Random Article


75 Jaar Superman (Deel 7) – Superman 2000!

 


0
Posted 04/08/2013 by

Smallville: No Tights, No Flights

smallvilleNa de stopzetting van Lois & Clark in 1997, verkreeg Superman in 2001 opnieuw een live-action tv-reeks op het WB Television Network, later The CW. Het door Superman: For All Seasons-geïnspireerde Smallville zou opnieuw terugkeren naar de beginjaren van de man van staal en een jonge tienerversie van Clark Kent tonen, gelijkaardig aan de Adventures of Superboy-reeks uit de jaren 80. Showrunners Alfred Gough en Miles Millar schreven echter belangrijke verschillen toe aan deze reeks met de regel “No Tights, No Flights”. Clark zou dus steeds in zijn gewone kleren te zien zijn en niet de mantel en het pak van Superman aantrekken tot de allerlaatste aflevering (al had hij toevallig wel een voornamelijk rood met blauwe garderobe). Ook zou hij zijn krachten pas één voor één ontdekken. Het vliegen, daar moest hij nog een hele poos mee wachten. Tom Welling tekende als de nieuwe Clark Kent en werd bijgestaan door Kristin Kreuk als jeugdliefde Lana Lang, Sam Jones III als zijn beste vriend Pete Ross (de eerste keer dat een zwarte acteur de rol speelde) en het nieuwe personage Chloe Sullivan, gespeeld door Allison Mack. Michael Rosenbaum vertolkte een jonge Lex Luthor, die hier eveneens zijn jeugd in het rurale dorpje doorbracht en aanvankelijk zelfs de beste maatjes werd met Clark. Zijn vader Lionel werd gespeeld door John Glover en fungeerde aanvankelijk als de grote “Luthor als corrupte, meedogenloze zakenman”-villain, vooraleer de jonge Lex die rol overnam.

Clark-Kent-and-Lex-Luthor-on-Smallville1

Clark Kent (Tom Welling) en Lex Luthor (Michael Rosenbaum)

Een leuke aanpassing aan het oorsprongsverhaal was dat Kal-El’s raketschip een meteorietenregen met zich meebracht. Hierdoor viel het minder hard op dat de Kents hem vonden, raakte Smallville bekend als “meteor capital of the world” en werden er ook zaadjes gelegd voor de toekomst. De meteorietenregen die Superman tot de aarde bracht zorgde er bijvoorbeeld voor dat een jonge Lex Luthor al zijn haar verloor en de ouders van een jonge Lana Lang omkwamen. Dit betekende ook dat er een flinke portie Kryptonite verspreid werd in en rond Smallville. Deze versie van de groene meteoriet gaf regelmatig mensen superkrachten, waardoor Clark doorheen de eerste seizoenen op vaste basis met een “Meteor Freak of the Week” te kampen kreeg. Pas later werden bekende vijanden als Brainiac, Metallo, Bizarro, Doomsday, General Zod en zelfs Darkseid en de goden van Apokolips in de reeks geschreven, mits in een iets “realistischere” (lees: low-budget) vorm. De serie kende natuurlijk ook de nodige liefdesperikelen, maar uiteindelijk werd duidelijk dat Lana de reeks moest verlaten wanneer Lois Lane (Erica Durance) ten tonele verscheen en de focus meer naar de Daily Planet en Metropolis verschoof.

smallville-red-jacket

Super-Jacket

Batman mocht niet in Smallville verschijnen vanwege The Dark Knight Trilogy, dus werd er gekozen voor Oliver Queen/Green Arrow (Justin Hartley) als Clark’s beste vriend, uiteindelijk ook een playboy miljardair en nachtelijke vigilante. Naarmate de seizoenen vorderden werden een hele hoop DC-helden in de reeks geschreven, waaronder Bart Allen als Impulse/The Flash, een oudere Kara Zor-El/Supergirl, Cyborg, Aquaman (wiens spinoffreeks Mercy Reef uiteindelijk niet werd opgepikt), Jaime Reyes als Blue Beetle, Booster Gold, de Martian Manhunter, het Legion of Super-Heroes, Chloe Sullivan als Oracle, Hawkman en zelfs de hele Justice Society of America en de Wonder Twins.

