Random Article


75 Jaar Superman! (Deel 1) – Up, Up and Away!

 


1
Posted 06/06/2013 by

Superman-75-anniversarySuperman, ‘s werelds allereerste superheld en grondlegger van het grootste genre in het medium der comics (en vandaag de dag ook in films), bestaat 75 jaar en dat moet gevierd worden. DC‘s man van staal verscheen voor het eerst in Action Comics #1 (coverdatum van juni, 1938), de meest waardevolle comic aller tijden, en kent een rijkgevulde carrière doorheen comics, krantenstrips, boeken, films, animatie, games, toys, radio- en tv-series. Hier bij Brainfreeze nemen we jullie gedurende de maand juni mee doorheen 7.5 decennia in evenveel specials gevuld met Superman-geschiedenis. Van zijn creatie door Jerry Siegel en Joe Shuster in de jaren 30, tot zijn langverwachte terugkeer naar het grote scherm in Man of Steel.

Vandaag starten we begin jaren 30 en nemen we de voorlopers van Superman, zijn creatie, debuut in 1938 en evolutie doorheen de vroege jaren 40 onder de loep. Klaar? Up, Up and Awaaaay!

Jerry Siegel, Joe Shuster en de eerste “supermannen”

De scheppers van Superman waren Jerome “Jerry” Siegel (1914-1996) en Joseph “Joe” Shuster (1914-1992),  twee jonge joodse jongens uit Cleveland, Ohio, die een passie voor sciencefiction, pulps (de voorlopers van comics) en mythologische helden bezaten. Ze kwamen elkaar tegen op de middelbare school en begonnen al snel samen verhalen te maken. Nadat Jerry’s vader, Mitchell Siegel, een fatale hartaanval kreeg na een overval op zijn winkel, zette Jerry – volgens de legende – zijn eerste idee voor een “superman die alle onrechtvaardigheden uit de wereld zou helpen” op papier.

jerry-siegel-and-joseph-shuster

Jerry Siegel en Joseph Shuster

Siegel en Shusters eerste “superman”-personage verscheen in het kortverhaal “The Reign of the Super-Man” uit Science Fiction #3, een fanmagazine uit 1933. Dit was Bill Dunn, een dakloze man die dankzij een wetenschapper telepathische krachten verkreeg. Als The Super-Man geraakt hij gecorrumpeerd door zijn macht en wil hij de wereld veroveren (de inspiratie werd hier, zoals vele sciencefictionverhalen met superwezens uit die tijd, gehaald bij de superieure Übermensch, een concept van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche).

Reign_of_the_Superman

De eerste superman was dus een kale, telepathische schurk. Dat kon beter. Geïnspireerd door de vroege comic Detective Dan werd de nieuwe Superman van Siegel en Shuster een heroïsche detective, wiens door Hollywoodacteur Douglas Fairbanks (Robin Hood, The Mark of Zorro) geïnspireerde uiterlijk uiteindelijk zou gebruikt worden voor hun detectivestrip Slam Bradley. Slam zou overigens voor het eerst verschijnen in Detective Comics #1 uit 1937, de reeks waar de Amerikaanse uitgeverij die we vandaag kennen als DC Comics uiteindelijk haar naam vandaan zou halen.

Derde keer, goeie keer. Op een hete zomernacht kwam het allemaal tot Jerry Siegel, hij zou een heroïsch personage bedenken met de “mythische kwaliteiten van Hercules en Samson, maar sterker“. Zijn liefde voor sci-fi zou echter ook doorsijpelen in het achtergrondverhaal van deze nieuwe Superman, die als baby door zijn vader in een raketschip naar de aarde wordt gestuurd, momenten voor een explosie zijn geboorteplaneet consumeert. Op aarde zou hij gevonden worden door een motorrijder, die hem naar een weeshuis bracht. Hier wordt hij uiteindelijk geadopteerd door een vredelievend Amerikaans koppel, die hem goeie, oude midwesterse waarden bijbrengen, hem opvoeden op een boerderij en de naam Clark Kent (een combinatie van Hollywoodacteurs Clark Gable en Kent Taylor) schenken. Na de dood van zijn ouders, vermomt Clark zich als een mild-mannered reporter en zal hij zijn bovenmenselijke krachten aanwenden tot het beschermen van de onderdrukten en het bestrijden van alle onrecht. Hij deed dit ook in een kleurrijk kostuum dat werd geïnspireerd door de outfits van circusacrobaten en ideaal was voor het nog erg jonge visuele medium der comics. Op de koop toe verkreeg hij een groot ‘S’-embleem op zijn borst (dat aanvankelijk wel degelijk louter voor zijn superheldennaam stond) en uitgroeide tot zowat één van de meest herkenbare symbolen ter wereld. Ooit.

