Random Article


Review: The Avengers – Endless Wartime

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , , ,
 
Coverprijs: $24.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Stevig einde, zeer introspectief, bij momenten leuke humor

Op zijn slechtst


De balans tussen humor en zwaarwichtigheid is ver zoek. De snedige opmerkingen van de Avengers onderling geraak je zeer snel beu.


Avengers: Endless Wartime is een nieuwe, op zich staande Marvel graphic novel waarin Warren Ellis en Mike McKone een diepere kijk bieden op het eeuwige conflict van Earth’s Mightiest Heroes. De introductie is van de hand van Clark Gregg, S.H.I.E.L.D. agent Phil Coulson himself…

0
Posted 04/10/2013 by

 
Full Article
 
 

You were in World War Two. Don’t tell me you’ve never killed anybody.

The Avengers: Endless Wartime is het eerste werk in een nieuwe lijn Marvel original graphic novels, waarin op zichzelf staande verhalen worden verteld door grote namen uit de comicbookwereld. Schrijver Warren Ellis (Iron Man: Extremis, Transmetropolitan, The Authority) en tekenaar Mike McKone (Amazing Spider-Man, Punisher: War Zone) focussen zich op de constante, eeuwig wederkerende conflicten en oorlogen waarmee Earth’s Mightiest Heroes op wekelijkse basis mee te maken krijgen, superhelden als oude soldaten, met her en der een niet al te subtiele sneer naar het Amerikaanse militaire industriële complex.

avengers-endlesswartimeKlinkt zwaarwichtig en dat is het ook. Maar tegelijk wordt deze nieuw lijn graphic novels ook bedoeld om Marvel toe te laten de boekenmarkt te veroveren en nieuwe, voornamelijk door de films aangetrokken, lezers te sprokkelen. Dat betekent ook humor en blockbusterfun. Endless Wartime speelt zich misschien wel af in het hedendaagse Marvel-comicbookuniversum, maar focust zich wel op de gekende bioscoopversies van de personages. Captain America, Thor, Iron Man, Hulk, Hawkeye en Black Widow staan centraal, terwijl ook Wolverine en nieuwste Captain Marvel Carol Danvers er eveneens bij worden gesmeten. Een lezer vertrouwd met de talloze maandelijkse Avengers-comics kan dit (mits een beetje wringen) in de huidige Marvel-continuïteit plaatsen, terwijl een fan van de The Avengers-film dit eveneens kan zien als een mini-sequel op de film met enkele nieuwe personages en wat kostuumwissels.

Het voorwoord is dan weer afkomstig van acteur Clark Gregg, die wat meer vertelt over zijn vroege passie voor Iron Man en andere Marvel-comics tot zijn uiteindelijke hedendaagse rol als spilfiguur van het Marvel Cinematic Universe als S.H.I.E.L.D.-agent Phil Coulson.

Avengers-Endless-Wartime-2

In Slorenia, een fictief Europees land in oorlog, worden Amerikaanse drones ingezet om precisiebombardementen uit te voeren. Deze drones zijn echter niet wat ze lijken. Het lijken mystieke draakachtige wezens te zijn, voorzien van technologische upgrades uit WO II, waar zowel Thor als Captain America in een ver verleden al mee te maken kregen. Wat volgt is een onderzoek van de Avengers, die hiermee in conflict treden met defensieorganisatie S.H.I.E.L.D. en waarvan de leden tegelijk geconfronteerd worden met hun eigen verleden, waarin conflicten en oorlogssituaties steeds een plaatsje hebben gehad: Captain America is immers een supersoldaat, Thor is een eeuwenoude krijger en jager, Iron Man is een ex-wapenhandelaar, Captain Marvel zit bij de luchtmacht, Bruce Banner bouwde de gammabom en Wolverine heeft in zowat iedere oorlog van de 20ste eeuw meegevochten…

De actie wordt degelijk in beeld gebracht door tekenaar Mike McKone. Bij de vele dialoogscènes durft de tekenaar echter af en toe de bal mis te slaan bij de gelaatsuitdrukkingen van de personages. Schrijver Warren Ellis levert op het eerste zicht een vrij traditioneel superheldenverhaal af met een heleboel actie en oneliners, maar tracht tegelijk een pak dieper in te gaan op het niet altijd even koosjere verleden van de verschillende Avengers-lieden. Dit levert een vrij volwassen graphic novel op waarin enkele prangende vragen worden gesteld. Case in point: een zoveelste conflictsituatie tussen Wolverine, die regelmatig wordt aangehaald als last resort en zijn vijanden vermoordt wanneer het moet, en Captain America, die in principe tegen moorden is maar in de Tweede Wereldoorlog wel talloze nazi’s doodde. Toch mocht er wel wat dieper op worden ingegaan…

avengers-endless-wartime

De humor zit bij momenten zeer goed, met enkele grappige oneliners, typische Avengers-banter en zelfs enkele scènes die neigen naar slapstick. Toch worden de “stoere” dialogen op een gegeven moment allemaal wat te veel. De leden van de Avengers (en hun ego‘s) blijven maar op elkaars kap zitten en lijken bij momenten een bende kinderen die – ondanks dat ze hier al jarenlang een team vormen – niet samen kunnen spelen. Je vraagt je af hoe zij ooit in hemelsnaam zo vaak de wereld hebben gered. Ellis lijkt zijn zwaarwichtige thema’s niet altijd even goed te kunnen combineren met de typische humor die je van een Hollywood-blockbuster verwacht en probeert af en toe The Avengers-regisseur Joss Whedon te kanaliseren, wat een zeer onevenwichtige comic oplevert. Ellis staat gekend voor zijn voornamelijk cynische humor, maar het is duidelijk dat hij van Marvel niet te ver mocht gaan en vooral iets “zoals The Avengers-film” moest doen…

Het einde van het verhaal – ondanks een zoveelste rol voor de Hulk als “supersterke atoombom/last resort” – is dan weer wel zeer goed, maar over het algemeen hadden we toch een pak meer verwacht van The Avengers: Endless Wartime. Zeker Warren Ellis kan beter, veel beter. Wil je pure grootschalige superheldenfun? Ga dan voor de reguliere Avengers-comics onder Marvel NOW! Wil je een meer volwassen versie van de Avengers met betere sneren naar het Amerikaanse militaire industriële complex? Graaf dan The Ultimates nog eens op. Endless Wartime probeerde de twee te combineren, maar overtreft uiteindelijk geen van beide…

Avengers: Endless Wartime OGN HC bij archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.