green-arrow-hawkman_smallville

Green Arrow versus Hawkman, Smallville-style

Smallville-Erica-Durance-Tom-Welling

Lois Lane (Erica Durance) en Clark Kent in het Fortress of Solitude

Doorheen dit alles bleef Clark het echter houden bij zijn blauw/rode kledij, een (tijdelijk) zwarte Kryptoniaanse garderobe en een rood leren vestje met het S-logo. Ook geraakte hij aanvankelijk bekend als “The Blur“, kwam Lois zijn ware identiteit te weten nog vooraleer Clark het Superman-pak aantrok en hielp ze zelfs mee aan zijn “vermomming” als de meer klungelige, bebrilde reporter bij de Daily Planet. Een fameuze aanpassing aan het klassieke verhaal, maar wel één die werkte voor een modern publiek.

Smallville werd uiteindelijk met meer dan 200 afleveringen doorheen tien seizoenen de langstlopende Amerikaanse sciencefictionreeks/reeks gebaseerd op een comic ooit. Het is echter nog steeds niet helemaal gedaan, want de avonturen van deze versies van Clark (nu eindelijk wel Superman), Lois, Lex en co lopen nog steeds voort in de digitale comic Smallville Season 11, dewelke  zich zes maand na de laatste aflevering afspeelt. De comic ging van start in 2012 en introduceerde eindelijk wel personages als Batman en Wonder Woman, alsook Earth-2, tot de wereld van Smallville.

smallvilleseason11

Smallville Season 11

Ondanks de “No Tights, No Flights“-regel, werden de plots naargelang steeds extravaganter met meer comicbookinvloeden (met o.a. een hoop klonen voor Luthor, de Phantom Zone, buitenaardse goden, parallelle werelden) en natuurlijk een resem andere superhelden, wiens real-life Smallville-kostuums er vaak grappiger/belachelijker uitzagen dan hun comicbookversies en dus volledig de “No Tights“-regel de grond inboorden. Wanneer Smallville echter goed was en de reeks de nostalgie naar de comics en films opdreef, was het zeer goed. De serie leverde tevens met Rosenbaum en Durance de beste live-action versies van Lex Luthor en Lois Lane op tot hiertoe. Ook was er een flinke dosis nostalgie en respect voor de film- en televisiegeschiedenis van Superman. Zoals wel vaker gebeurde in de tv-series en films rond de man van staal, werden bekende acteurs uit een vorige interpretatie teruggebracht voor een cameo in de nieuwe. Nergens gebeurde dit meer dan in Smallville. Zo speelde Dean Cain (Superman uit Lois & Clark) een onsterfelijke schurk gebaseerd op Vandal Savage, werd Teri Hatcher (Lois uit Lois & Clark) gecast als de moeder van Lois Lane, sprak Terrence Stamp (General Zod uit de eerste Superman-films) de stem in van Jor-El en speelde Annette O’ Toole (Lana Lang uit Superman III) nu Martha Kent. Helen Slater, Supergirl uit de gelijknamige film, vertolkte Lara Lor-Van, Superman’s biologische moeder. De grootste gastrol werd echter weggelegd voor de inmiddels verlamde Christopher Reeve. Hij speelde Dr. Virgil Swann, een soort Stephen Hawking-achtige professor die de nieuwe Clark Kent voor het eerst vertelde over Krypton en zijn echte naam onthulde in seizoen twee. Een mooi “passing the torch“-moment tussen Reeve en Welling. Nog een leuk weetje: Margot Kidder, Lois Lane uit de films, speelde dan weer de vrouw van Dr. Swann!

smallville-reeve-welling1

Tom Welling en Christopher Reeve, twee generaties Supermannen…

Superman Returns?

