Random Article


Captain America #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , , ,
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een mooi nieuw begin, leuke humor en een frisse andere richting voor de comic

Op zijn slechtst


Het duurt waarschijnlijk nog wel even vooraleer de schaduw van Ed Brubaker volledig is weggetrokken


De Star-Spangled Avenger en levende legende van WO II verkrijgt alweer een nieuwe start onder Marvel NOW!…

1
Posted 22/11/2012 by

 
Full Article
 
 

Not everyday your boyfriend turns 90

Slechts iets meer dan een jaar geleden brachten we jullie een review van de (toenmalig) nieuwste Captain America #1 en vandaag doen we, na amper 19 delen van de vorige reeks, precies hetzelfde. De solotitel van de Sentinel of Liberty wordt alweer herstart en gaat nu onder Marvel NOW! haar inmiddels zevende volume in. Ed Brubaker, wiens run op het vijfde en zesde volume van de reeks nu al als legendarisch kan worden bestempeld, geeft de schrijfpen door Rick Remender (Uncanny X-Force, Uncanny Avengers). John Romita, Jr. (World War Hulk, Avengers) en Klaus Janson (Daredevil, Batman: The Dark Knight Returns) voorzien de nieuwe Captain America #1 van teken- en inktwerk.

Brubaker liet zich inspireren door Captain America zijn lange geschiedenis met defensieorganisatie S.H.I.E.L.D. en maakte van de reeks een superhelden-spionagethriller, Remender gooit het over een andere boeg. Hij haalt zijn inspiratie bij de verhalen van Jack “King” Kirby, medeschepper van Cap en zowat het hele Marvel-universum, en meerbepaald deze uit de jaren 70. Kirby was in het medium der comics de koning van de sci-fi en dat merkte je ook gedurende zijn run op de Star-Spangled Avenger. Voor Marvel NOW! wordt er dus teruggegrepen naar deze periode door Captain America een tijdlang naar een alternatieve dimensie te sturen, genaamd Dimension Z, en natuurlijk een Kirby-creatie, de geflipte biowetenschapper Arnim Zola (wiens brein vastzit in een robotlichaam), op te draven als hoofdschurk.

Het merendeel van dit eerste deel speelt zich echter nog in het reguliere hedendaagse Marvel-universum af. We zien, na een korte flashback naar Steve Rogers zijn allesbehalve makkelijke kindertijd in de jaren ’20, Captain America een nieuwe vijand genaamd de Green Skull neerhalen. Denk hierbij aan een variant van zijn aartsvijand en ultieme Nazi, de Red Skull, maar dan als een maniakale hippie/milieuterrorist. Via Cap zijn vriendin, S.H.I.E.L.D.-agente Sharon Carter, komen we te weten dat hij vandaag zijn 90ste verjaardag viert (al die jaren in het ijs meegerekend, uiteraard) en best weleens wat meer tijd met haar als plain ol’ Steve Rogers mag spenderen. Als man en vrouw dan nog wel.

Veel tijd om na te denken over Sharon haar voorstel heeft Steve echter niet, want hij wordt Shazam!-gewijs (namelijk dankzij een trein die dimensies doorkruist) tot in het geheime hoofdkwartier van Arnim Zola getransporteerd. De wetenschapper wil zijn Super Soldier Serum gebruiken voor zijn “kinderen”, maar Steve weet te ontsnappen…

Remender levert hier een vrij klassieke eerste issue af, dat naast een opzet voor de grotere verhaallijn ook voldoende kleine karaktermomenten biedt en vooral ook enkele leuke one-liners. De balans zit goed, er is voldoende actie en John Romita Jr. blijft nog steeds de koning van de ravage in zijn tekeningen. Interessant zijn zeker ook de flashbacks naar Cap zijn kindertijd. Zo krijgen we in dit deel zijn vader, traditioneel afgeschilderd als een alcoholicus, te zien (meteen ook één van de redenen waarom Cap doorheen de jaren zo streng maar eerlijk kan zijn tegenover zijn collega-Avenger Iron Man).

Captain America #1 is een geweldige nieuwe start voor de reeks en, vermits er hier wordt teruggegrepen naar een meer door sci-fi geïnspireerde periode uit Cap zijn geschiedenis, voelt alles terug vrij fris aan na de spionagethriller van Brubaker. Remender gaat echter nog wel zijn best mogen doen om zijn voorganger te doen vergeten…

Captain America #1 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


  1. avatar
     

    Het referen naar Jack Kirby’s Captain America uit de jaren 70 is nu wel niet het grootste compliment dat je deze reeks kunt geven.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.