Random Article


Review: Batman – The Night of the Owls

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: , , ,
 
Tekenaar: , , , ,
 
Inkter: , , ,
 
Inkleuring: , , , ,
 
Lettering: , ,
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: $29.99
 
Verzamelt: All-Star Western #9 Batman #8-9 Batman Annual #1 Batman: The Dark Knight #9 Batman: Detective Comics #9 Batgirl #9 Batwing #9 Birds of Prey #9 Nightwing #8-9 Batman and Robin #9 Catwoman #9
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het gevoel van een gedeeld universum.

Op zijn slechtst


Te veel herhaling, te weinig variatie en gewoon te weinig relevantie.


Vandaag kijken we eens of Batman: The Night of the Owls echt een noodzakelijke aankoop is om DC’s eerste grote New 52 Bat Family crossover te kunnen volgen…

5
Posted 16/05/2013 by

 
Full Article
 
 

To all the allies of the Bat presently in Gotham.. I send this with the greatest urgency..

Batman blijft één van de succesverhalen van het DC Comics, ook na de beroemde New 52relaunch. De lezers leerden toen dat Batman niet de enige kracht van naam is in Gotham City. De Caped Crusader moet zijn stad delen met een eeuwenoud gezelschap genaamd The Court of Owls. Tot nu toe dacht Bats dat het slechts een verhaaltje was voor kinderen. Maar deze duistere figuren zijn meer dan echt en willen voor eens en voor altijd laten zien dat de stad van hen is…

De basis van het verhaal is natuurlijk de Batman-reeks door van Scott Snyder en Greg Capullo. In deze comic wordt het huis van Bruce Wayne aangevallen door de Talons, gemaskerde moordenaars van de Owls-organisatie. Terwijl de playboy zich als Batman de aanvallers van het lijf houdt, ontdekt butler Alfred Pennyworth wat het doel is van de Talons. Ze verspreiden zich over Gotham om elke publieke persoon van de stad een kopje kleiner te maken. Dit is te groot voor een man alleen. Alfred zend een boodschap naar de Bat Family. Hun hulp wordt ingeroepen om het lijf te redden van zoveel mogelijk mensen. We volgen in deze bundeling één nacht in Gotham City, de nacht van de Owls…
batman owls 1

Deze collectie bevat dan ook een verzameling van andere DC-titels die inhaken op het verhaal. Het houdt in dat we niet alleen een redelijk aantal verschillende helden te zien krijgen, maar ook een verzameling van talenten die bij DC Comics hun ding doen. De volgende titels zijn terug te vinden in deze hardcover:

All-Star Western #9
Batman #8-9
Batman Annual #1
Batman: The Dark Knight #9
Batman: Detective Comics #9
Batgirl #9
Batwing #9
Birds of Prey #9
Nightwing #8-9
Batman and Robin #9
Catwoman #9

Veel van deze comics zijn overbodig. All-Star Western en Batwing zijn prima voorbeelden van titels waarin duidelijk is te merken dat het lopende verhaal wordt onderbroken om even een stel Talons te laten rondlopen. Bij All-Star Western, dat zich tenslotte in een andere tijdsperiode afspeeltkun je jezelf afvragen of het überhaupt wel nut heeft om een Talon te introduceren? In de Batman-serie was al lang duidelijk gemaakt dat The Court of Owls al enkele honderden jaren in Gotham bivakkeert.

Sommige series voegen dan weer wel iets toe. Nightwing weet te boeien. Hetzelfde geld voor Batgirl en in minder mate Batman: The Dark Knight. De comics zijn goed leesbaar en voegen ook echt iets toe aan het lopende verhaal van deze crossover.

Het algemene verhaal kent echter ook de nodige problemen. We hebben het al gehad over de comics die vaak het hele Night of the Owls-gebeuren tussen de soep en de aardappelen opdienen, maar er is ook nog een ander probleem. Het probleem van de herhaling. De boodschap van Alfred toont in het begin vooral aan dat het DC-universum een gedeeld universum is. Maar zo tegen het einde van deze bundel wordt het vervelend en geeft het geen bijzonder gevoel meer. Ook de innerlijke monologen van de Talons gaan gauw vervelen.  Ze hebben elk een andere achtergrond, maar uiteindelijk praten ze allemaal hetzelfde. Een echt einde zit er ook niet aan het verhaal, want dat vindt plaats in de volgende nummers van de Batman-reeks, gebundeld in Batman – The City of Owls.

batgirls owls

Grafisch gezien is deze bundel redelijk goed. Het gros van de tekenaars bedienen zich van een rauwe, realistische stijl. Alleen Travel Foreman (Animal Man) haalt in Birds of Prey helaas niet zijn gebruikelijke niveau. Voor ons was Kenneth Rocafort (Red Hood) overigens een aangename ontdekking. Zijn werk maakte ons hongerig naar meer.

Toch kunnen we deze bundel niet aanraden. Het niveau van de verhalen is te wisselvallig. Sterker nog, het is geen reclame voor de overige titels. Geen enkele keer wordt je door een titel gegrepen. Ze kwamen over als fabriekscomics. Goed, technisch gezien zijn ze dat ook. Maar bij een goed creatief team merk je dat ze lol hebben in het maken van het verhaal. Op Batman , Nightwing en Batgirl na is daar niets van te merken.

We raden deze bundel dan ook enkel en alleen aan wanneer je een completist bent. Wil je dit verhaal volgen, dan is de normale Batman-reeks voldoende. Dat kost minder, en leest uiteindelijk beter. Alle comics hier worden overigens ook verzameld in de tweede volumes van de DCnU Bat Family-reeksen.

Batman: Night of the Owls bij archonia.com

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar


5 Comments


 1. avatar
   
  MrZarq

  Is er geweten of de issues die hierin verzameld worden ook verzameld zullen worden in de andere bundelingen, bvb die van Batman & Robin?
  • avatar
    
   Arno

   Yep, laatste zin: “Alle comics hier worden overigens ook verzameld in de tweede volumes van de DCnU Bat Family-reeksen.” Dus Batman & Robin vol.2: Pearl bv. bevat de Night of the Owls-crossover issue.
 2. avatar
   
  Ctulu

  Allemaal aangeschaft in single issue tijdens het event … huilen met de pet op!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.