Random Article


75 Jaar Superman! (Deel 3) – Superdickery

 


0
Posted 11/06/2013 by

Superman’s (Extended) Family 

actioncomics241Met zowel Kandor, Argo City, The Phantom Zone en een hoop nieuwe vrienden en vijanden werd de mythologie rond Superman enorm uitgebreid. Grote naam in dit alles was DC-redacteur Mort Weisinger, met schrijvers Otto Binder en artiesten Al Plastino en vooral Curt Swan als grootste bijdragers. De Superman-verhalen kenden een redelijk brave toon met anything goes sci-fi en fantasy-inslagen, ideaal voor het nog steeds strenge censuurorgaan: de Comics Code Authority.

Nadat Superman Kandor redde van Brainiac, plaatste hij de miniatuurstad prominent in zijn nieuwste Fortress of Solitude. Superman’s ultieme hoofdkwartier in de Noordpool werd pas echt voorgesteld in Action Comics #241 (1958) en bevatte een leger levensechte Superman-robots (die bijvoorbeeld konden inspringen wanneer hij en zijn alter ego Clark Kent op dezelfde plaats moesten zijn), heel wat Kryptoniaanse en andere technologieën, een intergalactische zoo en natuurlijk een gigantisch grote gouden voordeursleutel die enkel hij kon optillen. Enkele mini-Kandorianen werden de Superman Emergency Squad, om de man van staal bij te staan in moeilijke momenten. Het zou echter nog jaren duren vooraleer Superman Kandor tot haar ware grootte kon herstellen. In Kandor zelf hadden de inwoners en bezoekers geen superkrachten. Superman zou hier wel regelmatig op bezoek komen en zelfs gedurende een tijdje, samen met Daily Planet-reporter Jimmy Olsen, avonturen beleven als het door Batman en Robin geïnspireerde en naar Kryptoniaanse vogels vernoemde dynamische duo Nightwing en Flamebird.

kryptonmap

Een kaart van Krypton

superman141Ook de geschiedenis van Krypton zelf werd in deze periode meer en meer uitgewerkt. Dit was niet langer “een planeet vol supermannen” zoals in de Golden Age, maar een heus kleurrijk sciencefictionparadijs, met een aparte klederdracht, bouwstijl, fauna en flora, een vulkaan die goud spuwde in plaats van lava en veel meer. In het door Jerry Siegel geschreven “Superman’s Return to Krypton!” uit Superman #141 (1960), reisde de volwassen Superman doorheen de tijd terug naar zijn geboorteplaneet. Hier ontmoette hij zijn ouders Jor-El en Lara, leerde hij de gewoontes van zijn volk en begon hij zelfs een kortstondige relatie met Krypton’s grootste actrice Lyla Lerrol. Maar de aarde had haar Superman nodig en dus moest de man van staal tijdig terugkeren. Hij kon niets doen om het uiteindelijke lot van zijn ouders, geliefde en geboorteplaneet te veranderen…

De wereld van Superman werd op aarde dan verder uitgebreid met een hoop nieuwe superhelden. Samen met Batman vormde hij al de World’s Finest in de gelijknamige comic (in WF #71 vermomde Batman zich bijvoorbeeld als Superman om deze zijn geheime identiteit te beschermen tegen Lois Lane, en in WF #88, 1957, verkregen we een eerste team-up van aartsvijanden Lex Luthor en The Joker). In The Brave and the Bold #28 uit 1960 werd de nieuwe Justice League of America voorgesteld, het grootste superheldenteam ter wereld en een update van de Justice Society uit de jaren 40. Batman en Superman vervoegden het team en Supes zou met The Flash, de snelste man ter wereld, vanaf Superman #199 (1967) regelmatig zijn supersnelheid testen in races rond de wereld…

justiceleaguesilverage

adventure-comics-247

Superboy’s krachten worden “te gewoon” geacht voor het futuristische Legion

Een ander superheldenteam waar Superman, of liever Superboy, een grote rol bij speelde was het Legion of Super-Heroes. Deze superheroïsche sci-fi tienerclub uit de 30ste eeuw werd geïnspireerd door het goeie voorbeeld van een jonge Clark Kent, de eerste superheld (Adventure Comics #247, 1958). Superboy werd een erelid van het Legion en trok met hen mee op vele avonturen in de verre toekomst. Het Legion groeide doorheen de jaren uit van drie leden – Lighting Boy (later Lighting Lad), Cosmic Boy en Saturn Girl – tot tientallen, waaronder de goedhartige Brainiac 5 (een afstammeling van Brainiac), Lar Gand/Mon-El en zelfs Supergirl.

De wereld van Superman’s alter ego Clark Kent mag echter ook niet vergeten worden. In Superboy #86 (1961) kwamen we Pete Ross tegen, dewelke Clark Kent’s beste vriend tijdens zijn jeugd in Smallville werd en zijn identiteit als Superboy te weten kwam, maar deze aanvankelijk voor zichzelf hield. Vanaf 1958 werden er in de Superman-reeks ook Untold Tales rondom de man van staal verteld, verhalen uit bijvoorbeeld de periode wanneer hij naar de universiteit van Metropolis ging. Hier ontmoette hij één van zijn eerste liefdes, Lori Lemaris. Lori zat in een rolstoel, maar bleek achteraf gewoon een zeemeermin! (Superman #129, 1959). Ha!

supermankennedy

Wel, euhm…

supermankennedymissionTen slotte werd met de Amerikaanse president John F. Kennedy (1917-1963) een wel zeer bekende persoonlijke vriend van de man van staal in de comics geschreven. President Kennedy verscheen een paar keer in de reeks en Superman deelde hem zelfs zijn geheime identiteit mee. In Action Comics #309 (1963) verkleedde JFK zich als Clark Kent voor een tv-show waarin Superman geëerd werd om hiermee de identiteit van de man van staal te beschermen. De timing van de issue kon echter beter, vermits JFK een paar dagen nadat Action #309 naar de drukker ging werd neergeschoten in Dallas, Texas (na veel vijven en zessen zou een jaar later toch nog het verhaal “Superman’s Mission for President Kennedy“, op aanvraag van de nieuwe president Lyndon B. Johnson, verschijnen in Superman #170).

Vlieg verder naar de laatste pagina voor een hoop vreemde S%?! en Superdickery in “Silver Age Madness!”…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.