne kosmische Marvel-verhaallijnen. De nieuwe Guardians of the Galaxy worden hier misschien nog niet gevormd, maar heel veel latere kernleden spelen al wel een belangrijke rol in deze verhaallijn…

 • Verhaal gaat verder in het hieruit voortkomende nieuwe volume van NOVA en de sequel ANNIHILATION: CONQUEST. Prequel DRAX THE DESTROYER: EARTHFALL werd ook apart verzameld.

annihilation_conquest_book2ANNIHILATION: CONQUEST

 • Jaar: 2007-08
 • Schrijvers: Dan Abnett, Andy Lanning, Keith Giffen, e.a.
 • Artiesten: Tom Raney, Sean Chen, Timothy Green II, e.a.
 • Verzamelt: Annihilation: Conquest Prologue, Annihilation: Conquest – Quasar #1-4, Annihilation: Conquest – Starlord #1-4, Annihilation Saga (Book 1) en Annihilation: Conquest – Wraith #1-4, Nova (v4) #4-7, Annihilation: Conquest #1-6 (Book 2)

De sequel op Annihilation. Nadat de Annihilation Wave werd gestopt, zijn het de techno-organische Phalanx die een nieuwe dreiging worden. Onder hun nieuwe leider Ultron – aartsvijand van de Avengers – veroveren ze het Kree-rijk, wat een nieuwe kosmische oorlog ontketent met ongeveer dezelfde hoofdrolspelers uit de eerste Annihilation. In de Annihilation: Star-Lord-minireeks vindt er al een eerste belangrijke samenkomst plaats van enkele latere Guardians of the Galaxy-kernleden, waaronder Groot en Rocket Raccoon…

 • Verhaal gaat verder in het hieruit voortkomende nieuwe volume van GUARDIANS OF THE GALAXY en het inmiddels al lopende NOVA. De minireeks ANNIHILATION: STAR-LORD is ook apart verkrijgbaar.

Guardians of the Galaxy- LegacyLEGACY

 • Jaar: 2008
 • Schrijvers: Dan Abnett, Andy Lanning
 • Artiest: Paul Pelletier
 • Verzamelt: Guardians of the Galaxy (v2) #1-6

Na twee grootschalige kosmische oorlogen is het voor Peter Quill/Star-Lord genoeg geweest. Samen met enkele helden uit Annihilation: Conquest vormt hij een nieuwe Guardians of the Galaxy om deze zaken in de toekomst te voorkomen (hint: hij slaagt er niet in). In de Legacy-bundeling zien we het team samenkomen met grappige reality show-achtige one-on-ones met de camera. Ook vinden ze een in de tijd verloren Major Victory (inclusief Captain America-schild) en Starhawk. Het is handig om alvorens de twee Annihilation-events gelezen te hebben, maar Legacy fungeert als degelijk tweede instappunt wil je de nieuwe incarnatie van de Guardians beginnen volgen vooraleer ze in een volgende reeks kosmische evenementen worden gegooid.

 • Verhaal gaat verder in GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 2: WAR OF KINGS BOOK 1 (2009), VOLUME 3: WAR OF KINGS BOOK 2 en VOLUME 4: REALM OF KINGS (2010), gelijktijdig met de kosmische events WAR OF KINGS (2009) en REALM OF KINGS (2010). Wordt ook opgenomen in GUARDIANS OF THE GALAXY BY DAN ABNETT & ANDY LANNING: THE COMPLETE COLLECTION VOL. 1 & 2.

thanos-01-522x746THE THANOS IMPERATIVE

 • Jaar: 2010
 • Schrijvers: Dan Abnett, Andy Lanning
 • Artiesten: Miguel Sepulveda, Brad Walker
 • Verzamelt: The Thanos Imperative #1-6, Ignition, Devastation

Na de volgende kosmische oorlog tussen keizer Vulcan van de Shi'ar en koning Black Bolt van de Inhumans/Kree in War of Kings/Realm of Kings (2009-10), werd er een scheur gevormd middenin het universum. The Fault biedt een doorgang tot het Cancerverse, een volledig f%?!ed up versie van het Marvel-universum. Daarbovenop keert de kosmische überschurk (en aartsvijand van meer dan één Guardian) Thanos terug uit de dood – iets waar hij niet zo blij mee is. The Thanos Imperative is de laatste grote kosmische verhaallijn en ook het voorlopig laatste avontuur van deze incarnatie van de Guardians of the Galaxy. Niet elk lid komt er immers levend uit…

