Random Article


START TO READ: The Flash

 


3
Posted 19/12/2013 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag trekken we onze loopschoenen aan met THE FLASH – de snelste man ter wereld – en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor de scharlaken snelheidsduivel van DC Comics op een rij.

flash-logo

 • dctheflash1Echte naam: Bartholomew Henry “Barry” Allen
 • Eerste verschijning: Showcase #4 (1956)
 • Uitvalsbasis: Central City en Keystone City, Verenigde Staten
 • Beroep: Forensisch wetenschapper/analist bij het politiekorps van Central City, fervent telaatkomer en verspreider van Flash-Facts
 • Capaciteiten: Supersnelheid vanwege connectie tot de Speed Force, staat hem ook toe snelheid te verlenen/stelen, doorheen de tijd te reizen en de dichtheid van zijn lichaamsmoleculen te controleren
 • Teams: Justice League of America, Justice League, Justice League International, Justice League America, Justice League Task Force, Justice League Elite, The Flash Family
 • Belangrijkste relaties: Iris West-Allen (liefdesinteresse/vrouw), Wally West aka Kid Flash/The Flash (aangetrouwde neef/sidekick/opvolger), Jay Garrick aka The Flash (jeugdheld/voorganger/mentor), Bart Allen aka Impulse/Kid Flash (kleinzoon/sidekick/tijdelijke opvolger), Hal Jordan aka Green Lantern (beste vriend/teamgenoot), Superman (teamgenoot/frequente racepartner), Don en Dawn Allen aka de Tornado Twins (kinderen), Jenni Ognats aka XS (kleindochter), Max Mercury (partner), Johnny Quick (partner), Jesse Chambers aka Liberty Belle (partner), Fiona Webb (ex-verloofde), Patty Spivot (collegae/liefdesinteresse), Linda Park-West (vriendin/vrouw van Wally West), Jai & Iris West (kinderen van Wally West)
 • Belangrijkste vijanden: Eobard Thawne aka Professor Zoom/Reverse-Flash, Gorilla Grodd, Abra Kadabra, Black Flash, Hunter Zolomon/Zoom, Cobalt Blue, Savitar, Kobra, Inertia, Daniel West aka Reverse-Flash, Central City Rogues: Captain Cold, Mirror Master, Heat Wave, Captain Boomerang, Weather Wizard, Pied Piper, Trickster, The Top/Turbine

flashbarrytransformationBarry Allen is een forensisch wetenschapper bij de politiemacht van Central City. Wanneer hij in zijn labo wordt geraakt door een bliksemschicht en hierbij eveneens een gezonde dosis chemicaliën over zich heen krijgt, ontdekt Barry – een fervent telaatkomer – dat hij zich kan voortbewegen aan buitengewone snelheden. Geïnspireerd door zijn jeugdheld, Jay Garrick, ontwikkelt hij een speciaal pak en volgt hij hem op als The Flash: superheld, snelste man ter wereld en één van de oprichters van de Justice League. Het zou hem er echter niet van weerhouden om als Barry Allen nog steeds overal te laat te komen…

Barry is één van de meest menselijke en – vanwege zijn beroep als flik – meest rechtvaardige en “brave” superhelden in het DC-universum. Ondanks zijn fantastische gaven en ervaringen, is hij altijd een vrij gewone jongen gebleven vergeleken met de meeste van zijn collega’s. Hij heeft een vrij stabiel (gezins)leven en kan vanwege zijn aaibare persoonlijkheid goed om met al zijn superheldencollega’s. Later werden Barry’s krachten verklaard vanwege zijn connectie (en aanmaak van) de Speed Force, de ultieme energiebron van alle Flashes en speedsters uit de immer uitbreidende Flash Family. Er werd in de 21ste eeuw ook een meer tragisch element aan Barry’s oorsprong toegeschreven: zo werd zijn vader (valselijk) beschuldigd van de moord op zijn moeder, Nora Allen, en werd dit de enige zaak die hij nog niet kon oplossen…

Bij de comicbookgeschiedenis van The Flash is het belangrijk om te weten dat hij één van DC’s belangrijkste legacy-superhelden is. Dit betekent dat de naam “The Flash” gedragen werd door verschillende opeenvolgende personages die elk op hun beurt de hoofdrol speelden in de verscheidene The Flash-reeksen en uiteindelijk een hechte “familie” vormen. Deze zijn:

 • Jay Garrick. Debuteerde in 1940 als de allereerste Flash in Flash Comics, beleefde ook avonturen in All-Flash en All-Star Comics.
 • Barry Allen. Debuteerde midden jaren 50 als de tweede Flash in de Showcase-reeks. Het in 1949 stopgezette Flash Comics werd The Flash (volume 1) met Barry in de hoofdrol (1959-1985). Barry zou later ook de hoofdrol spelen in The Flash (volume 3) uit 2010-11 en het huidige vierde volume van de reeks.
 • Wally West, de aangetrouwde neef en (als Kid Flash) voormalige sidekick van Barry Allen. Debuteerde in 1959 als Kid Flash en werd midden jaren 80 de derde Flash na de tijdelijke dood van Barry in Crisis on Infinite Earths. Wally speelde de hoofdrol in The Flash (volume 2) van 1987-2009.
 • Bart Allen, de kleinzoon van Barry Allen. Staat vooral bekend als de jonge Impulse/Kid Flash, maar werd tijdelijk de vierde Flash in The Flash: The Fastest Man Alive (2006-07).

4flashes

 

Barry Allen is de belangrijkste van alle Flashes gebleken, maar was dus niet de eerste (of laatste drager) van de naam. Iedere Flash speelt naast zijn soloserie doorgaans een zeer belangrijke rol in de verschillende Justice League-, Justice Society– en Teen Titans-reeksen en in alle grote DC-events (voornamelijk deze met het woord “Crisis” in de titel). Ook ontwikkelen de snelheidsduivels steeds een belangrijke vriendschap met hun Green Lantern-collega’s en racen ze meermaals tegen SupermanBuiten de comics verschenen de vier Flashes in verschillende DC-animatieseries, animatiefilms en videogames. Bart Allen en Jay Garrick waren te zien in Smallville en Barry Allen verkreeg begin jaren 90 een korte live-action tv-serie (simpelweg getiteld The Flash). Barry maakte ook een tv-comeback in Arrow en hieruit startte een nieuwe The Flash tv-serie. In het DC-filmuniversum maakte een live-action versie van The Flash in 2016 zijn debuut in Batman V Superman: Dawn of Justice en Suicide Squad, alvorens een grotere rol te krijgen in Justice League en een The Flash-solofilm. Momenteel schittert de Scarlet Speedster in de comics The Flash, Justice League en Titans.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare The Flash-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de solo-avonturen van Barry Allen en Wally West, de belangrijkste en aldus meest verzamelde dragers van de titel.

THE LIFE STORY OF THE FLASH, BY IRIS ALLEN

 • flashlifestoryJaar: 1997
 • Schrijvers: Mark Waid, Brian Augustyn
 • Artiesten: Gil Kane, Joe Staton, Tom Palmer

Na de heroïsche dood van Barry Allen in Crisis on Infinite Earths, schrijft zijn vrouw Iris West-Allen een boek. The Life Story of the Flash, zogezegd een echt boek in het DC-universum, bevat het ganse levensverhaal van Barry Allen – de grootste Flash aller tijden. Van zijn fascinatie voor Jay Garrick, tot zijn transformatie tot superheld en gevechten met zijn vele vijanden, zijn liefde voor Iris, triomfen, tragedies en natuurlijk de legende die hij achterliet. Deels comic, deels proza, deels geschiedenisles is The Life Story of the Flash een ideale primer om de historiek van The Flash en zijn wereld te leren kennen.

FLASH & GREEN LANTERN: THE BRAVE AND THE BOLD

 • Jaar: 1999-2000
  flashgreenlanternbravebold

  Buy1

 • Schrijvers: Mark Waid en Tom Peyer
 • Artiesten: Barry Kitson en Tom Grindberg
 • Verzamelt: The Flash & Green Lantern: The Brave and the Bold #1-6

Vermits Barry Allen gedurende de ganse jaren jaren 80 en 90 dood/vermist was, blijven zijn optredens in de comics uit die tijd beperkt. Tenzij natuurlijk in flashbacks. Deze Flash & Green Lantern is er zo één, waarin de diepe vriendschapsband tussen Barry Allen en Hal Jordan, de eerste aardbewoner die lid werd van het Green Lantern Corps, uit de doeken wordt gedaan. De reeks speelt zich in verschillende tijdperken af en levert een oerdegelijke schets op van de persoonlijkheden van Barry (en Hal) doorheen de jaren.

