Random Article


Review: Collider #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $2.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Heeft potentieel om leuk te worden

Op zijn slechtst


Niet meeslepend genoeg voor een eerste issue.


Gegeven de juiste omstandigheden, is het onmogelijke altijd mogelijk… Zo ook in Collider, een nieuwe sci-fi reeks onder het Vertigo label…

1
Posted 07/08/2013 by

 
Full Article
 
 
Look son, just one last thing: given the right conditions the impossible’s always possible…

Met de nieuwe ongoing Collider gaat uitgeverij Vertigo zich aan een heuse sci-fi reeks wagen. Schrijver Simon Oliver (Gen13, The Exterminators) gaat ons meenemen in een wereld waar de normale, natuurlijke, wetten van de fysica niet meer gelden. Appels die niet meer omlaag vallen, tijd die niet meer lineair vooruit gaat, scheuren in tijd en ruimte, bubbel-universa, enz. het gaat allemaal wel aan bod komen in deze reeks. Een nirvana voor de meeste sciencefictionfans dus…

In dit eerste nummer, dat zich afspeelt ergens in de nabije toekomst, maken we kennis met enkele personages die samen werken voor het Federal Bureau of Physics (F.B.P.), een overheidsinstantie die dergelijke natuurwetoverschrijdende problemen moet oplossen. Zo is er een gelokaliseerd probleem met wegvallende zwaartekracht in de buurt van een school, waarvan de kinderen gretig gebruik maken om een super feestje te bouwen, zich onbewust van het echte gevaar. Adam Hardy, onze huidige hoofdrolspeler, moet het “lek” in het tijdruimtemembraan dichtlassen. Dit lukt niet meteen en een collega moet ingrijpen en redt hem zo van een gewisse dood…

Zoals reeds gezegd, Collider is op en top sci-fi. Voor wie ook naar sci-fi televisiereeksen kijkt, klinkt dit allemaal wel redelijk bekend. Het concept lijkt namelijk heel erg hard op dat van de serie Fringe. Waarschijnlijk was de schrijver een fan van die reeks en was hij teleurgesteld dat deze werd stopgezet begin dit jaar en moest zijn dorst naar verhalen over op hol geslagen wetenschap, gelest worden.

Maar meestal, bij een reeks die uitgegeven wordt onder het Vertigo-label, is het de bedoeling dat er ook verder wordt gekeken dan het oppervlak. Schrijver Simon Oliver gaat, verweven in het verhaal, een kritische kijk geven op onze huidige maatschappij en hoe deze mogelijk verder zou kunnen evolueren. Want hoewel het op het eerste zicht gewoon allemaal heel erg leuke science-fiction is, komt er reeds meteen in het eerste deel de corruptie binnen het F.B.P aan het licht en wordt er tussendoor even aangehaald dat het privatiseren van bepaalde overheidsdiensten eigenlijk niet de beste oplossing is. De aandachtige lezer kan hier dus meer uit halen, maar voor wie daar geen oor (of oog) naar heeft, blijft er toch nog een leuke reeks over.

De artiest die in dit alles wat leven moet brengen is Robbi Rodriguez en zijn stijl past wel redelijk goed bij het verhaal. Bij ieder personage is er wel hoekje af en de achtergronden zijn gedetailleerd en herkenbaar, maar wekken toch ook dat gevoel op dat er iets niet helemaal juist is. Er wordt ook totaal geen rekening gehouden met conventionele panelen en sommige paginadesigns zijn dan ook erg mooi. De inkleuring door Rico Renzi is levendig en het gretig gebruik maken van roos helpt mee met het scheppen van een unieke sfeer.

Al bij al is Collider #1 een leuke eerste issue die een wereld op zijn kop aan ons voorstelt, maar ergens mist er toch dat meeslepende gevoel dat je meteen meetrekt in deze wereld en je daar eventjes vasthoudt. Nu, dat was bij de eerste afleveringen van Fringe ook zo, en uiteindelijk groeide dit uit tot een van de beste sciencefictionreeksen van de laatste jaren! Dus laten we hopen dat Collider dezelfde richting uitgaat…

Collider #1 bij Archonia.com

Collider-1-06 Collider-1-11

Comments

comments


Spine

 
avatar
Me? A procrastinator? I'll prove you wrong some day. Just you wait and see.


One Comment


 1. avatar
   
  Ctulu

  Not a bad first issue. Wel niet zo overweldiggend als Saga #1 maar da’s dan ook een hoge standaard om mee vergeleken te worden.
  Simon Oliver heeft mooi alle elementen subtiel op het veld gezet. Leuk hoe je ontdekt hoe de wereld in elkaar zit via de radio en tv boodschappen. Ook de visuele clues hier en daar zoals Jay’s fles geeft alles een extra laag diepgang. 1ste keer gelezen en ik was wat underwhelmed. Een 2de read through en ik ben al meer onder de indruk.

  Enkel Adam Hardy zelf komt nogal flets over, echt zo’n haantje maar je leest tussen de lijnen wel dat er meer aan zit te komen. Daddy issue’s ala Hal Jordan?

  Visueel is het anders wel een pareltje. Leuk hoe Rodriguez en Renzi mooi conventies aan hun laars lappen om zo de breaking rules of physics over te brengen. Felle kleuren, buigende lijnen en toch een sausje realisme erover om alles geloofwaardig te houden. Sterk.

  Vermoedelijk wel niet voor iedereen weggelegd.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.