supermanlives-newcostumeNa de geflopte Supergirl– en vierde Superman-films, de tragische val van Christopher Reeve in 1995 en een tijdelijke doodsteek voor het superheldengenre in Hollywood dankzij het erbarmelijke Batman & Robin (1997), zag het er niet goed uit voor de vijfde Superman-prent. Een hele hoop filmprojecten werden in de jaren 90-00 opgestart en er werd heel wat geld uitgegeven, maar alle pogingen faalden grandioos. Superman Reborn zou een prent worden waarin Doomsday, Brainiac en de dood en verrijzenis van de man van staal in voorkwamen. Dit project evolueerde tot Superman Lives, waar Kevin Smith (Comic Book Men, Clerks) gevraagd werd om het script te schrijven. Het was echter duidelijk dat producer Jon Peters niets van Superman afwist (hij wou o.a. een Fortress of Solitude met ijsberen waar Brainiac mee kon vechten, een buitenaardse harige sidekick voor Lex Luthor, een grote spin op het einde en een Superman in een zwart pak, die niet kon vliegen en wiens “S” uit verschillende stukken bestond die konden gebruikt worden als ninjasterren). Later kwam hier nog een elektrisch regenboogpak bij als deel van zijn verrijzenis. Hmm…

nicolascagesupermanTim Burton (Batman, Batman Returns) zou uiteindelijk regisseren, het pak werd terug naar een meer klassieke look gebracht en als Superman werd niemand minder dan Nicolas Cage gecast, een zware comicbookfan die zijn zoontje Kal-El noemde en later nog Marvel’s Ghost Rider zou vertolken. Uiteindelijk kwam hier ook niets van in huis. Superman: Flyby werd een nieuw script, geschreven door J.J. Abrams (Star Trek, Star Wars Episode VII), voor een reboot van het oorsprongsverhaal met naast Superman ook enkele nieuwe van Krypton afkomstige vijanden, terwijl er ook werd geflirt met een Batman vs Superman-prent. Hierin zouden een van Lois Lane gescheiden en een nieuwe relatie met Lana Lang beginnende Superman en een op pensioen gegane Batman met elkaar in conflict treden en achteraf samenwerken tegen Lex Luthor. Robin, Alfred en commissaris Gordon waren dood en de kersverse vrouw van Bruce Wayne werd dan tijdens de huwelijksreis ook nog eens vermoord door The Joker. Scriptschrijver Akiva Goldman schreef mee aan de verfilming van I Am Legend uit 2007 en stopte in deze film (die zich in 2012 afspeelt) een fake Superman/Batman-filmlogo als leuke easter egg voor dit gefaalde project.

i-am-legend-batman-superman

Superman/Batman logo uit I Am Legend

supermanlivesVerdere regisseurs die werden aangesproken in deze lange en onzekere periode waren Michael Bay (Transformers), Martin Campbell (Green Lantern), Oliver Stone (The Doors), Wolfgang Petersen (Troy) en vooral McG (Charlie’s Angels) en Brett Ratner (Rush Hour, X-Men: The Last Stand). Acteurs die gelinkt werden aan de rol van Superman waren o.a. Ashton Kutcher (That 70’s Show), Paul Walker (The Fast & The Furious), David Boreanaz (Angel, Bones), Josh Hartnett (Lucky Number Slevin), Smallville‘s Tom Welling en zelfs Will Smith. Aan heel dit gedoe zou echter een einde komen wanneer regisseur McG vervangen werd door Bryan Singer (X-Men, X2) en de nieuwe man van staal vertolkt zou worden door Brandon Routh

Volgende week, in het laatste deel van de special, bekijken we de terugkeer van Superman naar het grote scherm in het nostalgische Superman Returns (2006), zijn rollen in een hele hoop DC-animatiefilms (en reclamespots met Jerry Seinfeld) en wordt de nostalgische periode ook in de comics nog even voortgezet. Tenminste, tot de man van staal zijn rode onderbroek kwijtspeelt en een volgende reboot van het DC-universum in 2011 alweer een nieuwe status quo, geliefde en een algemeen meer donkere fase voor de verhalen zal inluiden. Eindigen doen we dan uiteraard bij Superman’s huidige 75ste levensjaar en de volledige reboot van de filmfranchise met Man of Steel

Eerst stellen we echter nog een voorlaatste keer de vraag…

Wat te lezen uit deze periode?

