Random Article


50 Jaar The Avengers! (Deel 1) – Earth’s Mightiest Heroes in de Sixties

 


1
Posted 06/09/2013 by

And there came a day, a day unlike any other, when Earth’s mightiest heroes and heroines found themselves united against a common threat. On that day, the Avengers were born—to fight the foes no single super hero could withstand!

avengerslogo

Niet alleen de X-Men, maar ook The Avengers, Marvel‘s machtigste superhelden, vieren dit jaar hun 50ste verjaardag en dat moet gevierd worden. In een vijfdelige reeks specials doorheen september, oktober en november ondernemen we een reis doorheen de rijke geschiedenis van Earth’s Mightiest Heroes in comics, films en tv-series. Vertrekkende van hun eerste samenkomst in 1963 tot hun huidige status als de sterren in de meest succesvolle superheldenblockbuster aller tijden en kernfranchise van het Marvel Cinematic Universe

Beginnen doen we uiteraard in de jaren 60, wanneer scheppers Stan Lee en Jack Kirby besloten om enkele van Marvel’s nieuwste solosuperhelden in één comic te gooien…

Avengers Assemble!

Avengers_Vol_1_1Het idee van een bende solosuperhelden in één team te smijten was helemaal niets nieuws meer in 1963. DC Comics deed het al in 1940 met de Justice Society of America en deed dit in 1960 nog eens een pak succesvoller over met de Justice League of America. Met Marvel’s eerste superheldenteam uit de Silver Age, de Fantastic Four, brachten Stan Lee en Jack Kirby een eigenzinnige interpretatie van de Justice League als een nieuw team superhelden die uiteindelijk uitgroeiden tot een hechte familie. Met The Avengers #1, dat een coverdatum van september 1963 bevatte, werd er een traditioneler all-star team afgeleverd bestaande uit vijf populaire personages die al een tijdje hun eigen solo-avonturen beleefden (en in feite allemaal 50 kaarsjes mogen uitblazen in de periode 2012-2013).

De Avengers startten uiteindelijk dus met vijf leden, die louter toevallig bij elkaar kwamen. De fysicus en expert op het gebied van gammatechnologie Robert Bruce Banner kwam in mei 1962 terecht in de explosie van een gammabom. Hij werd The Incredible Hulk, een monster met het hart van een held en de zelfverklaarde “sterkste die er is” (The Incredible Hulk #1). In augustus 1962 vond Donald Blake een magische wandelstok in een grot, die kon veranderen in de machtige Uru-hamer Mjolnir en de kreupele dokter zelf transformeerde in Thor, de Noorse god van de donder afkomstig van de mystieke dimensie Asgard (Journey into Mystery #83) Later zou Thor, aanvankelijk een arrogante strijder, leren dat hij naar de aarde gestuurd werd in het lichaam van de kreupele Blake om menselijke nederigheid en compassie te leren (The Mighty Thor #159, 1968). In maart 1963 werd de rijke wapenhandelaar, playboy, industrieel, CEO van Stark Industries en technologische wonderjongen Anthony “Tony” Stark het slachtoffer van zijn eigen wapens en gevangengenomen door Vietnamese terroristen. Hij bouwde een geavanceerd harnas om uit zijn hachelijke situatie te ontsnappen en startte een tweede carrière als de superheld Iron Man, waarbij hij zich aanvankelijk voordeed als zijn eigen bodyguard (Tales of Suspense #39). Eerder, in januari 1962, ontmoetten we al voor het eerst Henry “Hank” Pym, een briljante wetenschapper die – gebruik makende van zijn gepatenteerde Pym Particles – zijn grootte kon reguleren (Tales to Astonish #27). In september 1962 zagen we hem opnieuw, nu als de krimpende, en via een speciale helm met mieren communicerende, gekostumeerde superheld Ant-Man (Tales to Astonish #35). In Tales to Astonish #44 uit juni 1963 kreeg Pym gezelschap van society girl Janet van Dyne, die hem bijstond als superheldin The Wasp en uiteindelijk zijn eerste grote liefde werd.

avengers_origin

Het team werd louter toevallig samengebracht (al kan het ook toegeschreven worden aan “het lot“), wanneer Thor’s geadopteerde broer en Asgardiaanse god van de leugens, Loki, de Hulk manipuleert, hem wat vernieling laat aanbrengen in Midden-Amerika en tegen de dondergod wil opzetten. De beste vriend van Bruce Banner en onofficiële jonge “sidekick” van de Hulk – Rick Jones – verstuurt een radiobericht naar de Fantastic Four. Dit bericht wordt echter door Loki onderschept, zodat Donald Blake het te horen krijgt en spoedig als Thor het gevaar tegemoet komt vliegen. Wat Loki echter niet besefte, is dat ook Iron Man, Ant-Man en The Wasp de boodschap hebben gehoord en – superhelden dat ze zijn – richting Rick Jones trekken…