 • Verhaal gaat verder in ANNIHILATORS (2011) en ANNIHILATORS: EARTHFALL (2011), waarin er een nieuw en nog sterker team kosmische heavy hitters wordt verzameld. Rocket Raccoon en Groot hebben nog een gezamenlijk avontuur als back-up in de Annihilators-reeks, verzameld in de ROCKET RACCOON AND GROOT COMPLETE COLLECTION, terwijl de Guardians gezamenlijk terug verschijnen in AVENGERS ASSEMBLE zonder dat er al teveel wordt uitgelegd waar sommige (voordien gesneuvelde) leden gebleven zijn.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor de moderne Guardians of the Galaxy is dat momenteel vrij gemakkelijk. Zowat alle reeksen in het Marvel-universum werden namelijk vanaf oktober 2012 geleidelijk van een zachte relaunch en een nieuwe nummer #1 voorzien onder Marvel NOW! (later All-New Marvel NOW! en All-New, All-Different Marvel). Dit wil niet zeggen dat de voorgaande verhaallijnen er niet meer toe doen, maar zeker voor de Guardians of the Galaxy bood dit enkele zeer handige instappunten.

Guardians of the Galaxy-Avengers-Assemble-HCAVENGERS ASSEMBLE BY BRIAN MICHAEL BENDIS & MARK BAGLEY

 • Jaar: 2012
 • Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Mark Bagley
 • Verzamelt: Avengers Assemble #1-8

Thanos keert terug tot de aarde als leider van de nieuwe Zodiac. Aan de Avengers en de schijnbaar eveneens uit de dood herrezen Guardians of the Galaxy om hem te stoppen. Zowel de leden van de Avengers uit deze verhaallijn als de Guardians zijn grotendeels dezelfde personages die in de films meedoen. Een ideaal instappunt dus voor filmfans en nieuwe lezers tot het Marvel-universum en zonder twijfel één van de de hoofdinspiratie voor de film Avengers: Infinity War.

 • Verdere team-ups van de Guardians met andere helden uit het Marvel-universum vind je in de reeks GUARDIANS OF THE GALAXY TEAM-UP, gebundeld in VOL.1: GUARDIANS ASSEMBLE en VOL.2: UNLIKELY STORY.

guardians of the galaxy - cosmic avengersGUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 1: COSMIC AVENGERS (MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2012-13
 • Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Steve McNiven
 • Verzamelt: Guardians of the Galaxy (v3) #0.1, 1-3, Guardians of the Galaxy Infinite Comics

Een nieuwe start voor de moderne Guardians of the Galaxy met de vernieuwde oorsprong van leider Peter Quill/Star-Lord, korte karakterportretten van Drax, Groot, Gamora en Rocket Raccoon, alsook een vuurdoop voor hun nieuwste lid: niemand minder dan Tony Stark/Iron Man. Speciaal voor de Marvel-filmfans en nieuwe lezers, dus.

 • Verhaal gaat verder in GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 2: ANGELA (2013), de Guardians zijn even te zien in het event INFINITY (2013) en spelen hierna een grote rol in de cross-over ALL-NEW X-MEN/GUARDIANS OF THE GALAXY: THE TRIAL OF JEAN GREY (2014). De reeks gaat verder in GUARDIANS OF THE GALAXY VOL.3: GUARDIANS DISASSEMBLED, VOL.4: ORIGINAL SIN, VOL.5: THROUGH THE LOOKING GLASS en het event GUARDIANS OF THE GALAXY/X-MEN: THE BLACK VORTEX. De Guardians verschijnen hierna in SECRET WARS met ook hun eigen miniseries GUARDIANS OF KNOWHERE, STAR-LORD & KITTY PRYDE en SECRET WARS: KORVAC SAGA (WARZONES).

