Random Article


Hulk: Season One

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering: ,
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , ,
 
Coverprijs: $24,99
 
Verzamelt: Hulk: Season One, The Incredible Hulk (2011) #1
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een moderne take op het klassieke, maar gedateerde oorsprongsverhaal, een zeer mooi moment tussen Hulk en Bruce Banner

Op zijn slechtst


De tekenstijl is niet voor iedereen weggelegd, de nieuwe schurk is teleurstellend


In Hulk: Season One keren Fred Van Lente en Tom Fowler terug naar de vroege dagen van Marvel’s groene gigant. Deze aparte graphic novel levert een moderne update van het klassieke oorsprongsverhaal uit 1962…

2
Posted 18/08/2012 by

 
Full Article
 
 

I am the strongest one there is…

In Marvel‘s Season One-lijn van graphic novels worden de oorsprongsverhalen van de grootste helden van de uitgeverij uit de Silver Age opnieuw verteld en in een modern jasje gestoken. Deze Season One-verhalen zijn dus — for all intents and purposes — de nieuwste officiële origins voor het hedendaagse Marvel-universum. Eerder verschenen zo al updates voor de Fantastic Four, de X-Men, Spider-Man, Daredevil en Ant-Man. Deze week is het de beurt aan ieders favoriete groene (occasioneel grijze) gigant: de Hulk! Fred Van Lente (Incredible Hercules) staat in voor het verhaal, terwijl Tom Fowler (Venom) de meer dan 100 pagina’s tellende graphic novel van tekeningen voorziet.

Van alle klassieke oorsprongsverhalen van Marvel uit de jaren 60, is dat van de Hulk één van de meest tijdsgebonden. Het personage werd immers gecreëerd door Stan Lee en Jack Kirby in volle Koude Oorlogsperiode en de originele The Incredible Hulk #1 uit 1962 toont dit maar al te goed aan. Deze eerste origin bevatte onder meer een atoomtest voor het Amerikaanse leger, communistische spionnen (waaronder één vrij belangrijke genaamd, uiteraard, Igor) en de Hulk zijn latere sidekick Rick Jones in de rol van rebelse beatnik. In Hulk: Season One wordt de oorsprong van de groene gigant naar de hedendaagse tijd verplaatst. Er ligt uiteraard nog steeds een door het Amerikaanse leger gefundeerde en een door hemzelf gebouwde gammabom aan de transformatie van Dr. Robert Bruce Banner tot het sterkste wezen dat er bestaat, maar Gamma Base ziet er moderner uit, communistische superschurken zoals de Gargoyle behoren nu tot de Russische maffia en Rick Jones wordt omgetoverd tot een meer alternatieve hipster. Eén van de grootste veranderingen wordt toegepast op Banners liefdesinteresse Elizabeth “Betty” Ross. Zij is nu werkelijk een generaalsdochter, die in navolging van haar vader — de nog steeds immer sympathieke generaal Thaddeus “Thunderbolt” Ross — een positie bij de militaire politie bekleedt.

Hulk: Season One past enorm veel aan aan de oorspronkelijke zes delen van The Incredible Hulk, waardoor het geheel vrij verrassend blijft. Zo worden er enkele recentere of geheel nieuwe personages, waaronder Monica Rappaccini (latere hoofdwetenschapper bij de terroristenorganisatie AIM) en de nieuwe schurk kolonel Halperin/Biocide, retroactief in het oorspronkelijke verhaal geplaatst. Easter eggs zijn er voldoende, maar jammer genoeg wordt er hier op zeer korte tijd enorm veel informatie naar je hoofd geslingerd, waardoor je als lezer weleens de rode draad van het verhaal kan verliezen. Tevens is de nieuwe schurk Biocide maar vrij verwaarloosbaar als personage.

Waar Hulk: Season One dan weer wel de nagel op de kop slaat is betreffende de immer evoluerende, maar steeds vrij antagonistische relatie tussen Banner en de Hulk. Hun diepgaande conversaties, die enkel in hun gedachten plaatsvinden, zijn veruit de beste scènes uit de hele graphic novel. Ergens lijkt het wel enigszins vreemd dat beide heren achteraf zo snel tot hun vrij klassieke status quo komen (in de oorspronkelijke comics deed men hier immers jaren over), maar als een definitief statement omtrent het personage kan het zeker wel tellen. Tegelijk maakt dit Hulk: Season One, zoals bedoeld, een ideaal instappunt voor nieuwe lezers, dat zowat alles wat je moet weten over het personage ook meedeelt.

Terwijl Van Lente een soms rommelig, maar over het algemeen degelijk verhaal aflevert, doet tekenaar Tom Fowler het heel wat minder. Zijn tekeningen zijn misschien net iets te sketchy en vluchtig voor een graphic novel van dit kaliber. Enkel zijn Bruce Banner en ietwat aapachtige Hulk blijven enigszins consistent afgebeeld, zijn Thunderbolt en Betty Ross laten dan weer heel wat te wensen over. Jammer, want na Banner/de Hulk is het zeker en vast de nieuwere versie van Betty Ross die hier de show steelt.

Hoe dan ook blijft Hulk: Season One een waardige hervertelling van één van Marvels bekendste oorsprongsverhalen. Het komt misschien niet in de buurt van het ietwat gelijkaardige Hulk: Gray uit 2003, maar is tot hiertoe wel één van de meest originele en verrassende telgen uit de Season One-lijn. Naar goede gewoonte wordt er ook een meer recentelijk instappunt aan de graphic novel bijgevoegd. Voor de Hulk is dat de The Incredible Hulk #1 uit 2011 door Jason Aaron (Wolverine and the X-Men) en Marc Silvestri (Uncanny X-Men) waarvan je hier een aparte review kan lezen.

Hulk: Season One bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


2 Comments


 1. avatar
   
  Dantonse

  Is deze goed om mee te begginen? Met Hulk bedoel ik dan :-)
  • avatar
    
   Arno

   Zeker. Maar onthoud wel dat deze graphic novel vrij hard op zichzelf staat. Er komt dus geen vervolg op. Wil je dus een reeks rond de Hulk beginnen en deze blijven volgen, kan je eens kijken naar die The Incredible Hulk #1 uit 2011, of de nieuwe Indestructible Hulk die er in november zit aan te komen.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.