Random Article


Batman: The Killing Joke

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , ,
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Alan Moore brengt ons een interessante kijk op de Batman-personages met prachtige tekeningen van Brian Bolland

Op zijn slechtst


Kort (maar krachtig)


The Killing Joke viert haar 25ste verjaardag en is een verhaal dat iedere fan van Batman en The Joker al wel eens gelezen heeft. Indien niet, lees verder en kom te weten waarom deze klassieker door Alan Moore en Brian Bolland ook een plaatsje in jouw kast verdient…

4
Posted 26/01/2013 by

 
Full Article
 
 

“There were these two guys in a lunatic asylum..” – The Joker

Vraag aan iedere comicfanaat welke Batman-klassiekers je zeker eens zou moeten lezen en The Killing Joke zal ongetwijfeld in het lijstje opduiken. Oorspronkelijk werd deze graphic novel uitgebracht midden 1988, maar is vanwege haar grote populariteit verschillende keren herdrukt. Zo verscheen er in 2008 een Deluxe HardcoverOmdat het verhaal dit jaar al 25 jaar bestaat is dat reden genoeg voor ons bij Brainfreeze om het nog even in de spotlight te werpen.

The Killing Joke is de vrucht van een samenwerking tussen Alan Moore en Brian Bolland. Het verhaal is een psychologisch spel waarbij The Joker ontsnapt en zowel commissaris James Gordon als zijn dochter Barbara gebruikt om Batman uit te dagen. De oorsprong van de tragische verlamming van Batgirl, die later de basis zou vormen voor het ontstaan van Oracle, zit hierin verwerkt alsook het mogelijke ontstaan van The Joker zelf.

Er zijn verschillende verhalen die Joker’s origine en logica (voor zover dat bij hem bestaat) willen verklaren, maar zelden komen ze nog maar in de buurt van wat Alan Moore zijn lezers hier kan bieden. Of de flashbacks die we als lezer te zien krijgen de echte oorsprong vertellen kan je niet weten; het gaat tenslotte om het standpunt van The Joker die liever een multiple choice verleden heeft.

De oorsprong van The Joker is echter niet waar het verhaal helemaal om draait, er zijn namelijk twee verhalen die parallel worden verteld in het verleden en het heden. The Joker heeft een theorie dat iedereen gek kan worden als je maar net die ene slechte dag hebt gehad en net te ver over de streep geduwd wordt. Hiervoor wil hij Gordon als bewijs gebruiken. Gordon zelf wil dan weer het tegendeel bewijzen. Als de commissaris hier in slaagt toont hij aan dat krankzinnigheid niet door bepaalde gebeurtenissen of één slechte dag wordt veroorzaakt, maar dat het dieper zit in de genen van bepaalde individuen. Het is een zeer interessante kijk op de psyche van The Joker, maar vooral ook hoe mensen zoals Gordon en Batman naar de vele crimineel gestoorden kijken die Gotham City en haar inwoners zo teisteren. Schrijver Alan Moore geeft ook aandacht aan de merkwaardige gelijkenissen tussen de psyche van The Joker en deze van Batman zelf.

Maar de sterkte van dit verhaal kan ook net als een zwakte gezien worden. Velen beschouwen The Killing Joke als één van de beste Joker-verhalen maar uiteindelijk zien we de Clown Prince of Crime hier op zijn zwakst. In de comicwereld is The Joker de belichaming van krankzinnigheid, toch slaagt hij hier niet in zijn experiment. Dit is niet zozeer te wijten aan Batman, maar eerder omdat Gordon zich zo sterk houdt en Joker’s visie op waanzin verkeerd is. Hierdoor blinkt Gordon uit als een held, maar wordt Joker eigenlijk gereduceerd tot een mislukkeling, wat nog eens versterkt wordt door zijn flashbacks.

Voor de tekenaar van dienst, Brian Bolland, heerst er echter niets dan lof. De oversprongen in het verhaal zijn knap uitgewerkt. De tekeningen zijn verbluffend, de gezichten vol emoties en het kleurenpalet met zorg uitgekozen, voornamelijk in de nieuwere uitgave die herkleurd is. Bolland maakte er geen geheim van dat hij met de nieuwe uitgave de kans meteen wou grijpen om deze keer alles zelf in te kleuren. De iconische kleuren worden meer naar voor geschoven, zoals de rode lippen van The Joker en het gele shirt van Barbara, en in de flashbacks zijn er enkel kleine rode details die steeds meer gesatureerd worden, om op te bouwen naar het felle rood in het kostuum van de Red Hood.

Helemaal achteraan vind je overigens nog een kortverhaal van Bolland zelf, dat al eerder in Batman: Black & White volume 1 verscheen maar hier dus ook volledig in kleur is.

The Killing Joke is een dunne graphic novel en leest zeer vlot, maar het laat je dan nog een hele avond na rillen. Lezers die geen voorkennis hebben met de personages moeten ook geen schrik hebben, hoewel het verhaal de psyche van de hoofdpersonages ontleedt en indertijd een grote impact heeft gehad op de toekomst van Barbara Gordon, is het zeer toegankelijk voor iedereen. Wat dit boek vooral interessant maakt zijn de fantastische tekeningen van Brian Bolland en de verschillen/gelijkenissen tussen de verschillende personages hun visie op waanzin.

Batman: The Killing Joke bij archonia.com

Comments

comments


Lav

 
avatar


4 Comments


 1. avatar
   


  • avatar
    
   Donnie Darko

   I second that!
   Waarom schrijf je niet wat meer…

   Ik zal me trouwens die nieuwe editie nog eens moeten aanschaffen, alhoewel ik eigenlijk niets heb tegen die oorspronkelijke inkleuring.
   • avatar
     
    Lav

    Stiekem schrijf ik maar 5 zinnen en vult de eindredactie de rest in ;)

    In het nawoord van de Deluxe Edition heeft Brian Bolland het eventjes over de oorspronkelijke inkleuring van John Higgins. Hij is de man zeer dankbaar om hem te helpen maar zijn keuze van kleuren waren, naar eigen zeggen, verrassend in tegenspraak met wat hij oorspronkelijk in gedachten had.
    Het is ook voornamelijk vanwege de nieuwe inkleuring dat The Killing Joke nog steeds vrij modern aanvoelt (buiten de old school batmobile dan :p)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.