Random Article


75 Jaar Superman! (Deel 7.5) – The Man of Tomorrow

 


7
Posted 13/08/2013 by

Superman-75-anniversarySuperman, ‘s werelds allereerste superheld en grondlegger van het grootste genre in het medium der comics (en vandaag de dag ook in films), bestaat 75 jaar en dat moet gevierd worden. DC‘s man van staal verscheen voor het eerst in Action Comics #1 (coverdatum van juni, 1938), de meest waardevolle comic aller tijden, en kent een rijkgevulde carrière doorheen comics, krantenstrips, boeken, films, animatie, games, toys, radio- en tv-series. Hier bij Brainfreeze nemen we jullie gedurende de zomermaanden mee doorheen 7.5 decennia in evenveel specials gevuld met Superman-geschiedenis. Van zijn creatie door Jerry Siegel en Joe Shuster in de jaren 30, tot zijn langverwachte terugkeer naar het grote scherm in Man of Steel.

In het vorige deel zagen we al duidelijk dat er in het begin van de 21ste eeuw een flinke nostalgische wind doorheen de verschillende Superman-comics en tv-reeksen waaide. Vandaag kijken we in dit laatste deel hoe deze trend nog even wordt verder gezet, ook op het grote scherm. Tenminste, tot in 2011 alweer het magische woord “reboot” viel…

Superman Returns!

Superman Returns posterNa een hoop gefaalde filmprojecten (die hier besproken werden), kwam in 2006 eindelijk Superman Returns in de zalen. De film werd geregisseerd door Bryan Singer (X-Men, X2, The Usual Suspects), Brandon Routh (Chuck) werd de nieuwe man van staal, Kate Bosworth (Blue Crush) was de nieuwe Lois Lane en Lex Luthor werd vertolkt door niemand minder dan Kevin Spacey (American Beauty, Se7en). De film negeerde Superman III en IV en speelde zich een vijftal jaar na Superman II (1980) af. Astronomen vonden brokstukken van Superman’s geboorteplaneet, en dus reisde de man van staal ernaartoe zonder vaarwel te zeggen. Krypton was echter volledig vernield (en de hele Return to Krypton-scène werd uit de film geknipt). Vijf jaar later keerde Superman terug naar de aarde en pikte hij zijn leven als Clark Kent weer op. De wereld stond echter niet stil. Lois Lane was inmiddels verloofd met Richard White (de neef van Perry, gespeeld door James “Cyclops” Marsden), ze had een zoontje genaamd Jason en won een Pulitzer voor een artikel getiteld “Why The World Doesn’t Need Superman“. Ondertussen had Lex Luthor een oude dame (gespeeld door Noel Neill, de eerste live-action Lois Lane) van haar fortuin ontfutseld en was hij opnieuw plannen aan het maken voor een nieuwe vastgoedzwendel, deze keer met een Kryptoniaanse landmassa.

lois-jason-lexSuperman Returns was in feite een ode aan de eerste twee Superman-films, geregisseerd door Richard Donner. Marlon Brando was opnieuw te horen als Jor-El, het Fortress of Solitude was opnieuw een ijskristallen paleis, de filmscore gecomponeerd door John Williams werd opnieuw gebruikt en Brandon Routh moest zo veel mogelijk Christopher Reeve nadoen. Het kostuum en toon waren iets donkerder, Luthor was iets dreigender, de vliegscènes waren iets spectaculairder, maar toch kon de film niet gered worden. Lex Luthor was, ondanks een zich duidelijk amuserende Kevin Spacey, nog iets te campy. Kate Bosworth was één van de slechtste Lois Lanes uit de geschiedenis en Superman zelf werd vanwege de plot in feite geportretteerd als een gezinsbreker, stalker en onwettige vader (want uiteraard was Jason de zoon van Lois en Clark, niet van Lois en Richard). Ondanks een goeie opbouw in de verschillende comicbookprequels, een gezonde dosis nostalgie en enkele memorabele scènes, groeide Superman Returns uit tot een zeer dure gemiste kans en werden Bryan Singer en Brandon Routh niet teruggevraagd. De film was echter geen flop aan de kassa (en deed het bijvoorbeeld beter dan Bryan Singers eerste X-Men-prent of Batman Begins), maar Warner Bros. besloot uiteindelijk om toch maar geen sequel te maken. “Superman en zijn bastaardzoon” was immers geen goeie basis voor een tweede film.

supermanIIdonnerIn 2006 zorgde de hype rond Superman Returns er echter wel voor dat eindelijk Richard Donners oorspronkelijke versie van Superman II werd uitgebracht. Donner werd indertijd voordat de film helemaal klaar was vervangen door Richard Lester, die van Superman II een meer humoristische film maakte met enkele zeer campy momenten. Met stock footage werd Donners visie dan toch afgewerkt en Superman II: The Richard Donner Cut werd uiteindelijk een veel betere prent dan de bioscoopversie van Superman II. Het Superman-kostuum uit Returns werd dan weer hergebruikt voor het laatste seizoen van Smallville.