GUARDIANS OF THE GALAXY: NEW GUARD VOLUME 1 – EMPEROR QUILL (ALL-NEW MARVEL)

 • Jaar: 2015-2016
 • Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Valerio Schiti
 • Verzamelt: Guardians of the Galaxy (v4) #1-5

Na de Secret Wars is er heel wat veranderd bij de Guardians of the Galaxy. Peter Quill/Star-Lord volgde zijn vader op als de nieuwe keizer van Spartax, terwijl Rocket Raccoon de leiding van het team heeft overgenomen, Peter's verloofde Kitty Pryde de nieuwe Star-Lord is en het team vervoegt wordt door The Thing van de Fantastic Four. Het is zeer handig om de voorgaande reeksen gelezen te hebben, maar tegelijk biedt Bendis hier een goed instappunt tot zijn tweede periode als schrijver van de serie…

 • Verhaal gaat verder in GUARDIANS OF THE GALAXY – NEW GUARD VOL.2: WANTED, VOL.3: CIVIL WAR II en VOL.4: GROUNDED. De reeks wordt ingeleid door SECRET WARS, waarin Star-Lord een grote rol speelt, en de minireeksen GUARDIANS OF KNOWHERE en STAR-LORD & KITTY PRYDE. Een cross-over tussen GUARDIANS 3000 en deze reeks vindt plaats in GUARDIANS OF INFINITY en een aparte miniserie tijdens deze periode is er in GUARDIANS OF THE GALAXY: MOTHER ENTROPY.

ALL-NEW GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 1 (MARVEL NOW! 2.0)

 • Jaar: 2017
 • Schrijver: Gerry Duggan
 • Artiest: Aaron Kuder
 • Verzamelt: Guardians of the Galaxy (v5) #1-5, All-New Guardians of the Galaxy FCBD 2017

Nadat ze tijdelijk op Aarde vastzaten, trekken de Guardians of the Galaxy opnieuw de ruimte in voor een nieuw tijdperk aan ko(s)mische avonturen, achterna gezeten door het Nova Corps, terecht komend in een strijd tussen The Collector en de Grandmaster en uiteraard mooi op tijd voor de tweede film. Alweer bedoeld als ideaal instappunt voor nieuwe lezers en casual Marvel-filmfans…

starttoreadtips

AnnihilationClassicANNIHILATION CLASSIC

 • Jaar: 1960-1997
 • Schrijvers: Stan Lee, Marv Wolfman, Todd Dezago, e.a.
 • Artiesten: Jack Kirby, Gil Kane, Mike Zeck, e.a.
 • Verzamelt: Tales to Astonish #13, Marvel Spotlight #6, Marvel Premiere #1, Logan's Run #6, Quasar #1, Nova #1, Rocket Raccoon #1-4, Bug #1

Een compilatie van enkele eerste verschijningen en vernieuwde oorsprongsverhalen van de kernspelers in Annihilation. Bevat dus ook de oorsprongsverhalen/eerste verschijningen van belangrijke Guardians of the Galaxy-leden zoals o.a. Star-Lord, Groot, Rocket Raccoon, Adam Warlock en Bug. Voor de fans.

 • Zie ook ROCKET RACCOON: TALES FROM HALF-WORLD, dat de vierdelige minireeks apart bundelt, en STAR-LORD: GUARDIANS OF THE GALAXY, dat de verdere vroege verschijningen van Peter Quill verzamelt.

gotgrocketgrootROCKET RACCOON & GROOT – THE COMPLETE COLLECTION

 • Jaar: 1960-2011
 • Schrijvers: Dan Abnett, Andy Lanning, Bill Mantlo, Keith Giffen
 • Artiesten: Jack Kirby, Tan Eng Huat, Sal Buscema
 • Verzamelt: Tales to Astonish #13, Marvel Preview #7, The Incredible Hulk v1 #271, back-ups uit Annihilators #1-4, Annihilators Earthfall #1-4

Deze collectie zet ieders favoriete kosmische duo in de schijnwerpers: Rocket Raccoon en Groot. Naast de comics waarin ze apart hun debuut maakten en Rocket Raccoon's team-up met de Hulk, worden hier ook hun gezamenlijke avonturen tijdens de tijdelijke split van de Guardians of the Galaxy verzameld. Hier reizen Rocket en Groot naar Planet X, thuisplaneet van die laatste, en krijgen ze ook te maken met X-Men-vijand en ultieme tv-magnaat Mojo. Een leuk tussendoortje voor wanneer je niet genoeg kan krijgen van het onwaarschijnlijke komische duo..