 • Zie ook JLA: YEAR ONE (1998), eveneens geschreven door Mark Waid met tekeningen van Barry Kitson. Hierin wordt de oorsprong van de Justice League of America in een modern jasje gestoken met uiteraard een zeer grote rol voor Barry Allen/The Flash (alsook Hal Jordan/Green Lantern). Team-ups tussen voorgangers Jay Garrick/Alan Scott en opvolgers Wally West/Kyle Rayner vinden plaats in DC COMICS PRESENTS: THE FLASH/GREEN LANTERN – FASTER FRIENDS (2007).

BORN TO RUN

 • Flash-Born-To-RunJaar: 1992
 • Schrijver: Mark Waid
 • Artiest: Greg LaRocque
 • Verzamelt: The Flash (v2) #62-65, Speed Force #1, The Flash 80-Page Giant #1

Wat de Year One-verhalen zijn voor verschillende DC-helden, is Born to Run voor Wally West, de ex-sidekick en uiteindelijke opvolger van Barry Allen als de snelste man ter wereld. De klassieke oorsprong van Wally West aka de eerste Kid Flash en derde Flash, maar dan in een nieuw jasje gestoken. Het ideale startpunt voor de avonturen van deze Flash te beginnen volgen en tevens het begin van de jarenlange, definiërende run van schrijver Mark Waid op de reeks.

 • Verhaal gaat verder in: THE FLASH: THE RETURN OF BARRY ALLEN (1993), één van de klassieke Wally West-verhaallijnen waarin Barry Allen schijnbaar terugkeert uit de dood maar helemaal niet is wie hij lijkt te zijn. Zie ook: TEEN TITANS: YEAR ONE (2008) voor het debuut van Wally West/Kid Flash als Teen Titan en zijn uiteindelijke vriendschap met Robin/Nightwing…

TERMINAL VELOCITY

 • FLASH_TERMINAL_VELOCITY_TPJaar: 1994-95
 • Schrijver: Mark Waid
 • Artiest: Salvador Larroca, Carlos Pacheco, e.a.
 • Verzamelt: The Flash (v2) #0, 95-100

In de Terminal Velocity-verhaallijn is er voor het eerst sprake van de Speed Force, de interdimensionele energie waaruit alle speedsters hun krachten putten. Ook is het een soort hemel voor de Flashes. Het concept zou later nog in verschillende vormen opduiken, maar dit is het verhaal waar Wally voor het eerst letterlijk in de Speed Force rent en ontdekt waar zijn krachten nu echt vandaan komen. Het levert tevens een belangrijk nieuw startpunt voor de reeks op.

 • Verhaal gaat verder in: THE FLASH: DEAD HEAT (1995-96), waar de nieuwe superschurk Savitar de controle over de Speed Force overneemt, en THE FLASH: RACE AGAINST TIME (1996) waar Wally in de 64ste eeuw gevangen geraakt en terug naar zijn eigen tijd moet zien te keren. Zie ook het aan TERMINAL VELOCITY voorafgaande en inleidende THE FLASH: RECKLESS YOUTH (1994), de eerste verschijning van Bart Allen aka Impulse – de kleinzoon van Barry Allen uit de toekomst en uiteindelijk Wally’s nieuwe sidekick. 

EMERGENCY STOP/THE HUMAN RACE

 • Flash_emergencystopJaar: 1997-98
 • Schrijvers: Grant Morrison en Mark Millar
 • Artiesten: Paul Ryan, Ron Wagner, e.a.
 • Verzamelt: The Flash (v2) #130-135 (Emergency Stop) en 136-141 (The Human Race)

Voor de verhalen in deze twee bundelingen nam vaste The Flash-schrijver Mark Waid een tijdelijke pauze en liet hij de reeks over aan Grant Morrison (JLA) en Mark Millar (Kick-Ass). We zien hierin o.a. hoe Wally de stad beschermt nadat ie in een rolstoel belandt, deelnemen aan een kosmische race om het lot van de planeet, in conflict treedt met de Black Flash, een huwelijksaanzoek doet aan zijn vriendin Linda Park en een dag in het leven van Jay Garrick.

