Random Article


Verrijzenis van de Dag! – Fantastic Four

 


0
Posted 04/04/2013 by

superman_crossMet Pasen vieren christenen traditioneel de Verrijzenis van Jezus Christus. Maar een kruisiging en een wederopstanding een paar dagen later is maar peanuts vergeleken met wat onze favoriete comicbookhelden al hebben doorstaan. Brainfreeze zet daarom gedurende de paasvakantie elke dag een comic book death + resurrection in de spotlight.

De dood in comics, en vooral in de meest langdurige superheldencomics, is gewoon maar een zoveelste obstakel dat overwonnen dient te worden. Wanneer een personage vandaag de dag sterft is het schokeffect en de emotionele impact vaak ver zoek, en dringt zich meteen de vraag op hoelang het zal duren eer de gevallen held terug tot leven komt. Wij bespreken de komende twee weken graag enkele van de bekendste, grappigste, gekste, meest ingewikkelde of over-the-top verrijzenissen uit het medium.

Onze slachtoffers van vandaag zijn Marvel‘s First Family en het eerste superheldenteam uit het moderne Marvel-universum. Deze vier onverschrokken ontdekkingsreizigers hebben meermaals de dood in de ogen gekeken, meegemaakt en zijn eruit teruggekeerd. En één van hen heeft één van de gekste, maar desalniettemin mooiste, resurrections in de geschiedenis van het medium achter de rug.

FANTASTIC FOUR

Leden: Reed Richards (Mr. Fantastic), Susan “Sue” Storm-Richards (Invisible Woman), Benjamin Jacob “Ben” Grimm (The Thing), Jonathan Lowell Spencer “Johnny” Storm (The Human Torch)

Eerste verschijning: Fantastic Four #1 (1961)

Doodervaringen: Fantastic Four #381 (1993, Reed), Onslaught: Marvel Universe #1 (1996), Fantastic Four #508 (2004, Ben), Fantastic Four #588 (2011, Johnny), Fantastic Four (v4) #5 A.U.

Verrijzenissen: Fantastic Four #407 (1995, Reed), Heroes Reborn: The Return #4 (1997), Fantastic Four #511 (2004, Ben), Fantastic Four #600 (2011, Johnny)

fantasticfour00

Marvel’s Fantastic Four hebben al meerdere doodervaringen, verrijzenissen en allerlei fysieke en psychologische transformaties achter de rug. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hun aartsvijand Dr. Doom, wiens sterfgevallen/verrijzenissen – zoals dat vaak gaat bij superschurken – haast niet meer te tellen zijn. Er was die keer dat het hele team zich samen met de Avengers opofferde in de Onslaught-verhaallijn, herboren werd op een andere, meer edgy 90s-aarde (waar ze eigenlijk ook een paar keer “stierven”), maar hiervan ook kon terugkeren. Een tweetal weken geleden werden 3 van de 4 leden nog gedood door Ultron in hun tie-in tot Marvel’s huidige event. En in het verleden werden leider Reed Richards/Mr. Fantastic, Ben Grimm/The Thing en Johnny Storm/Human Torch elk een tijdlang uit de reeks geschreven omwille van respectievelijk een “fatale” elektrocutie, een “fataal” schot van een straalgeweer en een “fatale” overrompeling door gigantische insecten uit een andere dimensie. Sue Storm/Invisible Woman is hiervan gespaard gebleven, ondanks de titel van de verhaallijn The Death of the Invisible Woman uit 2008-09 (de Invisible Woman die  hierin stierf was een alternatieve versie afkomstig van een paar honderd jaar in de toekomst…uiteraard!).

fantasticfourbengrimmdeathVandaag gaan we het echter hebben over die keer dat Ben Grimm/The Thing (tijdelijk) het loodje legde. Waarom? Omdat het gewoon één van de gekste, maar ook leukste en meest toepasselijke herrijzenissen uit het comicbookmedium is. En dat wil wat zeggen.