Wat volgde was een vrij typische team-up situatie in het nog jonge Marvel-universum. De helden komen elkaar tegen, kunnen het aanvankelijk niet met elkaar vinden maar verenigen hun krachten uiteindelijk tegenover een gemeenschappelijke vijand. Ongewild was Loki dus verantwoordelijk voor het bij elkaar brengen van zijn grootste vijanden. De helden besloten dit vaker te doen en The Wasp kwam aanzetten met groepsnaam “The Avengers“, hoewel het team aanvankelijk helemaal niet zoveel te wreken had…

Exit Hulk, Enter Cap

Avengers_Vol_1_4Al van in het begin hadden de Avengers een vrij flexibel rooster, alsook enkele trust issues. De Hulk verliet het team al in het tweede deel van de reeks, vermits zijn oncontroleerbare woedebuien te gevaarlijk werden geacht. Hank Pym voelde zich dan weer wat geïntimideerd door Thor en Iron Man en paste zijn Pym Particles aan om niet meer te krimpen tot Ant-Man, maar te groeien tot Giant-Man. Na een conflict met de Hulk en Namor de Sub-Mariner (die in deze periode meermaals de dunne lijn tussen held en schurk bewandelde), vonden de Avengers echter iemand die hen dichter bij elkaar zou brengen (The Avengers #3-4, 1964). Niemand minder dan Steve Rogers, alias Captain America, levende legende van WOII, werd in een blok ijs gevonden en door de Avengers ontdooid. Het supersoldatenserum in zijn bloed had hem al die tijd in leven gehouden, waardoor hij (aanvankelijk) een goeie 20 jaar in het ijs vastzat en in een wereld wakker werd die hij niet meer herkende.

In de laatste dagen van de oorlog geraakten Cap en zijn jonge sidekick Bucky Barnes vermist na een missie. Cap viel in de ijzige dieptes van de Atlantische oceaan, terwijl Bucky schijnbaar omkwam in een explosie. Nu was Captain America terug, maar verkreeg hij een enorm schuldgevoel rond de dood van zijn partner en was hij een man buiten zijn tijd. De Avengers gaven de Sentinel of Liberty echter een nieuw doel in het leven, Rick Jones werd tijdelijk de “nieuwe” Bucky en Cap werd de de facto leider van het team en verkreeg zelfs founder status.

Avengers_Vol_1_8De Avengers opereerden aanvankelijk vanuit Avengers Mansion temidden van New York City, een herenhuis van Tony Stark. Stark zou ook de geldschieter worden van het team en zelfs zijn trouwe butler, Edwin Jarvis, ter beschikking stellen. In deze vroege periode hield hij echter zijn identiteit als Iron Man nog geheim. De Avengers werden al vrij snel geliefd bij het grote publiek (waardoor er zelfs na verloop van tijd jaarlijks een “Avengers Day‘ werd georganiseerd, denk Schotse Highland Games, maar dan met superkrachten). Tevens verkregen de Avengers een goeie samenwerking met defensie- en spionageorganisatie S.H.I.E.L.D., mede dankzij Tony Stark (die verantwoordelijk was voor de designs van o.a. de Helicarrier en vliegende auto’s) en Captain America, die in de Tweede Wereldoorlog meermaals zij aan zij vocht met superspion en S.H.I.E.L.D.-directeur Nick Fury.

Het team verkreeg echter ook vele vijanden. Eén van de grootste was de tijdreiziger Kang the Conqueror (Avengers #8, 1964), die uiteindelijk ook farao Rama-Tut bleek te zijn uit een eerder Fantastic Four-avontuur (FF #19, 1963) en Immortus (The Avengers #10, 1964) tot zijn alternatieve zelf mag noemen.

Avengers_Vol_1_9Met de terugkeer van Captain America keerde echter zijn oude tegenstander uit de Tweede Wereldoorlog en verantwoordelijke voor de “dood” van Bucky ook terug: de nazibaron Heinrich Zemo. De Baron vormde uiteindelijk de Masters of Evil (The Avengers #6, 1964), een kwaadaardige tegenhanger van de Avengers bestaande uit schurken als de Black Knight, Melter, Radioactive Man en later ook de Enchantress uit Asgard en Skurge/The Executioner uit Jotunheim.

In één avontuur werd ook Simon Williams door Zemo omgetoverd tot de ionische Wonder Man om de Avengers te infiltreren en verraden. Uiteindelijk offerde Wonder Man zich heroïsch op om het team te redden. Zijn hersenpatroon werd bewaard, waardoor hij later herboren kon worden. (The Avengers #9, 1964). Baron Zemo sneuvelde in The Avengers #15 (1965), waardoor Cap eindelijk Bucky’s “dood” gewroken had…

Avengers_Vol_1_6

Lees verder op pagina 2 voor Cap’s Kooky Quartet, nieuwe leden en de geboorte van Ultron…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


  1. avatar
     

    Roy Thomas schreef zoveel beter dan Stan Lee. Eenmaal op dreef tenminste. Ik kijk uit naar de start van de 70ies en zijn Avengers hoogtepunt.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.