Random Article


Review: The Star Wars #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Het prachtige tekenwerk en inkleuring geeft een ware Star Wars-vibe mee

Op zijn slechtst


Nogal chaotische opbouw, maar er is natuurlijk ook wel veel te vertellen.


In een heelal ver ver weg… Nee serieus, enkele jaren voor de Star Wars films had George Lucas al een eerste screenplay geschreven die dan later grondig herwerkt werd tot de films zoals we ze nu kennen. Dat initiële script wordt nu door Dark Horse verwerkt in een achtdelige comic. Wij lazen alvast de eerste issue van The Star Wars…

0
Posted 12/09/2013 by

 
Full Article
 
 
My dear Darth Vader… You should rejoice! We are no longer under the control of the great families.

Iedere succesvolle saga heeft zo zijn oorsprong en met Star Wars was schepper George Lucas destijds begonnen met een heel ander verhaal. Enkele jaren voor de uiteindelijke films verschenen had hij reeds een ruwe screenplay geschreven. Die eerste versie werd dan gedurende enkele jaren herwerkt tot het driedelige epos dat we ondertussen wel allemaal minstens eenmaal gezien hebben. Zelfs de latere driedelige prequels bevatten elementen eruit. Dark Horse Comics heeft nu de toestemming gekregen van Lucas om dat initiële script te herwerken tot een achtdelige comic, simpelweg getiteld The Star Wars.

thestarwars-1Wat we hierbij krijgen is een verhaal dat heel erg bekend klinkt, maar toch ook zeer verschillend is met ons geliefde Star Wars. Een aantal namen en bijhorende personages komen enerzijds overeen, anderzijds zijn de personen en hun relaties onderling totaal anders. Dus in eerste instantie heeft dat wel een bepaalde coolheidsfactor maar tegelijk is het ook verwarrend omdat je totaal iets anders verwacht. Zo beginnen we ons verhaal op de vierde maan van Utapau. Daar maken we kennis met een oudere man en zijn twee zonen: Deak en Annikin. Ze maken zich klaar voor een strijd, want hun vijanden hebben hun gevonden. Deak, nog maar een jonge knaap, gaat voor de eerste maal mee in de strijd en dat loopt niet goed af. De aanvaller wordt gestopt, maar het verlies is groot. De man en zijn oudste zoon gaan alleen naar huis…

Op Alderaan zien we enkele Star Destroyers (kleinere versies dan deze uit de films, maar wel met eenzelfde vorm) een defilé houden boven de stad, ter ere van de Emperor die op zijn beurt een uitvoerige speech houdt over het einde van die schandelijke Jedi-sekte dat eindelijk nabij is. Er moet nog maar één systeem veroverd worden en dan zijn ze voorgoed verlost van die vreselijke Jedi-ridders. Hij geeft gouverneur Hoedaack de opdracht om deze missie te leiden. Daarna maken we kennis met Darth Vader, een generaal van Hoedaack, maar dit is niet de Darth Vader die je verwacht. Of toch nog niet…

Verder passeren Generaal Luke Skywalker (die een oorlog wil leiden tegen de Emperor) en Prinses Leia (die net vertrekt naar de kostschool) ook nog de revue. Dan komt die man met zijn zoon binnen en komen we er achter dat hij Kane Starkiller heet en hij wil dat Skywalker zijn zoon, Annikin dus, verder opleidt tot een volwaardige Jedi-ridder…

Zoals je ziet, er zijn veel gelijkenissen maar de verschillen zijn ook zeer groot. Daarom is het beter, hoe moeilijk dat ook is, om dit verhaal proberen los te zien en lezen van Star Wars op zich. Als we vanuit dat standpunt de comic beoordelen moeten we besluiten dat het verhaal momenteel nog behoorlijk chaotisch is. Er worden al serieus veel karakters geïntroduceerd (dat moet ook wel in zo’n enorm universum) en dat is zeker niet gemakkelijk op zo’n beperkt aantal pagina’s. De uitgebreide dialoog is ok, maar grijpt je niet echt mee in het verhaal. Voorlopig boeien de karakters nog niet erg. Hopelijk kan schrijver J.W. Rinzler daar snel verbetering in brengen. Het tekenwerk van Mike Mayhem daarentegen ademt gewoon Star Wars uit. Het oogt schitterend en er zijn vele knipogen naar de “echte” filmsaga, maar alles is toch erg uniek en vooral prachtig gedetailleerd…

The Star Wars #1 krijgt op deze manier toch nog een voldoende, vooral dus door het tekenwerk. Het is zeker wel de moeite om eens te lezen, maar het is spijtig genoeg niet de absolute must-read waar iedereen op hoopte. Maar als er iets is wat Star Wars-fans hebben, dan is het toch wel hoop (pun intended)…

 THE STAR WARS #1 (OF 8) bij Archonia.com

thestarwars-1b

Comments

comments


Spine

 
avatar
Me? A procrastinator? I'll prove you wrong some day. Just you wait and see.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.