Random Article


Review: Marada The She-Wolf

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $24.99
 
Verzamelt: Epic Illustrated #10-12, 23-24
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een verhaal dat Chris Claremont schreef in zijn hoogdagen is altijd de moeite waard. Prachtig tekenwerk van John Bolton.

Op zijn slechtst


Het tekenwerk is niet gemaakt voor dit soort papier.


Marada The She-Wolf – een haast vergeten fantasyverhaal van Chris Claremont en John Bolton uit de jaren tachtig – werd eindelijk herdrukt…

0
Posted 27/11/2013 by

 
Full Article
 
 

Marada Starhair..Born in the tumultuous century bracketing the birth of Christ, as Rome bade final farewell to the republic and lived through the first generation of the Imperium…

De naam van schrijver Chris Claremont staat synoniem voor Uncanny X-Men. Deze serie groeide onder zijn bezielende leiding midden jaren 70 uit tot een van de belangrijkste franchises voor Marvel. Dit succes maakte van Claremont een rijk man maar het zorgde er ook voor dat zijn andere werk werd ondergesneeuwd. Jammer, want zeker in zijn beginjaren was hij een productief schrijver. Zo maakte hij begin jaren 80 Marada The She-Wolf voor het blad Epic Illustrated, samen met de Britse tekenaar John Bolton (Black Dragon, The Sandman). Dit blad was een bijzonder project bij Marvel omdat de uitgever, voor het eerst in zijn bestaan, ruimte schonk aan comicbookmakers om hun eigen werk te maken. In 1982 en 1984 publiceerde het duo twee verhalen rondom de She-Wolf. Daarna was het afgelopen. Na dertig jaar worden ze eindelijk door de Britse uitgever Titan Books gebundeld in een hardcover.

Marada is de kleindochter van Julius Ceasar en vooral bekend vanwege haar zilverkleurige haar. Omdat ze een geboren vechtster is en meer dan gelijkwaardig is aan de krijgshaftige mannen uit haar tijd noemt men haar de She-Wolf. Het verhaal begint nadat Marada een traumatische ervaring heeft doorstaan. Ze wordt in een verdoofde toestand uit een konvooi gevist door Donal MacLlanllwyr, een soort hertog en beheerder van een magische plek. Donal biedt haar zijn schouder aan om op te huilen. Marada is na een verkrachting door een demon aan dit wezen gelinkt via haar ziel. Zijn troost doet haar goed en er lijkt een liefde op te bloeien. Maar een handlanger van de demon komt langs, doodt Donal en ontvoert zijn dochter Arianrhod. De rest van het verhaal wordt in beslag genomen door de queeste dewelke Marada onderneemt om Arianrhod te bevrijden en hun lange tocht terug naar huis…

marada tussenstuk

Het is een vermakelijk verhaal waarbij clichés en geweldige scènes elkaar afwisselen. Zwaardgevechten, demonen en meisjes met toverkrachten. Je weet dat het erbij hoort. Maar geloof het of niet, Bolton en Claremont slagen erin om een verkrachting zowaar smaakvol te laten zijn. Hier gaat het om de geestelijke impact die zo’n tragische gebeurtenis heeft en is het eens geen excuus om jezelf te buiten te gaan aan het vertonen van blote dames. En het moge weer gezegd worden dat Claremonts vrouwen ook geloofwaardige personages zijn.

Het is niet echt een nadeel maar het moet wel worden gezegd. Er zit een opvallende verwijzing naar de X-Men in het verhaal. En Arianrhod lijkt een alternatieve Magik te zijn, de zus van de X-man Colossus die in 1982/1983 voor het eerst haar hoofd liet zien. Claremont leest zichzelf graag. Hij schrijft overvloedig veel tekst en dat is niet altijd nodig. Ook een groot schrijver als hij maakt zich schuldig aan het beschrijven van iets wat je ook in beeld kunt zien. En laten we ook eens de bijdrage van letteraar Tom Orzechowski roemen. Gewoon omdat het kan en omdat het moet. Zijn prachtige letters maken de woordenbrij van Chris Claremont leesbaar…

Tekenaar John Bolton is dan weer duidelijk gesneden uit een ander hout dan veel van zijn collega’s. Hij heeft een kunstopleiding genoten en weet hoe je een goede tekening op papier zet. Zijn pagina’s zijn een waar genot om naar te kijken. Ze roepen herinneringen op aan het werk van Hal Foster, de schepper van Prince Valiant. Het heeft echter ook het nadeel dat de pagina’s statisch kunnen ogen. En om nog even te neuzelen over een technisch detail. Vanwege het glanzende papier komen de kleuren wat vaal over.

Marada The She-Wolf kan wat gedateerd overkomen. Toch is het absoluut de moeite van het lezen waard. Het is een verzorgd stukje fantasie en Marada is in ieder geval een boeiender personage dan die andere bekende zwaardvechter: Red Sonja…

Marada the She-Wolf bij archonia.com

           marada2 marada1

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.