De nostalgie naar de Donnerfilms en Christopher Reeve was echter niet alleen te merken in Smallville en Superman Returns, maar werd na het tragisch overlijden van Reeve in 2004 geleidelijk aan regelrecht in de Superman-comics gebracht dankzij DC’s nieuwe wonderschrijver en latere Chief Creative Officer Geoff Johns (Green Lantern: Rebirth), die overigens nog stage gelopen had bij Richard Donner.

Superboy Prime-Punching

fortomorrow-superman_vs_zodIn 2004 zaten de Brainiac 13 upgrade-periode van Metropolis en het bewind van Lex Luthor als president van de VS erop. Na zijn korte bezoek aan het nieuwe Kandor in Godfall, kreeg de man van staal in de twaalfdelige For Tomorrow-verhaallijn (2004-05) door Brian Azzarello (100 Bullets) en Jim Lee (WildCATS) te maken met een geloofscrisis dankzij The Vanishing. Eén miljoen mensen – waaronder Lois Lane – verdwenen van de aardbol. Uiteindelijk bleek dit onbewust het werk te zijn van Superman zelf, die dankzij Kryptoniaanse Phantom Zone-technologie een paradijselijke dimensie – Metropia – creëerde als laatste toevluchtsoord. De aarde moest maar eens hetzelfde lot ondergaan als Krypton. Uiteindelijk reisde de man van staal zelf naar Metropia, herenigde hij zich met Lois en bleek dat de dimensie aangevallen werd door alweer een nieuwe incarnatie van General Zod. In deze verhaallijn werd Superman’s Fortress of Solitude opgeblazen en construeerde hij een nieuwe basis. Dit keer niet meer in de kille vlaktes van Antarctica, maar een fort dat omgeven werd door leven in een Zuid-Amerikaanse jungle nabij Ecuador en Peru. Azzarello maakte, samen met Lee Bermejo, ook de vijfdelige minireeks Lex Luthor: Man of Steel (2005), waarin  we een persoonlijke blik kregen op Superman’s aartsvijand en uiteindelijk enige sympathie voor hem, en zijn terechte vrees dat de komst van een wezen als Superman het einde voor de mensheid inluidt, konden ontwikkelen.

lex-luthor-and-superman

Lex Luthor: Man of Steel

supermangogSuperman kreeg te maken met oude en nieuwe versies van gekende vijanden en/of namen uit zijn verleden. Zo verscheen Ruin die, net zoals Conduit, het gemunt had op de mensen rondom Clark Kent (Adventures of Superman #636, 2005). Ruin werd valselijk onthuld als Pete Ross, echtgenoot van Lana Lang en Clark’s beste vriend uit Smallville, maar bleek uiteindelijk niemand minder dan professor Emil Hamilton uit Metropolis te zijn. Je kent hem nog als de professor die Superman regelmatig bijstond als technisch adviseur in zijn eerste jaren als superheld (zijn rol werd uiteindelijk verkleind en later volledig overgenomen door John Henry Irons, alias Steel). In de parallelle realiteit van Kingdom Come kreeg ‘s werelds eerste superheld te maken met Magog, maar nu verscheen er een nieuwe versie, simpelweg genaamd Gog. Hij was de enige overlevende van de Imperiex-aanslag op Topeka, Kansas tijdens de Our Worlds at War-verhaallijn. Hij werd gered door Superman, die echter te laat was om zijn ouders te redden. Na heel wat experimenten met tijdreizen zwoer Gog uiteindelijk wraak op verschillende incarnaties van de man van staal, die uiteindelijk hulp kreeg uit onverwachte hoek van het monster Doomsday (Action Comics #815-825, 2005).

In 2005, 20 jaar nadat Crisis on Infinite Earths de continuïteit van het DC-universum grondig herschreef, ging de sequel Infinite Crisis van start. De gigantische verhaallijn zag de JLA Watchtower op de maan opgeblazen worden en het verbond tussen DC’s drie grote helden aanvankelijk uiteenvallen. Tijdens Identity Crisis (2004) kwamen er enkele duistere geheimen uit het verleden van de Justice League aan het licht, waardoor een paranoïde Batman zijn mede-helden begon te bespioneren met behulp van de satelliet Brother Eye (The OMAC Project, 2005), Superman zelf werd in de Sacrifice-verhaallijn mentaal gemanipuleerd door ex-JL International oprichter/zakenman/telepaat Maxwell Lord en sloeg de Dark Knight in het ziekenhuis. Lord zei zelf dat de enige manier om Superman vanonder zijn controle vandaan te halen, over zijn lijk was, waarna Wonder Woman zonder pardon zijn nek brak. En dit live op tv, waardoor het vertrouwen van de mensheid in haar helden op een enorm laag pitje werd gezet.