 • Verhaal gaat verder in: The Flash (v2) #142-163, waar Mark Waid en Brian Augustyn terugkeren als schrijvers. Op de collecties hierboven vermeldt na, werd hun run voorlopig nog niet in zijn geheel verzameld.

THE FLASH BY GEOFF JOHNS OMNIBUS VOL. 1-3

 • Jaar: 2000-2005
  FLASH_Omnibus

  Buy1

 • Schrijver: Geoff Johns
 • Artiesten: Scott Kolins, Ethan Van Sciver, e.a.
 • Verzamelt: The Flash (v2) #164-176, 177-200, 201-225, 1/2 + Iron Heights, Secret Files #3, Our Worlds at War, DC 1st-specials en Wonder Woman (v2) #214
 • Verzamelt de eerdere bundelingen: Wonderland, Blood Will Run, Rogues, Crossfire, Blitz, Ignition, The Secret of Barry Allen en Rogue War

Schrijver Geoff Johns zou later zowel Barry Allen als Hal Jordan terugbrengen uit de dood, maar hij begon zijn carrière als de belangrijkste The Flash-schrijver van de 21ste eeuw met Wally West. Zijn hele run werd verzamelt in drie omnibussen, waarin hij niet alleen Wally West herdefinieerde, maar ook vele Rogues (de gezamenlijke vijanden van de Flash) en het debuut bracht van Hunter Zolomon – de nieuwste Zoom/Reverse-Flash. Verder wordt de geheime identiteit van The Flash onthuld en geraakt zijn vrouw Linda Park zwanger van een tweeling. De run wordt beëindigd met een heuse oorlog tussen de oude en nieuwe Rogues in Keystone City, met Wally West er middenin…

 • Verhaal gaat verder in: The Flash (v2) #226-230 en 231-247 onder een hoop andere schrijvers. Bart Allen wordt tijdelijk de vierde Flash in THE FLASH: THE FASTEST MAN ALIVE (2006-07) VOLUME 1 (LIGHTNING IN A BOTTLE) en 2 (FULL THROTTLE). Van The Flash (v2) werd hierna enkel nog THE FLASH: THE WILD WESTS (2007-08) verzameld, waarin Wally samen avonturen beleeft met zijn snelgroeiende kinderen Jai en Iris.

THE FLASH: REBIRTH

 • Jaar: 2009-10
  Flash-Rebirth-TBP-Cover

  Buy1

 • Schrijver: Geoff Johns
 • Artiest: Ethan Van Sciver
 • Verzamelt: The Flash Rebirth #1-6

Na zijn terugkeer uit de dood/Speed Force in Final Crisis (2008-09), probeert Barry Allen zijn oude leven terug op te pikken. Geoff Johns en Ethan Van Sciver bieden hier, net zoals ze enkele jaren eerder in Green Lantern: Rebirth deden, het nieuwe begin voor de grootste Flash aller tijden. Bevat heel wat geschiedenis, dubbele bodems, leuke knipogen naar de voorgaande The Flash-verhalen en optredens van de ganse Flash Family en Justice League, maar is onontbeerlijk als instappunt voor de nieuwe avonturen van Barry Allen.

 • Verhaal gaat verder in BLACKEST NIGHT (2009-10) en de miniserie Blackest Night: The Flash (2010) – gebundeld in BLACKEST NIGHT: BLACK LANTERN CORPS VOLUME 2.

THE DASTARDLY DEATH OF THE ROGUES

 • Jaar: 2010
  Flash Dastardly Death of Rogues

  Buy1

 • Schrijver: Geoff Johns
 • Artiest: Francis Manapul
 • Verzamelt: The Flash (v3) #1-7, The Flash Secret Files 2010

De tijd van Wally West als hoofdrolspeler uit de The Flash-reeks is voorbij, want Barry Allen start een nieuwe volume van de serie. Opnieuw is hij forensisch specialist bij de politie van Central City en de snelste man ter wereld. Veel tijd om stil te staan is er niet, want hij wordt meteen bezocht door een toekomstige politiemacht dewelke hem beschuldigen van een toekomstige moord op één van zijn vijanden. Supersnelle actie, moordonderzoeken en tijdreizen – dat is de moderne Flash in een notendop. Het beste instappunt voor de lezers die de geschiedenisles van Rebirth willen overslaan.