 • Een andere collectie rond het duo met modernere verhalen vind je in ROCKET RACCOON & GROOT VOL.0: BITE AND BARK en de team-upreeks ROCKET RACCOON & GROOT VOL.1: TRICKS OF THE TRADE en VOL.2: CIVIL WAR II.

GUARDIANS OF INFINITY

 • Jaar: 2015-2016
 • Schrijvers: Dan Abnett, Jason Latour
 • Artiest: Jim Cheung, Carlo Barberi
 • Verzamelt: Guardians of Infinity #1-8

Een cross-over tussen de hedendaagse Guardians of the Galaxy, de oorspronkelijke Guardians uit de 31ste eeuw (Guardians 3000) en een voordien ongezien Guardians of the Galaxy-team uit het jaar 1000. Drie generaties die aantonen dat Guardians of the Galaxy een eeuwig concept blijft…

 • Zie ook GUARDIANS OF THE GALAXY: TALES OF THE COSMOS, met daarin de zijverhalen uit de Guardians of Infinity-miniserie.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van de Guardians of the Galaxy-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Guardians of the Galaxy HC/TPB Reading Order

VROEGE VERSCHIJNINGEN (1969-1980)

guardiansoriginal

Alle vroege verschijningen van de eerste Guardians of the Galaxy werden verzameld in de twee TOMORROW'S AVENGERS-bundelingen, dewelke ook hun verhalen uit GUARDIANS OF THE GALAXY: EARTH SHALL OVERCOME, THE POWER OF STARHAWK en THOR: GODS, GLADIATORS & THE GUARDIANS OF THE GALAXY opnemen. Deze avonturen spelen zich zowel in de toekomstige parallelle tijdlijn van Earth-691 af als in het reguliere Marvel 616-universum.

 • GUARDIANS OF THE GALAXY: TOMORROW'S AVENGERS VOLUME 1 (Marvel Super-Heroes #18, Marvel Two-in-One #4-5, Marvel Presents #3-12, Giant-Size Defenders #5, Defenders (v1) #26-29)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY: TOMORROW'S AVENGERS VOLUME 2 (Thor Annual #6, The Avengers (v1) #167-168,170-177, 181 en Ms. Marvel (v1) #23, Marvel Team-Up (v1) #86, Marvel Two-in-One #61-63 en 69)

De vroege verschijningen van bepaalde leden uit het tweede Guardians of the Galaxy-team zoals Groot, Rocket Raccoon, Bug en Star-Lord, blijven vrij beperkt. Adam Warlock/Him verkreeg echter enkele eigen reeksen, was regelmatig te gast in kosmische series als Silver Surfer en Captain Marvel en speelde een hoofdrol in de kosmische Infinity Saga gedurende de jaren 90. O.a. Gamora, Drax the Destroyer en Moondragon vervoegden hem gedurende de jaren 90 in de Infinity Saga en de reeks Warlock & The Infinity Watch.

 • ANNIHILATION CLASSIC (Tales to Astonish #13, Marvel Spotlight #6, Marvel Premiere #1, Logan's Run #6, Quasar #1, Nova #1, Rocket Raccoon #1-4, Bug #1)
 • ROCKET RACCOON AND GROOT COMPLETE COLLECTION (Tales to Astonish #13, Marvel Preview #7, The Incredible Hulk v1 #271, Annihilators #1-4, Annihilators Earthfall #1-4)
 • STAR-LORD: GUARDIAN OF THE GALAXY (Marvel Preview #4, 11, Star-Lord Special Editio, Marvel Preview #14-15, Marvel Super Special #1, Marvel Spotlight #6-7, Marvel Premiere #61, Marvel Preview #18, Star-Lord v1 #1-3, eerder verzameld in HOLLOW CROWN, WORLDS ON THE BRINK en TEARS FOR HEAVEN)

GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 1 (1990-1995) & GALACTIC GUARDIANS (1994)

Guardians_of_the_Galaxy_(Earth-691)

De eerste teamreeks rond de Guardians of the Galaxy onder schrijver/artiest Jim Valentino speelt zich af in de toekomstige parallelle tijdlijn van Earth-691 en liep 62 delen tussen 1990-1995. De spin-off Galactic Guardians was een vierdelige miniserie uit 1994. De eerste zes delen van Guardians of the Galaxy werden verzameld in QUEST FOR THE SHIELD, maar later zou Marvel starten met betere en meer complete bundelingen onder de noemer GUARDIANS OF THE GALAXY BY JIM VALENTINO, waar ook de gastoptredens van het team in andere reeksen worden verzameld.

