Random Article


The Superior Spider-Man #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: ,
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Goeie actievolle introductie tot de nieuwe status quo met een zeer mooie cliffhanger voor eender welke Spider-Man fan

Op zijn slechtst


De nieuwe status quo blijft een wrange nasmaak achterlaten, een onhebbelijke protagonist, de villains zijn derderangs en Mary Jane Watson zou toch wel beter moeten weten


Het nieuwe tijdperk van Spider-Man gaat van start. In The Superior Spider-Man wil Doctor Octopus, nu in het lichaam van Peter Parker, bewijzen dat hij een sterkere, slimmere en gewoonweg betere webspinner is dan zijn gesneuvelde vijand…

0
Posted 09/01/2013 by

 
Full Article
 
 

Farewell “Otto Octavius”. From now on, my name is Peter Parker. And from this point on… I am Spider-Man.

En we zijn er. Het nieuwe tijdperk voor Spider-Man, Marvel‘s populairste superheld, is aangebroken. Na de uiterst controversiële The Amazing Spider-Man #700 werd de reeks stopgezet en van een Marvel NOW!-herlancering voorzien met deze The Superior Spider-Man #1. Otto Octavius, beter bekend als Doctor Octopus, heeft het lichaam en de krachten van Peter Parker overgenomen, maar verkreeg eveneens zijn herinneringen en verantwoordelijkheidsgevoel. Ervan overtuigd dat hij het beter kan dan zijn oude vijand, is hij nu de nieuwe Spider-Man. Schrijver Dan Slott zet hierin zijn run op The Amazing Spider-Man verder en krijgt het gezelschap van tekenaar Ryan Stegman (Scarlet Spider).

Deze eerste issue vertelt je zeer snel alles wat je moet weten over de nieuwe status quo. De denkwijze van de nieuwe Spidey is heel anders dan deze van Peter Parker en dit wordt doorheen de comic zeer duidelijk gemaakt in zijn omgang met conflictsituaties en, natuurlijk, de huidige supporting cast. Ock/Spidey zijn wapens om superheld te spelen zijn niet deze van Peter Parker, iets wat zijn collega’s bij Horizon Labs niet ontgaat, en ook zijn gedrag tegenover Peters grootste liefdesinteresse Mary Jane Watson komt zeer creepy over. Dit wordt overigens mooi weergegeven door tekenaar Ryan Stegman, die “evil” Peter net iets te veel te laten grijnzen. Stegmans tekenstijl houdt een beetje het midden tussen deze van Humberto Ramos (The Amazing Spider-Man) en Ryan Ottley (Invincible), perfect geschikt voor Spider-Man dus.

Dat Ock erin slaagt om de collega’s van Peter aan het lijntje te houden, valt enigszins te begrijpen, maar ergens doet het afbreuk aan Mary Jane Watson om haar de mind switch nog niet te laten doorhebben. Zij is immers de persoon die doorheen de jaren Peter het beste heeft gekend (huwelijk of geen huwelijk) en zowel zij als Peter hebben eerlijk gezegd wel vreemdere situaties dan een simpele mind switch doorgemaakt (hey…comics everybody!). Haar er nu te laten bijlopen als een domme kip belooft niet veel goeds, dus hopelijk laat Slott MJ spoedig wat meer twijfels rond haar opnieuw opgeflakkerde vlam tonen.

De Superior Spidey rekent doorheen de issue systematisch af met een nieuwe incarnatie van de Sinister Six (die, ironisch genoeg, ooit door Ock zelf in het leven werden geroepen). Ditmaal draait het echter om derderangsschurken zoals Boomerang, Speed Demon, The Living Brain en de Beetle. De manier waarop Spidey de villains in zijn web strikt en één voor één met ze afrekent is mooi gedaan. Ja, Ock doet dit misschien zelfs beter dan Peter Parker het zou doen, al mis je wel deze laatste zijn traditionele wisecracks. De arrogante, pompeuze attitude van Ock verveelt nogal snel.

Wanneer Spidey echter een laatste, fatale klap wil toedienen aan één van de schurken, gebeurt er echter iets vreemd. Misschien is deze cliffhanger een tikkeltje voorspelbaar, maar na de wrange nasmaak van Amazing #700 maakt dit meteen toch wel wat goed.

The Superior Spider-Man #1 is een degelijk nieuw begin. Er mist misschien een eerste grote tegenstander, maar het heeft dan ook al een gekende superschurk in de hoofdrol. De nieuwe nummer #1 levert een goed instappunt en zou zelfs best nog wel gesmaakt kunnen worden door de lezers die afhaakten na Amazing #700. The Superior Spider-Man is iets tijdelijk, dat wordt meteen al duidelijk, maar kan misschien wel een leuke rit bieden mits het niet te lang wordt uitgerekt. Doc Ock is immers allesbehalve een goeie of hebbelijke protagonist. Hield je in het verleden gewoon niet van zijn smoel, dan biedt deze Superior Spider-Man #1 geen enkel probleem. Was het echter zijn arrogantie en pompeus gedrag, wel… “The Spider-Man you love to hate” is niet meteen een goeie omschrijving voor een personage dat zijn grootschalige succes te danken heeft aan het feit dat hij een everyman is met alledaagse, herkenbare problemen, kortom de superheld die we zelf ook zouden kunnen worden. Laten we dus hopen dat Slott Ock zijn zijde van de medaille nog wat beter kan uitwerken, Mary Jane wat slimmer gaat schrijven en doorheen de reeks een grotere rol schenkt aan you know who

Superior Spider-Man #1 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.