Random Article


Batman: Death By Design

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij: ,
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Personages: , ,
 
Coverprijs: $24.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Op zijn best


Het tekenwerk van Dave Taylor is gewoon prachtig

Op zijn slechtst


Eigenlijk net te kort om voldoende diepgang te kennen


De afbraak van het originele Pennsylvania Station in 1963 en de fatale ongevallen met ingestorte constructiekranen in Manhattan in 2008. Wat als deze gebeurtenissen op een of andere manier, en ondanks het verschil in jaartal, toch met elkaar verbonden zijn? En wat als ze gebeurden in Gotham City, ten tijde van een glorieus, gouden tijdperk?

1
Posted 20/09/2012 by

 
Full Article
 
 
I have my doubts. And my hopes. As Ever.

Schrijver Chipp Kidd (Watching The Watchmen) haalde zijn inspiratie voor Batman: Death By Design uit twee waargebeurde gebeurtenissen: de afbraak van het originele Pennsylvania Station in 1963, en de fatale ongevallen met ingestorte constructiekranen in Manhattan in 2008. Wat als deze gebeurtenissen op een of andere manier, en ondanks het verschil in jaartal, toch met elkaar verbonden zijn? En wat als ze gebeurden in Gotham City, ten tijde van een glorieus, gouden tijdperk?

Dit 112 pagina’s tellende boek (waarvan 104 pagina’s verhaal) is een original graphic novel uitgebracht in hardcoverformaat. Dit wil zeggen dat het geen bundeling is van een aantal maandelijkse verschenen singles, maar een op zichzelf staand verhaal dat ineens in zijn geheel is uitgebracht als boek. Het valt ook volledig buiten de DC Comics-continuïteit en heeft verder geen invloed daarop. Het biedt een alternatief aan voor diegenen die wel eens een leuk Batmanverhaal willen lezen, maar die niet meteen een hele voorgeschiedenis willen opzoeken of erna nog willen blijven doorlezen. Het boek vertelt een Batmanverhaal dat zich afspeelt in een alternatieve versie van Gotham City in de jaren 30 en we zien enkele bekende personages zoals Bruce Wayne/Batman en diens butler Alfred. The Joker is van de partij als slechterik en verder zijn er nog een paar, specifiek voor dit verhaal bedachte, personages. Een beperkte cast dus, maar de hoofdrolspelers zijn wel de door het algemeen publiek gekende personages, wat de herkenbaarheid voor de occasionele lezers natuurlijk verhoogt en drempelverlagend werkt.

We beginnen het boek met Batman die zijn nieuwe grijphaak met enige bedenkingen uitprobeert want deze is namelijk “powered by a micro-ionized reactor.” Hiermee wordt dan ook onmiddellijk duidelijk dat de schrijver en artiest zich in dit boek volledig uitleven met het uitvinden en bedenken van een jaren 30 Gotham City dat had kunnen zijn. Het steampunkgehalte is erg hoog en de machinerie, wapens en gadgets zijn echt wel cool. Maar even terug naar het verhaal. Wayne Central Station, het beroemde treinstation in Gotham City is verwaarloosd en staat op instorten. Bruce Wayne is van plan om het te laten afbreken en er nieuw, modern gebouw voor in de plaats te zetten. Tijdens de speech waarin hij zijn plannen bekend maakt aan het publiek, stort er een constructiekraan in en ontsnapt hij maar net aan de dood. Een jonge reporter, Richard Frank, wordt op het verhaal gezet omdat hij een architectuuropleiding heeft genoten en wordt belast met het onafhankelijke onderzoek naar het ongeluk. Hij is naast Bruce Wayne onze tweede hoofdrolspeler. Cyndia Sil, een aantrekkelijke activiste, wil het erfgoed van Gotham City beschermen en Wayne van gedachten doen veranderen en is de derde hoofdrolspeelster in dit verhaal. Verder hebben we nog een Rocketeerachtig personage dat bij iedere belangrijke gebeurtenis wel aanwezig is en The Joker komt het leven van iedereen wat lastig maken, zoals we gewoon zijn van hem.

Rond deze vijf karakters bouwt Kidd een verhaal op dat heel sterk begint, maar je merkt dat hij zich op het einde heeft moeten haasten. Een aantal subplots geraken mooi afgerond, maar andere blijven open of gaan verloren.  Als hij de kans had gekregen om een 200 pagina’s tellend boek te schrijven, dan was dit waarschijnlijk een pareltje geweest, maar nu blijft het geheel een leuk, maar niet echt memorabel verhaal. Let op, het is goed, maar het is niet dé klassieker waar je jaren later nog over aan het mijmeren bent. 

Het tekenwerk van Dave Taylor (Batman & Superman: World’s Finest) daarentegen is wel gewoonweg subliem. Om dit als zwart/wit te bestempelen is feitelijk gewoon laster. Het is een prachtig geheel van grijstinten en Taylor gebruikt sepia highlights om de stemming er volledig in te brengen. Hier en daar gebruikt hij ook enkele heel subtiele kleuren, zoals het groene haar van The Joker. Hij spendeerde veel aandacht aan het stadslandschap dat een jaren 30 Gotham City had kunnen zijn. Je ziet duidelijk dat hij zijn huiswerk aangaande architectuur wel gedaan heeft. Ook de steampunktechnologie waar we het eerder al over hadden zet hij prachtig neer en deze voelt zowel bekend als futuristisch aan. De personages kunnen zo uit een jaren 30 film komen en ieder paneel is tot in de puntjes afgewerkt. Dat dit boek drie jaar tijd heeft gekost om te maken is dan ook volledig begrijpelijk vanuit het standpunt van Taylor.

Om te besluiten, zal het verhaal van Batman: Death By Design geen prijzen winnen, maar het tekenwerk waarschijnlijk wel. Het eindresultaat is een leuk, entertainend Batmanverhaal dat je met veel plezier zal lezen, maar waar je nog met veel meer plezier naar zal kijken.

BATMAN DEATH BY DESIGN DELUXE ED HC bij Archonia.com


 

Comments

comments


Spine

 
avatar
Me? A procrastinator? I'll prove you wrong some day. Just you wait and see.


One Comment


  1. avatar
     

    Awesome! Its in fact amazing article, I have got
    much clear idea on the topic of from this paragraph.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.