 • Verhaal gaat verder in THE FLASH VOLUME 2: ROAD TO FLASHPOINT (2011), de laatste bundeling van deze reeks en de aanloop naar het FLASHPOINT-event dat het DC-universum op zijn kop zal zetten.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor The Flash is dat momenteel vrij gemakkelijk. Het DC-universum werd namelijk van een grootschalige relaunch voorzien in september 2011. Alle voorgaande verhaallijnen doen er eigenlijk niet meer toe, want onder de New 52-noemer kregen zowat alle DC-reeksen een nieuwe nummer #1 en een fris begin.

FLASHPOINT

 • Jaar: 2011
  flashpoint

  Buy1

 • Schrijver: Geoff Johns
 • Artiest: Andy Kubert
 • Verzamelt: Flashpoint #1-5

De overgang van het oude DC-universum naar de New 52 vond plaats in het event Flashpoint, eveneens een soort Crisis“-verhaallijn, waar de Flash deze keer de absolute hoofdrol in speelde. In een poging om de moord op zijn moeder door de Reverse-Flash tegen te houden, reist Barry naar het verleden. Zijn “heldendaad” heeft echter onvoorziene gevolgen. Barry redt zijn moeder, maar wordt wakker in een DC-universum dat er geheel anders uitziet. Samen met een nieuwe, gewelddadige versie van Batman moet Barry de tijdlijn herstellen voor het te laat is… Werd geadapteerd in de animatiefilm Justice League: The Flashpoint Paradox (2013).

 • Zie ook WORLD OF FLASHPOINT FEATURING THE FLASH, waarin we zien hoe het zijn voormalige vijanden en sidekicks vergaat in de wereld van Flashpoint.

THE FLASH VOLUME 1: MOVE FORWARD (NEW 52)

 • Jaar: 2011-12
  dctheflash1

  Buy1

 • Schrijvers: Brian Buccellato, Francis Manapul
 • Artiest: Francis Manapul
 • Verzamelt: The Flash (v4) #1-8

Een nieuwe wereld, een nieuw begin voor Barry Allen – opnieuw een forensisch specialist in Central City en de enige echte Flash in het DC-universum. Geen Iris West, maar collegae Patty Spivot is hier de potentiële liefdesinteresse. Wally West en Jay Garrick vallen nergens te bespeuren en Barry’s relatie met Bart Allen/Kid Flash lijkt helemaal omgegooid. Dit eerste volume in de New 52 biedt nieuwe dreigingen, nieuwe vijanden en nieuwe manieren voor The Flash om zijn supersnelheid te gebruiken – dewelke meesterlijk worden getoond op de pagina… Een ideaal instappunt voor nieuwe lezers voor één van de beste New 52-reeksen.

 • Verhaal gaat verder in THE FLASH VOLUME 2: ROGUES REVOLUTION, VOL. 3: GORILLA CITY, VOL.4: REVERSE, VOL.5: HISTORY LESSONS, VOL.6: OUT OF TIME, VOL.7: SAVAGE WORLD, VOL.8: ZOOM en VOL.9: FULL STOP waarin de vele vijanden en leefwereld van The Flash een New 52 make-over krijgen…

starttoreadtips

Ben je nog niet zeker welke versie van het personage je ligt? Dan kunnen deze “greatest hits/best of“-compilaties misschien uitsluitsel bieden. Deze bundelingen bevatten geen lange saga’s, maar eerder korte, op zichzelf staande verhalen uit alle tijdperken.

THE FLASH: THE GREATEST STORIES EVER TOLD

 • Flash-Greatest Stories Ever ToldJaar: 1947-1994
 • Schrijvers: John Broome, Gardner Fox, Cary Bates, Robert Kanigher, Mark Waid, e.a.
 • Artiesten: Carmine Infantino, Ross Andru, Mike Wieringo, e.a.
 • Verzamelt: Flash Comics #86, 104, The Flash (v1) #123, 155, 165, 179, DC Special Series #11 en The Flash (v2) #91  

Deze compilatie aan The Flash-verhalen zet Jay Garrick, Wally West en voornamelijk Barry Allen in de spotlight. O.a. de eerste verschijningen van de Rival Flash en de Rogues,The Flash of Two Worlds en het memorabele huwelijk van Barry en Iris worden verzameld. Ook het avontuur waarin Barry voor het eerst naar onze “echte” wereld, Earth-Prime, reist en DC-redacteur Julius Schwartz ontmoet, mocht niet ontbreken…

