Random Article


Review: Guardians of the Galaxy Volume 1 – Cosmic Avengers

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , , , , ,
 
Inkter: , , ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , ,
 
Coverprijs: $24.99
 
Verzamelt: Guardians of the Galaxy (v3) #1-3 + #0.1, Guardians of the Galaxy: Tomorrow's Avengers #1
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Prima introductie tot de Guardians of the Galaxy

Op zijn slechtst


Helaas wordt er bij het neerzetten van de personages soms voor de makkelijke weg gekozen.


Waarom wachten tot de film in 2014? Je instappunt tot Marvel’s Guardians of the Galaxy begint hier!

0
Posted 18/09/2013 by

 
Full Article
 
 

If he can’t have you.. If he can’t have the earth… Then as far as HE is concerned you can all go to hell together.

Alles aan Guardians of the Galaxy – een team kosmische superhelden voor het eerst verschenen in 1969 – is natuurlijk gewaagd. Marvel‘s kosmische comics hebben zelden echt langdurig succes gekend. Het is waarschijnlijk teveel sciencefiction om aantrekkelijk te zijn voor de hardcore superheldenlezer. Maar, met de opkomende film in het achterhoofd loont het natuurlijk de moeite om weer een Guardians of the Galaxy-serie te starten met een stel cracks aan het roer. Want zo mag je Brian Michael Bendis (Daredevil, All-New X-Men), Sara Pichelli (Ultimate Comics – Spider-Man) en Steve McNiven (Old Man Logan, Civil War, Nemesis) wel noemen.

goth-01-cvrDe setting wordt snel en vakkundig uitgesmeerd door Bendis. Deze nieuwe Guardians of the Galaxy-serie onder Marvel NOW! volgt opnieuw de moderne incarnatie van het kosmische team, voortgekomen uit het Annihilation: Conquest-event uit 2008. Hoofdpersoon is Peter Quill alias Star-Lord. Zijn buitenaardse vader stortte ooit neer op aarde en begon een kortstondige relatie met zijn moeder. Hij verdween weer naar de ruimte om verder te vechten in een oorlog. Jaren later zou Peter’s moeder worden vermoord door enkele leden van het buitenaardse ras de Badoon. Het zou voor hem een motivatie zijn om de weg naar de ruimte op te zoeken als astronaut, zijn ‘erfenis’ van vader’s kant op te eisen en in staat stellen een oogje op de aarde te houden. Zijn vader staat inmiddels bekend als J’son of Spartax, de keizer van een flink intergalactisch rijk. En natuurlijk botert het niet tussen vader en zoon vanwege hun verleden. En ja, vaderlief is inderdaad een lul met een dubieuze agenda. Het is natuurlijk een blauwdruk voor bijna alle Marvel-helden.

Maar laten we niet te sarcastisch doen, want dit eerste volume van Guardians of the Galaxy is namelijk een behoorlijk goede comic. Nee echt!

De introductie van Star-Lord wordt gedaan in de vorm van een ontboezeming aan Tony Stark. Iron Man is namelijk één van de aapjes in de mouw. De gouden Avenger – voorzien van een gloednieuw ruimteharnas – is de link met het Marvel-universum dat iedereen kent. Een slimme actie die voorkomt dat de toevallige lezer na een paar issues ‘vergeet’ dat het hier gaat om een Marvel-comic. Het was een euvel waar veel eerdere kosmische Marvel-titels aan leden.

gog plaat

De Badoon vallen de aarde aan. Hiermee gaan ze tegen een oud decreet in. De aarde was namelijk verboden gebied voor buitenaardse wezens. Natuurlijk komen de Guardians en Iron Man in actie. Tijdens het gevecht krijgt de lezer meteen een idee van de verhoudingen tussen de teamleden. Iemand die zeer nadrukkelijk op de voorgrond komt is Rocket Raccoon. De kleine wasbeer trekt de aandacht als een intelligentere Deadpool-variant. Zijn oneliner ‘Blam! Murdered ya!’ wordt na anderhalve pagina al zijn stokpaardje…

GUARDIANS-OF-THE-GALAXY-0.1-Preview-1

Het verhaal schakelt heen en weer tussen de Guardians en J’son. Wie dacht dat alles simpel in elkaar stak komt nu bedrogen uit. Vaderlief  komt met een aantal vertegenwoordigers van hoge rassen regelmatig samen om de politieke situaties van de diverse planeten te bespreken. We riepen al eerder dat J’son een dubieuze agenda had. Dat blijkt duidelijk uit het politieke vernuft waarmee hij de geesten van zijn medestanders tracht rijp te maken voor de afrekening met de Guardians of the Galaxy en de aarde…

Bendis slaagt erin om in relatief weinig pagina’s de personages en hun wereld bij de lezer te introduceren. Het gros van de helden zijn natuurlijk vrij onbekend wanneer je niet vertrouwd bent met Marvel’s kosmische titels. Maar na deze eerste bundel voelt het zelfs voor een nieuwe lezer aan alsof je ze al jaren kent. Daar kun je dan weer tegenover stellen dat Bendis soms toch weer snel gaat voor de bekende weg. De samenkomst van J’son en de kosmische hoge pieten doet erg denken aan de Illuminati op aarde. Ook ligt de romantische spanning tussen Star-Lord en Gamora – de gevaarlijkste vrouw in het universum – teveel voor de hand.

Het tekenwerk is prima. Natuurlijk kan het niet anders dan dat Steve McNiven assistentie krijgt, maar wat hij tekent is goed. Overigens wordt de bundel afgesloten met wat korte verhaaltjes over de Guardians dewelke getekend werden door een heel resem aan interessante tekenaars.

Al bij al krijg je met deze eerste bundel dus zeker waar voor je geld. Laat je verrassen en treed de wereld van de Guardians of the Galaxy binnen…

Guardians of the Galaxy volume 1 bij archonia.com

Guardians of the Galaxy 1Guardians of the Galaxy 2

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.