Infinite_Crisis_Hardcover_

superboyprimepunchDoorheen dit alles keerden Kal-L (de oorspronkelijke Superman uit de jaren 30), zijn Lois Lane, Superboy-Prime en Alexander Luthor terug vanuit hun paradijselijke dimensie. De overlevenden van Crisis on Infinite Earths werden aanvankelijk de grote schurken uit Infinite Crisis, dat uiteindelijk een stukje meta-commentaar werd op de status van het superheldengenre. Kal-L, Superboy-Prime en Alexander Luthor vonden dat de helden uit het DC-universum namelijk te donker waren geworden en zwoeren alles terug recht te zetten. Dit door een universum te creëren zonder dood, verderf en tragische, donkere versies van bekende superhelden (wat inderdaad de afgelopen 20 jaar aan DC-geschiedenis redelijk goed omschreef).

Alexander Luthor bleek het meesterbrein achter de laatste samenzweringen uit het DC-universum te zijn, terwijl Superboy-Prime letterlijk tegen de wand van het universum sloeg en hiermee handig een hoop “continuïteitsfoutjes” verklaarde. Uiteindelijk vond er een gigantisch conflict plaats, waarbij vele helden, schurken en werelden sneuvelden. Superboy-Prime werd gek en vermoordde zowel een hoop Teen Titans, zijn tegenhanger Kon-El/Superboy als Kal-L, de oorspronkelijke Superman van Earth-2. Alexander Luthor werd gedood door The Joker en de “echte” Lex Luthor (die zeer handig al zijn publieke misdaden als president op zijn “kloon” kon afschuiven). Superboy-Prime werd uiteindelijk verslagen door het Green Lantern Corps en Superman, die met hem doorheen een rode zon vloog en aldus gedurende een jaar zijn krachten kwijtspeelde. Doorheen dit alles, werd het multiversum na 20 jaar (relatieve) afwezigheid teruggebracht als 52 parallelle, naast elkaar vibrerende werelden waartussen een membraan gekend als The Bleed vloeit (52, 2006-07). Naast het vernieuwde en terug lichtere, meer Silver Age-achtige DC-universum (Earth-0/New Earth) vonden hierin ook klassieke parallelle werelden als Earth-2 en 3, alsook vele Elseworlds en de inmiddels bij DC opgenomen uitgeverij Wildstorm, hun plaats.

deathofkal-l

De dood van Kal-L in Infinite Crisis #7 (2006)

Vlieg verder naar pagina 2 voor de Donner/Reeve-ification van de verhalen, Superman’s nieuwe animatiefilms en American Express-commercials met Jerry Seinfeld…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


7 Comments


 1. avatar
   
  Donnie Darko

  For the record: Superman Returns was de beste, ja, de beste Superman film tot Man of Steel.
 2. avatar
   
  ghosrider

  @arno (denk dat gij de grootste superman fan zijt). wil een quizje gaan doen met vrienden (vooral filmfans) over vooral dc helden. Ik had dus een aantal vragen maar waar kan ik zeker zijn dat de antwoorden juist zijn Wikipedia misschien? is er ooit een boek uitgegeven zoals ze dat deden voor james bond waar alle weetjes instaan? bv moet superman eten (heeft die genoeg met alleen de zon), hoe oud is hij eigenlijk en is hij al van in het begin omschreven als een alien? zo van die vragen en ook batman vragen
  • avatar
    
   Arno

   Het lastige is dat de antwoorden op die vragen verschillen, afhankelijk welke versie van Superman je hebt (er zijn aardig wat reboots geweest).

   De nieuwe The Superman Files is een leuk boek met weetjes, in de stijl van een geschiedenisspecial. Verder zit je ook goed met de geschiedenisboeken van DC Comics zelf (bv. The DC Chronicle of 75 Years of DC Comics). Of The Essential Superman Encyclopedia en The Ultimate Guide to the Man of Steel.

   Om op je vragen te antwoorden: Superman moet niet eten, de zon is genoeg. Hij doet het wel voor de smaak en om zich normaal te voelen. Hoe oud? Hangt af van continuïteit. In de New 52 is dat rond de 25, in de voorgaande DC-versies rond de 28, 30 in de Chris Reeve films en 33 in Man of Steel. Al vanaf Action Comics #1, pagina 1, is het duidelijk dat Superman een alien is. Pas in de moderne tijd zijn er mensen op aarde dat daar een probleem van maken/angst voor hebben. Lex Luthor noemt hem vanaf dan pas consequent “alien”.

   Je kan ook eens de aartsmoeilijke Superman-quiz van Mark Waid proberen:
   http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=44987
   • avatar
     
    ghostrider

    ik dacht dat het simpeler was spijtig wel. Dan ga ik alleen de vragen stellen die ik denk die normaal iedereen wel weet van de series op tv en films. wou er wat moeilijke insteken zoals leeftijd, van wat is zijn pak, waarom rood over blauw, wordt hij ouder enzo maar als ik daar alleen maar twijfel en discussies creëer dan liever niet. dat zal dus ook bij batman zo zijn zeker? dacht dat ze altijd van hetzelfde startpunt vertrokken bij een relaunch van een karakter. Spijtig wel daarom dat ik dus geen leuke quizvragen op internet vond. heb er al 2 gedaan over lotr en 1 over herken de acteur of regisseursfilm die waren wel leuk.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.