supermanclarkkent

Uiteindelijk zou Superman ook nog specifieke elementen meekrijgen van twee rechtstreekse sciencefictionvoorlopers: Hugo Danner (de protagonist uit Philip Wylie‘s roman Gladiator uit 1930, die vanwege zijn immense krachten een eenzame buitenstaander werd in de moderne wereld) en pulpheld/avonturier/detective/superieure man Doc Savage (The Man of Bronze, wiens voornaam ook Clark was en ook opereerde uit een geheime basis, gevestigd in het Noordpoolgebied en genaamd het Fortress of Solitude)

De combinatie van buitengewone krachten, missie en identiteit (gevormd door een kostuum, codenaam en symbool) vormen de kerndefinitie van elke superheld, en het was pas in Superman dat ze voor de eerste keer zo gecombineerd werden. Superman debuteerde op de cover van DC’s anthologiecomic Action Comics #1, een auto boven het hoofd heffend. Niet alleen een nieuw personage, maar een geheel nieuw genre was bij deze geboren…

Action Comics!

Action Comics #1

Superman stond misschien wel op de cover van Action Comics #1, maar hij moest het blad nog wel delen met andere helden als Tex Thompson en Zatara the Magician (jawel, de papa van DC’s magische superheldin Zatanna), die elk hun eigen avonturen beleefden. Het duurde echter niet lang vooraleer Action Comics bekend kwam te staan bij de jonge comicbooklezers als “dat blad met Superman erin“. Comicbookverhalen uit deze tijd – dewelke uiteindelijk de Golden Age werd genoemd – waren vrij kort, simpel, en stonden haast altijd op zichzelf, met een rechttoe rechtaan boodschap en een duidelijke scheidingslijn tussen goed en kwaad.

In het eerste, 13 pagina’s tellende Superman-verhaal worden we voorgesteld tot ‘s werelds eerste superheld, zijn oorsprong, zijn bovenmenselijke krachten, zijn geheime identiteit als Clark Kent en zijn collega-reporter: de vurige Lois Lane (Joe Shuster tekende haar naar model Jolan Kovacs, later Joanne Siegel nadat ze eind jaren 40 trouwde met Superman-schrijver Jerry Siegel). De alombekende liefdesdriehoek “Clark houdt van Lois, maar Lois houdt van Superman en ziet Clark niet staan” werd hierin meteen al vrij duidelijk. De relatie tussen Superman’s twee identiteiten Clark Kent en Superman werd echter nog niet zozeer uitgediept: Clark Kent, journalist, is hier louter een vermomming opdat Superman meteen kan weten waar en wanneer hij in actie kan treden.

joannesiegel

Joanne Siegel en Lois Lane

Superman doet in deze vroege verhalen de titel Action Comics alle eer aan en staat nooit stil. Deze man van staal is tegelijk helemaal nog niet de grote goedzak (of “Big Blue Boy Scout“) die we vandaag de dag gewend zijn. Deze Superman komt voornamelijk op voor de kleine man, gaat zeer ruw te werk en doet hardhandig wat hij juist acht. Iets dat daarom niet altijd strookt met de letter van de wet. In de eerste Action Comics redt hij een onschuldige vrouw van een executie, treedt hij in conflict met gangsters en ontmaskert hij een corrupte Amerikaanse senator. Later zou hij nog wat extremer en meer proactief optreden, bijvoorbeeld door een corrupte Amerikaanse munitiefabrikant zo maar even mee te nemen naar de frontlinies van een oorlog om hem vanop de eerste rij te laten zien wat zijn winstbejag allemaal kan aanrichten (AC #2), of door een hele achtergestelde buurt eigenhandig te slopen en de stad te dwingen een betere huisvesting voor haar inwoners te laten voorzien (AC #8). Met andere woorden, kan je deze vroege Superman, in de context van vandaag, gerust een socialistisch gezinde bullebak met superkrachten noemen.

supermanmeetslois

Superman ontmoet Lois Lane

Vlieg verder naar pagina 2 voor de uitbreiding van de Superman-franchise, zijn eerste superschurken en enkele handige leestips…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


  1. avatar
     
    ghostrider

    zeer informatief artikel en goed geschreven heb zelf onlangs de oude tekenfilm reeks eens gezien en daar kon superman nog niet vliegen was wel wennen. ik kijk uit naar de volgende delen arno laat maar komen.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.