 • Zie ook THE FLASH VS THE ROGUES (met de eerste verschijningen van de verschillende Rogues-leden uit de jaren 50 en 60), SUPERMAN VS THE FLASH (met enkele van de meest memorabele races rond de wereld tussen The Flash en de man van staal), DC COMICS PRESENTS: THE FLASH #1 met enkele tijdreisverhalen en het eerste optreden van de Reverse-Flash en DC COMICS CLASSICS LIBRARY: THE FLASH OF TWO WORLDS, een verzameling van de interdimensionele Earth-1/Earth 2 team-ups tussen Barry Allen en Jay Garrick.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van The Flash-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

The Flash HC/TPB Reading Order

FLASH COMICS (1940-1949)

flash-goldenage

Met Jay Garrick als de allereerste Golden Age Flash. Flash Comics liep 104 delen van 1940 tot 1949, de spin-off All-Flash telde er 34 van 1941-1947. De beginjaren werden gebundeld in DC ARCHIVES-hardcovers. Later werd duidelijk dat deze vroege avonturen van Jay plaatsvonden in Keystone City op de parallelle wereld Earth-2, terwijl zijn opvolger Barry Allen thuishoort in Central City op Earth-1.

 • THE GOLDEN AGE FLASH ARCHIVES VOLUME 1 (Flash Comics #1-17)
 • THE GOLDEN AGE FLASH ARCHIVES VOLUME 2 (Flash Comics #18-24, All-Flash Comics #1-2)

Jay Garrick verscheen hierna voornamelijk met de JUSTICE SOCIETY OF AMERICA in All-Star Comics en de verschillende JSA-reeksen. Hij werd meermaals opgevoerd als gast en mentor in alle The Flash-series.

THE FLASH VOLUME 1 (1959-1985)

flash-silverage

Barry Allen wordt de nieuwe Flash in Central City op Earth-1 en zijn debuut start de Silver Age of Comic Books. De reeks Flash Comics wordt The Flash en de oude nummering wordt gewoon verder gezet. Barry neemt de serie over vanaf The Flash #105 (1959) tot het laatste deel: The Flash #350 (1985). Wally West wordt in The Flash #110 (1959) de eerste Kid Flash. De serie wordt gebundeld in het goedkopere, maar zwart-witte SHOWCASE PRESENTS: THE FLASH (softcover), het duurdere, maar ingekleurde DC ARCHIVES: THE FLASH (hardcover) en THE FLASH CHRONICLES (goedkoper, ingekleurd en in softcover, maar minder delen per volume).

 • THE FLASH CHRONICLES VOL.1 (Showcase #4,8,13-14, The Flash #105-106)
 • THE FLASH CHRONICLES VOL.2 (#107-112)
 • THE FLASH CHRONICLES VOL.3 (#113-118)
 • THE FLASH CHRONICLES VOL.4 (#119-124)

Barry Allen leeft op Earth-1, Jay Garrick leeft op Earth-2. Beide Flashes reisden regelmatig naar elkaars wereld. Hun team-ups werden gebundeld in:

 • DC COMICS CLASSICS LIBRARY: THE FLASH OF TWO WORLDS (#123, 129, 137, 173)

Nadat de Reverse-Flash Barry’s vrouw Iris West-Allen doodde in The Flash #275 (1979) en later hetzelfde dreigde te doen met Barry’s nieuwe verloofde Fiona Webb, had dit een gebroken nek voor de schurk tot gevolg. Er vond een langdurig proces plaats, dewelke de allerlaatste verhaallijnen van The Flash volume 1 in beslag nam vooraleer Barry werd herenigd met zijn verrezen ware liefde, Iris…

 • SHOWCASE PRESENTS: THE TRIAL OF THE FLASH (#323-327, 329-336, 340-350 – enkel in zwart-wit)

Barry Allen en zijn vrouw Iris West-Allen leven gedurende een maand “lang en gelukkig” in de 31ste eeuw. Tot Barry moet terugkeren in CRISIS ON INFINITE EARTHS (1985-86). Hij offert zich hier schijnbaar op om de wereld te redden van de Anti-Monitor en wordt door iedereen dood geacht, maar verschijnt nog wel regelmatig in een flashback. Wally West wordt de nieuwe Flash en Iris West-Allen schrijft een boek over haar man, dat wordt uitgegeven als:

 • THE LIFE STORY OF THE FLASH

THE FLASH VOLUME 2 (1987-2009) en THE FLASH: THE FASTEST MAN ALIVE (2006-2007)

flash-wallywest

Wally West is de eerste sidekick die de rol van zijn mentor overneemt en wordt de derde Flash in Keystone City. Het tweede volume van de reeks telt 247 delen en enkele specials/one-shots. Het merendeel van de reeks werd geschreven door William Messner-Loebs en later Mark Waid en Brian Augustyn, maar slechts enkele verhaallijnen werden verzameld. In tegenstelling tot de situaties vele andere DC-helden, veegde CRISIS ON INFINITE EARTHS het voorgaande The Flash-volume met Barry Allen niet van de kaart. Het grote verschil is dat Earth-1 en Earth-2 nu werden samengevoegd in één wereld.

 • BORN TO RUN (#62-65, Speed Force #1)
 • THE RETURN OF BARRY ALLEN (#74-79)

Wally speelt een belangrijke rol in IMPULSE: RECKLESS YOUTH (The Flash #92-94, Impulse #1-6) – het debuut van Bart Allen – en geraakt even in de tijd verloren in ZERO HOUR: CRISIS IN TIME (1994). Hij keert spoedig terug in de TERMINAL VELOCITY-verhaallijn waarin het concept van de Speed Force wordt uitgelegd:

 • TERMINAL VELOCITY (#0, 95-100)
 • DEAD HEAT (#108-111)
 • RACE AGAINST TIME (#112-118)
 • EMERGENCY STOP (#130-135)
 • THE HUMAN RACE (#136-141, Secret Origins #50)

Schrijver Geoff Johns neemt de reeks over vanaf deel #164. Zijn gehele run (tot deel # 225) werden zowel in verschillende trade paperbacks als in drie omnibussen gebundeld.

 • THE FLASH BY GEOFF JOHNS OMNIBUS VOL. 1 (#164-176, The Flash: Our Worlds at War #1, Iron Heights #1 en Secret Files #3 – oftewel de bundelingen Wonderland en Blood Will Run)
 • THE FLASH BY GEOFF JOHNS OMNIBUS VOL. 2 (#177-200, DC 1st: Superman/Flash #1 – oftewel de bundelingen Rogues, Crossfire en Blitz)
 • THE FLASH BY GEOFF JOHNS OMNIBUS VOL.3 (#201-225, Wonder Woman v2 #214 – oftewel de bundelingen Ignition, The Secret of Barry Allen en Rogue War)

Wally verschijnt ook in de bundeling THE FLASH PRESENTS: MERCURY FALLING (2000), maar het draait hier eigenlijk om een verhaallijn uit de Impulse-reeks met Bart Allen – ondanks de titel van de verzamelde editie. Zowel Wally West als Barry Allen (via flashbacks) spelen belangrijke rollen in IDENTITY CRISIS (2004) en de THE SECRET OF BARRY ALLEN-verhaallijn speelt hier rechtstreeks op in. Daarna vinden INFINITE CRISIS en One Year Later (2005-06) plaats. Wally offert zich schijnbaar op en reist naar een alternatieve realiteit, ditmaal met zijn vrouw Linda Park-West en hun twee kinderen Iris en Jai West.

flash-bart

Wally leent zijn snelheid aan Bart Allen/Kid Flash en deze wordt als volwassen man de nieuwe Flash in de 13-delige serie THE FLASH: THE FASTEST MAN ALIVE (2006-07). Deze reeks valt tussen The Flash (volume 2) #230 en 231 en werd volledig verzameld.

 • LIGHTNING IN A BOTTLE (#1-6)
 • FULL THROTTLE (#7-13)

Bart Allen/The Flash wordt gedood op dezelfde moment dat Wally en zijn gezin worden teruggebracht naar het DC-universum in JUSTICE LEAGUE OF AMERICA VOL.2: THE LIGHTNING SAGA (2007). Wally wordt opnieuw The Flash en zijn avonturen met de kinderen gaan nog even verder in All Flash #1 en The Flash (volume 2) #231-247, waarvan de laatste tien delen ongebundeld blijven.

 • THE WILD WESTS (#231-237)

De fall-out van de moord op Bart Allen vindt plaats in FINAL CRISIS: ROGUES’ REVENGE (2008) en Bart keert uiteindelijk terug als tiener in FINAL CRISIS: LEGION OF 3 WORLDS (2008-09).

