Random Article


Review: Batman/Superman #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: ,
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: ,
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Batman + Superman! Het contrast tussen de twee wordt goed in beeld gebracht. Atypische tekenstijl voor een mainstream comic.

Op zijn slechtst


Niet zeer toegankelijk voor nieuwe lezers. Duidelijk geschreven voor de trade. Villain wordt helemaal niet uitgewerkt.


De eerste ontmoeting tussen de twee grootste superhelden ter wereld wordt opnieuw uit de doeken gedaan…

0
Posted 26/06/2013 by

 
Full Article
 
 

Batman-Superman (2013-) 001-011

So Young. So Angry. So Raw. So Perfect.

Superman en Batman zijn niet alleen de bekendste namen uit het DC Comics-pantheon, maar twee van de oudste en grootste superhelden ter wereld. Al sinds de jaren 40 verschenen ze samen op de covers van World’s Finest Comics en in 1952 vond hun eerste officiële ontmoeting in het DC-universum plaats. De Man of Steel en de Dark Knight zouden hierna de beste maatjes worden, tot in 1986 hun relatie drastisch werd omgegooid. Sindsdien werden de World’s Finest voorgesteld als tegenpolen, die nog steeds een diep respect voor elkaar hadden en een jarenlange vriendschap uitbouwden, maar drastisch verschilden in hun superheldenmethodes. Iets wat tot bijna evenveel conflicten als team-ups leidde.

Nadat hun vorige team-up reeks Superman/Batman (2003) eindigde vanwege DC’s grote New 52relaunch in 2011, vond de uitgever het nu tijd om het verhaal van hun eerste ontmoeting alweer opnieuw te vertellen en van een New 52-cape te voorzien in Batman/Superman. De nieuwe ongoing wordt ons gebracht door schrijver Greg Pak (Planet Hulk, Incredible Hercules) en artiest Jae Lee (Before Watchmen: Ozymandias, The Dark Tower).

Batman-Superman (2013-) 001-006

Het verhaal speelt zich een poos voor Justice League #1-2 af (de vorige “eerste ontmoeting” van Superman en Batman in de New 52). Hoe dat precies in elkaar steekt, komen we voorlopig nog niet te weten, maar het is duidelijk dat beide heren hier echt nog in het prille begin van hun superheldencarrière zitten. Superman springt nog rond in T-shirt en jeans, terwijl Batman ook nog een minder hoogtechnologisch harnas draagt en door velen nog aanzien wordt als een stadslegende/mythisch monster. Beide heren ontmoeten elkaar in Gotham City, waar journalist Clark Kent op bezoek komt om miljardair Bruce Wayne uit te vragen rondom enkele moorden bij de Metropolis-tak van Wayne Enterprises. Dit lokt dan weer Wayne als Batman naar Metropolis, waar hij een door een demonische entiteit bezeten Catwoman aantreft en ook Clark zich als Superman met de zaak komt moeien. Tijdens het obligatoire gevecht tussen de jonge Superman en Batman wordt het tweetal naar de parallelle wereld Earth-2 getransporteerd. And then things really start to get weird…

Batman-Superman (2013-) 001-010We krijgen in dit eerste deel louter de opzet voor een grotere verhaallijn die het mysterie verder zal uitdiepen. Greg Pak benadrukt met innerlijke monologen op een leuke manier enkele verschillen (alsook gelijkenissen) tussen Clark en Bruce. Het doet sterk terugdenken aan Superman/Batman #1 uit 2003, maar het is altijd al een effectieve verhaaltechniek geweest wanneer het op de World’s Finest aankomt. De karakterisaties van de twee worden ook degelijk afgehandeld en hun gedachten over elkaar worden mooi gecontrasteerd.

De gotische, schilderachtige stijl van Jae Lee past dan weer geweldig goed bij het nachtmerrieachtige Gotham City (maar iets minder bij futuristische Metropolis) en zijn lay-outs zijn, zoals gewoonlijk, weer om van te smullen. De tekeningen zullen echter niet voor iedereen weggelegd zijn en zijn nu ook niet bepaald geschikt om dynamische actiescènes in beeld te brengen. De laatste pagina’s van het verhaal worden getekend door Ben Oliver (Batwing). Iets dat, ondanks de gelijkaardige kleuren, toch een fameuze stijlbreuk oplevert. Maar wanneer de meer schetsende Oliver overneemt bevinden we ons al op Earth-2, dus kan de overschakeling wel enigszins vergeven worden.

In het algemeen ziet Batman/Superman #1 er een pak meer artsy uit dan je zou denken voor zo’n overduidelijke mainstream reeks en is de plot – vanwege de twee werelden, het gebrek aan karakteropbouw van de schurk en die gekke, haast vanuit het niets opduikende WayneTech-robots – niet meteen toegankelijk. Dit eerste deel is dus vrij atypisch geworden, maar dat kan ook een meevaller blijken wanneer de verhaallijn wat meer op gang komt en ons misschien toch iets nieuws kan tonen. Batman/Superman #1 slaagt echter enkel en alleen als eerste deel van een grotere verhaallijn, want puur als nieuwe nummer #1 heeft het nog te weinig om armen en zien we het eerlijk gezegd niet veel nieuwe lezers lokken, ondanks de grote namen en kansen die eraan verbonden zijn…

Batman/Superman #1 bij Archonia.com

Batman-Superman (2013-) 001-001Batman-Superman (2013-) 001-002

Batman-Superman (2013-) 001-003Batman-Superman (2013-) 001-004

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.