Random Article


Review: Batman – Death of the Family

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar: ,
 
Inkter:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering: , , ,
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , , ,
 
Coverprijs: $24.99
 
Verzamelt: Batman (v2, New 52) #13-17
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een ranzige make-over van The Joker.

Op zijn slechtst


Helaas weet dit verhaal zich niet aan de schaduw van het verleden te ontworstelen.


The Joker komt langs en wil bloed zien. Hij houdt enkel van Batman. De kameraden en sidekicks van de Dark Knight moeten er dus aan in Death of the Family…

2
Posted 02/12/2013 by

 
Full Article
 
 

Heellooo Gotham’s Finest! Now stop me if you’ve heard this one..

Het eerste jaar van de relaunch van het DC-universum stond voor Batman vooral in het teken van de Court of Owls, het illustere gezelschap dat in het geheim aan de touwtjes trok in Gotham City. Maar na een jaar zijn ze verdreven en rijst de vraag: wat nu? Wie goed luistert hoort zachtjes vanuit een duister hoekje onheilspellend gelach weerklinken. Want als er een iemand onmisbaar is voor een Batmanserie dan is dat wel The Joker…

Scott Snyder (American Vampire, Severed) en Greg Capullo (Spawn) begonnen op hun tamtam te kloppen om wat hype te maken. Ze beloofden de lezer een vernieuwde Joker. Een Joker waarbij het je dun door de broek zou gaan lopen. Via zijn twitterkanaal gaf Capullo via wat schetsjes als weg hoe Mr. J eruit zou gaan zien. Origineel was het zeker, maar eng? Nog niet echt. De cover van deze hardcover geeft al weg in welke richting we de nieuwe Joker moeten gaan zoeken. Er zit een plastic hoes omheen waar het gezicht van de psychopathische clown op staat afgedrukt.  Wie de hoes wegneemt ziet het vleesloze gezicht van diezelfde villain en weet uiteindelijk voldoende…

Het verhaal begint in het hoofdbureau van Gotham City’s politie. Een doodnormale avond staat op punt te beginnen. Totdat de stroom uitvalt en de generator het overneemt. In de deurpost staat een gedaante en Gordon breekt het zweet uit wanneer ie hem ziet. The Joker maakt gebruik van de duisternis en keelt 19 agenten die zijn grap niet willen horen. Hij is terug en heeft zin om te spelen. Roep Batman!

death in the family 1

Na een korte aanvaring met Harley Quinn in een oude chemiefabriek weet Batman voldoende. The Joker is terug en wil zijn oude wandaden nog eens dunnetjes overdoen. Maar de krankzinnige criminele clown legt de lat hoog en maakt het meteen een stuk persoonlijker. Alfred Pennyworth, de trouwe butler van Bruce Wayne, wordt ontvoerd. Via de politieradio laat The Joker aan de Bat Family weten dat hij weet wie ze zijn en dat hij ze één voor één met een bezoekje zal vereren. Joker houdt enkel van Batman. Zijn familie is hem onwaardig…

death of the family joker

Snyder is bekend met de Batman-canon. De hele verhaallijn is doorspekt met verwijzingen naar klassieke Batman-comics, o.a. The Killing Joke en Arkham Asylum komen aan bod. Dat maakt het voor de oude DC-lezer misschien wat lastig om te bepalen in hoeverre de oude continuïteit nu eigenlijk is afgeschud. De schrijver probeert een psychologisch spel met de lezer te spelen. Daar slaagt hij gedeeltelijk in. Het is aannemelijk dat The Joker gelooft dat Batman meer waarde hecht aan zijn galerij schurken dan aan handlangers als Robin of Nightwing. Waar gaat het mis? De schrijver stampt de symboliek er bij de lezer in. Batman en de groenharige clown zijn twee zijden van dezelfde munt. Kijk dan!! Kijk dan verdomme! Het wordt vervelend en het heeft een hoog “kijk me eens slim zijn!“-gehalte.

De tekeningen van Capullo zijn daarentegen weer helemaal af. Wat is dat toch een tekenbeest! Heerlijk! En hij besteedt ook aandacht aan de kleine subtiele zaken. The Joker draagt zijn afgesneden gezicht als een masker. Hoe verder we vorderen in het verhaal, hoe groezeliger het masker oogt. In het laatste deel van de comic zwermen er zelfs kleine vliegjes omheen om nog maar eens aan te geven dat het inmiddels begint te rotten. Overigens tekent Jock (The Losers) ook mee.

Death of the Family is een competent verhaal dat is gebouwd op de solide ondergrond van de bijna 75 jaar oude Batman-mythologie. Het zal voor nieuwe lezers interessanter zijn dan voor de oudere lezers, die de verwijzingen meteen zullen herkennen. Het probleem voor de laatste categorie lezers is dat Scott Ssnyder er simpelweg niet in slaagt om de schaduw van de eerder genoemde comics van zich af te schudden. Greg Capullo slaagt er daarentegen wel degelijk in om iets fris en nieuws neer te zetten.

Deze comic is uitstekend te volgen zonder dat je bekend bent met de tie-in issues. Als je een liefhebber bent van de gemaskerde kruisvaarder dan kun je deze hardcover er goed bij hebben. Ondertussen maken wij ons op voor de volgende titel: Batman: Zero Year…

Batman: Death of the Family bij archonia.com

            death in the family 1death in the family 2

            death in the family 3death in the family 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


2 Comments


  1. avatar
     

    Moet nu nog de laatste issue van deze reeks lezen, het bevalt me wel zeer erg, maar het is inderdaad toch wel iets minder goed als Court of the owls.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.