REBIRTH, THE FLASH VOLUME 3 en FLASHPOINT (2008-2011)

flash-rebirth

Barry Allen keert, na een afwezigheid van meer dan 20 jaar, terug uit de dood/Speed Force in DC Universe #0 (2008) en FINAL CRISIS (2008-09) en redt mee de wereld van Darkseid. In THE FLASH: REBIRTH pikt hij zijn oude leven weer op en een nieuw volume van The Flash-reeks is het gevolg. Barry Allen, Wally West en Jay Garrick dragen de naam “The Flash” en patrouilleren zowel Central City als Keystone City. Barry speelt tevens een belangrijke rol in BLACKEST NIGHT (2009-10) en de miniserie Blackest Night: The Flash (2010) – opgenomen in BLACKEST NIGHT: BLACK LANTERN CORPS VOLUME 2.

 • THE FLASH: REBIRTH (The Flash: Rebirth #1-6)
 • THE FLASH: THE DASTARDLY DEATH OF THE ROGUES (#1-7, Secret Files 2010)
 • THE FLASH: ROAD TO FLASHPOINT (#8-12)

Barry reist terug in de tijd en ligt hiermee per ongeluk aan de basis van de FLASHPOINT-realiteit, een dystopische wereld die hij ook opnieuw dient te herstellen.

 • FLASHPOINT (Flashpoint #1-5)
 • FLASHPOINT FEATURING THE FLASH (Flashpoint: Grodd of War #1, Citizen Cold #1-3, Reverse-Flash #1, Kid Flash Lost #1-3, Legion of Doom #1-3 – bundeling van de verhalen rond de Flashpoint-versies van The Flash’s vijanden en sidekicks)

THE FLASH VOLUME 4 – NEW 52 (2011-2016)

flash-new52

Barry Allen herstelt de realiteit na FLASHPOINT (2011), maar er wordt wel een einde aan de vorige versie van het DC-universum gemaakt. Een geheel nieuwe New 52-continuïteit is het gevolg met Barry als de enige echte Flash.

 • THE FLASH VOL. 1: MOVE FORWARD (#1-8)
 • THE FLASH VOL. 2: ROGUES REVOLUTION (#0, 9-12, Annual #1)
 • THE FLASH VOL.3: GORILLA WARFARE (#13-19)
 • THE FLASH VOL.4: REVERSE (#20-25, 23.3: Reverse Flash)
 • THE FLASH VOL.5: HISTORY LESSONS (#26-27, Annual #2)
 • THE FLASH VOL.6: OUT OF TIME (#30-35, Annual #3, Futures End #1)
 • THE FLASH VOL.7: SAVAGE WORLD (#36-40, Secret Origins)
 • THE FLASH VOL.8: ZOOM (#41-46)
 • THE FLASH VOL.9: FULL STOP (#47-52)

In de New 52 verschijnt Bart Allen als Kid Flash in TEEN TITANS, terwijl een jongere Jay Garrick de Flash wordt van EARTH-2. Een nieuwe Wally West maakte zijn debuut en kreeg een make-over als Afro-Amerikaan…

THE FLASH VOLUME 5 – DC REBIRTH (2016-nu)

barry-wally-reunion

In DC Universe Rebirth #1 keert de klassieke Wally West terug als een Flash en wordt hij herenigd met de New 52-versie van Barry Allen. Er werd tien jaar uit de levens van de DC-helden gestolen en Wally trekt op onderzoek uit in de nieuwe TITANS-serie, terwijl Barry de ster wordt van een vijfde volume van The Flash.

 • THE FLASH VOLUME 1: LIGHTNING STRIKES TWICE (#1-8, The Flash: DC Rebirth #1)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


3 Comments


 1. avatar
   
  CK3v1N

  Mooi uitgebreid artikel!! Keep up the good work!
 2. avatar
   
  Mirko di Wallenberg

  Eindelijk ‘ns een artikel waar je iets aan hebt! Heel praktisch en handig! Top! Doe zo verder! Ik kijk al uit naar de volgende delen!
 3. avatar
   

  Goh, die run van Mark Waid is echt wel een product van zijn tijd (90ies). Bij 2e lezen blijkt dat (wat mij betreft dan) amper op zijn benen staan.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.