Random Article


Review: The Avengers – Season One

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , , ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar: ,
 
Universum:
 
Personages: , , , ,
 
Coverprijs: $24.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Leuke traditionele superheldenactie met goeie karaktermomenten

Op zijn slechtst


Draagt niet zo heel veel bij tot de geschiedenis van de Avengers, inconsistent tekenwerk


De oorsprong van Marvel’s machtigste superheldenteam – dat dit jaar haar 50ste verjaardag viert – wordt opnieuw verteld in een aparte graphic novel…

0
Posted 15/03/2013 by

 
Full Article
 
 

Nothing pulls the sun. Everyone knows the sun, as does the moon, flees from the ravening jaws of a vast invisible wolf. – Thor

In Marvel‘s Season One-lijn van aparte graphic novels, worden de oorsprongsverhalen van de uitgeverij haar bekendste helden opnieuw verteld en in een modern jasje gestoken. For all intents and purposes, zijn dit dus de origins van het hedendaagse Marvel-universum. Eerder verkregen we al Season One-graphic novels voor de Fantastic Four, de Hulk, Spider-Man, de X-Men, Daredevil, Ant-Man en Dr. Strange maar nu zijn eindelijk Earth’s Mightiest Heroes en Marvel’s grootste filmsterren, de Avengers, aan de beurt. The Avengers: Season One werd eerder exclusief in de Verenigde Staten aangeboden door Walmart in een pakket met de Blu-ray van de The Avengers-film, maar ligt sinds deze week ook gewoon in de winkelrekken. Peter David (The Incredible Hulk, X-Factor) is de schrijver van dienst, terwijl het tekenwerk wordt voorzien door Andrea DiVito (World War Hulk: X-Men), Jon Buran (Marvel Adventures: Super Heroes), Nigel Raynor (Battlestar Galactica), Mike Bowden (World of Warcraft) en Walden Wong (Deadpool).

avengers1De Avengers verschenen voor het eerst samen in The Avengers #1 door Stan Lee en Jack Kirby uit 1963, een goeie 50 jaar geleden dus. Hun oorsprong en vroege jaren werden meermaals opnieuw verteld en toegelicht in minireeksen als Avengers: Earth’s Mightiest Heroes (2005), Avengers: The Origin (2010) of Avengers Origins (2012). Waarom dan nog deze Season One erbij? Wel, vermits de graphic novel aanvankelijk bij de film zat en dus de aandacht kreeg van een potentieel groter (en minder traditioneel) lezerspubliek, probeerden Peter David en co hier een verhaal af te leveren dat niet te diep in Marvel’s comicbookmythologie groef en zich voornamelijk concentreerde op de “Big Four“: Captain America, Thor, Iron Man en Hulk.

We openen het verhaal met Thor’s stiefbroer Loki, God of Mischief. We kennen hem uiteraard als diegene die ongewild de Avengers samenbracht in een poging om de Hulk op Thor af te sturen. Niet alleen Thor en Hulk, maar ook de toen eveneens opgedaagde Iron Man, Ant-Man en Wasp ontdekten uiteindelijk Loki’s manipulaties en keerden zich – als team – tegen hem. Een paar avonturen later ontdekten de helden de dood gewaande Captain America, levende legende van WO II, in een blok ijs en verkregen de Avengers pas echt hun leidersfiguur. Wat echter ook wel speelde in deze vroege dagen van Earth’s Mightiest Heroes, was een fameus gebrek aan vertrouwen tussen de verschillende teamleden. Zo werd de Hulk als te onvoorspelbaar aanzien en verliet de misnoegde groene gigant het team al na slechts enkele delen. In deze Season One wordt voornamelijk de focus gelegd op de fragiele vertrouwensbanden tussen Captain America, Iron Man en Thor terwijl ze op zoek gaan naar de Hulk. En fragiele vertrouwensbanden, dat is iets wat Loki maar al te graag uitbuit…