Vele Superman-Elseworlds one-shots zoals Speeding Bullets, Distant Fires, The Nail, Son of Superman of True Brit vind je momenteel nog terug in vele stripwinkels en Superman & Batman Generations werd in drie delen gebundeld. Kingdom Come, Red Son en All-Star Superman, veruit de beste alternatieve Superman-verhalen, worden met vaste regelmaat herdrukt. Superman: Peace on Earth werd samen met gelijkaardige verhalen rond Batman, Wonder Woman, Shazam en de Justice League opgenomen in de The World’s Greatest Super-Heroes-collectie (zowat de beste introductie tot de helden van DC die er is), terwijl ook Justice geheel werd gebundeld.

Superman_BirthrightHet gros van de Jeph Loeb/Joe Kelly-periode werd in verschillende trades verzameld, die niet meer herdrukt worden en af en toe wel enkele issues durfden te laten vallen: No Limits!, Endgame, ‘Til Death Do Us Part, Critical Condition, Emperor Joker en President Lex. Het merendeel van de Our Worlds at War-crossover is beschikbaar in twee bundelingen of één omnibus (aan een zeer scherpe prijs), terwijl beide Return to Krypton-verhalen te vinden zijn in de gelijknamige trade paperback. De Ending Battle-bundel verzamelt de eerste Superman-crossover waaraan Geoff Johns meewerkte en het “What’s So Funny About Truth, Justice & The American Way?“-verhaal werd opgenomen in de nieuwe editie van Superman: The Greatest Stories Ever Told, dat verhalen uit alle voorgaande periodes bevat. Ook Superman: Godfall valt nog makkelijk te vinden.

allstarsupesDe Superman/Batman-reeks werd dan weer (op enkele issues na) volledig in hardcovers en trades gestoken. De run van Jeph Loeb omvat hiervan de vier eerste en belangrijkste voor deze periode uit het DC-universum (Public Enemies, Supergirl, Absolute Power en Vengeance). Er bestaat ook een Superman/Batman: The Greatest Stories Ever Told-collectie, dewelke opnieuw verhalen uit verschillende periodes bundelt. Qua gebundelde miniseries zijn Superman: For All Seasons, Superman: Birthright en Batman/Superman/Wonder Woman: Trinity – dat de eerste ontmoeting van DC’s drie-eenheid in een nieuw, doch nostalgisch jasje stopte – absolute aanraders en zeer makkelijk te vinden.

Terwijl President Lex en Superman/Batman: Public Enemies (het begin en einde van Lex Luthor’s tijd als president van de VS) waarschijnlijk wel het best deze periode weergeven, moeten we als allerbeste Superman-comics toch wel Superman: Birthright (tot op heden nog steeds de betere origin van de man van staal) en All-Star Superman aanraden. Beiden passen misschien niet (meer) in de officiële DC-continuïteit, maar geven – wanneer je ze samen leest – als geen ander het begin en “einde” van het leven van de man van staal weer. In deze twee reeksen kom je alles te weten wat belangrijk is aan ‘s werelds eerste superheld. Zeker All-Star is beschikbaar in zowat elk formaat (waaronder een gigantische Absolute Edition) en is overigens het beste “nostalgische” Superman-verhaal aller tijden, punt. Betere Superman-schrijvers dan Mark Waid en Grant Morrison bestaan er niet.

Superman: Birthright bij archonia.com

Absolute All-Star Superman bij archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.