 • GUARDIANS OF THE GALAXY BY JIM VALENTINO VOLUME 1 (#1-7, Annual #1, Fantastic Four Annual #24, Thor Annual #16, Silver Surfer Annual #4)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY BY JIM VALENTINO VOLUME 2 (#8-20)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY BY JIM VALENTINO VOLUME 3 (#21-29, Annual #2, Marvel Super-Heroes #18)

Michael Gallagher neemt de schrijfpen van Jim Valentino over en Marvel bundelt de rest van de reeks in de GUARDIANS OF THE GALAXY CLASSIC-verzamelingen.​

 • GUARDIANS OF THE GALAXY CLASSIC: IN THE YEAR 3000 VOL. 1 (#30-39, Annual #3, Marvel Comics Presents #134)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY CLASSIC: IN THE YEAR 3000 VOL. 2 (#40-50, Annual #4, Galactic Guardians #1-4)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY CLASSIC: IN THE YEAR 3000 VOL. 3 (#51-62, Annual #4)

GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 2 (2008-2011)

guardians-of-the-galaxy

Het nieuwe team Guardians wordt gevormd tijdens twee grote kosmische events: ANNIHILATION en sequel ANNIHILATION: CONQUEST. Vooral de ANNIHILATION CONQUEST: STAR-LORD-minireeks is hierbij belangrijk. Peter Quill/Star-Lord is voor Annihilation nog te zien in THANOS: SAMARITAN (2004) en Drax verkreeg zijn eigen vierdelige miniserie/proloog DRAX THE DESTROYER: EARTHFALL.

 • ANNIHILATION BOOK 1 (Drax the Destroyer #1-4, Annihilation Prologue, Annihilation: Nova #1-4)
 • ANNIHILATION BOOK 2 (Annihilation: Silver Surfer #1-4, Annihilation: Super-Skrull #1-4, Annihilation: Ronan #1-4)
 • ANNIHILATION BOOK 3 (Annihilation #1-6, Annihilation: Heralds of Galactus #1-2, Annihilation: The Nova Corps Files) 
 • ANNIHILATION: CONQUEST BOOK 1 (Annihilation: Conquest Prologue, Annihilation: Conquest – Quasar #1-4, Annihilation: Conquest – Starlord #1-4, Annihilation Saga)
 • ANNIHILATION: CONQUEST BOOK 2 (Annihilation: Conquest – Wraith #1-4, Nova v4 #4-7, Annihilation: Conquest #1-6)

De nieuwe Guardians of the Galaxy verkrijgen hun eigen reeks die uiteindelijk 25 delen zal lopen tussen 2008-2010 onder schrijvers Dan Abnett en Andy Lanning. Na hun eerste verhaallijn worden ze meteen in de volgende kosmische events gegooid: ROAD TO WAR OF KINGS (2009), WAR OF KINGS (2009), REALM OF KINGS (2009) en THE THANOS IMPERATIVE (2010). Hetzelfde gebeurt met het vierde volume van NOVA (2007-2010) – waarin Gamora, Drax en Star-Lord af en toe verschijnen.

 • GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 1: LEGACY (#1-6)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 2: WAR OF KINGS BOOK 1 (#7-12)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 3: WAR OF KINGS BOOK 2 (#13-19)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 4: REALM OF KINGS (#20-25)

of

 • GUARDIANS OF THE GALAXY BY DAN ABNETT & ANDY LANNING: THE COMPLETE COLLECTION VOLUME 1 (#1-12)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY BY DAN ABNETT & ANDY LANNING: THE COMPLETE COLLECTION VOLUME 2 (#13-25)

THE THANOS IMPERATIVE sluit de kosmische verhaallijnen tijdelijk af. Star-Lord, Nova (Richard Rider) en Thanos blijven in het Cancerverse en worden dood verklaard. ANNIHILATORS (2011) is een opvolgende vierdelige minireeks over een nieuw kosmisch superheldenteam. Deze kreeg nog een sequel met ANNIHILATORS: EARTHFALL (2011). De back-up-verhalen van Rocket Raccoon en Groot werden gebundeld in ROCKET RACCOON & GROOT COMPLETE COLLECTION.

GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 3 – MARVEL NOW! (2012-2015)

guardians2013

De moderne Guardians verschijnen uit het niets terug samen in AVENGERS ASSEMBLE (2012). Drax The Destroyer is terug onder de levenden en ook Star-Lord keert terug uit het Cancerverse. Iron Man vervoegt tijdelijk het team in een nieuw ruimteharnas. Een nieuwe reeks gaat van start die 27 delen en wat specials loopt.

 • GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 1: COSMIC AVENGERS (#0.1, 1-3, Infinite Comic)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 2: ANGELA (#4-10)
 • ALL-NEW X-MEN/GUARDIANS OF THE GALAXY: THE TRIAL OF JEAN GREY (GotG #11-13, All-New X-Men #22-24)

Tijdens volume 2: Angela vindt ook het INFINITY-event plaats, met grote rollen voor Thanos, de Avengers en andere grote kosmische personages. De rol van de Guardians of the Galaxy (op Iron Man na dan) is hierin echter vrij miniem. De Guardians spelen ook een rol in het event Original Sin (2014), Iron Man verlaat het team en Star-Lord en co worden vervoegd door Captain Marvel en Agent Venom. Soloreeksen rond Rocket Raccoon (later Groot) en Legendary Star-Lord gaan van start.

 • GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 3: GUARDIANS DISASSEMBLED (#14-17, Annual #1 FCBD 2014)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 4: ORIGINAL SIN (#18-23, Annual #1)
 • LEGENDARY STAR-LORD VOL.1: FACE IT, I RULE (#1-5)
 • LEGENDARY STAR-LORD VOL.2: RISE OF THE BLACK VORTEX (#6-10)
 • ROCKET RACCOON & GROOT VOL.0: BITE AND BARK (Rocket Raccoon #1-11, Groot #1-6, materiaal uit Guardians of the Galaxy: Tomorrow's Avengers, ook apart verzameld in ROCKET RACCOON VOL.1: CHASING TALE, VOL.2: STORYTELLER en GROOT VOL.1)

Met de vondst van het kosmische artefact de Black Vortex gaat er een nieuwe cross-over tussen Marvel's ruimtereeksen van start.

 • GUARDIANS OF THE GALAXY/X-MEN: THE BLACK VORTEX (Guardians of the Galaxy & X-Men: The Black Vortex Alpha #1, Guardians of the Galaxy v3 #24-25, Legendary Star-Lord #9-11, All-New X-Men #38-39, Guardians Team-Up #2, Nova #28, Cyclops #12, Captain Marvel #14, Guardians of the Galaxy & X-Men: The Black Vortex Omega #1)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY VOL.5: THROUGH THE LOOKING GLASS (#24-27, Annual #1)

In de reeks Guardians of the Galaxy Team-Up houdt het team steeds met andere Marvel-personages een team-up, volledig gebundeld in GUARDIANS TEAM-UP VOL.1: GUARDIANS ASSEMBLE en VOL.2: UNIKELY STORY.

Tegelijk gaat er een nieuwe reeks rond de oorspronkelijke Guardians of the Galaxy van start. GUARDIANS 3000 speelt zich opnieuw af in de 31ste eeuw.

 • GUARDIANS 3000 VOL.1: TIME AFTER TIME (#1-6)

Een cross-over tussen het hedendaagse Guardians of the Galaxy-team, de Guardians 3000 en een ander team genaamd Guardians 1000 vindt plaats in GUARDIANS OF INFINITY en de zijverhalen in TALES OF THE COSMOS.

Tijdens de SECRET WARS (2015) komt het Marvel-universum aan zijn einde en verschillende Guardians of the Galaxy leggen het loodje. Star-Lord overleeft echter en speelt een grote rol in het nieuwgevormde Battleworld – waar de miniseries GUARDIANS OF KNOWHERE en STAR-LORD & KITTY PRYDE zich afspelen. De oorspronkelijke Guardians spelen een rol in een nieuwe vertelling van de KORVAC SAGA.

GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 4 – ALL-NEW, ALL-DIFFERENT MARVEL (2015-2017)

Een vierde volume van de Guardians of the Galaxy-reeks gaat van start in 2015, na de wedergeboorte van het Marvel-universum na SECRET WARS. De serie loopt 19 delen tot 2017 en ziet een nieuw team onder leiding van Rocket Raccoon, later Star-Lord's verloofde Kitty Pryde, nadat Star-Lord keizer van Spartax is geworden. Het team wordt vervoegd door Ben Grimm/The Thing.

 • GUARDIANS OF THE GALAXY – NEW GUARD VOL.1 – EMPEROR QUILL (#1-5)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY – NEW GUARD VOL.2 – WANTED (#6-11)

Het team speelt een bijrol in het event CIVIL WAR II (2016), waarin hun ruimteschip wordt vernietigd en ze tijdelijk gestrand zijn op Aarde.

 • GUARDIANS OF THE GALAXY – NEW GUARD VOL.3 – CIVIL WAR II (#11-14)
 • GUARDIANS OF THE GALAXY – NEW GUARD VOL.4 – GROUNDED (#15-19)

Een aparte miniserie vindt plaats in GUARDIANS OF THE GALAXY: MOTHER ENTROPY (#1-5). Gedurende deze periode krijgt ook de oorsprong van Star-Lord een heruitvinding in een nieuw volume van Legendary Star-Lord en krijgen Drax The Destroyer en Gamora hun eigen soloreeksen. Ook Rocket Raccoon en Groot zijn even terug samen te zien in één reeks, waarna Rocket weer solo gaat.

 • LEGENDARY STAR-LORD VOL.3: FIRST FLIGHT (#1-5)
 • LEGENDARY STAR-LORD VOL.4: OUT OF ORBIT (#6-8)
 • DRAX THE DESTROYER VOL.1: THE GALAXY'S BEST DETECTIVE (#1-5)
 • DRAX THE DESTROYER VOL.2: THE CHILDREN'S CRUSADE (#6-11)
 • GAMORA VOL.1: MOMENTO MORI (#1-5)
 • ROCKET RACCOON & GROOT VOL.1: TRICKS OF THE TRADE (#1-6)
 • ROCKET RACCOON & GROOT VOL.2: CIVIL WAR II (#7-10)

​De Grounded-verhaallijn is tevens ook het startpunt voor nieuwe reeksen rond Star-Lord en Rocket Raccoon:

 • STAR-LORD VOL.1: GROUNDED (#1-6)
 • ROCKET RACCOON VOL.1: GROUNDED (#1-6)

(ALL-NEW) GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 5 – MARVEL NOW! (2017-nu)

Een vijfde volume van de Guardians-reeks start in 2017, onder de All-New Guardians of the Galaxy-titel. Het team trekt na hun korte ballingschap op Aarde terug de ruimte in en er gaat ook een nieuwe reeks van start rond Rocket Raccoon, simpelweg getiteld Rocket, en Groot, getiteld I Am Groot. De soloreeks rond Star-Lord blijft ook gewoon verdergaan…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


4 Comments


 1. avatar
   
  Donnie Darko

  Ik heb alles vanaf Annihilation tot aan de Marvel Now incarnatie (die ik ook nog in huis haal eens dat wat goedkoper is). Beste wat Marvel ooit heeft uitgebracht (ik overdrijf niet). Die guardians-reeks door DnA is ongelooflijk goed.
  • avatar
    
   Ctulu

   Is dat nu echt zo’n sterk materiaal? Hum, …. ook maar ééns toevoegen aan mijn need-to-read lijstje.
   • avatar
     
    Donnie Darko

    Hou er wel rekening mee dat alles vanaf Annihilation (2006) tem annihilators redelijk sterk aan elkaar hangt. Best bij het begin starten dus. Vooral de Guardians of the galaxy reeks is in zijn geheel moeilijk te lezen zonder War/realm of kings. Erg is dat niet, want die twee events zijn ongelooflijk goed en je hebt maar 3 bundels nodig (Road to War of Kings, War of Kings en Realm of Kings).
 2. avatar
   

  Inderdaad, sommige van de beste Marvel comics van de laatste jaren. Annihilation, Conquest, War of Kings, Realm of Kings, Thanos Imperative, allemaal classics! Ik mis bij de huidige serie alleen characters als Cosmo, Bug, Mantis, Phyla en Major Victory…

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.