Tijdens de Authoritative Action-verhaallijn uit 2004 waren de leden van de FF nog maar eens een keer in conflict met Dr. Doom, die nu even kon body hoppen in de lichamen van de verschillende teamleden. Toen hij tijdelijk het lichaam van Ben Grimm overnam, kon tante Petunia’s favoriete neef eventjes de controle over zijn lichaam opnieuw verkrijgen, waarna Reed hem genoodzaakt moest neerknallen met een straalgeweer. Ben Grimm stierf (Doom vermoedelijk ook) en dit omgeven door zijn familie.

Reed, overmand door schuld, liet het hier echter niet bij zitten. Vermits de familie niet zo lang geleden de Hel had bezocht, net zoals ze al zovele parallelle werelden en dimensies zoals de Negative Zone verkenden, leek het alleen maar logisch dat de Hemel ook bereikbaar zou moeten zijn. Ondanks de overwegend christelijke opvoeding van Sue en Johnny, overtuigde Reed – tenslotte een man van de wetenschap in hart en nieren – hen om naar de Hemel te reizen en Ben terug te halen.

kirbygod

HIerboven afgebeeld: God

En dit lukte! Maar waar ze niet op hadden gerekend, is dat ze hier ook God himself zouden ontmoeten. En de Goede Vader bleek niemand minder dan tekenaar Jack “King” Kirby te zijn. Vrij logisch aangezien hij de man was die inderdaad in 1961 de Fantastic Four (en later zowat het hele Marvel-universum) voor het eerst op papier zette. De Fantastic Four ontmoetten Kirby aan zijn tekentafel en konden hem wat vragen stellen over de zin van hun bestaan. Hierna tekende hij gewoon Ben Grimm terug tot The Thing (want in zijn monsterlijke vorm is hij nu eenmaal interessanter) en gomde hij ook het lelijke “onuitwisbare” litteken waar Reed al een tijdje mee rondliep weg. Daarna liet hij de FF huiswaarts keren. Maar niet vooraleer hij hen een schets gaf waarop ze alle vier als oudere superhelden afgebeeld stonden, met de belofte dat hun verhaal nog lang niet afgelopen was en… een happy ending!

kirbydrawsthingbacktolife

Kirby tekent The Thing terug tot leven

Fantastic Four by Waid & Wieringo Ultimate Collection Book 3 bij archonia.com

Trivia Time!

  • Het personage Ben Grimm/The Thing werd deels geïnspireerd door Jack Kirby zelf. Ze delen onder meer eenzelfde achtergrond (ze waren beide arme jongens in New York City die op een gegeven moment in een bende zaten), zijn allebei joods opgevoed en hebben een voorliefde voor sigaren.
  • Tijdens zijn “audiëntie” met de FF krijgt Kirby – die druk bezig is een comic te tekenen – een telefoontje van zijn creatieve partner. Uiteraard niemand minder dan Stan Lee.
  • Het was nooit de bedoeling Ben Grimm lang “dood” te laten blijven, zijn hele dood/verrijzenis vond plaats doorheen Fantastic Four #508-511.
  • Kirby-GodIn de begindagen van het Marvel-universum was het niet ongewoon om Stan Lee en Jack Kirby zelf in de strip te zien verschijnen. Zo werd het duo op kantoor bedreigd door Dr. Doom in Fantastic Four #10 (1963) en werden ze ook geweigerd als gasten bij het huwelijk van Reed en Sue in Fantastic Four Annual #3 (1965). Lee deed dit overigens nog eens over in zijn cameo in de film Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007).
  • Er werd al vaker gesproken van een soort God in de christelijke traditie in het Marvel-universum (maar dan uiteraard veel cooler, want: science-fiction en superhelden, your argument is thus invalid) genaamd de One-Above-All, maar na deze comic kunnen we hem dus gewoon “Jack” noemen. Verder bestaan er uiteraard doorheen de verschillende Marvel-comics andere goddelijke wezens, die je eigenlijk best kan aanzien als zeer machtige super- of buitenaardse wezens. De Noorse “goden” zoals Thor en Odin, de Griekse zoals Hercules en Zeus of de kosmische wezens zoals de Celestials of Galactus zijn hier goeie voorbeelden van. Het concept “god” is dus maar iets relatief in het Marvel-U en Hemel en Hel zijn in wezen niet verschillend van de door fantasy en sci-fi geïnspireerde dimensies als Asgard, Olympus of de Negative Zone. Mooi toch?

kirby_Happy-Ending

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.