avengersseasononeWe worden op een degelijke manier voorgesteld tot onze drie hoofdpersonages (Ant-Man en The Wasp doen hier niet mee, zij zijn namelijk “on a cruise“) en de posities die ze bekleedden in het Marvel-universum uit de jaren 60, al zijn er hier natuurlijk de obligatoire referenties naar nieuwe technologieën en zaken zoals Facebook om het geheel wat meer hedendaags te maken. David levert hier toch wel enkele zeer leuke dialogen af en maakt duidelijk dat het vertrouwen tussen deze drie Avengers nog ver zoek is (het draait tenslotte om een ex-wapenhandelaar en controlefreak in het meest geavanceerde harnas ter wereld, een blonde reus met een grote hamer die een echte Noorse god claimt te zijn en een supersoldaat uit de jaren 40 die duidelijk een man buiten zijn tijd is). In hun zoektocht naar de Hulk worden ze opgesplitst en in enkele door Loki gemanipuleerde conflictsituaties getrokken waarbij we wel heel wat referenties naar het grotere Marvel-universum krijgen. We zien o.a. de Red Skull, Mr. Hyde, The Stone Men from Saturn (Kronans), de Tomorrow Man en zelfs de oorspronkelijke grijze Hulk opduiken, maar allen dienen ze voornamelijk als cannon fodder en als pionnen van Loki om de drie helden uiteindelijk tegen elkaar op te zetten. Tot de echte Hulk op het toneel verschijnt natuurlijk…

The Avengers: Season One schetst een verhaal dat zich makkelijk tussen de oorspronkelijke issues kan afspelen en levert een belangrijke stap in de vriendschapsband die zich tussen Cap, Iron Man en Thor – de Heilige Drievuldigheid van de Avengers – zal vormen (al klinken sommige beloftes hier een beetje omineus als je weet wat er zich in de toekomst nog allemaal tussen de drie zal afspelen). Peter David mocht hierin echter een pak dieper gaan, want vanwege de vrij geforceerde actiescènes en redelijk cartooneske tekeningen en kleuren komt de graphic novel meer over als een typische aflevering van de animatieserie The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes. Een zeer degelijke adaptatie, dat wel, maar met meer style dan substance, meer actie dan diepgang. Peter David wil zowel het vaste Marvel-publiek als de nieuwe lezers – aangetrokken door de film – behagen en slaagt hier niet altijd even goed in.

Avengers-Seeason-One-HC-pg-095Andrea DiVito levert dan weer zeer degelijk, dynamisch, maar vooral consistent tekenwerk. Een beetje klassiek, maar met een moderne draai. Ideaal voor wat Season One wil bereiken dus. Spijtig genoeg tekent hij slechts de eerste en laatste pagina’s. Jon Buran, Nigel Raynor en dan Mike Bowden met Walden Wong brengen het ganse middenstuk in beeld en tekenen elk net iets te cartoonesk. Je herkent flarden van Joe Madureira (Uncanny X-Men) en de oude 90s-stijl van Salvador Larroca (Heroes Reborn: The Return) erin, maar dan een pak minder goed. Alle verschillende tekenaars tekenen elk wel duidelijk van elkaar afgebakende scènes – die je haast hoofdstukken zou kunnen noemen, ware het niet dat het verhaal gewoon de hele tijd blijft doorlopen – , maar toch oogt Avengers: Season One in haar geheel vrij inconsistent. Een spijtige zaak, maar we vermoeden dat de deadlines moesten gehaald worden.

The Avengers: Season One biedt geen rechttoe rechtaan update van het klassieke oorsprongsverhaal en de vroege avonturen zoals de eerdere telgen uit de reeks, maar vult eerder de ruimte tussen de panels uit de Silver Age-comics in. Toch mocht het allemaal nog iets dieper en consistenter uitgewerkt worden. Het resultaat blijft echter wel een actieblockbuster van jewelste met een hoog fun gehalte, enkele leuke cameo’s, karaktermomenten en verwijzingen (waaronder zelfs één, gek genoeg, naar het einde van Superman: The Movie). Maar… de “be all, end all”origin van de Avengers die het had kunnen/moeten zijn? Dat is het niet…

The Avengers: Season One bij Archonia.com

Avengers-Seeason-One-HC-pg-004Avengers-Seeason-One-HC-pg-005

Avengers-Seeason-One-HC-pg-006Avengers-Seeason-One-HC-pg-007

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.